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OPINION NO. 74-050 

Syllabus: 
A board of education is required to continue paying 

the premiums on insurance covering a teacher, purchased under 
R.C. 3313.202, after the teacher submits his resignation or 
applies for retirement, until the effective date of such 
resignation or retirement. 

To: Thomas A. Unverferth, Putnam County Pros. Atty., Ottawa, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, June 14, 1974 

I have before me your request for my opinion, which reads 
follows:as 

"May a board of education of a school 
district, under section 3313.202 Revised Code, 
which grants authority to procure and pay the 
costs of a teacher's group term life, hospital­
ization, surgical, or major medical insurance 
or a combination of these, pay such premiums 
for the period of a teacher's contract after 
the teacher resigns or retires, but before his 
resignation or retirement actually takes effect?" 

R.C. 3313.202 authorizes a board of education to purchase 
group term life, hospitalization, surgical, or major medical 
insurance, or a combination of these types of insurance, 
covering teaching and/or nonteaching employees, except for those 
on approved leave of absence or disability leave of absence for 
a period exceeding two years. 

It is well settled that the payment of premiums for insurance 
of this type, covering an employee, is a form of compensation 
to that employee. See Opinion No. 72-059, Opinions of the Attorney 
General for 1972 (concerning the payment of "hospitalization 
benefits"), and the authorities cited therein. R.C. 3319.08 requires 
teachers' contracts to specify the "salaries and compensation." 
R.C. 3319.12 provides in part as follows: 

"***No contract or supplemental con­
tract for the employment of a teacher, whether 
for an administrative or supervisory position, 
a position provided for by sections 3319.01 and 
3319.02 of the Revised Code, regular teaching 
duties, or additional duties, may be terminated 
or suspended by a board of education except pur­
suant to section 3319.02 or 3319.16 of the Re­
vised Code, and the salaries and compensations 
prescribed by such contracts shall not be reduced 
6y a board o1 education unless such reduction ls 
~t of a uniform plan affecting the entire 
d!strict. * * *" 

(Emphasis added.) 

For a board of education to discontinue its payment for 
premiums for insurance for an employee after he submits his 
resignation or ap1,l .les for retirement, and before the effective 
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date of such resignation or retirement, would decrease his 
compensation during the term of his contract, in violation of 
R.C. 3319.12. Therefore, the board is not only authorized, 
but required, to pay the premiums until the termination of the 
contract. 

In specific answer to your question, it is my opinion and 
you are so advised that a board of education is required to 
continue paying the premiums on insurance covering a teacher, 
purchased under R.C. 3313.202, after the teacher submits his 
resignation or applies for retirement, until the effective date 
of such resignation or retirement. 




