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1. JUSTICE OF PEACE-ELECTED OFFICIAL-NOT RE­
QUIRED TO BE MEMBER OF PUBLIC EMPLOYEES RE­
TIREMENT SYSTEM. 

2. JUSTICE OF PEACE-WHO ELECTS TO BECOME MEM­
BER OF PUBLIC EMPLOYEES RETIREMENT SYSTEM­
DEDUCTIONS OF SIX PER CENT MUST BE MADE BY 
COUNTY AUDITOR FROM HIS "EARNABLE SALARY"­
REGULAR EMPLOYEE CONTRIBUTIONS TO RETIRE­
MENT SYSTEM-SECTION 145.20 RC. 
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SYLLABUS: 

1. A justice of tihe peace, being an elected official, is not required to be a member 
of the public employees retirement system. 

2. Where a j-ustice of the peace elects to become a member of vhe ,public 
employees retirement system, pursuant to Section ,145.20, Revised Code, deductions of 
six per cent from his "earnable salary" must be made by the county auditor as 
regular employee contributions to the retirement system. 

Columbus, Ohio, March 29, 1956 

Hon. John H. Banber, Prosecuting Attorney 

Fulton County, Wauseon, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"I have ,been asked by the Fulton County Auditor to seek 
your formal opinion on the question of whether the Justice of 
the Peace salary fixed by the County Commissioners pursuant 
to section 1907.47 ORC comes under the Public Employees Re­
tirement System. More particularly the question is whether 
pursuant to section 145.47 ORC the County Auditor is required 
to deduct six per cent of the Justice of the Peace salary for public 
employees retirement." 

By the enactment of Amended Senate Bill No. 319, effective January 

1, 1956, the 101st General Assembly made certain changes in the law 

relative to the office of justice of the peace. 

Section 1907.01, Revised Code, created m each county a commission 

to 1be known as the "commission on justice courts" consisting of the 

presiding judge of the court of common pleas, the probate judge, and the 

president of the board of county commissioners. This commission is 

directed :by law to establish one or more justice court districts, and each 

district shall consist of the territory of one or more whole townships. 

Section 1907.02, Revised Code, provides that the commission on 

justice courts, once a new justice court district is created, shall determine 

the number of justices of the peace for such district, and the day of 

election of such justices. 

Justices of the peace have been placed on a fixed salary basis by the 
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provisions of Section 1907.47, Revised Code, effective September 30, 1955. 

This section reads as follows : 

"The justices of the peace shall receive a fixed an_nual salary 
and such salary shall be determined by the board of county com­
missioners of the county in which such office of the justice of the 
peace is situated, and may include a fixed annual allowance for 
supplies, forms, and equipment." (Emphasis added.) 

Hence, a justice of the peace is an elective public officer who is paid 

a salary determined by the county commissioners and paid from the county 

treasury. 

Turning to the law which governs the public employees retirement 

system, it will be noted in Section 145.03, Revised Code, that membership 

in that system is compulsory and consists "of all public employees upon 

being appointed." Section 145.01, Revised Code, the definition section, 

defines "public employee" as follows: 

" 'Public employee' means any person holding an office, not 
elective, under the state or any county, municipal -corporation, 
park district, conservancy district, sanitary district, health dis­
trict, township * * * or employed and paid in whole or in part 
by the state or any of the authorities named in this division 
* * * ." (Emphasis added.) 

It is therefore clear that elective officials are not compelled to :become 

members of the retirement system. Your attention is directed to Section 

145.20, Revised Code, which reads in pertinent part as follows: 

"Any elective official of the state of Ohio or of any political 
subdivision thereof having employees in the public employees re­
tirement system shall be considered as an employee of the state or 
such political subdivision, and may become a member of the sys­
tem upon application to the public employees retirement board, 
with all the rights, privileges and obligations of membership.
* * *" (Emphasis added.) 

An elective official, although exempt from compulsory membership in 

the retirement system, may, if he so chooses, establish membership in the 

system, pursuant to Section 145.20, Revised Code. If he elects to become 

a member, he is considered as an employee of the political subdivision 

which he serves as an elective official. Justices of the peace, now holding 

office, were elected by the electors of a township. 

What I have just said seemingly indicates that a justice of the peace 
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who elects to :become a member 0£ the retirement system would be con­

sidered an employee of a township or a justice court district. However, 

Section 145.47, Revised Code, should be taken into consideration, and 

this section provides in material part as follows: 

"Beginning September 1, 1951, each public employee who is a 
member of the public employees retirement system shall contribute 
six per cent of his earmuble salary or compensation to the em­
ployees' savings fund. The head of each department, insti­
tution, board, and commission, and the fiscal officer of each local 
authority subject to sections 145.01 to 145.57, inclusive, of the 
Revised Code, shall deduct from the compensation of each mem­
ber on every payroll subsequent to September 1, 1951, or if the 
employee becomes a member subsequent to that date then on the 
date upon which such employee became a member, an amount 
equal to six per cent of such member's earnable salary or com­
pensation. * * *" (Emphasis added.) 

It is my opinion that for the limited purposes of the retirement law, 

a justice of the peace, who elects to become a member of the retirement 

system is an "employee" of the county in which his justice court is situated. 

The syllxbus of my opinion No. 5951, Opinions of the Attorney 

General for 1955, dated November 18, 1955, is as follows: 

"1. The salary provided for justices of the peace in Section 
1907.47, Revised Code s,hould be paid from the county treasury 
as are other claims against the county. 

"2. Claims for such salary may be allowed by the county 
commissioners as provided in Section 307.55, Revised Code, at 
such intervals as the commissioners in their discretion may deter­
mme. 

"3. The salary of justices of the peace for which provision 
is made in Section 1907.47, Revised Code, may include an allow­
ance for supplies, etc., and it is not necessary that the county 
commissioners, in fixing such salary, designate separately the 
amount thereof attributaible to such allowance. From the aggre­
gate amount of salary so fixed and paid to justices of the peace 
such officers are required to expend amounts sufficient to defray 
the cost of necessary supplies, forms, and equipment." 

In rendering this opinion, it should •be emphasized that I am only 

passing upon the status of a justice of the peace under the retirement law. 

I am mindful of the fact that in Opinion No. 6122, Opinions of the 

Attorney General for 1955, elated December 29, 1955, I held that the 

provisions of Amended Senate Bill No. 319 (101st General Assembly) 
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do not have the effect of abolishing the office of justice of the peace, and 

that such office is continued in existence as a township office within the 

meaning of Section 3929.17, Revised Code. It will be observed that 

Section 3929.17, Revised Code, is the statute which requires the premium 

on the bond of a public officer to ,be paid by the state, county, township, 

municipal corporation, or other subdivision, or board of education, of 

which such person giving the bond is such officer, deputy or employee. 

In Opinion No. 6256, Opinions of the Attorney General for 1956, 

elated February 16, 1956, I held that under the provisions of Article 

XVIII, Section 1, Ohio Constitution, elections for the office of justice 

of the peace cannot be set, under the provisions of Section 1907.02, 

Revised Code, prior to the November election in 1957. In interpreting 

the applicable statutory provisions I concluded that the office of justice 

of the peace was "still essentially a township office," so that the election, 

as provided by the constitution in the case of such offices, must be held 

on the first Tuesday after the first Monday in November of the odd 

numbered vears. 

Considering the status of a justice of the peace under the retirenient 

law, with particular reference to the mechanics therein provided for 

retirement deductions from salary, it would follow, as you have assumed 

in your request, that the county auditor is the person required to make 
the deductions. 

Accordingly, it is my opinion that: 

1. A justice of the peace, being an elected official, is not required 

to be a member of the public employees retirement system. 

2. ·where a justice of the peace elects to 1become a member of the 

public employees retirement system, pursuant to Section 145.20, Revised 

Code, deductions of six per cent from his "earnable salary" must be 

made by the county auditor as regular employee contributions to the 

retirement system. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




