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2. Where there are only two full time regular members of the fire 
department of a municipal corporation, under the provisions of Sections 
4600 and 4600-1, General Code, as amended by the 93rd General Assembly, 
it is the duty of such full time regular members to serve as members of 
the board of trustees of the firemen's relief and pension fund. 
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Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

WATERWORKS. ~fUNICIPAL-CITY MAY NOT USE FUNDS 
DERIVED FROM SUCH OPERATION TO PAY PORTION 
SALARIES OF MAYOR, DIRECTOR OF LAW, DIRECTOR 
OF FINANCE OR FOR OPERATING EXPENSES OF SUCH 
:VIUNICIPAL DEPART?IIENTS-OPINIONS ATTORNEY 
GENERAL, 1937, VOLUME II, PAGE 1835, APPROVED. 

SYLLABUS: 
A city, which operates a municipal waterworks, may not usc the funds 

derived from the operation thereof in payment of a portion of the salaries 
of the mayor, director of law, director of finance of such city, a.nd may 
not usc such funds in payment of the operating e:vpense of such municipal 
departments (2 0. A. G. 1937, p. 1835, approved). 

CoLUMBUS, OHIO, December 7, 1939. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN: I am in receipt of your request for my opinion, which 
reads: 

"Our examiners of the accounts of the City of Cleveland 
have submitted Voucher 62843, elated December 13, 1938, show­
ing payment from the Water Department Revenue Fund to the 
General Fund in the amount of $30,001.36. We quote from 
said voucher as follows: 

'Division of Water and Heat Portion of 1937 Expense for 
Mayor's Office, Law Department and Finance Department, 
Based on Number of Requisitions issued during years 1932 to 
1937, inclusive: 

Total Requisitions 
Water Division 
Water Division Percent Total 

146,753 
14,864 

.1012858 
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Total Expense of Mayor, Law and Finance Departments' 
application to Utilities Department $296,205.03. 

Water Division's Percent of Total Expense, $30,001.36.' 
In this connection may we direct attention to Attorney Gen­

eral's Opinion No. 1052, page 1835, Vol. II of Opinions for 
1937. 

In view of the fact that the transfer effected by the above 
mentioned voucher No. 62843, accomplishes the same purpose, 
but uses a different basis of calculation from the Springfield 
case covered by the opinion, may we inquire if, in your opinion, 
the above payment should be considered by the examiners to be 
illegal, and if finding for adjustment against the general and in 
favor of the water revenue fund should be rendered on account 
of said illegal payment." 
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The syllabus of the opinion of my predecessor (No. 1052, 0. A. G. 
1937, Vol. II, p. 1835), to which you refer in your request, reads: 

"A city may not by ordinance or otherwise divert water­
works funds for the purpose of compensating such city for serv­
ices rendered to the waterworks department by officers or em­
ployees of the city who are compensated from the general fund." 

I have reviewed such opinion, together with the authorities therein 
cited. Such opinion is based upon Section 3959, General Code, which 
reads: 

"After paying the expenses of conducting and managing 
the water works, any surplus therefrom may be applied to the 
repairs, enlargement or extension of the works or of the reser­
voirs, the payment of the interest of any Joan made for their 
construction or for the creation of a sinking fund for the liquida­
tion of the debt. The amount authorized to be levied and as­
sessed for water works purposes shall be applied by the council 
to the creation of the sinking fund for the payment of the indebt­
edness incurred for the construction and extension of water 
works and for no other purpose whatever." 

Such section has not been amended since 1910 when it was carried 
over into the General Code from the Revised Statutes. My predecessor 
cites and quotes from the cases of Cincinnati v. Roettinger, 105 0. S., 145, 
Hartwig Realty Co. v. Cleveland, 128 0. S., 583, and Longworth v. Cin­
cinnati, 34 0. S., 101, and the opinion of a former Attorney General (2 
0. A. G. 1930, 1030), to support his conclusion. 

Such decision clearly supports the propositions that Section 3959, 
General Code, is a constitutional restriction upon the use of funds de-
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rived from the operations of a water plant for the payment of the salaries 
of officers or employees of a municipality. ~iy predecessor might also have 
cited the case of City of Cleveland v. Rees, 132 0. S., 399, wherein the 
city of Lakewood sought to obtain the approval of the court to a transfer 
of so-called "surplus funds" from the water works fund, under authority 
of Sections 5625-13a et seq., General Code, to the general fund for the 
payment of the general operating expenses of the city. That court held 
in the first paragraph of the syllabus that: 

"Revenues derived from municipally owned and operated 
water works may not be transferred to the general revenue fund 
of such municipality and be used to meet general governmental 
expenses and municipal obligations. (City of Cincinnati Y. Roet­
tinger, a taxpayer, 105 Ohio St., 145, and Hartwig Realty Co. v. 
City of Cleveland, 128 Ohio St., 583, approved and followed.)" 

See also Ohio Power Co. v. Craig. 50 0. App., 235. 

Upon a review of such authorities it becomes apparent that under 
Ohio law the revenue derived by means of service charges for the fur­
nishing of water by a municipally owned waterworks must be used for 
the purpose of payment of the expenses of conducting and managing the 
waterworks, the enlargement and maintenance of the plant, the payment 
of the principal and interest on bonds issued to acquire or maintain the 
plant, and for no other purpose; that the salaries of the salaried officers of 
the city, such as mayor, law director and director of finance, and the ex­
pense of the operation of their departments, are a part of the general 
operation expense of the city rather than of the municipal waterworks. 
even though some portion of their efforts may be expended in promoting 
the welfare of such utility, and are payable only from the general fund of 
the city. 

I am therefore in agreement with the opinion of my predecessor cited 
in your request. The facts presented in your letter show the payment of 
a portion of such salaries and expense direct from the waterworks fund 
rather than a transfer of the moneys to the general fund, and thereupon a 
payment of the entire salaries and expense from such f unci, as in some 
of the cases above cited. It seems to me that if moneys may not legally be 
paid for a specifi purpose, it is immaterial as to the manner such illegal 
expenditure is sought to be accomplished. It would be just as unlawful if 
done in one manner as if done in another where the purpose is unlawful. 

By reason of the foregoing decisions and opinions, and in specific 
answer to your inquiry, it is my opinion that your inquiries should be 
answered in the affirmative. 

Respectfully, 
THO)fAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

• 


