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EDUCATION-TRANSFER OF TERRITORY-Am. S.B. 278, 102nd 

GA-DID NOT AFFECT "PENDING PROCEEDINGS"-§§3311.23, 

3311.27 R.C.-PUBLICATION PROVISIONS OF FORMER §3311.27 
R.C., TIME HELD DIRECTORY. 

SYLLABUS: 

1. The repeal by Amended Substitute Senate Bill No. 278, effective January 1, 
1958, of Sections 3311.23, 3311.27, Revised Code, did not affect proceedings then pend­
ing for transfer of territory from a local school district to an exempted village school 
district, and publication of the resolution of the county board of education ordering 
such transfer may be published as provided in said Section 3311.27, Revised Code, not­
withstanding such publication is made or completed after January 1, 1958. 

2. The provisions of former Section 3311.27, Revised Code, as to the time of 
publication are directory, and publication of the resolution of the county board of 
education ordering transfer of territory pursuant to former Section 3311.23, Revised 
Code, if made with reasonable promptness after January 1, 1958, will be a sufficient 
compliance with the law relative to such publication. 

Columbus, Ohio, February 8, 1958 

Hon. Robert G. Tague, Prosecuting Attorney 
Perry County, New Lexington, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"Prior to the 1st day of November, 1957, there was filed 
with the Perry County Board of Education a petition requesting 
the transfer of all of the territory comprising Pike Local School 
District, Perry County, Ohio, as it was then constituted, to the 
New Lexington Exempted Village School District, Perry County, 
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Ohio. This petition contained the signatures of more than sev
enty-five per cent of the qualified electors residing in the territory 
sought to be transferred, voting at the last general election. 

"Thereafter, and on December 18, 1957, the Perry County 
Board of Education adopted a resolution, pursuant to the provi­
sions of Section 3311.23, Revised Code, making the requested 
transfer. A copy of this resolution was submitted to the Clerk 
of the Board of Education of New Lexington Exempted Village 
School District on December 19, 1957. Thereafter, and on 
January 15, 1958, the Board of Education of New Lexington 
Exempted Village School District, by resolution, accepted the 
transfer. 

"Incident to the proceedings of the Perry County Board of 
Education, there was no publication of the transferring resolution 
as is required by Section 3311.27, Revised Code. Because the 
publication dates of the weekly newspapers generally used in this 
county are on Thursdays, as a practical matter, it was probably 
impossible for the County Board to have complied with Section 
3311.27 because the second publication would have extended into 
1958 and after this section was repealed. 

"From our study, the pertine
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nt code sections provide, in part, 
as follows: 

"Section 3311.23: 'Trans/ er of local School District Ter­
ritory. If a county board of education deems it adivsable to 
transfer a part or all of the territory comprising a local school 
district . . . when the requirements provided herein have been 
met the transfer shall be efjective on the next succeeding July 1.' 
(Underscoring ours) 

"The foregoing section became effective September 16, 1957, 
and the paragraph underscored is not found in former Section 
3311.23. 

"Section 3311.27: 'Publication of Adopted Resolution. The 
county board of education shall cause any resolution adopted by 
such board evidencing any action authorized by Section 3311.23 
and 3311.26 of the Revised Code, to be published in one news­
paper of general circulation in the territory affected, once each 
week for two consecutive weeks, and such publication shall be 
completed not later than the third Saturday following the adoption 
by the board of such resolution.' 

"The foregoing section was repealed, effective January 1, 
1958. 

"As a practical consideration, with the County Board's hav­
ing passed the transferring resolution on Wednesday, December 
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18, 1957, it was impossible for it to have accomplished the two 
weeks' publication required by Section 3311.27 before 1958 ( the 
effective date of repeal), because the weekly newspapers generally 
used for publication purposes in this county are all published on 
Thursdays, and, in consequence, the publications would have been 
carried in the newspaper issues of December 26, 1957, and Janu­
ary 2, 1958. Moreover, it is certainly arguable that with the 
addition to Section 3311.23 of the paragraph quoted above which, 
again, reads, '... when the requirements provided herein have 
been met the transfer shall be effective on the next succeeding 
July 1,' compliance with the publication requirement of now re­
pealed Section 3311.27 was and is not mandatory. 

QUAERE 

"l. Assuming all the requirements of Section 3311.23, Re­
vised Code, are met, would a failure to have compiled with the 
publication requirements of now repealed Section 3311.27, Re­
vised Code, invalidate the transfer of the territory comprising a 
local school district to an exempted village school district?" 

There is one more element in connection with the statutes to which 

you have called attention which, it seems to me, will be practically decisive 

of the question which you have submitted. Both Sections 3311.23, 3311.27, 

Revised Code, were repealed by an act effective January 1, 1958. But 

that act, Amended Substitute Senate Bill 278, after its repealing section, 

contained an additional Section 3311.341, reading in part as follows: 

"* * * Nothing herein shall nullify or affect any proceedings 
or actions pending under the provisions of sections 3311.21, 
3311.23 and 3311.26 of the Revised Code." 

Inasmuch as Section 3311.27, Revised Code, which you have quoted, 

formed an essential part of the proceeding then pending under Section 

3311.23, Revised Code, it seems clear that it provided an essential step 

in the completion of the tra11sfer of territory then in process. Accordingly, 

it seems clear that it too was preserved for the purpose of completing the 

transfer. 

Therefore, the only question which remams for considera~ion is 

whether the fact that the publication of the resolution of the county board 

ordering the transfer of the territory was not made within the time limit 

set out in said Section 3311.27, Revised Code, invalidates the entire pro­

ceeding which in all other respects, was complete. This raises the question 

whether the time limit as to such publication is mandat_ory or only 

directory. 
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It is well settled that the character of a statute 111 this respect is not 

always to be determined by the lans-uage used. The word "may" is some­

times to be. construed as mandatory, whil.e the word "shall" is frequently 

construed as merely directory. As stated in 37 Ohio Jurisprudence, 33_3 : 

"There are a great many statutes in which the time is fixed 
for doing stipulated things and in which time is of the essence of 
the matter; and, in such event, the statute must be considered to 
be mandatory, and the act cannot be performed at any other time. 
On the other hand, there are many statutes where the time 
designated is not of the essence of the matter; and, in such in­
stances, the provisions are directory merely-at least where the 
rights of no person or class of persons would be prejudiced by the 
delay. All enactments imposing duties impossible of performance 

.. within the stipulated time have been declared directory." (Ems 
phasis added) 

In the case of State ex rel. Alcorn v. Mittendorf, 102 Ohio St., 229, 

the court had before it a ·statute which required the county commissioners 

at each September session; to "cause the list of persons delinquent in the 

payment of taxes on personal property to be publicly read." It appeared 

that the list had been read but purely due to neglect, it had not been done 

at the time specified, to-wit, at the September Session. The court held that 

while the reading was mandatory, the time was not of the essence, and 

that portion of the statute was merely directory. However, the court 

indicated that it was the duty of the board to act promptly after its attention 

was called to the omission. 

To like effect see State ex rel. Perkins v. Ross, 109 Ohio St., 461, 

where the court having before it the right of a board of education to apply 

for and receive aid from the state equalization fund, provided,' as specified 

in the law, it applied therefor by July 31, the application not having been 

inade within the time limit, the court held, on the authority of. the Alcorn 

case, that the time provision of the law was purely directory. 

In the case you present, there appears no reason why any person or 

any school district involved in the· transfer could be injured or prejudiced 

in the least by delay in publication of the resolutions of transfer. Further­

more, as strengthening that conclusion, we find in said Section 3311.23, 

Revised Code, as amended long after the passage of Section 3311.27, 

supra, this paragraph: 

"\,Vhen the requirements provided herein have been met the 
- tra11sfer shall be effective on the next· succeeding July I." 
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It is accordingly my opinion and you are advised: 

1. The repeal by Amended Substitute Senate Bill No. 278, effective 

January 1, 1958, of Sections 3311.23, 3311.27, Revised Code, did not affect 
proceedings then pending for transfer of territory from a local school dis­

trict to an exempted village school district, and publication of the resolution 

of the county board of education ordering such transfer may be published 

as provided in said Section 3311.27, Revised Code, notwithstanding such 

publication is made or completed after January 1, 1958. 

2. The provisions of former Section 3311.27, Revised Code, as to 

the time of publication are directory, and publication of the resolution of 

the county board of education ordering transfer of territory pursuant to 

former Section 3311.23, Revised Code, if made with reasonable promptness 
after January 1, 1958, will be a sufficient compliance with the law relative 
to such publication. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




