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SCHOOL FOUNDATION FUND-ALLOTMENT-TO DETER­
MINE FOURTH QUARTER OF YEAR 1956-CERTIFICATE RE­
QUIRED BY SECTION 3317.061 RC SHOULD STATE ANNUAL 
SALARY OF EACH CERTIFICATED EMPLOYEE OF EACH 
BOARD OF EDUCATION-AMOUNT HE WOULD HAVE 
EARNED 1955-1956 SCHOOL YEAR-IF SALARY RATE FIRST 
TWO WEEKS IN APRIL, 1956, HAD BEEN IN EFFECT DURING 
ALL OF SCHOOL YEAR-STATUS EMPLOYMENT STARTED 
FROM BEGINNING OF SCHOOL YEAR OR ANY SUBSE­
QUENT TIME PRIOR TO APRIL 1, 1956-SECTIONS 3317.02, 
3317.061 RC, SUB. SB 321, 101 GA. 

SYLLABUS: 

For the purpose of determining for the fourth quarter of the year 1956, the allot­
ment of the school foundation fund, according to ·the provisions of Section 3317.02, 
Revised Code, ,being a part of Substitute Senate Bill No. 321 of the 101st General 
Assembly, the certificate required •by Section 3317.061, Revised Code, should state 
the annual salary of each certificated employee of each board of education as being 
the amount he would have earned during the 1955-1956 school year, if the salary 
rate that governed l1is salary for the first two weeks in April, 1956, had been in 
effect during all of the said school year, whether his employment started from the 
beginning of such school year or at any subsequent time, prior to April 1, .1956, as 

·,,r;quired by Section 4 of said act. 
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Columbus, Ohio, March 9, 1956 

Hon. R. M. Eyman, Director of Education 

and Superintendent of Public Instruction 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your •request for my opinion reading as follows: 

"In order that this department may be able to advise school 
administrators and boards of education relative to the method of 
calculating the amount of state support for school districts for 
the last quarter of 1956, under the provisions of Amended Sub­
stitute Senate Bill No. 321, 101st General Assembly, it is impor­
tant that certain provisions of that act be interpreted at this time. 

"The State Board of Education through its Finance Commit­
tee has requested me to secure from you an opinion as to whether 
the following interpretations are within the scope of the statutes: 

"l. For the purpose of determining, for the fourth 
quarterly distribution of the calendar year 1956, the total 
of the salaries for certificated employees, for use as provided 
in division (A) of Section 3317.02 of the Revised Code, the 
following procedure shall be followed : 

" (a) The annual salary of each certificated em­
ployee employed on an annual salary for the 1955-56 
school year shall be deemed to be the amount of salary 
such employe would ·have earned during the 1955-56 
school year for the months he was employed if the salary 
rate that governed his salary for the first two weeks of 
April, 1956, had been in effect during all of the months 
he was employed. 

"(b) Where a teacher has been employed for a 
permanent teaching position created subsequent to the 
beginning of the 1955-56 school year but on or before 
April 1, 1956, the amount to be included as the salary 
for such employee, in the total of the salaries for certi­
ficated employees, shall be the amount such employee 
would have earned, at the rate of pay for the first two 
weeks of April, 1956, if such employee had been em­
ployed for the entire 1955-56 school year. 

"2. For the last quarter of 1956 the calculation under 
division (E) of Section 3317.02 shall be based upon the same 
tax duplicate figure used in calculating the amount of state 
support for the first half of the calendar year 1956 under the 
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provisions of the Foundation Program law that ts now m 
effect." 

The questions which you raise grow out of the changes in the statutes 

relative to the allocation and administration of the school foundation funds. 
By ithe provisions of Amended Senate Bill No. 321, passed by the 101st 

General Assembly, the basis for the distribution of that fund was sub­

stantially changed. Whereas under the former law the distribution was 

based on the number of pupils of school age in average daily membership 

in the several districts, it is now based largely upon the number of 

approved teacher units credited to each district. 

Section 3317.02 as enacted in said bill reads m pertinent part as 
follows: 

"There shall be paid, in the last quarter of the calendar year 
1956 and in each calendar year thereafter, to each local, exempted 
village and city school district, which has a tax levy for current 
school operation for the current calendar year of at least ten mills, 
the total sum of the following factors : 

" (A) The total approved salary allowance allocated to 
such district under section 3317.052 of the Revised Code, or the 
total of the salaries for certificated employees for the current 
school year, whichever amount is the lesser; 

" ( B) plus fourteen hundred and twenty-five dollars multi­
plied by the total number of approved teacher units credited to 
such district under section 3317.05 of the Revised Code, for other 
current expenses ; 

" (C) plus the total approved transportation costs allo­
cated to such district under section 3317.051 of the Revised Code; 

" ( D) plus ten per cent of the total approved salary allow­
ance allocated to such district under section 3317.052 of the 
Revised Code, for the employer's contribution to the teachers' 
retirement fund and the cost of the certificated employees' sick 
leave; 

" (E) minus an amount equal to ten mills multiplied by the 
total value of the tax duplicate of such district as certified by the 
department of taxation under section 3317.10 of the Revised Code. 

"If the amount arrived at by the above formula is less than 
the total amount of state support such district received during 
the calendar year ending December 31, 1955, then there shall be 
paid to such school district an amount equal to that received 
during the calendar year ending December 31, 1955, under the 
provisions of sections 3317.02 and 3317.04 of the Revised Code, 
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including an amount equal to the amount of tuition paid for such 
district from state funds and the amount such district received 
for special education but exclusive of the amount such district 
received for the purchase of school buses and for the retirement 
of such bus notes." * * * 

Two sections of the above act, to wit, Section 3317.01 and 3317.021, 

Revised Code, took effect on January 1, 1956, whereas the remainder of 

the act, including Section 3317.02 supra, are to take effect on October 1, 

1956. The two sections which have already gone into effect do not in 

any way bear upon the problems raised by your letter. In order to arrive 

at a solution of your questions, we must consider along with the section 

quoted, Section 4 of the Act, which in addition to stating the times for its 

taking effect, reads as follows : 

"It is the intent and purpose of this act that in distributing 
funds for the fourth quarter of the calendar year 1956 the average 
daily membership shall be the same as that used for the first half 
of 1956. The certification of the name of each certificated em­
ployee, with the amount of training, the type of teaching certificate 
held, and the annual salary of each as required by section 
3317.041, of the Revised Code, shall for the fourth quarterly dis­
tribution of the calendar year 1956 be used upon the school dis­
trict's employment rolls for the first two full school weeks of the 
month of April, 1956, and such certification shall be made to the 
state board of education not later than April 30." 

(Emphasis added.) 

In paragraph (A), Section 3317.02, there is a reference to Section 

3317.052, Revised Code, which defines what is meant by the "approved 

salary allowance." There it appears that the approved salary allowance 

for the purpose of the law is based upon a stated amount for each 

of several classes of teachers, somewhat in excess of the minimum teacher 

salary scale provided by Section 3317.06, Revised Code. I shall not quote 

the entire Section 3317.052, but as an example we may note: 

* * * "(A) The total number of certified employees em­
ployed in such district with less than three years of recognized 
training shall be multiplied by $3,000." * * * 

A reference to Section 3317.06 shows that the mtmmum salary for 

teachers of this class is $2,600. Manifestly, 1:he result of a compliance 

with Section 3317.052 supra, and a certification of the amounts thereby 

called for will result in a total "approved salary allowance," which will 

be in excess of the minimum salary schedule, but might in some cases 
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be less than the actual salaries paid teachers. The required formula is 

arbitrary and for the purpose only of arriving at the allowance from the 

foundation fund. Inasmuch as your first question is directed only to 

the provisions of paragraph (A) of Section 3317.02, I am not under­

taking to discuss, for the present, the other elements that enter into the 

allowance for distribution to the various districts. 

Accordingly, it appears that the real question to be answered is 
whether under the procedure set forth in said Section 4, the salary rate 

for teachers that may be in effect during the first two weeks in April, 1956, 
may be spread theoretically, over the entire school year of 1955-1956, 

thus amplifying the salaries upon which the commutation is to be based 

beyond that which the teachers have actually been paid. 

It is to be noted that under the provisions of Section 3319.08, Revised 

Code, a board of education has the ,right 1:o increase but is forbidden to 
decrease the salaries of teachers at any time during ,the term of their 
contracts, and it would have a right now to increase the salaries of its 

teachers for the first two weeks in April or for the remainder of the 
school year, in any amount it sees fit to add. But would it have a right, 
for the purpose of amplifying the allowance from the foundation fund 

for the fourth quarter, to report a salary for the entire year 1955-1956, 
at a rate which is actual from April 1st to the end of the school year, but 

fictitious for the preceding portion of the school year? 

It would seem on first impression that such procedure would be 
indefensible unless authority for such action can be found in the law. 
This calls for a critical examination of Section 4 of the Act in question. 
That section declares the purpose of the legislature as to distributing 
funds for the fourth quarter of 1956. There is a reference to Section 

3317.041, Revised Code, which would indicate •that that section in some 
way governs the certification of employees and salaries requisite for the 

purpose of allocating the foundation fund. We find here a slight compli­
cation. The act purported ,to enact section 3317.041, but there was 
already in existence a section bearing that number, which is wholly irre­

levant to the subject of Senate Bill No. 321. So the Legislative Service 
Commission changed the number of the new section to 3317.061, which 
reads in part : 

"The superintendent of each county, city, and exempted 
village school district shall, on forms prescribed and furnished by 
the state board of education, certify to the state board of educa-
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tion, on or before the twenty-fifth day of October of each year, 
the name of each certificated employee employed, on an annual 
salary, in each school under his supervision during the first two 
full school weeks of said month of October, the number of years 
of recognized college training such certificated employee has com­
pleted, the college degrees from a recognized college earned by 
such certificated employee, the type of teaching certificate held by 
such certificated employee, the number of months such certificated 
employee is employed in the school district, the annual salary of 
such certificated employee, and such other information as the state 
board of education may request. For the purposes of this act 
a certificated employee shall be any employee in a position for 
which he is required to have a certificate issued pursuant to 
sections 3319.22 to 3319.31, inclusive, of the Revised Code."* * * 

(Emphasis added.) 

As this section does not become effective until October 1, 1956, it is 

evident that the certificate required for the fourth quarter will not be made 

prior to that date. 

It may be assumed, however, that each board will, as required by 

law, certify to the state department of education the data required for 

the ascertainment of its allotment from the foundation fund. Section 

3317.061 supra provides that the certificate must contain among other 

things, a statement of the annual salary of each certificated employee, pre­

sumably so that comparison may be made with the "approved salary allow­

ance," referred to in paragraph (A) of Section 3317.02 supra, and it may 

thereby be determined which is the lesser, that being the measure of that 

element of the allotment. If the provisions of Section 2 supra, are to 

have any effect we must conclude that the legislature intended to give 

boards of education the opportunity to better their situation by permitting 

an increase of their teachers' salaries for the remainder of the current 

year, and letting that increase appear retroactive for the sole purpose of 

building up the allotment from the foundation fund for the last quarter 
of 1956. 

Endeavoring to ascertain the intention of the ,legislature in adding 

Section 4, above quoted, to the act and considering it as indicating a 

special plan for the fourth quarter of 1956, I am of the opinion that the 

conclusion which you expressed in your letter as to paragraph (a) of 

the first proposition is correct. 

As to paragraph (b) of your first question it seems somewhat more 

difficult ,to bring such teacher and his salary within the conclusion which 
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I have indicated in reference to paragraph (a). Manifestly, if he is first 
employed, say on March 15, 1956, he can hardly be said to have been 
employed during the school year or on an "annual salary." 

However, it is evident that the legislature was intending to provide 

for the growing needs of the schools and adequate conpensation for the 

teachers. It was looking to the future, and the fact that new teachers 
have to be brought in late in the current school year would only strengthen 

the presumption that more adequate funds would be needed for the 
coming year. Accordingly, the general assembly has seen fit to set up a 

purely hypothetical plan as a basis for determining the allotment for the 

last quarter of 1956, and has made no stipulation as to the length of 

service of the teachers whose salary for the first two weeks of April is 

to furnish the measuring stick for rthe allotment. I can see no reason 
why the teacher who was employed sometime after the beginning of the 
current school year, should not be considered in precisely the same way 

as is a teacher who was employed at the beginning of such school year. 
Accordingly, it appears to me that the conclusion stated in your letter 

under paragraph (b) of your first question is sound. 

You have advised me orally that while it is very important that you 
have my conclusion on the above propositions very speedily, you are not 
so immediately concerned with your second question as to the interpre­

tation of paragraph (E) of Section 3317.02 Revised Code. Accordingly, I 
will reserve consideration of your second question until a later time. 

It is accordingly my opinion, and you are advised that for the purpose 
of determining, for the fourth quarter of the year 1956, the allotment of 
the school foundation fund, according to the provisions of Section 3317.02, 

Revised Code, being a part of Substitute Senate Bill No. 321 of the 101st 
General Assembly, the certificate required by Section 3317.061, Revised 
Code, should state the annual salary of each certificated employee of each 

board of education as being the amount he would have earned during 
the 1955-1956 school year, if the salary rate that governed his salary for 

the first two weeks in April, 1956, had been in effect during all of the 
said school year, whether his employment started from the beginning 
of such school year or at any subsequent time, prior to April 1, 1956, 

as required by Section 4 of said act. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




