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TOWNSHIP TRUSTEES-MAY EXPEND PUBLIC FUNDS FOR 

FIRE HOUSE-SECTION 505.37, R. C.-LAND HELD ON LONG­
TERM LEASE-EXTENDING OR REN EWA B LE F O R EX­

PECTED LIFE OF BUILDING. 

SYLLABUS: 

A hoard of township trustees, desiring to construct a fire house under authority 
of Section 505.37, Revised Code, may expend public funds on such construction when 
the land on which the building is to be erected is held under a long-term lease, extend­
ing or renewable for the expected life of the building. 

Columbus, Ohio, July 24, 1956 

Hon. William E. Didelius, Prosecuting Attorney 
Erie County, Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which reads as follows: 

"The Board of Trustees of Perkins Township in Erie County 
desires to construct a: fire station on a site which presently is the 
property of the Board of County Commissioners of Erie County 
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and constitutes part of the grounds of the Erie County Home. 
The Board of County Commissioners is willing to make such site 
available to the Board of Township Trustees for such purpose. 

"In view of the provisions of Sections 307.09 and 307.10 
of the Revised Code, I have concluded that the Board of County 
Commissioners would be without authority to sell the site in 
question to the Board of Township Trustees on mutually agree­
able terms; however, it would appear that under the provisions 
of Section 307.09 of the Revised Code, the Board of County Com­
missioners could lease the site to the Board of Township Trustees 
for such length of time and upon such terms as the Board of 
County Commissioners might deem for the best interest of the 
public. 

"The Board of County Commissioners is willing to lease the 
site in question to the Board of Township Trustees for the 
term of ninety-nine years, renewable forever, at a nominal rental; 
however, consideration of this possibility has given rise to the 
question whether the Board of Township Trustees would have 
the authority to expend township funds for the erection of a 
township fire station on a site held by the board under such a 
lease and not owned by the board in fee simple." 

I note that you have assumed that the commissioners, who could not 

sell the land in question except in accordance with Sections 307.09 and 

307.10, Revised Code, could nonetheless lease it for ninety-nine years, 

renewable forever. 

The authority of the county commissioners to lease land owned by 

the county is conferred -by the terms of Section 307.09, Revised Code, 

which reads : 

"If the interests of the county so require, the board of county 
commissioners may sell any real estate belonging to the county 
and not needed for public use, or may lease it, but no such 
lease shall be for a longer term than one year; provided the 
board may grant leases, rights, and easements to municipal cor­
porations or other governmental subdivision for public purposes 
or to corporations not for profit for hospital or charitable pur­
,poses, including among other such purposes memorial structures 
and underground structures, on or in lands owned by the county 
where such lease, right, or easement is not deemed by the board 
to be inconsistent with the need of such land for public use by 
the county. Any such lease, right, or easement granted to a 
municipal corporation or other governmental subdivision, or to 
corporations not for profit for hospital or charitable purposes, 
may be for such length of time, upon such terms, for such pur­
poses, and may provide for such renewals thereof as the board 
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deems for the best interests of the public. In case of the sale 
of such real estate not used for county purposes, and in case of 
such a grant of lease, right, or easement to a municipal corporn-
tion or other governmental subdivision, or to corporations not 
for profit for hospital or charitable purposes, all or such part of 
the proceeds thereof as the board designates may be placed by 
the board in a separate fund to be used only for construction, 
equipment, furnishing, maintenance, or repair of the county build-
ings and the acquisition of sites therefor." (Emphasis added.) 

Probably you have based your assumption on the board language 

granting the commissioners the power to lease to governmental subdivi­

sions. You will note, however, that this grant is limited by the needs 

and interests of the county. In view of the fact that county :ieeds 

are variable, particularly over long periods of time, I think it doubtful 

that this statute gives the power to the commissioners to grant a lease 

for ninety-nine years, renewable forever. I would advise your commis­

sioners and trustees to make the lease for a shorter period of time, extend­

ing or renewable for the expected life of the building. 

Section 505.37, Revised Code, grants boards of township trustees 

certain powers for the purposes of providing fire protection. Among these 

powers is that to erect buildings in which to store fire-fighting equip­

ment. The statutory language is : 

"The board of township trustees may establish all necessary 
regulations to guard against the occurrence of fires, protect the 
property and lives of the citizens against damage and accidents 
and may, with the approval of the specifications by the prose­
cuting attorney, purchase or otherwise provide such fire appar­
atus, mechanical resuscitators or other equipment, appliances, 
materials, fire hydrants, and water supply for fire-fighting pur­
poses as seems advisable to the board. Such board shall provide 
for the care and ma.intena,nce of fire equipment, and, for such 
purposes, may purchase, lease, or construct and maintain neces­
sary buildings, and it may establish and maintain lines of fire­
alarm communications within the limits of the township. * * *" 

(Emphasis added.) 

A township is not a corporation, vested with the powers of a corpora­

tion, and is strictly limited in its powers to those expressly granted by 

statute. Hopple v. Brown Township, 13 Ohio St., 311. The statutory 

language here grants the trustees the ,power to build a fire house; it 

does not limit that power by requiring that the .building be erected on 

land held in fee simple. The trustees apparently are left in that respect 
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to the exercise of their sound discretion; and there would appear to be 

no statutory reason, therefore, which would prevent ,township trustees 

from adhering to the practices so common in private business of erecting 

improvements on land held only under long-term lease. 

In an informal opinion addressed by this office on November 25, 

1953 to Hon Clyde E. Lewis, Prosecuting Attorney of Delaware County 

( Informal Opinion No. 34, Informal Opinions of the Attorney General 

for 1953, page 1064), it was held that, when a township and a village 

jointly build a fire house in accordance with the second paragraph of 

Section 505.37, Revised Code, it is not necessary that the land be owned 

jointly. In other words, the township could expend public funds to erect 

a fire house on land owned solely by the village, and in which the town­

ship would have no interest other than its agreement with the village. 

You will note that the authority to build a fire house jointly, as con­

ferred in the second paragraph of the section, is derived from the first 

paragraph, quoted above. The second paragraph reads: 

"* * * The boards of any two or more townships, or the 
legislative authorities of any two or more political subdivisions, 
or any combination thereof, may, through joint action, unite in 
the joint purchase, maintenance, use, and operation of fire-fight­
ing equipment, or for any other ,purpose designated in sections 
505.37 to 505.44, inclusive, of the Revised Code, and may 
prorate the expense of such joint action on such terms as are 
mutually agreed upon. * * *." 

If, then, the trustees can build a fire house jointly with a village 

on land the township does not own, they can do so acting alone; for 

their authority to build jointly derives only from their authority to build 

alone. 

In the case of Trustees v. Miner, 26 Ohio St., 452, it was held 

that a township might improve for use as a town hall the second floor 

of a building it did not own, standing on land it did not own. Of 

course, the statutory language on which this decision was based was 

entirely different from that of Section 505.37, Revised Code; but that 

language granted, no more than this, any express statutory authority to 

improve land not owned. 

I am of the opinion, and you are advised, that a board of township 

trustees, desiring to construct a fire house under authority of Section 
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505.37, Revised Code, may expend public funds on such construction when 

the land on which the building is to be erected is held under a long--term 

lease, extending or renewable for the expected life of the building. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




