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COU~"TY RECORDER-RECORDIXG FEES FOR FILI~G RIGHT OF WAY 
DEEDS BY A STATE DEPART:VIEXT OR COliXTY Co:\L\USSIOXERS. 

SYLLABUS: 

1. When right of way deeds are executed and delivered to the stale and are filed with 
a county recorder by a state department for recording, as provided for in Section 267, General 
Code, it is the duty of such department to pay to the county recorder the proper recording fees. 

2. When right of way deeds are executed and are delivered to the stale and are fded 
by the Board of County Commissioners, as provided for in Section 267, General Code, it 
is the duly of such Board to pay to the county recorder the proper recording fees. 

CoLUMBus, Omo, October 31, 1927. 

HoN. C. 0. TuR;NER, Prosecuting Allorney, Coshocton, Ohio. 

DEAR SIR:-This acknowledges receipt of your recent communication request­
ing my opinion upon ~he following: 

"The county recorder requested me to write you a few lines asking 
whether or not when the State of Ohio filed a deed for right of way made out to 
the state the state would have to pay this fee, and if not and the recorder 
filed the same whether or not the recorder would have to pay the fee for the 
filing." 

Your question involves a consideration of Sections 267 and 2778 of the General 
Code. These sections read as follows: · 

"Sec. 267. The evidence of title of lands other than public lands, 
belonging to or hereafter acquired by the state, shall be recorded in the office 
of the recorder of the counties in which they are situated, and when so re­
corded such evidence of title shall be deposited with the auditor of state and 
kept in his office. He shall make an abstract of the title of all lands acquired 
by the state in a book prepared for that purpose and open for inspection 
by all persons interested." 

"Sec. 2778. For the services hereinafter specified, the recorder shall 
charge and collect the fees provided in this and the next following section. 
For recording mortgage, deed of conveyance, power of attorney or other 
instrument of writing, twelve cents for each hundred words actually 'vritten, 
typewritten or printed on the records and for indexing it, five cents for each 
grantor and each grantee therein; for certifying copy from the record, twelve 
cents for each hundred words. 

The fees in this section provided shall be paid upon the presentation 
of the respective instruments for record upon the application for any certified 
copy of the record." 

In Opinion No. 90, issued by this department under date of February 18, 1927, 
it was held, inter alia, 

"1. When the department of highways and public works purchases 
lands for the purpose of locating or relocating a highway, it is not necessary 
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for the department to acquire a fee simple title thereto; a perpetual easement in 
the public for a right of way for road and highway purposes is sufficient. 

* * .. * .. .. 
4. Section 276 of the General Code, requiring all evidence of title of 

land other than public lands acquired by the state to be deposited with the 
state auditor and kept in his office, applies to any evidence of title to lands 
acquired by the department of highways and public works for highway 
purposes.'' 

It is mandatory on the part of the state to record right of way deeds or easements 
in the proper county recorder's office, and the question is presented as to whether or 
not the state is required to pay the filing fees for said recording as is provided for in 
Section 2778, supra. 

Section 2778, supra, is a general statute and it is a well settled rule of statutory 
construction "that the general words of a statute do not include the state or affect 
her rights unless she be specially named, or it be clear and indisputable from the act 
that it was intended to include the state." (Sedgwick on Statutory Construction, 
page 337.) Again it is said "a government, making laws for its subjects, will not be 
presumed to be binding itself by them, unless this intent affirmatively appears." 
(Bishop on Written Laws, Par. 102.) 

The above rule of statutory construction would be determinative of the instant 
question were it not subject to certain exceptions. One well established exception is 
"the usage of the departments and officers of the government under a statute within 
their special cognizance, especially when long, and uniformly acquiesced in, has almost 
controlling force with the courts." (Bishop on Written Laws, Par. 104.) 

It has long been the policy of the courts in construing old statutes, that contem­
poraneous construction, as evidenced by usage, will not be departed from without 
most cogent reasons. If the construction is doubtful, usage will control. See Chestnw 
vs. Shane's Lessee, 16 Ohio, 599, 607. 

As was said by Chief Justice Nichols in Ind1tslrial Commission vs. Braum, 92 
0. S. 309 on page 311: 

"Administrative interpretation of a given law, while not conclusive, is, 
if long continued, to be reckoned with most seriously and is not to be disre­
garded and set aside unless judicial construction makes it imperative so to do." 

Statutes similar to Section 2778, supra, providing for fees to be paid to county 
recorders upon the filing of deeds have been on the statute books of Ohio for over 
seventy-five years. Prior to the enactment of the salary law (98 v 89), these and 
other fees constituted thc>sole compcnmtion of county recorders. During that period 
under the fee system county recorders were paid only for work actually done and they 
were paid for work done for the state as well as for other work, It is unnecessary to 
consider the reasons why county recorders under the fee system were entitled to be 
paid for work done for the state. Suffice it to say, subsequent to the enactment of 
the salary law the practice has continued. 

Upon investigation I find that it has been the uniform practice for county recorders 
to charge the state the prescribed recording fees and it has been the custom for the 
fitatc to pay the same. For example, the Department of Highways and Public Works 
has a fund out of whieh it payii for the recording of right of way deeds which it ac­
quires for the state. 
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When, however, the right of way is acquired by the Board of County Commission­
ers, mid board should pay the necesoary recording fees, this being in compliance with 
Opinion No. 996, issued by this department under date of September 14, 1927, the 
first paragraph of the syllabus reading: 

"It is the duty of a Board of County Commissioners to provide the neecs­
sary right of way when a road is being constructed or improved, under the 
provisions of Section 1191, et seq., General Code, and such Board of County 
Commissioners may pay for such right of way out of the money received from 
taxes levied, under the provisions of Seetion 1222, General Code, or out of the 
proceeds of bonds issued, in anticipation of the collection of such taxes, as 
provided in Section 1223, General Code." 

In view of the foregoing and specifically answering your question, it is my opinion 
that: 

1. When right of way deeds are executed and delivered to the state and are filed 
with a county recorder by a state department for recording, as provided in Section 
267, General Code, it is the duty of such department to pay to the county recorder 
the proper recording fees. 

2. When right of way deeds are executed and are delivered to the state and 
are filed by the Board of County Commissioners for recording, as provided .in Sec­
tion 267, General Code, it is the duty of such board to pay to the county recorder 
the proper recording fees. 

1216. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuHNER, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-AUTHORITY TO CLEAN DITCHES RUNNING 
THROUGH FARM OWNED BY COUNTY. 

SYLLABUS: 

A board of county commissioners which has been petitioned for the cleaning out of a 
ditch is not disqualified to act in the premises merely because the course of such ditch runs 
through a farm owned by the county. 

CoLUMBus, OHIO, October 31, 1927. 

RoN. ALBERT E. STROUP, Prosecuting Attorney, Van Wert, Ohio. 

DEAR Sm:-This will acknowledge receipt .of your letter of October 6th, which 
reads as follows: 

"Where County Commissioners have been petitioned for a clean-out 
of a ditch and the ditch runs through a farm owned by the County (farm 
on which County Home is located) can the County Commissioners act in 
the proceedings in their office regarding mid ditch, or must the Common Pleas 
Judge appoint others as acting Commissioners to act in their stead." 

Your attention is directed to Sections 6501 and G508, General Code, which, so 
far as pertinent to your inquiry, provide: 


