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OPINION NO. 95-005 

Syllabus: 

No provision of the Revised Code authorizes a board of township trustees to enter 
into a contract with the federal government whereby the township agrees to 
provide police protection services on a tract of land that is under the exclusive 
jurisdiction of the federal government. 

To: David E. Bowers, Allen County Prosecuting Attorney, Lima, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, March 28, 1995 

You have requested an opinion concerning the authority of a board of township trustees 
to provide police protection services on a tract of land deeded to the United States. You state 
in your letter that the tract of land is located within the township, and that the Lima Army Tank 
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Plant (LATP) oc.cupies the tract of land. LA TP is operated under the direction of an installation 
commander who is responsible for the efficient and economical operation, administration, service 
and supply of all individuals, units, and activities assigned to or under the jurisdiction of LATP, 
see ArnlY Regulation 210-10, Ch. 2-1, and for maintenanc.e of law and order at LATP, see 
Army Regulation 210-10, Ch. 2-9. See generally Cafeteria & Restaurant Workers Union v. 
McElroy, 367 U.S. 886, 893 (1961) ("[i]t is well settled that a Post Commander can, under the 
authority conferred on him by statutes and regulations, in his discretion, exclude private persons 
and property therefrom, or admit them under such restrictions as he may prescribe in the interest 
of good order and military discipline (1918 Dig. Op. J. A. G. 267 and cases cited)" (quoting 
JAGA 1925/680.44, 6 October 1925». 

Federal Jurisdiction over LATP 

Materials submitted with your request state further that the federal government has 
accepted exclusive jurisdiction over the tract of land occupied by LATP. See U.S. Const. art. 
I, § 8, cl. 17; 40 U.S.C. § 255 (1988); see also R.C. 159.04(A) ("[e]xclusivejurisdiction in and 
over any land acquired by the United States under section 159.03 of the Revised Code t is hereby 
ceded to the United States, for all purposes except the service upon such sites of all civil and 
criminal process of the courts of this state"); 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-046 at 2-183 (,,[w]hen 
the federal government acquires land within a state, the state may cede to the federal government 
jurisdiction in and over that land, and the federal government may accept either exclusive or 
partial jurisdiction"). See generally 1952 Op. Att'y Gen. No. 1877, p. 720 at 722 ("[p]ursuant 
to the provisions of the act of October 9, 1940,40 U.S. Code Section 255, ... the Secretary of 
War, by a letter received by the Governor of Ohio on December 5, 1945, gave notice of the 
acceptance by the United States of 'exclusive jurisdiction over all lands acquired by it for 
military purposes within the State of Ohio, title to which has heretofore vested in the United 
States.' This letter of acceptance is set out in full in [1945 Op. Att'y Gen. No. 649, p. 806]"). 
"Where the federal government has exclusive jurisdiction, state and local law enforcement 
entities do not have jurisdiction to conduct investigations or carry out law enforcement." Op. 
No. 92-046 at 2-183; see, e.g., 1972 Op. Au'y Gen. No. 72-037 (a county coroner has no 
authority to conduct an investigation into the cause of death within an area that the federal 
government has exclusive jurisdic:ion); 1952 Op. No. 1877 (syllabus) ("[w]here exclusive 
federal jurisdiction has been obtained over lands within a military resenation '" the 

t R.C. 159.03 states: 

The consent of the state is given, in accordance with clause 17, Section 
8, Article 1, United States Constitution, to the acquisition, between May 6, 1902, 
and the effective date of this amendment, by the United States, by purchase, 
condemnation, or otherwise, of any lanel in this state required for sites for custom 
houses, courthouses, post offices, arsenals, or other public buildings whatever, 
or for any other purposes of the government. On and after the effective date of 
this amendment, the consent of the state is given, in accordance with clause 17, 
Section 8, Article I, United States Constitution, to the acquisition by the United 
States by purchase, condemnation, or otherwise, of any land in this state required 
for sites for national parks, national monuments, or national recreational areas 
provided acquisition of such land commenced prior to the effective date of this 
amendment. 
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responsibility for the enforcement of traffic regulations on [a state] highway [within that 
reservation] lies with the federal authorities, and the state authorities are without jurisdiction to 
enforce state traffic regulations thereon"). 

Because a township is neither required nor permitted to provide police protection services 
on land under the exclusive jurisdiction of the federal government, the installation commander 
of LATP and the township wish to enter into a contract whereby the township will agree to 
provide police protection services to LATP. Based on these facts, you ask whether a board of 
township trustees may enter into a contract with the federal government whereby the township 
provides police protection services on a tract of land that is under the exclusive jurisdiction of 
the federal government. 2 

Authority of a Board of Township Trustees 

It is a well established principle in Ohio that a board of township trustees possess only 
such powers as are expressly conferred upon the trustees by statute or are by necessary 
implication requisite to perform the duties imposed upon them. Trustees of New London 
Township v. Miner, 26 Ohio St. 452, 456 (1875); 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-004 at 2-12; 
1990 Op. Att'y Gen. ·No. 90-010 at 2-43. Thus, it is necessary to examine the statutory scheme 
set forth in R.C. Chapter 505 governing townships and police protection services. 

R.C. 505.43, providing for contracts for police protection, states in relevant part: 

In order to obtain police protection, or to obtain additional police 
protection in times of emergency, any township may enter into a contract with 
one or more townships, municipal corporations, park districts created pursuant 
to section 511.18 or 1545.01 of the Revised Code, or county sheriffs or with a 
governmental entity of an adjoining state upon any terms that are agreed to by 
them, for services of police departments or use of police equipment, or the 
interchange ofthe service ofpolice departments or use of police equipment within 
the several territories of the contracting subdivisions, if the contract is first 
authorized by respective boards of towns!lip trustees or other legislative bodies. 
The cost of the contract may be paid for from funds received pursuant to the 
passage of a levy authorized pursuant to division (J) of section 5705.19 and 
section 5705.25 of the Revised Code. (Emphasis added.) 

A township thus may contract under R.C. 505.43 to provide police protection to a township, 
municipal corporation, park district, county sheriff, or a governmental entity of an adjoining 
state only if the township obtains police protection or additional police protection in times of 
emergency from the entity receiving the township'S police protection services. See 1989 Op. 
Att'y Gen. No. 89-059 at 2-250 (R.C. 505.43 "is clearly limited to the situation where a 

2 This opinion does not purport to examine the authority of the federal government to obtain 
police protection services through a contract with a local governmental entity, or to relinquish 
to Ohio the federal jurisdiction over the tract of land occupied by LA TP. See generally 1988 
Op. Att'y Gen. No. 88-008 at 2-25 (Attorney General may advise statutory clients only to the 
extent of their duties). 
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township seeks to obtain some form of police protection, rather than where a township seeks 
only to provide police protection"). 

Similarly, R.C. 505.50 states in part: 

The board of trustees of any township may enter into a contract with one 
or more townships, a municipal corporation, a park district created pursuant to 
section 511. 18 or 1545.01 of the Revised Code, or the county sheriff upon any 
terms that are mutually agreed upon for the provision of police protection services 
or additional police protection services either on a regular basis or for additional 
protection in times of emergency. The contract shall be agreed to in each 
instance by the respective board or boards of township trustees, the county 
commissioners, the board of park commissioners, or the legislative authority of 
the municipal corporation involved. Such contract may provide for a fixed annual 
charge to be paid at the time agreed upon in the contract. 

The authority of a board of township trustees to enter into a contract to provide police protection 
services under R.C. 505.50 was discussed in Op. No. 89-059. The opinion states that 
"[a]lthough the operation of RC. 505.50 has been addressed by my predecessors in 
circumstances where a township has sought to obtain, rather than to provide, police protection 
services, the language of R.C. 505.50 appears also to encompass situations where a township 
seeks to provide such services." [d. at 2-251 (citations omitted). As explained in Op. No. 89­
059 at 2-251: 

At the time the General Assembly enacted RC. 505.50 in 1963 Ohio Laws 212, 
1814 (Am. H.B. 744, eff. Sept. 24, 1963), RC. 505.441 (currently at R.C. 
505.43) authorized townships specifically to obtain police protection or additional 
police protection pursuant to contract. R.C. 505.50 was then enacted authorizing 
the board of trustees of any township to contract with certain public entities "for 
the provision of" certain types of police protection services, without specifying 
whether the township was thereby to obtain or to provide such services. Since, 
pursuant to RC. 505.441 (now RC. 505.43), townships were already empowered 
to obtain police protection services or additional police protection services by 
contract from a township, municipality, or county sheriff, the authority for a 
township to contract with those entities under RC. 505.50 "for the provision of" 
such services must be read as including the authority to provide such services to 
the other contracting entity; otherwise, that portion of R.C. 505.50 would have 
no purpose. See generally United Sales Promotion Co. v. Anderson, 100 Ohio 
St. 58, 125 N.E. 106 (1919). After the enactment of R.C. 505.43, the General 
Assembly enacted RC. 505.431 in 1979-1980 Ohio Laws, Part 1,328 (Am. S.B. 
98, eff. Oct. 6, 1980), expressly authorizing township police departments to 
"provide" police protection to various other governmental entities, but specifically 
"without a contract." It is a fundamental rule of statutory construction that, in 
interpreting a statute, it is necessary "to give effect to all its terms and provisions; 
and to render it compatible with other and related enactments whenever and 
wherever possible." Commonwealth Loan Co. v. Downtown Lincoln Mercury 
Co., 4 Ohio App. 2d 4, 6, 211 N.E.2d 57, 59 (Hamilton County 1964). A 
reading of R.C. 505.50 which authorizes a township to contract to provide police 
protection services to one of the designated entities, thus, appears to comport with 
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the statutory scheme set forth in R. C. Chapter 505 governing townships and 
police protection services. (Footnote omitted.) 

R.C. 505.50 thus authorizes a township to enter into a contract to provide police protection 
services to townships, municipal corporations, or county sheriffs. See Op. No. 89-059. 

In addition to R.C. 505.43 and R.C. 505.50, R.C. 505.431 authorizes a township to 
provide police protection without a contract to certain designated entities: 

The police department of any township or township police district may 
provide police protection to any county, municipal corporation, or township of 
this state, to a park district created pursuant to section 511.18 or 1545.01 of the 
Revised Code, or to a governmental entity of an adjoining state without a contract 
to provide police protection, upon the approval, by resolution, of the board of 
township trustel!s of the township in which the department is located and upon 
authorization by an officer or employee of the police department providing the 
police protection who is designated by title of office or position, pursuant to the 
resolution of the board of township trustees, to give such authorization. 

A township thus, pursuant to R.C. 505.431, may provide police protection, without a contract, 
to any county, municipal corporation, or township of this state, to a park district, or to a 
governmental entity of an adjoining state, if the board of township trustees adopts an appropriate 
resolution authorizing the provision of such police protection by its police department. 

A Board of Township Trustees May Not Enter Into a Contract with the 
Federal Government to Provide Police Protection Services 

No provision within R.C. 505.43, R.C. 505.431, or R.C. 505.50 authorizes a township 
to enter into a contract to provide police protection services to the federal government. Further, 
none of these statutes may be read as implying such authority. Rather, application of the maxim 
of statutory construction that the expression of one thing in a statute implies the exclusion of 
another, see, e.g., Craftsman Type, Inc. v. Lindley, 6 Ohio St. 3d 82,82,451 N.E.2d 768, 769 
(1983); Kroger Co. v. Bowers, 3 Ohio St. 2d 76,209 N.E.2d 209 (1965), indicates that having 
designated the entities that a township may enter into a contract with to provide police protection 
services, the General Assembly has thereby limited the entities that a board of township trustees 
may contract with to provide police protection services. See 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-074 
at 2-340 ("the principle of expressio unius est exclusio alterius, the 'expression of one thing 
implies exclusion of another,' indicates that naming of the particular entities with which the 
sheriff may contract implies that a contract with any other entity is not authorh:ed pursuant to 
[R.C. 311.29]" (citations omitted». Therefore, it is clear that a board of township trustees may 
not enter into a contract with the federal government whereby the township agrees to provide 
police protection services on a tract of land that is under the exclusive jurisdiction of the federal 
government. 

Conclusion 

For the reasons discussed above, it is my opinion, and you are advised, that no provision 
of the Revised Code authorizes a board of township trustees to enter into a contract with the 
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federal government whereby the township agrees to provide police protection services on a tract 
of land that is under the exclusive jurisdiction of the federal government. 




