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1. MANUAL TRAINING AND OTHER VOCATIONAL AND 
INDUSTRIAL ARTS-BOARD OF EDUCATION HAS AU­
THORITY TO ESTABLISH COURSES-ADULTS MAY BE 
ADMITTED-TUITION-RESIDENTS OF DISTRICT-SEC­

TIONS 3303.04, 3313.52 RC. 

2. VOCATIONAL CLASSES-BOARD OF EDUCATION-MAY 
PERMIT PERSONS OVER TWENTY-ONE YEARS OF AGE, 
NOT RESIDENTS OF DLSTRICTS TO ATTEND SCHOOLS­
TUITION. 

SYLLA'B'lJS: 

I. A board of education has authority under the provisions of Sections 3303.04 
and 3313.52, Revised Code, to establish courses and classes in manual training and 
other vocational and industrial arts, and may admit adults to such classes, upon the 
payment of such tuition as the board prescribes, but the ·board is not required to make 
a tuition charge to residents of the district for admission to such classes. 

2. A board of education of any district which has established vocational classes 
pursuant to the provisions of Sections 3303.04 and 3313.52, Revised Code, may permit 
persons over twenty-one years of age and not residing within the district, to attend 
such schools upon such terms and upon the payment of such tuition as the board 
prescribes. Such tuition should be in an amount sufficient to cover the additional 
cost entailed ·by the admission of such non-resident students. 

Columbus, Ohio, March 8, 1954 

Hon. Clyde Hissong, Superintendent of Public Instruction 
Department of Education, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"1. Does a city board of education have the legal right 
to provide an apprenticeship training educational program for 
non-resident students without establishing a tuition rate for 
these non-residents based on the actual cost of operating such 
program? 

"2. If a city board of education establishes such a program 
without requiring the tuition payment above referred to, is the 
:board of education subject to a finding by the State Bureau of 
Public Accounting?" 
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The establishment and maintenance of so-called apprenticeship train-· 
ing schools or vocational schools is based in part upon certain legislation 
enacted by the Congress of the United States, particularly the so-called 
Smith-Hughes Act, which provides for federal assistance to the various 
states, in the maintenance of such schools. 

The provisions of this act were accepted by the General Assembly 
of Ohio, as early as March 21, 1917. The provisions of the original 
statutes in substantially the same form are now found in Sections 3303.01 
to 3303.05, inclusive, of the Revised Code, 154-49 to 154-49h, G. C. I do 
not consider it necessary to go, particularly, into the provisions of the 
Smith-Hughes Act. The act provided among other things, for a federal 
subsidy, to be matched by an appropriation by the state. The scope and 
purpose of that subsidy are shown by the provisions of Section 3303.03, 
Revised Code, being a ,part of the act accepting the federal aid. That 
section reads : 

"The benefits of all funds appropriated under the act of 
Congress referred to in section 3303.02 of the Revised Code is 
hereby accepted as to: 

" (A) Appropriations for the salaries of teachers, super­
visors, and directors of agricultural subjects; 

" (B) Appropriations for salaries of teachers of trade, 
home economics, and industrial subjects; 

"(C) Appropriations for the preparation of teachers, 
supervisors, and directors of agricultural subjects and teachers 
of trade, industrial, and home economics subjects." 

The provisions of the Revised Code, to which I ·have referred, gen­
erally speaking, provide for the establishment of a state board of voca­
tional education, to carry out the provisions of the federal act. 

1Section 3303.04, Revised Code, provides for cooperation by the 
State Board of Vocational Education with the Federal Board for Voca­
tional Education, and ,provides specifically for the promotion of vocational 
education in agricultural, commercial, industrial, trade, and home eco­
nomics subjects. It is £urther provided that the board may formulate plans 
for the promotion of such vocational education as "an essential and inte­
gral part of the public school system of education." 

Section 3303.05, Revised Code, provides as follows: 

"Any school, department, or class giving instruction in 
agricultural, commercial, industrial, trade, and home economics 
subjects approved by the state board of vocational education and 



66 OPINIONS 

any school or college so approved, traimng teachers of such 
subjects, which receives the benefit of federal moneys shall be 
entitled also to receive for the salaries of teachers of said subjects 
an allotment of state money equal in amount to the amount of 
,federal money which it receives for the same year." 

The Smith-Hughes Act and the Ohio statutes above referred to, were 
the subject of an opinion by one of my predecessors, to wit, No. 1227, 

Opinions of the Attorney General for 1920, page 539, where it was held: 

"A city board of education may establish and maintain 
vocational schools to which adults may be admitted and may 
erect and equip suitable buildings or set apart and use buildings 
under the control of the board of education for such purposes 
in the same manner and within the same limitations as it estab­
lishes and maintains buildings for other school purposes. How­
ever, said schools should not be established for the exclusive use 
of adult pupils, but rather for all who are eligible to attend." 

The opinion quotes from a bulletin issued by the federal board as 
follows: 

"According to the provisions of the Smith-Hughes act the 
controlling purpose of evening industrial schools is to fit for 
useful employment persons over sixteen years of age who have 
entered upon the work of a trade or industrial pursuit. Generally 
in evening industrial schools the entrance age of pupils will be 
considerably higher than the minimum required by law. Aver­
age age thus far has, in fact, usually been around 23 or 24. 
The maturity must be taken into account at every step since 
the character of instruction, methods of organization, and discipline 
must be such as will attract and hold adult wol'kers." 

I find nothing in these statutes that undertakes to add anything to 
the powers of boards of education in carrying out these purposes, except 
the provisions of Section 3303.05 above quoted. Accordingly, we must 
look to the statutes which outline the :powers and duties of boards of 
•education. I note, .first, that under the provisions of Section 3313.48, 
Revised Code, it is the duty of the schools of every district to provide 
free education to all residents of the district "of school age" and Section 
33:13.64, Revised Code, contains this provision: 

"The schools of each city, exempted village, or local school 
district shall be free .to all school residents between six and 
twenty-one years of age, * * *" 

I .find nothing in the statutes which expressly authorizes school 
boards to provide free education to adults. Provisions are found in Sec-
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tions 3317.o8 and 3327.04, Revised Code, whereby "pupils" may attend 
school in a district other than that of their residence, pursuant to con­
tract between the boards of education of the respective districts and at 
the expense of the district of residence. It is my opinion that the legisla­
ture in those sections was dealing only with pupils of "school age" that 
is, between the ages of six and twenty-one, and was dealing only with 
what we generally speak of as the "common schools" to wit, the grades 
and the high school. 

I call special attention to Section 3313.53, Revised Code, which reads 
as follows: 

"The board of education of any city, exempted village, or 
local school district may establish and maintain in connection with 
the public school systems: 

"(A) Manual training, industrial arts, domestic science, 
and commercial departments ; 

" ( B) Agricultural, industrial, vocational, and trades 
schools; 

" ( C) Kindergartens. Such board may pay from the public 
school funds, as other school expenses are paid, the expenses of 
establishing and maintaining such departments and schools and 
of directing, supervising, and coaching the pupil-activity pro­
grams in music, language, arts, speech, government, athletics, 
and any others directly related to the curriculum." 

(Emphasis added.) 

This section merely enlarges the range of subjects that would other­
wise be normally taught in the public schools, and clearly applies to the 
sections just noted as to the right of resident pupils of school age to 
receive instruction without cost, and the children of other districts to 
receive the same at the expense of their own board. 

The only provision of the statute which I have been able to find which 
appears expressly to authorize schools for pupils over twenty-one years 
of age, is found in 'Section 3313.52, Revised Code, which reads as follows: 

"The board of education of a city, exempted vi,llage, or local 
school district may organize evening schools. 

"Any person more than twenty-one years old may be per­
mitted to attend evening school upon such terms and upon pay­
ment of such tuition as the board prescribes." (Emphasis added.) 

It will be noted that this section does not limit attendance to residents 
of the district, but provides that "any person" more than twenty-one years 
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of age "may be permitted" to attend such evening schools. There is also a 
provision that persons so attending, are subject to the payment of such 
tuition as the board of education prescribes. 

It might be contended that school boards are without authority to use 
the funds at their disposal for anything but the education of the youth of 
school age, and that schools designed to afford education to adults must 
be self-sustaining. I do not feel that I may go quite that far. It is quite 
certain that education for adults who have missed the opportunity during 
their minority, may ,be quite as important for the welfare of the state as 
the education of the children. Our Constitution, in Section 2 of Article VI 
commands the General Assembly to provide a "thorough and efficient 
system of common schools throughout the state," but establishes no age 
limit and gives no hint that they should be confined to children under 
twenty-one years of age. Nor do I find anything in the statutes that 
expressly or necessarily limits the use of school funds to the education of 
children of "school age" or forbids their application to the education of 
adults. It may be added, in this connection, that some of the states, realizing 
the importance of adult education, have established night high schools for 
adults, which have grown to very great proportions. 

However, in view of the fact that the federal act above referred to, 
plainly contemplated aid to schools in furnishing vocational instruction 
to adults as well as minors, and in view of the acceptance of the federal 
subsidy on the terms offered, I must conclude that the General Assembly 
contemplated that the facilities which the school system of the state might 
offer by way of such cooperation might include adult students as well as 
children of school age. 

Accordingly, the provision of Section 33,13.52 supra, providing for 
evening schools for adults "upon payment of such tuition as the board 
prescribes," should in my opinion be taken as directory rather than man­
datory as to a charge for tuition, at least as to the adult pupils of the 
district. Assuming that a school board has facilities in its night schools or 
vocational classes, sufficient to accommodate a certain number of non­
resident adult students, to whom the board certainly owes nothing by way 
of educational service, there would seem to be no reason why it should not 
admit such non-residents upon payment of a reasonable tuition charge. 

Furthermore, it would appear to be an abuse of the discretion given 
the board, and a misuse of the resources placed in its hands to furnish 
such facilities at its own expense to non-residents. The obvious plan of 
the law is that each district shall pay its own way and no more. Each 
school district derives its income from taxes levied on the property of the 
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district from grants by the state, apportioned according to the average 
daily membership of the schools of the district, and no authority appears 
anywhere in the law authorizing the expenditure of these funds except for 
the benefit of the schools of the district. 

Your letter raises the question as to whether a tuition rate established 
for non-resident students in vocational schools must be based upon the 
actual cost of operating such program. In Section 3313.53 supra, it is 
expressly provided that the cost of manual training and other vocational 
courses is to be paid from the public school funds, as other school expenses. 
As already pointed out, this provision appears to relate to the program 
for the children of school age. Section 3·313.52, however, relating to eve­
ning schools, definitely provides that persons over twenty-one years of 
age may be permitted to attend schools "upon the payment of such tuition 
as the board of education prescribes." .Since I have already concluded that 
this charge of tuition is not mandatory in so far as it may apply to resident 
students, taken in connection with the provisions of the federal and state 
laws above referred to, providing for subsidies for vocational education, 
from age sixteen upwards, it would be my opinion that the tuition charge 
which should ·be made for non-resident adult pupils admitted to these 
vocational classes should be sufficient to cover the extra cost to the school 
district entailed by their admission. 

The above discussion and conclusions appear to me to afford a 
sufficient answer to both the questions submitted. Accordingly, you are 
advised that in my opinion: 

r. A board of education has authority under the provisions of Sec­
tions 3303.04 and 3313.52, Revised Code, to establish courses and classes 
in manual training and other vocational and industrial arts, and may 
admit adults to such classes, upon the payment of such tuition as the board 
prescribes, but the board is not required to make a tuition charge to resi­
dents of the district for admission to such classes. 

2. A board of education of any district which has established voca­
tional classes pursuant to the provisions of Sections 3,303.04 and 3313.52, 
Revised Code, may permit persons over twenty-one years of age and not 
residing within the district, to attend such schools upon such terms and 
upon the payment of such tuition as the board prescribes. Such tuition 
should be in an amount sufficient to cover the additional cost entailed by 
the admission of such non-resident students. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 

https://3,303.04
https://3�313.52

