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1. VIGILANCE CORPORATION-NO PROVISION IN LAW TO 
REQUIRE OFFICERS AND MEMBERS TO GIVE BOND­
CHAPTER 1731. RC. 

2. OFFICERS AND MEMBERS OF VIGILANCE CORPORA­
TION-WITHIN PROHIBITION OF STATUTE-WITHOUT 
AUTHORITY TO GO ARMED-EXCEPTION, CIRCUM­
STANCES WHICH WOULD JUSTIFY ORDINARY CITIZEN 
TO CARRY A WEAPON-SECTION 2923.01 RC MAKES IT 
A CRIME TO CARRY CONCEALED WEAPONS-NO EX­
CEPTION AS TO OFFICERS AND MEMBERS OF VIGI­
LANCE CORPORATION. 

SYLLABUS: 

1. There is no prov1s10n in law reqmrmg the officers and members of a 
vigilance corporation, organized pursuant to the provisions of Chapter 1731, Revised 
Code, to give bond. 

2. Since Section 2923.01, Revised Code, which makes it a crime to carry con­
cealed weapons, contains no exception from the effect of the sfatute in the case of 
officers and members of a vigilance corporation, these persons a,re within the pro­
hibition or the statute and are without authority to go armed except under circum­
stances which would justify an ordinary citizen in carrying a weapon. 
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Columbus, Ohio, February 24, 1955 

Hon. Dorothy Kennedy, Prosecuting Attorney 

Brown County, Georgetown, Ohio 

Dear Miss Kennedy: 

I have ,before me your request for my opinion which reads as follows: 

"A Ranger Unit has been organized in Brown County, pur­
suant to Section 1731.01 et seq., and as a consequence said unit 
has asked my opinion on the following questions: 

"1) Is it necessary for a Ranger to give bond as a Constable 
would be required to do and in the same amount and manner, 
inasmuch as Section 1731.04 of the Revised Code provides the 
officer has the same power to arrest and detain offenders as is 
vested in consta:bles? Or since there is no provision specifically 
made in the law directing such an officer to give bond, should he 
give any bond at all? 

"2) Is the Ranger governed ·by the same law as a private 
citizen with regard to the carrying of a gun? I note that in 5 O.J. 
2d, Section 27, at ,page 41, as to his power of arrest, the Ranger 
!has more power than the private citizen but less than a regular 
,police officer, but how does that statement apply to this particular 
question? 

"I would appreciate your opinion on the above questions at 
your convenience." 

Section 509.02, Revised Code, provides that a consta:ble be required 

to give bond to the state before entering upon the discharge of his duties. 

The purpose of such bond is to assure the faithful and deligent discharge 

of such duties. 

The sections with whioh we are here concerned are found in Chapter 

1731, Revised Code, which pertains to vigilance corporations. This chap­

ter is an outgrowth of early legislation which authorized the creation of 

corporations for the apprehension and conviction of horse thieves and other 

felons. 84 Ohio Laws, 169. 

Section 1731.01, Revised Code, provides: 

"Any number of persons not less than fifteen, a majority 
of whom must be residents of this state, may become incorporated 
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for the purpose of apprehending and convicting persons accused 
of felonies or misdemeanors." 

Authority to arrest without warrant m felony cases 1s found m 

Section 1731.03, Revised Code, which provides: 

"The officers and members of an association incorporated as 
provided in section 1731.01 of the Revised Code may, upon the 
,proper certificate of the presiding officer of the association, if a 
felony has been committed, pursue and without warrant arrest 
any person whom they ,believe or have reasona:ble cause to believe 
guilty of the offense, and may arrest and detain the alleged 
criminal in any county in this state to which he has fled, return 
him to any officer of the county in which the offense was com­
mitted, and there detain him until a legal warrant can be obtained 
for his arrest." 

Authority to arrest a misdemeanant upon issuance of a warrant 1s 

found in Section 1731.04, Revised Code, which provides: 

"An officer or member of an association incorporated as 
provided in Section 1731.01 of the Revised Code, under a cer­
tificate of authority from its presiding officer, may apply for and 
obtain a warrant for the arrest of a person accused of a felony 
or a misdemeanor, and such warrant shall be issued to him by 
any justice of the peace or police magistrate of a municipal cor­
poration under the same corrditions as warrants are issued to 
consta-bles. Under such warrant the officer or member shall have 
the same power to arrest and detain offenders as is vested in con­
stables." 

It may •be seen from a reading of these sections that an association 

organized thereunder is a purely voluntary organization. Its members 

contribute their services; its "purpose is the protection of its members 

from the depredations of criminals." Opinion No. 1155, Opinions of the 

Attorney General for 1915, page 2505. Sections 1731.03 and 1731.04, 

Revised Code, confer upon the officers and members of suoh association 

a ,limited power of arrest in order to effectuate this purpose. 

These sections do not impose a duty to arrest, however. The members 

of such an association are neither public officers nor employees, but are 

private citizens organized for their mutual protection. 

In opinion No. 1778, Opinions of the Attorney General for 1930, 

page 634, my predecessor held that the fact that warrants may issue to 

officers and members of a vigilance corporation under the same conditions 
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as warrants are issued to consta,bles does not justify the conclusion that the 

officers and members are entitled to receive fees in the same manner as 

constables. The result reached in this opinion was predicated upon the 

fact that no provision for fees was fixed in the statute, that the services 

were gratuitous, and that therefore the payment of such fees was not 

authorized. 

I am inclined to follow this line of reasoning. No provision is made in 

Section 1731.01 et seq., Revised Code, for the giving of a bond by the 

officers and members of a vigilance corporation. Such persons are volun­

teers who have been given legislative authority to act, in some instances, 

in the manner of constables, for their mutual protection. They have no 

duty to act in these instances, but only the authority to do so. Under 

these circumstances it is difficult to conceive how a bond conditioned upon 

the faithful discharge of official duty could be required. If the legislature 

had seen fit to require the giving of a bond, it would have so provided. 

This position is further fortified by referring to Section 2935.04, 

Revised Code, which reads as follows : 

"When a felony has been committed, or there is reasonaible 
ground to believe that a ifelony has been committed, any person 
without a warrant may arrest another whom he has reasonable 
cause to believe is guilty of the offense, and detain him until a 
warrant can be obtained." 

Under this section a private citizen is given authority to arrest, 

without warrant, any person whom ,the arrester has reasonable ground for 

believing has committed a felony. It is quite dear that the mere fact that 

such authority has 'been conferred upon a private citizen does not justify 

the conclusion that he may be required to give !bond. 

It is therefore my opinion that, in the absence of any statutory pro­

vision requiring the officers and members of a vigilance cor,poration to 

give bond, such persons are not required to do so. 

Turning next to the second question whidh you have presented, I 

call your attention to Section 2923.01, Revised Code, the first ,paragraph 

of which reads as follows: 

"No person shall carry a pistol, bowie knife, dirk, or other 
dangerous weapon concealed on or a,bout his person. This 
section does not affect the right of sheriffs, regularly appointed 
police officers of municipal corporations, regularly elected con-
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stables, and special officers as provided iby sections 311.07, 
737.10, 1717.06, 1721.14 and 2917.32 of the Revised Code, to go 
armed when on duty. Deputy sheriffs and specially appointed 
police officers, except as are appointed or called into service under 
said sections may go armed i,f they first give bond to t:his state, 
to be approved by the clerk of the court of common pleas, in the 
sum of one thousand dollars, conditioned to save the public harm­
less 'by reason of any unlawful use of such weapons carried hy 
them. Persons injured by such improper use may have recourse 
on ~aid ,bond." * * * 

The second paragraph of this section provides for the penalties to be 

imposed in cases of violation. 

A prior analogous statute, Section 12819, General Code, was made 

the basis of a decision on a question identical to that here under consid­

eration in Opinion No. 1778, supra. No relevant change has since lbeen 

made in the statute. 

In that opinion the then Attorney General reasoned that any right 

of a member or officer of a vigilance corporation to carry guns must exist 

by virtue of this section, if at all. It will be seen that the statute is pro­

hibitory in nature, but allows for certain exceptions to the gen.era! pro­

hibition against the carrying of weapons. The in:hi,bition does not apply 

to sheriffs, regularly appointed .police officers of municipal corporations, 

regularly elected constables, and special officers as provided hy Sections 

311.07, 737.10, 1717.06, 1721.14 and 2917.32 of the Revised Code. Neither 

does it apply to deputy sheriffs or specially appointed police officers, pro­

vided that they give bond. 

Unless the officers and members of a corporation organized under 

Section 1731.01, Revised Code, are classified as "specially appointed police 

officers" within the meaning of the statute, they are not exempted from its 

prohibitive effect. 

My predecessor held in Opinion No. 1073, Annual Report of the 

Attorney General for 1914, page 1039, that the officers and members of a 

vigilance corporation were not specially appointed police officers, and were 

therefore not authorized to carry weapons. It was stated at page 1041 

of the opinion : 

"* * * I cannot bring myself to the belief that the members 
of these associations are specially appointed police officers, as in 
its ordinary significance the expression 'police officer' means one 
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who is charged with the detection and arrest of those who violate 
any of the laws of the state or ordinances of a municipality, and 
who, during the time he is acting, has the obligation of continually 
engaging in such service. It does not comprehend the doing of 
police work in a particular case, nor is the expression 'specially 
appointed' to be regarded as in any way modifying the view which 
I have just expressed. * * *" 

This position was again taken in Opinion No. 1778, supra. I concur 

with the reasoning and result of these opinions. 

Accordingly, in answer to your specific inquiry, it is my opinion and 

you are advised that: 

1. There is no provision in law requiring the officers and members 

of a vigilance corporation, organized pursuant to the provisions of Chapter 

1731, Revised Code, to give bond. 

2. Since Section 2923.01, Revised Code, which makes it a crime to 

carry concealed wea,pons, contains no exception from the effect of the 

statute in the case of officers and members of a vigilance corporation, these 

persons are within the prohibition of the statute and are without authority 

to go armed except under circumstances which would justify an ordinary 

citizen in carrying a weapon. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




