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2. Neither a boanl of county commissioners, nor the county which 
it represents, is liable in damages for injuries to third persons caused by 
the explosion or the use of steam boilers operated for heating a county 
court house or the buildings of a county home." 

Obviously, if third persons could not secure a judgment from the county for 
injuries received through the operation of a county owned steam boiler, there 
would be no liability against the insurance company. See Section 9510-4, General 
Code; also Opinion of the Attorney General No. 2976, rendered July 31, 1934. 

Without unduly prolonging this discussion, it is my opinion in specific answer 
to your questions that: 

I. A board of county commissioners may legally enter into a contract of 
insurance which would indemnify the county for loss or damage to county owned 
buildings which might result as an incident to the operation of steam boilers in 
such county buildings. 

2. A board of county commissioners cannot legally enter into a contract of 
insurance which would purport to indemnify the county for "public liability" and 
"property damage" resulting from the operating of steam boilers in county owned 
buildings. 

Respectfully, 
JoHN W. BRIGKER, 

A ttor11ey Geueral. 

3312. 

PRIVATE MOTOR CARRIEH'S LAW-CERTAIN SPECIFIC PRACTICES 
NOT "FOR HIRE" WITHIN MEANING OF SECTIONS 614-103, ET 
SEQ. G. C. 

SYLLABUS: 
The applicability of Section 614-103, et seq., General Code, to certain specific 

practices considered. 

CoLu.Mnus, 0Hro, October 16, 1934. 

The Public Utilities Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-My opinion has been requested by your Superintendent of 

1f otor Transportation as to whether or not the so-called private motor carrier 
law enacted by the 90th General Assembly and contained in Section 614-103, et 
seq., General Code, is applicable to certain practices set forth in three hypothetical 
cases described as follows: 

"1. A owns a car and is employed at a mine some distance from his 
residence. He carries B, C, D and E, men who are working at the same 
mine, with him. A, B, C, D, and E share the cost of operation while 
going to work; namely, gas, oil, repairs, tires and license plates. Does 
this constitute 'for hire' under the Private Motor Carrier Act? 

2. A owns a car; works at a mine some distance from his home 
and he carries with him B, C, D and E who work at the same place. 
B, C, D and E each own cars of their own. A operates his the first 

• 
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week, carrying B, C, D and E, B, the following, carrying the same pas­
sengers; C, the following, carrying the same passengers; D, the follow­
ing, carrying the same passengers; E, the following, carrying the same 
passengers; etc. Docs this constitute 'for hire' under the Private :.rotor 
Carrier Act. 

3. A owns a car and operates it to and from his work, carrying 
B, C, D and E who work at the same place. A, B, C, D and E share the 
cost of gasoline and oil consumed in going to and from their place of 
work. Does this constitute 'for hire' under the Private :.rotor Carrier 
Permit Law?" 

Section 614-103, General Code, as amended by the first special session of the 
90th General Assembly, provides as follows: 

"The following words and terms when used in this chapter, unless 
the same are inconsistent with the text, shall be construed as follows: 

(a) The term 'private motor carrier' shall include every corporation, 
company, association, joint stock association, person, firm or co-partner­
ship, their lessees, legal representatives, trustees, receivers or trustees 
appointed by any court whatsoever, when engaged in the business of 
private carriage of persons or property, or both, or of providing, or 
furnishing such transportation service, for hire, in or by motor propelled 
vehicles of any kind whatsoever, including trailers, over any public high­
way in this state, but shall not include any corporation, company, associa­
tion, joint stock association, person, firm or co-partnership, their lessees, 
legal representatives, trustees, receivers or trustees appointed by any 
court whatsoever, in so far as they may be engaged: 

(1) As a motor transportation company as defined in section 614-84 
of the General Code; 

(2) In the transportation of persons or property, or both, exclusively 
within the territorial limits of a municipal corporation or within such 
limits and the territorial limits of municipal corporations immediately 
contiguous thereto; 

(3) In the transportation of persons in taxicabs in the usual taxicab 
business, or in hotel busses operating to and from hotels; 

( 4) In the transportation of pupils in school busses operating to or 
from school sessions or school events; 

(5) As a motor transportation company holding a certificate of 
public convenience and necessity for the transportation of persons, in 
the carriage of persons in emergency motor vehicles under a special 
contract for the entire vehicle for each trip, to or froin any point on the 
route of such motor transportation company, and provided that such 
usc of such emergency motor vehicles shall be reported and the tax paid 
as prescribed by the commission by general rule or temporary order; 

(6) In the transportation of farm supplies to the farm or farm prod­
ucts from farm to market; 

(7) In the operation of motor vehicles for contractors on public 
road work ; or 

(8) In the transportation of property incidental to the carriage of 
the operator's own merchandise, or in the transportation of property in 
a private passenger car, in either case, from not more than one con­
signor and not exceeding loads of one thousand pounds in weight. 
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(b) The term 'motor vehicle' shall include any automobile, auto­
mobile truck, motor bus or any other self-propelled vehicle not operated 
or driven upon fixed rails or u-acks and shall include trailers." 

It is apparent that the situation as presented by the hypothetical cases do not 
come within any of the exceptions hereinbefore set forth. It is equally apparent 
that in each of the illustrations presented, there is involved the furnishing of 
private transportation service. The only question presented, therefore, is whether 
or not such service is furnished "for hire" within the meaning of the phrase a~ 
used in paragt·aph (a) of Section 614-103, supra. 

Bouvier's Law Dictionary, Vol. 2, page 1253, defines "for" .as follows: 

"In place of or in front of; because or on account of_; by reason of; 
as agent for; in behalf of; * * *." 

"Hire" is defined as (page 1442) : 

"A bailment in which compensation IS to be gtven for the use of a 
thing, m· for labor and services about it." 

Words and Phrases, Vol. 4, page 3309, defines "hire" 111 the following 
language: 

"Hire 1s a reward or compensation paid for the possession or usc of 
personalty." 

l shall first consider whether or not the serv1cc furnished in case No. 2 which 
you have submitted constitutes the furnishing of service "for hire" within the 
meaning of the statute. In this case each of the five persons involved owns his 
own automobile, and each in turn operates his automobile for one week, carrying 
with him to work four associates. He receives no compensation of any form 
or description for this service and clearly does not come within the definition of 
a motor transportation company for hire as defined by the statute. 

This same identical situation was passed on by the Pennsylvania Public 
Service Commission in the case of Charles A. Slzaw vs. l?usscll Smith, ct al .. 
1111tler date of September 30, 1924, and reported in Public Utility Reports 192SA 
at page 529, wherein the Commission held in the syllabus as follows: 

"A plan under which five employees of the company, residing in one 
town and working in another town, alternately usc one another's auto­
mobile for transportation to and from work docs not in any sense make 
these persons common carriers subject to commission t·cgulation and 
obligated to secure a certificate of convenience and necessity." 

The Commission, in discussing this situation, refers to it as a "mutual benefit 
practice" and not in any sense a practice of engaging in transportation of persons 
for hire. 

It is accordingly my opinion that the practice set forth in case No. 2, supra. 
does not constitute the furnishing or providing of transportation service for hire 
within the meaning of the term as used in Section 614-103, supra, and these parties 
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operating their own automobiles arc not private motor carriers within the mean­
ing of the term as used therein. 

Coming now to a consideration of the hypothetical case presented in para­
graph 3 of the inquiry, the situation is presented where one workman at a given 
pbnt owns an automobile and he operates it to and from work. He likewise 
carries four associates who work at the same plant to and from work with him 
They pay him no fixed compensation. In fact, they pay him no compensation at 
all. They do, however, contribute to the cost of gasoline and oil consnmcd in 
going to and from their place of work. The question is then, therefore, pre· 
sented ·as to whether or not such a service is the furnishing of a private trans· 
portation service for hire within the meaning of Section 614-103. It is possible 
that a construction could be given to this procedure to interpret the contribution 
to the cost of gas and oil as compensation; however, such a construction, in my 
opinion, would be a strained one and would be a construction not contemplated 
by the statute, for if the succeeding sections of the private motor carrier act 
arc considered it wiJI be discovered that if such an operation does constitute a 
private carrier operation, then it would be necessary for this individual operating 
his own private automobile to and from work to secure a certificate from the 
Public Utilities Commission of Ohio, pay a rather heavy tax thereon (Section 
614-112), carry liability ·insurance (Section 614-115), secure a chauffeur's license 
(Section 614-116), and do other things which the lcgisiaturc certainly did not 
contemplate the operator of a private automobile to and from his work and 
carrying with him a few associates without receiving from them any fixed com­
pensation should be required to do. It is, therefore, my conciusion ,that to in­
terpret such a situation as set forth in paragraph 3 of your inquiry as the 
operation of a private motor carrier for hire would be a strained interpretation 
of the entire act. 

You are accordingly advised that it is my opinion that the practices set forth 
in paragraph 3 of your inquiry arc in the same category, in so far as the private 
motor carrier law is concerned, as those set forth in paragraph 2 hereinabove 
discussed. 

Coming now to a consideration of the hypothetical situation presented in 
paragraph 1 of the inquiry, where A owns a car and in going to and from work 
carries with him four associates who bear a portion of all costs of operating 
the car, such as gas, oil, repairs, tires and license plates, the situation presented 
is more difficult to answer. This situation, however, differs from the situation 
presentclJ in paragraph 3 only in degree. From the facts submitted it appears 
that no fixed compensation is charged, but the operator and owner of the auto­
mobile contributes his share of the operating costs, resulting in the situation 
being in the nature of a joint enterprise. l recognize, of course, the dividing 
line between this situation and one in which the operation might properly be 
said to be "for hire," is a narrow one, and that with a slight variation in the 
facts the operation might become one for hire. However, it is my opinion, 
strictly upon the basis of the facts set forth in paragraph 1 of your inquiry, that 
the operation does not come within the meaning of the phrase "for hire" as used 
in Section 614-103, supra. 

Respectfully, 

JoHN vv. Btuc~<£1!, 

Allomcy Ce11eral. 


