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CHIEF PROBATION OFFICER-8ALARY-MUST BE WITHIN APPRO­
PRIATION OF COUNTY COMMISSIONERS-sECTIONS 5625-29 AND 
5625-32, GENERAL CODE, DISCUSSED. 

SYLLABUS: 

A chief probation officer can not receit•e a salary in excess of the amount ap]J1'07Jrialed, 
as 7n·ovided in Sections 5625-29 and 5u25-32 of the General Code, by the county com­
missioners. 

CoLU::IJBUS, OHIO, October 19, 1927. 

HoN. 0'1"1'0 J. BoESEL, Prosecuting .Attorney, Wapakoneta, Ohio. 

DEAR SIR:-Permit me to acknowledge receipt of ')'our request for my opinion, 
as follows: 

"Judge C., of the Juvenile Court, under date of August 1, 1927, placed 
an entry upon the Court records increasing the salary of his Chief Probation 
Officer from one hundred dollars to one hundred and twenty-five dollars per 
month, and a certified copy of said entry has been filed with tl:c County 
Auditor. 

The County Auditor now refuses to issue a voucher for said monthly 
salary of $125.00, stating as his reason therefor that in January of this year 
the Board of County Commissioners of Auglaize County, appropriated but the 
sum of twelve hundred dollars to cover the annual salary of the Chief Pro­
bation Officer, and in view of the fact that the salary now fixed by the Court 
would exceed the appropriation, hence he refuses to pay it. The order increas­
ing the salary of the Chief Probation Officer was made by Judg,c C., of tl:c 
Juvenile Court, under and by virtue of Section 1662 of the General Code of 
Ohio, the Court takmg the position that said section empowers him to appoint 
a Chief Probation Officer, fix his salary at the time of appointment, and in­
crease or diminish the same, as the Court demrs just and proper. 

In view of the provisions of General Code Section 1662, and the order of 
the Court fixing the salary of the Chief Probation Officer at one hundred and 
twenty-five dollars per month, is the County Auditor required or compelled 
to issue a voucher for his salary, as fixed by the Juvenile Judge, or is it within 
the province of the Board of County Commissioners to nullify the provisions 
of Section 1662 of the General Code, and refuse to make the necessary appro­
priation for the payment of the salary of the Chief Probation Officer, as 
fixed by the Court. 

I might add that the Chief Probation Officer of the county is under 
Civil Service, and has been duly appointed Chief Probation Officer by the 
Juvenile Court of the county. · 

Since the entry of the Court fixing his salary at one hundred and twenty­
five dollars per month has been made by the Juvenile Court, the Auditor 
has refused to issue a voucher in said amount, and consequently the Juvenile 
Officer has not drawn his salary; in view of this situation I would be pleased 
to have your opinion. Let rr.e have your opinion in this matter at an early 
date." 

I take your question to be whether or not the juvenile officer can draw for his 
services during the year the amount fixed by the juvenile judge, when said amount 
exceeds that which has been appropriated for such position by the county commissioners. 
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The power of the juvenile judge to fix compensation is given by Section 1662 of 
the General Code, which reads as follows: 

"The judge designated to exercise jurisdiction may appoint one or more 
discreet persons of good moral character, one or more of whom may be a 
woman, to serve as probation officers, during the pleasure of the judge. One 
of such officers shall be known as chief probation officer and there may be 
one or more assistants. Such chief probation officer and assistants shall 
receive such compensation as the judge appointing them may designate at 
the time of the appointment; provided, however, that such compensation 
may be increased or decreased at any time by said judge, but the compensa­
tion of the chief probation officer shall not exceed four thousand dollars per 
annum and that of the assistants shall not exceed twenty-four hundred dollars 
per annum. The judge may appoint other probation officers, with or with­
out compensation, when•the interests of the county require it. 

The compensation of the probation officers shall be paid by the county 
treasurer from the county treasury upon the warrant of the county auditor, 
which shall be issued upon itemized vouchers sworn to by probation officers 
and certified to by the judge of the juvenile court. The county auditor shall 
issue his warrant upon the treasury and the treasurer shall honor and pay 
the same, for all salaries, compensation and expenses provided for in this 
act, in the order in which proper vouchers therefor are presented to him." 

We have many other provisions of law whereby the appointing officer is authorized 
and empowered to fix the salaries of the employes. All of these sections, however, 
must be read in connection with the provisions of some of the sections of House Bill 
No. 80 of the 87th General Assembly 112 Ohio Laws, 391, which is an act ''Providing 
for levying of taxes by local subdivisions and their method of budget procedure·, * * • " 

Section 29 of that act, Section .'5625-29, General Code, reads as follows: 

"On or about the first day of each year, the taxing authority of each 
subdivision or other taxing unit shall pass an annual appropriation measure 
and thereafter during the year may pass such supplemental appropriation 
measures as it finds necessary, based on the revised tax budget and the official 
certificate of estimated resources or amendments thereof. If it desires to 
postpone the passage of the annual appropriation measure until an amended 
certificate is received based on the actual balances, it may pass a temporary 
appropriation measure for meeting the ordinary expenses of the taxing unit 
until not later than April first of the current year, and the appropriations 
made therein shall be chargeable to the appropriations in the annual appro­
priation measure for that fiscal year when passed." · 

Section 32 thereof, Section 5625-32, General Code, provides: 

"Any appropriation ordinance or other appropriation measure may 
be amended or supplemented from time to time, provided that such amend­
ment or supplement shall comply with all provisions of law governing the tax­
ing authority in making an original appropriation and provided further, that 
no appropriation for any purpoEe shall be reduced below an amount sufficient 
to cover all unliquidated and outstanding contracts or obligations certified 
from or against the appropriation for such purpow. Transfers may be made 
by resolution or ordinance from one appropriation item to another. At the 
close of each fiscal year, the unencumbered balance of each appropriation 
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shall revert to the respective fund from which it was appropriated and shall 
be subject to future appropriations; provided, however, that funds unex­
pended at the end of such fiscal year and which had theretofore been appropri­
ated for the payment or performance of obligations unliquidated and out­
standing, shall not be required to be reappropriated, but such unexpended 
funds shall not be included by any budget making body or board or any 
budget commission in estimating the balance or balances available for the 
purposes of the next or any succeeding fiscal year. 

The annual appropriation measure or an amendment or supplement 
thereto, may contain an appropriation for contingencies not to exceed three 
per cent of the total appropriation for current expenses. By a two-thirds vote 
of all members of the taxing authority of a subdivision or taxing unit, ex­
penditures may be authorized in pursuance of such contingency appropriation 
for any lawful purpose for which public funds may be expended, if such pur­
pose could not have reasonably been foreseen at the time of the adoption 
of the appropriation measure." 

Similar provisions were formerly contained in Sections 5649-3g and 5649-3h, 
General Code, which sections were repealed by said House Bill No. SO. 

Section 33 of that act, Section 5625-33, General Code, provides in part as follows: 

"No subdivision or taxing unit shall: 

* * * * * * * 

(b) Make any expenditure of money unless it ·has been appropriated 
as provided itl this act. 

* * * ... * *" 

This provision is similar to the provisions of Section 5660, General Code, re­
pealed by said act. 

I also call your attention to Section 3S of the act, Section 5625-38, General Code, 
which provides: 

"Each political subdivision shall have authority to make e},."])enditures 
for the payment of current pay rolls upon the authority of a proper appro­
priation for such purpose provided that the positions of such employees 
and their compensation have been determined prior thereto by resolution 
or ordinance or in. the manner provided by law. The total expenditures 
for such purpose during the first half of any fiscal year shall not exceed six­
tenths of the appropriation therefor unless the taxing authority of such sub­
division by a three-fourths vote of all members thereof waives such limita­
tion, and in the resolution waiving such limitation there shall be set forth their 
reason therefor." 

Said House Bill No. SO made no material change in the law as it formerly existed, 
in so far as it pertains to your question. I therefore direct your attention to former 
opinions rendered upon questions very similar to the one presented by you. 

In Opinion No. 59, issued on February 9, 1927, it was held: 

"1. County commissioners have full authority to fix the amount of 
the appropriation for deputy hire in the various county offices, and each 
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county officer in fixing the compensation to be paid to his deputies, assistants, 
clerks, bookkeepers and other employes is limited to the amount of the ap­
propriation. 

2. An appropriation measure governing money for deputy hire in 
county offices when once passed by county commissioners, may be amended 
by either increasing or reducing the amount appropriated for such purpose, 
and the county officer appointing such deputies, assistants, clerks, book­
keepers and other employes, cannot expend in any fiscal year a greater sum 
for the salary of such deputies and other assistants than is fixed in the appro­
priation measure as amended." 

In Opinion No. 76, issued February 12, 1927, it was held: 

"2. County commissioners by virtue of the authority vested in them 
by the provisions of General Code 5649-3g and 5649-3h to fix the amount 
of the appropriations, have the power to regulate the aggregate amount, 
to be expended by the prosecuting attorney in any one year, of the allow­
ances made to him by virtue of Section 3004-1 of the General Code. 

3. The court in fixing an allowance under Section 3004-1 of the General 
Code m1mt look to the appropriation made by the county commissioners 
for that purpose. Tf the court makes an allowance in excess of the amount 
appropriated and the cow1ty commissioners do not within the fiscal year 
amend their appropriation measure so as to include the amount of such allow­
ance, then although such allowance is not illegal, it is ineffective." 

In Opinion Ko. 156, issued on March 8, 1927, it was held: 

"1. The aggregate amount of compensation that can be paid to any 
public official or employee, for and during any fiscal year, is limited by the 
amount appropriated therefor. 

2. When an appropriation is made by county commissioners for the 
yearly compensation of the superintendent and matron of a county children's 
home which is of a lesser amount than their salaries have theretofore been fixed, 
i't becomes the duty of the trustees of the home to fix the salaries to conform 
to the appropriation." 

In Opinion No. 745, issued on.July 19, 1927, it was held: 

"It is the duty of the county commissioners to make an appropriation 
for the purpose of paying the salary of the deputy sealer of weights and meas­
ures for an entire year and to fix said salary within the amount of said appro­
priation, unless, in the exercise of a reasonable discretion, such commissioners 
determine that, within the funds available, such an appropriation cannot 
be made." 

These opinions refer to the question of whether or not the compem:ation fixed 
by the appointing officer under the authority of law would permit the appointee to 
receive more compensation than was appropriated by the county commissioners for 
such purpose, and in each case it was held, as hereinabove set forth, that no money 
could be paid for salaries of such officers in excess of the amount appropriated by the 
county commissioners. 
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Therefore, it is my opinion that a chief probation officer can not receive a salary 
in excess of the amount appropriated, as provided in Sections 5625-29 and 5625-32 
of the General Code, by the county commissioners. 

1169. 

Respectfully, 
Enw ARD C. TuRNER, 

Attorne'lj General. 

TOWNSHIP TRUSTEES-EMPLOYMENT OF MINOR SON OF A TRUSTEE 
TO PERFORM WORK FOR THE TOWNSHIP, DISCUSSED. 

SYLLABUS: 

1. T n case of emploument of the minor son of the township trustee to perform work 
for the township, for which the son is to be paid .from township funds, a presumption ex­
ists that the father is interested in the profits of his son's labor. This presumption is re­
buttable bu showing that the minor son is emancipated and that the father is not in fact 
1'nterested in the profits of his son's contract, job, work or services. 

2. The emploument of the minor son of a township trustee to perform labor for the 
township of which he is trustee and for which the son is to be paid from township funds, is 
not necessarily a violation of Section 12912, General Code. To sustain a conviction under 
8Pction 12912, 1·t would be necessary affirmatively to prove beyond the existence of a reason­
able doubt that the township tr1tBtee, in the employment of his minor son to do township 
work, was interested in the profits of his son's services, and the presumption referred to in 
the paragra]Jh above would be overcome by showing complete or partial emancipation of 
the son. 

3. Where a minor child of a township tmstee, to-wit, a boy of about fifteen years 
of age, is not emancipated and is employed to perform work for the township, using at 
times his father's team, the father, being under the law entitled to the sen:ices and earnings 
of such minor child, is interested in the pr:>fits of the son's work or ser~ices for such tou:n­
ship in violation of Section 12912 of the General Code. 

4. The provisions of Sections 3294 and 3372, General Code, wherein it is provided 
that a township trustee shall not receive for his services as such trustee an aggregate sum 
of more than $250.00 in any one uear, has reference to the aggregate amount of fees and 
daily stipends to be 1>aid to such trustee, as provided by law. 

CoLUMBUS, OHIO, October 19, 1927. 

RoN. JoHN K. SAWYERS, .JR., Prosecuting Attorney, Woodsfield, Ohio. 

DEAR Sm:-This will acknowledge receipt of your communication as follows: 

"In re: Sections 3294, 3372, 12912, General Code. 

A township trustee draws the limit of 8250.00 for road work: His son 
is employed, a boy of fifteen or sixteen years, not emancipated, does road 
work, using at times his father's team, and puts in a bill for services, being in 
P-xcess of 8100.00. Admitting that the boy, in good faith performs real serv-


