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OPINION NO. 65-134 

Syllabus: 

Interest earned on funds in a municipal treasury 
designated for the operation of a municipal hospital 
which municipality by agreement with a joint township 
hospital district has joint participation in the opera­
tion of the hospital, should be paid into the general
fund of the municipality. 
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To: James K. Leedy, Wayne County Pros. Atty., Wooster, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 28, 1965 

Your request for my opinion reads as follows: 

"I have been requested by the Board 
of Governors of Wooster Community Hospital
who represent the joint township district 
as well as the City of Wooster to obtain 
from you an opinion concerning funds of 
the hospital. Specifically, the question
is as follows: 

"Does the interest received on funds 
designated for the operation of Wooster 
Community Hospital and invested by the 
City Treasurer become the sole property
of the City of Wooster, Ohio, or is it 
additional income for the hospital? 

"You might be interested to know that 
the City of Wooster, Ohio, manages and 
handles all of the funds of the hospital,
the relationship between the City and 
Hospital District being defined in Ohio 
Attorney-General Opinions, 1951, No. 341." 

A review of Opinion No. 341, Opinions of the Attorney
General for 1951, page 139, which you mention in your
letter, reveals that the hospital is a municipal hospital,
and that there is an agreement between the City of Wooster 
and a joint township hospital district for joint participa­
tion in the management and operation of the hospital. Under 
the provisions of Section 513.08, Revised Code, a joint
township hospital district is to be represented on the board 
of hospital commissioners or board of a munlcipal hospital. 

Opinion No. 341, supra, refers to Section 3414-lC, 
General Code, which is for the purpose herein the same as 
Section 513.10, Revised Code. Opinion No. 341, supra, 
states on page 145: 

11 * * *It was plainly the intention of 
the legislature that the hospital should 
be and remain a municipal hospital, the 
county or the joint township hospital trus­
tees, as the case may be, being merely en­
titled to receive the benefit of the hospital
in return for their contributions,*** 

"* * * * * * * * *" 
The first paNlgraph or tne u~1la.bus of' Opinion No. 341. 

supra. page 139, states: 

"l. Where an agreement has been made, 
pursuant to Sections 4035-3 and 3414-lc of 
the General Code, whereby a county or a 
joint township hospital district, and its 
inhabitants, in consideration of certain 
contributions made to the cost of main-
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tenance and operation of a hospital
belonging to a municipality, are to enjoy 
the rights and privileges of such hospital,
such contributions shall be paid into the 
treasury of the municipality and be in the 
custody of the treasurer subject to appro­
priation and disbursement in the same manner 
as other funds provided for the maintenance 
and operation of such municipal hospital." 

I concur in the logic of the conclusion reached in 
Opinion No. 341, supra; it is proper that the hospital funds, 
which funds are public money, be paid into the treasury of 
the municipality. Section 731.56, Revised Code, provides in 
part as follows: 

"The legislative authority of a munici­
pal corporation may, by ordinance, provide
that whenever there are moneys in the treasury
of such municipal corporation which will not 
be required to be used by such municipal cor­
poration for a period of six months or more, 
such moneys may, in lieu of being deposited 
in a bank, be invested***" 

This statute provides ample authority for the investment 
of the funds about which you inquire. Section 5705.10, Revised 
Code, is to be considered in respect to the instant question.
This section provides in part as follows: 

"All revenue derived from the general
levy for current expense within the ten­
mill limitation, from any general levy for 
current expense authorized by vote in ex­
cess of the ten-mill limitation, and from 
sources other than the general property tax, 
unless its use for a particular purpose is 
prescribed by law, shall be paid into the 
general fund. 

"* * * * * * * * * 
"All revenue derived from a special levy

shall be credited to a special fund for the 
purpose for which the levy was made. 

wAll revenue derived from a special levy
shall be credited to a special fund for the 
purpose for which the levy was made. 

"All revenue derived from a source other 
than the general property tax and which the 
law prescribes shall be used t'or a particular 
purpose, shall be paid into a special fund 
for such purpo·se. 

"All proceeds from the sale of a bond, 
note, or certificate of indebtedness issue, 
except premium and accrued interest, shall 
be paid into a special fund for the purpose
of such issue, and any interest earned on 
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money in such spec1al fund shall be used 
for the pu1·p0s1::s for which the ir,<iebtwness 
was auU,or·lzed. The premium and accrued 
interest received. fr-om such. ,-,a1e ~hall be 
paid into the sinktng fund or the ~Te-­
t.1.rement fund of the oubdivisi.on." 

In Opinion No. 4897, Opinions of the Attorney General 
for 1942, page 168, one of my predecessors interpreted Section 
5625~10, General Code, which is substantially the same as 
Section 5705.10, supra. He stated in the syllabus as follows: 

11 1. Interest earned on investments of 
money in a city treasury made pursuant to 
Section 4296-1, et seq., General Code, should 
be paid into the general fund, except that 
where part of the money so invested is taken 
from the special fund or funds derived from 
the sale of bonds, notes or certificates of 
indebtedness, the interest so earned by such 
investments should be paid into the sinking
fund or bond retirement fund of such city and 
the general fund. The amount 'to be paid into 
the sinking fund or the bond retirement fund 
should be in the ratio which the money in­
vested derived from the special fund or funds 
bears to the entire amount invested and the 
remainder of such interest should be paid
into the general fund. 

"2. The council of a city may not pre­
scribe by ordinance, resolution or otherwise 
for any other disposition of interest earne_d 
on treasury investments." 

It is stated at page 171, as follows: 

"In Webster's New International Dictionary
the term 'revenue' is defined inter aiia as 
'public income of whatever kind.' This defi­
nition is sufficiently broad to include the 
interest earned on treasury investments of 
a municipality. The portion of Section 
5625-10, General Code /Section 5705.10, 
Revised Code/, last above quoted, requires
all proceeds from the sale of bonds, notes or 
certificates of indebtedness, except premiums
and accrued interest, to be paid into a spe­
cial fund for the purpose of the issue of 
such bonds, notes or certificates. It is 
further required by this same provision that 
the premium and accrued interest received 
from such sale and interest earned on such 
special fund shall be paid into the sinking
fund or the bond retirement fund of the sub­
division. I find no other provision of law 
requiring interest earned on any of the funds 
belonging to a subdivision to be used for a 
particular purpose. All interest, therefore, 
earned by treasury investments derived from 

https://oubdivisi.on
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a source other than the special fund into 
which the proceeds from the sale of bonds, 
notes and certificates of indebtedness have 
been paid, should be paid into the general 
fund, and all interest earned on treasury 
investments derived from such special fund 
should be paid into the sinking fund or the 
bond retirement fund. 

"Interest, therefore, earned by treasury 
investments should be paid into the bond re­
tirement fund or the sinking fund if the 
money used to make such treasury investments 
was derived from the special fund into which 
the proceeds from the sale of bonds, notes or 
certificates of indebtedness were paid. If 
the money used to make such investments is 
derived from any other fund, the interest 
earned on such investment should be paid 
into the general fund.***" 

The funds in the municipal treasury, I assume, were desig­
nated for hospital operations by regular procedures, and only 
that amount and not the interest gained by the investment of 
such funds was designated. The money which has been desig­
nated for hospital operations remains under the control of 
the municipality and in the city treasury; therefore, any 
interest earned thereon goes into the general fund of the 
municipality. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that 
interest earned on funds in a munic-ipal treasury designated 
for the operation of a municipal hospital which municipality 
by agreement with a joint township hospital district has 
joint participation in the operation of the hospital, should 
be paid into the general fund of the municipality. 




