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SHERIFF-HOLDING :MONEY PENDING FURTHER ORDER OF COURT 
SHOULD NOT PAY SA1,IE INTO COUNTY TREASURY. 

SYLLABUS: 
A sheriff who is ordered to retain money pending order of the court should 

not pay the same into the co1111ty treasury, purs11a11t to sections 3041 and 3042, Gen­
eral Code, but should hold the same peuding further order of the court. 

COLUMBUS, OHIO, September 25, 1933. 

Bureau of Inspection and Super<-•ision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"Section 3041 of the General Code provides that the Sheriff of 
each county shall make two certified lists of causes in which money 
has been paid, and which have remained in his hands or of a former 
sheriff for one year next preceding the first Monday of January. It 
further provides that a list shall be set up in a conspicuous place in 
his office for a period of thirty clays. 

Section 3042 provides that all such advertised money, fees, costs, 
debts and damages remaining in hands of such sheriff, and all unclaimed 
m·oney, from the expiration of thirty days from the ending of such time 
of advertisement, shall be paid into the treasury of the county on the 
order of the county auditor. 

QUESTION: In cases in which the court orders the sheriff to 
retain money pending order of the court, should such moneys be paid 
into the county treasury as provided by the above section, in the absence 
of a further court order making disposition of the same, or should it 
be held by the sheriff until further order of the court, even though this 
may be a considerable number of years?"' 

Sections 3041 and 3042, General Code, referred to m your letter, read as 
follows: 

Sec. 3041 
"On the first Monday of January in each year, the clerk of each 

common pleas and circuit court, each probate judge, and sheriff, shall 
make two certified lists of causes in which money has been paid, and 
which have remained in his hands, or of a former clerk, probate judge, 
or sheriff, for one year next preceding such first Monday of January, 
designating the amount and in whose hands. One Jist shall be by such 
officer set up in a conspicuous place in his office for the period of thirty 
days, and the other at or on the door of the court house, on the second 
Monday of January, for the same period of time." 

Sec. 3042 
"All such advertised moneys, fees, costs, debts and damages, re­

mammg in the hands of such clerk or probate judge, and all unclaimed 
moneys, other than costs, remaining in the hands of the sheriff from 
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expiration of thirty days from the ending of such time of advertisement, 
shall be, by such officer, or successor of either, paid to the treasurer 
of the county, on the order of the county auditor, indicating in each 
item in his cash book and docket the disposition made thereof. Upon 
ceasing to be such officer, each clerk, probate judge, and the sheriff 
immediately shall pay to his successor all money in his hands as such 
officer." 

The above sections are among the sections relating to the disposition of 
unclaimed money. In my judgment, these sections have no application to moneys 
which the court orders the sheriff to retain pending further order of the court. 
This situation frequently arises in partition suits, where the court orders the 
sheriff to retain money pending a final determination of the question of who is 
entitled to such money. It couldn't be seriously contended that the sheriff is to 
turn this money into the county treasury under the above quoted sections, since 
the money is not unclaimed. It is money which is in litigation and is to be kept 
until the court determines who is entitled to the same, or until the court makes 
a further order concerning the money. If the sheriff were to turn the money 
into the county treasury without further order from the court, such action would 
be unauthorized and might even amount to a contempt of court. It is to be 
noted that section 3042, supra, uses the following language: 

"* * * and all unclaimed moneys, other than costs, remaining 111 

the hands oi the sheriff * * *." 

Most of the situations whereby the judge orders the sheriff to retain money 
pending further order of the court, do not involve unclaimed moneys. There is 
a vast distinction between unclaimed money and money which the court is holding 
pending a final determination of who is entitled to the same. Even in those 
cases which do not come strictly within the above distinction, but where the 
court orders the sheriff to hold money pending further order, I do not feel that 
the sheriff should turn this money into the county treasury but should hold the 
same until finally disposed of by order of the court. 

Hence, it is my opinion, in specific answer to your question, that a sheriff 
who is ordered to retain money pending order of the court should not pay the 
same into the country treasury, pursuant to sections 3041 and 3042, General Code, 
but should hold the same pending further order of the court. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


