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OPINION NOo 70-095 

Syllabus: 

1. "Population" for purposes of Section 4303.29, 
Revised Code, is to be determined by relevant and competent 
evidence. 

2. Preliminary or advanced census figures published 
under the authority of 13 u.s.c.A. Section 7, constitute 
relevant and competent evidence. 

3. Each application for permit stands on its own and 
the availability of quota opening for such permit is to be 
determined by relevant and competent evidence. 

4. A quota opening must exist, as determined by 
relevant and competent evidence, at the time a permit is issued. 

To: Donald D. Cook, Director, Dept. of Liquor Control, Columbus, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, July 28, 1970 

I have before me your request for my opinion on the 
following questions: 

"1. Does the Director of Liquor Control have 
a legal obligation to issue on and after July 1, 
1970 new permits on which there is a presently 
existing and available opening based upon the esti­
mated population figures certified to us by the 
Ohio Department of Development, until release of 
the advanced federal census figures, or until release 
of the final census figures? 

"2. Does the Director of Liquor Control have 
a legal obligation to issue new permits based upon 
the prelimi.r.ary federal census figures released to 
this department on June 30, 1970? 

"3. D0es the Director of Liquor Control have 
a legal obligation to withhold processing of all 
new applications on and after July 1, 1970 w·ith a 
currently available opening under the present quota 
system, and to await receipt of the advanced official 
federal census figures? 

"4. Does the Director of Liquor Control have a 
legal obligation to withhold processing of all new 
applications on and after July 1, 1970 with a cur­
rently available opening under the present quota 
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system, and to await receipt of the final official 
federal census figures? It is estimated that the 
advanced federal census figures will be released in 
September 1970. The release date of the final 
official census figures is unknown. 

"5. Does the Director of Liquor Control have 
a legal obligation to add to the quota of available 
openings as it exists on June 30, 1970, those 
additional openings which will result on and after 
July l, 1970 as they occur from: 

(a) failure to renew an existing permit; 
(b) cancellation of an existing permit; 
(c) revocation of an existing permit; 

or must this department wait until we receive (1) pre­
liminary, or (2) advanced or (3) final federal consus 
figures until we may add onto the quota those additional 
openings created by (a), (b), and (c)? 

"6. What action should the Director of Liquor 
Control take upon applications currently in process 
when there is an existing opening now, but on which 
the opening may be taken away by a decrease in popula­
tion due to release of (a) preliminary (b) advanced 
figures, and (c) final figures?" 

Section 4303.29, Revised Code, establishes the quotas 
for the various permits. It is significant that the quotas 
established are in reference to a magnitude of "population" 
without specifying how the "population" is to be determined. 

There is a dearth of Ohio case law as to the General 
Assembly's intent with respect to the method of determining 
"population" pursuant to Section 4303.29, supra. Indeed, there 
is but one reported decision to be found. In Toth v. Board of 
Liquor Control, 38 Opie Op. 422 (1948), the Franklin county 
Common P.leas Court held, in part, as follows: 

"The statute does not provide for the tak­
ing of a special census as do some statutes of a 
similar nature, nor does it make the last federal 
or any other census conclusive upon the question 
of population as do other statutes. * * * Un­
doubtedly the federal census is .prima facie evi­
dence of the population it discloses, and it, or 
any other census, might by statute be made con­
clusive upon the subject. But in the absence of 
any statutory declaration to that effect, no 
existing census can be held conclusive when the 
fact is challenged, as in this case. We find 
from the record in this case that the applicant 
introduced evidence which shows conclusively that 
the population of the City of Akron for the year 
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1947 to be substantially in excess of 280,000, 
but that said Board of Liquor Control did not 
offer any evidence to controvert that fact, having 
relied upon the federal census of 1940. The fed­
eral census is taken once every ten years. Hence 
a very good reason existed why the Legislature did 
not make the federal census the test of population. 
***In conclusion, the court holds that where 
the Legislature fails to provide, as in Section 
6064-17, General Code [predecessor to Section 
4303.29, supra], a specific census or other method 
of enumeration, population may be proved by relevant 
and competent evidence as any other fact, and that 
the record in this case shows conclusively that the 
quota for Akron was not filled." 

It is apparent, from the foregoing, that "population" 
for purposes of Section 4303.29, supra, is to be proved by 
relevant and competent evidence and that federal census data 
may or may not constitute such relevant evidence, depending upon 
whether or not such data is controverted by other valid evidence. 
This decision is consistent with other state decisions on similar 
matters. See, for example, Application for Caterinq Club Liquor 
License by Noonday Club, 38 Del. co. 92 (1950, Pa.). 

It does seem clear that the federal census, if 
uncontroverted by relevant evidence, is conclusive and, indeed, 
it has been held that state courts will take judicial notice of 
the official, final census figures. People v. Wong Wang, 
92 Cal. 277 (1891), Worchester National Bank v. Cheney, 94 Ill. 
432 (1880). Uncontroverted final census figures would, therefore, 
constitute good evidence of "population" for purposes of 
Section 4303.29, ~· 

Your questions, of course, are primarily concerned with 
federal census figures which are released prior to the publication 
of the final census figures. The approach and retionale, however, 
remains the same. While the issue has never been specifically 
decided by Ohio courts, it is noteworthy that provision does 
exist, under federal law, for the publication of preliminary 
census figures. (13 u.s.c.A. section 7.) Numerous cases in 
other states have held that such preliminary publications are 
entitled to be admitted in evidence, notwithstanding the pos­
sibility of correction or change upon publication of the final 
census figures. Holcomb v. Spikes (Tex. Civ. App.) 232 s.w. 891 
(1921), Herndon v. Excise Board of Garfield County, 147 Okl. 126 

(1931), and other cases cited at 43 A.L.R. 2d 1361, Section 5. 


In Application for catering Club Liquor License by 
Noonday Club, supra, the court specifically held that under a 
statute establishing a quota for retail licenses based on 
population, but not prescribing how the population was to be 
determined, the Pennsylvania Liquor Control Board erred in 
refusing to issue a club license upon the single ground that the 
quota for retail licenses, as shown by the 1940 census, was 
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already exceeded, where the official preliminary census figures 
showed that the quota was not exceeded. The court held that the 
number of inhabitants in a municipality or political subdivision 
was a fact; that there was no logical reason why such a fact 
should not be proved by any competent and sufficient evidence; 
and that there was no statute or decision directing that the 
population must be established by a particular kind of evidence 
for the purpose of fixing the quota of liquor licenses. 

In view of the Toth decision, supra, I conclude that 
Ohio courts would respond in like manner if the issue was presented 
to them. Therefore, it is my opinion, and you are so advised: 

1. "Population" for purposes of Section 4303.29, 
Revised Code, is to be determined by relevant and competent 
evidence. 

2. Preliminary or advanced census figures published 
under the authority of 13 U.S.C.A. Section 7, constitute relevant 
and competent evidence. 

3. Each application for permit stands on its own and 
the availability of quota opening for such permit is to be 
determined by relevant and competent evidence. 

4. A quota opening must exist, as determined by 
relevant and competent evidence, at the time a permit is issued. 




