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OPINION NO. 95-029 

Syllabus: 

1. 	 If the services of a systems operations analyst/research specialist to 
operate computerized legal research are services needed by a county law 
library, but such services are not those ordinarily performed by a law 
librarian, payment for such services is an expenditure authorized by RC. 
3375.54, and the board of library trustees may use funds it receives under 
R.C. 3375.50-.53 to pay for such services. 

2. 	 RC. 3375.54 does not authorize a law library association to use funds it 
receives pursuant to RC. 3375.50-53, including money retained by the 
association pursuant to R.C. 3375.56, to compensate a trustee of the law 
library association. (1992 Op. Au'y Gen. No. 92-012 (syllabus, 
paragraph two), approved and followed.) 

To: William F. Schenck, Greene County Prosecuting Attorney, Xenia, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, September 26, 1995 

You have submitted an opinion request in which you ask: 

1. 	 May the Board of Trustees of a County Law Library Association, under 
Section 3375.54 of the Ohio Revised Code, expend public monies to 
employ a systems operations analyst/research specialist to operate 
computerized legal research for the Law Library? 

2. 	 Maya Board of Trustees of a County Law Library Association expend 
public funds to pay the chairman of the Law Library Trustees to oversee 
and supervise the operation of the Law Library Association and in the 
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purchase, lease or rental of law books, computerized legal research 
equipment and other equipment used to facilitate legal research? 

Funding of County Law Library Associations 

A county law library association is a private organization that may be organized either 
as a private association or as a non-profit corporation under RC. 1713.28. 1989 Op. Att'y 
Gen. No. 89-070. County law libraries receive funding from both private and public sources. 
[d. With respect to moneys received from private sources, county law libraries are limited in 
the lIse of such moneys to those uses permitted by the law library association's charter, by-laws, 
or other governing regulations. See Van Wen County Law Library Ass'n v. Stuckey, 42 Ohio 
Op. 1, 8, 94 N.E.2d 32, 45 (C.P. Van Wert County 1949) ("[i]f the law library association 
receives private donations, in respect to such monies it is like any other private association and 
may use such private funds for any proper purpose of the association, even though it is 
prohibited by law from expending funds received from a public source for such purposes"). 

Public support for county law libraries is provided in two ways. Certain expenses are 
paid by the county from the county treasury. RC. 3375.49 requires the board of county 
commissioners to provide to the county law library association at the expense of the county, 
suitable rooms, sufficient and suitable bookcases, and heating and lighting for the rooms, and, 
pursuant to R.C. 3375.48, the compensation of the law librarian and up to two assistants shall 
be paid from the county treasury. 

In addition, county law library associations receive public moneys from various court 
fmes, penalties, and forfeited bail in accordance with RC. 3375.50-.53. These moneys may 
be used only for the purposes enumerated in R.C. 3375.54. 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-104 
(syllabus, paragraph two). Separate provision is made in RC. 3375.56 for a law library 
association to retain a portion of the excess funds it receives under RC. 3375.50-.53. Having 
originated as moneys received under R.C. 3375.50-.53, "[m]oneys retained pursuant to R.C. 
3375.56 retain their character as public moneys and may be expended, at the discretion of the 
trustees, only for the purposes set forth in R.C. 3375.54." 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-012 
at 2-42. 

Expenditures Authorized by R.C. 337S.54 

R.C. 3375.54, which specifies the purposes for which public moneys distributed to a 
county law library may be expended, states: 

The money that is paid to the board of trustees of a law library association 
under [R.C. 3375.50-.53] shall be expended in the support and operation of the 
law library association and in the purchase, lease, or rental of lawbooks, a 
computer communications console that is a means of access to a system of 
computerized legal research, microform materials and equipment, videotape 
materials and equipment, audio or visual materials and equipment, and other 
services, materials, and equipment that provide legal information or facilitate 
legal research. 

The expenditures that a board of law library trustees may make under R.C. 3375.54 have been 
found to be limited to expenditures for the law library other than those paid by the county from 
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the county treasury under either RC. 3375.48 or R.C. 3375.49. See, e.g., 1988 Op. Att'y Gen. 
No. 88-104 at 2-513 ("[i]t does appear ... that RC. 3375.54 continues to exclude authorization 
for expenditure for bookcases, rent, librarian's compensation, and heat and lights, since those 
expenditures are delegated to the county elsewhere in the statute. RC. 3375.48; R.C. 3375.49" 
(emphasis added»; 1985 Op. Au'y Gen. No. 85-030 at 2-110 ("R.C. 3375.54 is still aimed 
toward the provision of a system of legal research, while R.C. 3375.49 requires the county to 
provide the county law library with suitable physical facilities"); 1951 Op. Att'y Gen. No. 554, 
p. 298, 303 ("there is the clear implication that expenditure of funds accruing under [G.C. 3056 
to 3056-3 (now at R.C. 3375.50-.53)] is not authorized to provide for services which are within 
the usual duties of a librarian"). 

Source of Payment for Services Provided by Librarian or Assistant Librarian 

You specifically question whether the board of trustees of a law library association may, 
pursuant to R.C. 3375.54, use the moneys it receives under RC. 3375.50-.53 to "employ a 
systems operations analyst/research specialist to operate computerized legal research for the Law 
Library." In the case of Greene County Law Library Ass'n v. Ferguson, No. CA 1139 (Ct. 
App. Greene County Dec. 24, 1980) (unreported), the court considered a question similar to 
yours. In that case, moneys retained by the law library association under R.C. 3375.56 were 
used to pay for the performance of certain services in connection with the operation of the law 
library. In considering whether such expenditure was proper, the court framed the issue as 
follows: "since the compensation of a law librarian and assistant law librarians must be paid 
from the county treasury (Section 3375.48), the question ... is whether the duties actually 
performed by the trustee were those which normally would have been performed by a law 
librarian." [d., slip op. at 7. The Greene County Court of Appeals then concluded: 

While the maintenance of the library might require the assistance of 
additional personnel to perform services which could be paid for under the 
authority of Section 3375.54, we are of the opinion that the duties shown to have 
been performed by the [person] in the present case were those ordinarily 
performed by a law librarian, and for this reason, the finding of the trial court 
that the [person] was properly compensated for his services from funds retained 
in accordance with Section 3375.56 is against the manifest weight of the 
evidence. 

[d., slip op. at 8. Having found the particular duties performed in that case to be those 
ordinarily performed by a law librarian, the Greene County Court of Appeals concluded that 
payment for such services was not a proper use of funds retained by the law library association 
under R.C. 3375.56. See also 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-012 at 2-40 ("to the extent 
that...services...are those that are ordinarily performed by a law librarian, funds derived under 
R.C. 3375.50-.53 may not be used as compensation for such services" (emphasis added». The 
court also suggested, however, that a law library may need certain services that are not 

. ordinarily performed 	by the law librarian, and that payment for such services would be a 
purpose authorized by R.C. 3375.54. 

The specific services described in your opinion request are those of "a systems operations 
analyst/research specialist to operate computerized legal research." If such services are those 
ordinarily performed by a law librarian, funds derived under RC. 3375.50-.53 may not be used 
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to pay for such services. 1 As stated by my predecessor in 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-012, 
however, the question of "whether services performed in a particular case are those ordinarily 
performed by a law librarian is a question of fact that is more appropriately determined by your 
office or other local officials than by the Attorney General as part of a formal opinion." [d. 
Thus, only if you fmd that the services of a systems operations analyst/research specialist to 
operate computerized legal research are services needed by the library, and that such services 
are not those ordinarily performed by a law librarian, is payment for such services an 
expenditure authorized by RC. 3375.54 for which the board of library trustees may use funds 
it receives under RC. 3375.50-.53. 

Trustees' Compensation for Services to County Law Library 

Your second question asks whether a board of trustees of a county law library may 
expend public funds to pay the chairman of the board of law library trustees "to oversee and 
supervise the operation of the Law Library Association and in the purchase, lease or rental of 
law books, computerized legal research equipment and other equipment used to facilitate legal 
research." The matter of payment to a law library trustee for services rendered to the county 
law library was also addressed in Greene County Law Library Ass'n v. Ferguson, supra. After 
concluding that funds retained by the law library association under R.C. 3375.56 could not be 
used to pay for services ordinarily performed by a law librarian, the court went on to address 
the propriety of paying one of the library trustees for the performance of those services, and 
stated: 

[E]ven if it were permissible to pay the librarian from monies received under 
Sections 3375.50 through 3375.53, inclusive, it would nevertheless be improper 
for a trustee of the association to occupy any position which has its salary paid 
with such funds since the trustee would be sitting on the board which establishes 
and pays the salary. 

[d., slip op. at 8. The court thus found that funds received by a law library association under 
R.C. 3375.50-.53 may not be used to compensate a trustee of the law library association. See 
also 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-012 (syllabus, paragraph two) ("[a]bsent a legislative change 
authorizing such payments, mon~y that is paid to the board of trustees of a law library 
association under RC. 3375.50-.53, including money that is retained by the association pursuant 
to R.C. 3375.56, may not be expended to compensate the trustees of the law library 
association"). 

In answer to your second question, I conclude, therefore, that RC. 3375.54 does not 
authorize a law library association to use funds it receives pursuant to RC. 3375.50-53, 
including money retained by the association pursuant to RC. 3375.56, to compensate a trustee 
of the law library association. 

Whether the law library association may use its private funds to pay for such services 
depends upon whether such payment is permitted by the association's charter, by-laws, or other 
regulations. See Van Wen County Law Library Ass'n v. Stuckey, 42 Ohio Op. 1,8,94 N.E.2d 
32, 45 (C.P. Van Wert County 1949). 
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Conclusion 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that: 

1. 	 If the services of a systems operations analyst/research specialist to 
operate computerized legal research are services needed by a county law 
library, but such services are not those ordinarily performed by a law 
librarian, payment for such services is an expenditure authorized by R.C. 
3375.54, and the board of library trustees may use funds it receives under 
R.C. 3375.50-.53 to pay for such services. 

2. 	 R.C. 3375.54 does not authorize a law library association to use funds it 
receives pursuant to R.C. 3375.50-53, including money retained by the 
association pursuant to R.C. 3375.56, to compensate a trustee of the law 
library association. (1992 Op. Att'y Gen. No. 92-012 (syllabus, 
paragraph two), approved and followed.) 
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