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COUNTY RECORDER-NO AUTHORITY TO CONTRACT WITH 

PRIVATE CONCERN TO PHOTOSTAT AND RETURN INSTRU­

MENTS PRESENTED FOR RECORD. 

SYLLABUS: 

A county recorder has no authority to enter into an agreement with a private 
concern, pursuant to which agreement such concern would ,photostat and return to the 
recorder instruments which had been presented for record. 

Columbus, Ohio, July 30, 1956 

Hon. Myron A. Rosentreter, Prosecuting Attorney 

Ottawa County, Port Clinton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion as to the authority of 

a county recorder to send plats which are presented to him for record 

to a commercial concern to be photostated. The following specific ques­

tions were presented for my consideration : 

" ( 1) Can recorder have plats photostated by commercial 
concerns or must the photostating be done by the Re­
corder? 

"(2) Can the size of the plat be reduced in the process of 
photostating and the reduced photostat be used for the 
record of the plat?" 

You have directed my attention to Section 317.13, Revised Code, 

which section provides in material part : 

"The county recorder shall record in the proper record, in 
legible handwriting, typewriting, printing, or by any authorized 
photographic process, all deeds, mortgages, plats, or other instru­
ments of writing required or authorized to be recorded, presented 
to him for that pur·pose. * * *" (Emphasis added.) 

The above quoted section imposes upon the county recorder the duty 

to record all instruments entitled to record, and in addition permits the 

use of any authorized photographic process for this purpose. 
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Section 9.01, Revised Code, provides in pertinent part as follows: 

"When any officer * * * of a county, or any political sub­
division, who is charged with the duty or authorized or required 
by law to record, preserve, keep, maintain, or file any record, 
document, plat, court file, paper, or instrument in writing, * * * 
deems it necessary or advisable, when recording any such docu­
ment, * * * to do so by means of any photostatic * * * process, 
which correctly and accurately copies or reproduces, or provides 
a medium of copying or reproducing, the original record, docu­
ment, plat, court file, paper, or instrument in writing, such use 
of any such photographic processes, for any such purpose, is 
hereby authorized. * * *" 
I do not doubt the authority of the county recorder under the above 

sections to employ a photostatic process in performing the duties imposed 

by Section 317.13, Revised Code; nor would there be any objection to 

reducing the size of the plat to be recorded in the process of photostating 

so long as an accurate reproduction is made. 

Inherent in your request, however, is the question of the authority of 

the county recorder to enter into any agreement not specifically author­

ized by law. County officers have only such powers as are expressly con­

ferred by statute, or may .be necessarily implied therefrom. 14 Ohio Juris­

prudence, 2nd, 238. 

A review of the provisions relating to the powers and duties of 

county recorders discloses no express authority to enter into an agreement 

such as you describe. 

I,f authority does exist which would allow the recorder to contract 

with a •commercial concern for the purposes mentioned, such authority 

must necessarily be found by implication in the statute, there being no 

express authority granted in this regard. Section 317.13, Revised Code, 

does not, in my opinion, give rise to such a necessary implication. This 

section, together with Section 9.01, Revised Code, simply authorizes the 

use of a photostatic process as one of the several alternative methods for 

performing the duties prescribed. The use of such a process is not essen­

tial to the performance of these duties. 

In addition, provision has been made for the acquisition of photo­

static equipment by purchase or rental. Section 9.01, Revised Code, 

further provides in part as follows : 

"Any such officer, office, court, comm1ss10n, board, institu­
tion, department, agent, or employee of the state, a county, or any 
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political subdivision may purchase or rent required equipment 
for any such photographic process. * * *" 

In these circumstances I feel constrained to hold that a county 

recorder who elects to exercise this discretionary statutory authority to 

photostat instruments for record, must do so as an incident of the opera­

tion of his own office by the use of equipment purchased or rented for that 

purpose, rather than by contracting with a private person or firm to 

accomplish such function for him and in his stead. This view is supported 

also by the following ·language in Section 317.12, Revised Code: 

"Upon the presentation of a deed or other instrument of 
writing for record, the county recorder shall indorse thereon the 
date, the precise time of its presentation, and a file number. * * * 
Until recorded, each instrument shall be kept on file in the same 
numerical order, for easy reference. * * *" 

This language plainly suggests that during the interval from the 

"precise time" an instrument is presented to the time of being recorded, 

such instrument is to be kept in. the recorder's office, available "for easy 

reference." This would scarcely be possible under the proposed plan you 

describe. 

Accordingly, m specific answer to your question, it 1s my opinion 

that a county recorder has no authority to enter into an agreement with 

a private concern, pursuant to which agreement such concern would 

photostat and return to the recorder instruments which had been presented 

for record. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


