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INDIGENT-DIRECT HOUSING RELIEF ALLOWANCE ON APARTMENTS 
AND HOUSES DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
Under the provisions of section 1 of Amended House Bill No. 21 of till! 91st Gen­

eral Assembly, relating to direct housing relief to indigent persons: 
1. In a case where one suite of a two family house is occupied by an indigent per­

son, the annual tax on which building is $84.00, the maximum amount which may be 
allowed montlJly is $7.00. 

2. In a cau where one suite of an apartment having four five room suites·, tlur 
annual tax on which is $120.00, is occupied by an indigent person, there muy be allowed 
m·onthly the sum of $10.00. 

3. In a case where ten suites of an apartment having twenty suites, the annual tax 
011 which is $1200.00, are occupied by indigent persons, there may be allowed monthly 
for each suite tlze sum· of $10.00, or a total of $100.00 mont!lly for the ten suites so oc­
cupied. 

CoLUMBUS, OHIO, April 25, 1935. 

l-IoN. FRANK T. CuLLITAN, Prosecuting Attorney, Cleveland, Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter is as follows: 

"Section 1 of Amended House Bill No. 21 of the 91st 'General Assembly 
upon the subject of direct housing relief to indigent persons, provides among 
other things as follows: 

'The clerk or authorized peJ;~>on or persons, may issue a voucher to the 
auditor of the county each month toward the rent of any indigent person, whom 
he finds is entitled to such relief and such voucher shall in no case be for more 
than one-twelfth of the· tax of the calendar year immediately preceding the 
issuance thereof, and in no event to exceed the sum of ten dollars, without in­
cluding special assessments, upon the premises or portion of the premises occu­
pied by such indigent person.' 

The Cuyahoga County Relief Administration addresses the following ques­
tions upon which they desire to have your opinion: 

1. Assume a situation in which a landlord owns a two family house, one 
suite being occupied by a C. C. R. A. client. The annual tax on the build­

ing is $84.00. 
Question: May the tenant be allowed the sum of $7 .00, which is equal to 

1-12 of the general tax and does not exceed the sum of $10.00? 
2. Assume a situation in which a landlord owns an apartment having 

four five room suites, one suite being occupied by a C. C. R. A. client. The 
annual tax on the building is $120.00. 

Question: May the tenant be allowed the sum of $10.00, which is equal 
to one-twelfth of the general tax, and not to exceed the maximum? 

3. Assume a situation in which a landlord owns an apartment having 20 
suites, 10 of which are occupied by C. C. R. A. clients. The annual tax on 
the building is $1200.00 a year. 

Question: May the tenant be allowed the sum of $10.00 each, or total 
of $100.00 a month to the landlord, which equals one-twelfth of the general 
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tax, and each individual tax warrant does not exceed the maximum of 
$10.00 ?" 

Section 1 of Amended House Bill No. 21 of the 91st General Assembly, so far 
as pertinent to your inquiry, reads as follows: 

"The clerk or authorized person or persons, may issue a voucher to the 
auditor of the county each month toward the rent of any indigent person whom 
he finds is entitled to such relief and such voucher shall in w• case be for more 
than one-twelfth of the tax for the calendar year immediately preceding the 
issuance thereof and in no event to exceed the sum of ten dollars without in­
cluding special assessments, upon the promises or portion of the premises oc­
cupied by such indigent person." 

In my Opinion No. 3955, dated February 11, 1935, dealing with the question which 
is presented in your inquiry, it was stated that the maximum amount which may be al­
lowed monthly for any suite or single house is $10.00 unless the annual tax upon the 
property is less than $120.00, in which event there may be allowed each month a sum 
equal to one-twelfth of the annual tax. It is also stated therein that if a suite in an 
apartment house, the annual tax on which is $120.00, is the only one occupied by a ten­
ant receiving direct housing relief there may be allowed for such suite each month the 
sum of $10.00. If, however, two or more of such suites in said apartment are so oc­
cupied, the maximum amount which may be allowed for all of such suites is $10.00. 

In considering the question presented by your inquiry, it must be borne in mind 
that the act in question was passed to meet an emergency situation and that its obvious 
purpose was to insure a landlord who permitted indigent tenants to remain in his prop­
erty that the taxes on such property would be paid. Moreover, the words of the above 
act which are clear in meaning, make it apparent that one-twelfth of the annual tax, 
not to exceed $10.00, may be allowed each month either upon the entire premises or 
any portion of the premises occupied by an indigent person. It will be noted that the 
language of the statute is as follows: "upon the premises or portion of the premises oc­
cupied by such indigent person". In view of the fact that the word "person" is used in 
the singular, it would therefore appear that the words "portion of the premises" would 
mean each portion of the premises occupied by each indigent person. 

It is therefore my opinion in specific answer to your hypothetical questions that: 
1. In a case where one suite of a two family house is occupied by an indigent per­

son, the annual tax on which building is $84.00, the maximum amount which may be 
allowed monthly is $7.00. 

2. In a case where one suite of an apartment having four five room suites, the 
annual tax on which is $120.00, is occupied by an indigent person, there may be allowed 
monthly the sum of $10.00. 

3. In a case where ten suites of an apartment having twenty suites, the annual tax 
on which is $1200.00, are occupied by indigent persons, there may be allowed monthly 
for each suite the sum of $10.00, or a total of $100.00 monthly for the ten suites so oc­
cupied. 

Respectfully, 
Jm!N \:V. BRICKER, 

Attorney General. 


