
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1964 Op. Att’y Gen. No. 64-1296 was overruled by 
1997 Op. Att’y Gen. No. 97-012. 
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OPINION NO. 1296 

Syllabus: 

1, Under Section 2151,10, Revised Code, a Juvenile 
judge and such officers and employees as he may designate 
may attend conferences at which Juvenile or welfare prob­
lems are discussed without securing the approval of the 
board of county commissioners under Section 325.20, Re­
vised Code. 

2. Payment of the expenses of a juvenile judge, or 
such officers or employees as he designates, for attend­
ing conferences at which juvenile or welfare problems are 
discussed shall be upon the warrant of the county auditor 
pursuant to Section 319.16, Revised Code, upon presenta­
tion of specifically itemized vouchers certified by the 
juvenile Judge, as provided in Section 2151,10, Revised 
Code, and allowed by the board of county commissioners. 
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3. A board of county commissioners can only pass 
upon the reasonableness of expenses of a Juvenile Judge, 
or such officers or employees as he may designate, in 
attending conferences at which Juvenile or welfare prob­
lems are discussed, provided that specifically itemized 
vouchers certified by the judge as stipulated in Section 
2151.10, Revised Code, are submitted to the board of 
county commissioners. 

To: Stanley E. Kolb, Warren County Pros. Atty., Lebanon, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 14, 1964 

I have before me your request for my opinion which 
reads as follows: 

"The members of the staff of the Juvenile 
Court on various occasions have attended con­
ferences pertaining to the Court and upon re­
turning, the Juvenile Court has certified 
vouchers to the Board of County Commissioners 
in the following manner: 

"Hotel bill - $X.xx 
"Outside meals - $X.xx 

11 The Court has been hesitant in supplying 
the Board of Commissioners with any receipts 
to indicate their expenditures. 

"The Board of Commissioners are of the 
opinion, as stated in 1944 OAG 7006, that the 
Board must find the necessity for such expenses
and the Board feels that they should be aware 
of any receipts that may be available instead 
of a voucher for 'hotel bills' and 'outside 
meals' without any breakdown. 

"Please advise as to what powers and re­
sponsibilities the Board of County Commissioners 
has when confronted with vouchers of this type." 

Opinion No. 7006, Opinions of the Attorney General for 
1944, p. 373, to which you make reference ruled as follows in 
the syllabus: 

"Under authority of Section 1639-57 of 
the General Code, (Section 2151.10, Revised 
Code), it is the duty of the board of county
commissioners to appropriate for the payment
of administrative expenses of the juvenile 
court or the Juvenile department of the pro­
bate court sufficient moneys to meet its ad­
ministrative expenses, including the reason­
able expenses of the Judge and probation
officers in attending conferences at which 
Juvenile and welfare problems are discussed. 
However, before such moneys may be expended 
for such expenses, the board of county commis­
sioners must find the necessity for such at-
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tendance and approve the expenditure of the 
moneys so appropriated for such purpose." 

There are two sections of the Code which are relevant 
to your inquiry. Section 325.20, Revised Code, provides as 
follows: 

"Except as otherwise provided by law, no 
elected county officer, and·no deputy or em­
ployee of the county, shall attend, at county 
expense, any association meeting or convention, 
unless authorized by the board of county com­
missioners. Before such allowance may be made, 
the head of the county office desiring it shall 
make application to the board in writing show­
ing the necessity of such attendance and the 
probable cost to the county. If a majority of 
the members of the board approves the applica­
tion, such expenses shall be paid from the 
moneys appropriated to such office for travel­
ling expenses." 

And Section 2151.10, Revised Code, states in material part: 

"The board of county commissioners shall 
appropriate such sum of money each year as will 
meet all the administrative expense of the 
juvenile court, including reasonable expenses 
of the juvenile judge and such officers and 
employees as he may designate in attending
conferences at which juvenile or welfare prob­
lems are discussed. All disbursements from 
such appropriations shall be upon specifically 
itemized vouchers, certified to by the judge." 

It is not clear from a reading of the 1944 opinion 
whether the Attorney General ruled that prior approval is re­
quired by the board of county commissioners before an employee 
or the judge of a juvenile court may attend such conferences 
or whether the conclusion is that such approval is required 
before expenses for attendance may be reimbursed. 

Section 325.20, Revised Code, provides that no elected 
officer or deputy or employee shall attend at county expense 
any association meeting or convention except as otherwise 
provided by law. In my opinion, Section 2151.10, Revised 
Code, provides such an exception, permitting a juvenile judge 
and officers and employees of the court to attend conferences 
at which juvenile or welfare problems are discussed without 
prior approval by the board of county commissioners. Section 
2151.10, Revised Code, appears clearly to have been intended 
as a partial exception to Section 325.20, Revised Code, and a 
conclusion contrary to that expressed herein would render Sec­
tion 2151.10, Revised Code, largely meaningless. 

The question raised here, however, must be resolved 
from a consideration of Section 319.16, Revised Code, which 
was not considered in the 1944 opinion. This section pro­
vides as follows: 

"Except as to moneys due the state which 
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shall be paid out upon the warrant of the 
auditor of state, the county auditor shall 
issue warrants on the county treasurer for 
all moneys payable from the county treasury, 
upon presentation of the proper order or 
voucher for the moneys, and keep a record of 
all such warrants showing the number, date of 
issue, amount for which drawn, in whose favor, 
for what purpose, and on what fund. The audi­
tor shall not issue a warrant for the payment 
of any claim against the county, unless it is 
allowed by the board of county commissioners, 
except where the amount due is fixed by law 
or is allowed by an officer or tribunal so 
authorized by law." 

It must now be determined whether the judges' certifica­
tion as required in Section 2151.10, Revised Code, is an amount 
"fixed by law or is allowed by an officer or tribunal so author­
ized by law" as these terms are used in Section 319.16, Re­
vised Code. It is my opinion that such certification does not 
fall within these exceptions to Section 319.16, Revised Code, 
and therefore such amount must be allowed by the board of county 
commissioners. 

In State ex rel., Flanagan v. McConnell, 28 Ohio St., 
589 (1876), the Court had before it the predecessor of Section 
319.16, Revised Code, for construction and as it applied to 
another legislative enactment which provided as follows: 

111 The county commissioners shall furnish 
to the clerks of the courts of their respec­
tive counties all blank books, blanks, station­
ery, and all other things necessary to the 
prompt discharge of their duties; all of which 
articles the clerks may themselves procure, 
and shall be allowed and paid for upon their 
certificate. s. & s. 362. 111 

In that case, the Court asked the following question at 
page 592 of their opinion: 

"Did the legislature, by this last en­
actment, clearly intend to clothe the clerks 
of courts with unlimited power to procure 
whatever articles they should deem necessary 
to the prompt discharge of their duties, and 
to fix the prices of all such articles accord­
ing to their sole discretion; and was it in­
tended that the certificate of such clerk 
should be conciusive evidence as against the 
county, not only that the articles were in 
fact procured for the use of the clerk, but 
that they were necessary for the prompt dis­
charge of his duties, and that the prices 
stated in the account or claim are just and 
reasonable?" 

In answering the question in the negative the Court used 
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the following language: 

11 * * *we think it clear that the statu­
tory provision, directing that the clerk shall 
be allowed and paid for all articles so by 
him procured and certified to, does not author­
ize the clerk to determine conclusively, as 
against the county, how much he shall be allow­
ed and paid for such articles. In fixing the 
prices proper to be allowed and paid, the 
county commissioners would be entitled to a 
voice." 

The Court further stated that the certificate of the 
clerk was not intended to be evidence of anything more than 
the fact that the articles were procured by him for the pur­
pose of being used in the discharge of his official duties. 

In holding that the county commissioners were to fix 
the amount to be paid, the Court said that the certification 
by the clerk of courts precedes the allowance which is based 
on the certification, and it would be absurd to suppose that 
the intention of the General Assembly was to authorize the 
clerk of courts to allow a claim and fix its amount upon his 
own certification addressed to himself. 

I am of the opinion, by analogy, that the certification 
of the specifically itemized vouchers by a Juvenile Judge 
under Section 2151.10(, Revised Code, does not constitute an 
allowance of a claim 'by an officer or tribunal" within the 
meaning of Section 319.16, Revised Code, but is merely an 
attestation of the authenticity or validity of the claim, 
and that the voucher must be allowed by the board of county 
commissioners before the county auditor may issue his warrant 
in payment of the voucher. I am of the further opinion, how­
ever, that if a voucher meets the requirements of Section 
2151,10, Revised Code, being specifically itemized and cer­
tified to by the judge, a board of county commissioners acting 
under Section 319,16, Revised Code, is limited to determining 
whether the amount of the claim is reasonable. 

My conclusions are based on the conviction that in this 
instance the legislature has distinguished between the approval 
of the purpose for which a Juvenile judge or a designated 
officer or employee may expend county funds (by specifically 
giving legislative approval to attendance at Juvenile or wel­
fare conferences) and the approval (allowance) of the reason­
ableness of the expenditures for approved purposes. 

In conclusion and in answer to your request it is my 
opinion that: 

1. Under Section 2151.10, Revised Code, a Juvenile 
Judge and such officers and employees as he may desig­
nate may attend conferences at which juvenile or wel­
fare problems are discussed without securing the ap­
proval of the board of county commissioners under 
Section 325,20, Revised Code. 

2. Payment of the expenses of a Juvenile Judge, or 
such officers or employees as he designates, for at-
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tending conferences at which juvenile or welfare prob­
lems are discussed shall be upon the warrant or the 
county auditor pursuant to Section 319.16, Revised 
Code, upon presentation of specifically itemized 
vouchers certified by the juvenile judge, as provided
in Section 2151.10, Revised Code, antl allowed by the 
board of county commissioners. 

3. A board of county commissioners can only pass upon
the reasonableness of expenses of a juvenile judge, or 
such officers or employees as he may designate, in at­
tending conferences at which juvenile or welfare prob­
lems are discussed, provided that specifically itemized 
vouchers certified by the judge as stipulated in Sec­
tion 2151.10, Revised Code, are submitted to the board 
of county commissioners. 


	21549255_1.PDF
	1964-1296



