
       

 

 

 

 

   

 

Note from the Attorney General’s Office: 

1977 Op. Att’y Gen. No. 77-009 was limited by 
1988 Op. Att’y Gen. No. 88-089. 
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OPINION NO. 77-009 

Syllabus: 
Prior service with the Ohio National Guard, as either 

an officer or enlisted man, must, pursuant to R.C. 9.44, 
be included as past service with the county in computing 
a county employee's vacation leave under R.C. 325.19. 

To: John J. Plough, Portage County Pros. Atty., Ravenna, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, March 3, 1977 

I have before me your request for my opinion which 
reads as follows: 

"The Portage County Coroner has encountered 
difficulty in determining the length of service 
of an employee for the purpose of computing the 
vacation to which the employee is entitled under 
ORC 325.19. The employee in question served 
five years in the Ohio National Guard prior to em­
ployme·nt by Portage County. Our opinion request 
is as follows: 

"Should time spent in the Ohio National 
Guard prior to employment by the county be 
counted as 'service. . . with the county or any 
political subdivision of the state' in computing 
the amouunt of vacation to which the county em­
ployee is now entitled under ORC Section 325.19?" 

R.C. 325.19, to which you refer in your request, states 
in part: 

"Each full-time employee in the several 
offices and departments of the county service, 
including full-time hourly-rate employees, 
after service of one year with the county or 
any political subdivision of the state, shall 
have earned and will be due upon the attain­
ment of the first year of employment, and 
annually thereafter, eighty hours of vacation 
leave with full pay." (Emphasis added.) 

Your question then is whether time spent in the Ohio National 
Guard may be considered as service with the county or a poli­
tical subdivision of the state. 

A county is itself a political subdivision of the state, 
and the term "political subdivision" has been the subject of dis­
cussion in an earlier opinion issued by this office. In 1972 
Op. Att'y Gen. No. 72-035 I addressed the issue of what con­
stitutes a political subdivision. I defined it as follows: 

"A political subdivision of the State is a 
limited geographical area wherein a public agency 
is authorized to exercise some governmental func-
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tion, as contrasted to an instrumentality of the 
State, which is a public agency with state-wide 
authority." 

See also 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-088. The National Guard of 
Ohio, which is provided for in R.C. Title 59, does not by its 
nature fall within the scope of "political subdivision" as that 
term is defined above. Therefore, R.C. 325.19 does not· require 
that time spent in the Ohio National Guard be considered in 
determining an employee's eligibility for vacation. 

R.C. 9.44 provides, however, additional authority for 
reciprocity among various public employers in determining 
time in service for purposes of computing vacation leave. 
That section reads: 

"A person employed, other than as an elective 
officer, by the state or any political subdivision 
of the state, earning vacation credits currently, 
is entitled to have his prior service with any of 
these employers counted as service with the state 
or any political subdivision of the state, for the 
purpose of computing the amount of his vacation 
leave. The anniversary date of his employment for 
the purpose of computing the amount of his vacation 
leave, unless deferred pursuant to the appropriate 
law, ordinance, or regulation, is the anniversary 
date of such prior service." 

(Emphasis added.) 

Under this provision a county employee may also count service as 
an employee of the state in determining eligibility for vacation 
leave. It must, therefore, be determined whether service with 
the National Guard may be treated as employment and service with 
the state for purposes of R.C. 9.44. 

In 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-025 I had occasion to consider 
whether R.C. 9.44 provided credit for past service as a state of­
ficer as well as a state employee. While an officer would not 
accrue vacation leave while in office, I noted that he was neverthe­
less in the "public service" and that his years of service as an 
officer could, therefore, be used in computing vacation leave. 
This rationale had been enunciated earlier in 1974 Op. Att'y Gen. 
No. 74-085, in which I considered the same issue as it affected 
county officers. In that opinion I observed that R.C. 124.01 (A) 
defines "civil service" as including "all offices and positions of 
trust and employment in the service of the state and the counties. 

II 

With respect to members of the Ohio National Guard it is 
significant then that R.C. 124.01 reads in part as follows: 

"The civil service of the state and the 
several counties, cities, civil service town­
ships, city health districts, general health 
districts, and city school districts thereof 
shall be divided into the unclassified service 
and the classified service. 

(A) The unclassified service shall com­
prise the following positions, which shall not 
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be included in the classified service, and which 
shall be exempt from all examinations required 
by this chapter. 

II 

"(6) All commissioned and noncommissioned 
officers and enlisted men in the military service 
of the state including military appointees in the 
office of the adjutant general:" 

It follows from a reading of the above that members of the 
Ohio National Guard, both officers and enlisted men, are in the 
service of the state and, consistent with Ops. No. 74-085 and· 
75-025, supra, fall within the scope of R.C. 9.44. 

Therefore, in answer to your question, it is my opinion and 
you are so advised that prior service with the Ohio National Guard, 
as either an officer or enlisted man, must, pursuant to R.C. 9.44, 
be included as past service with the county in computing a county 
employee's vacation leave under R.C. 325.19. 
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