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DIRECTOR OF PUBLIC SERVICE-AUTHORITY TO PURCHASE WITH­
OUT COMPETITIVE BIDDIJ'\G AXD WITHOUT CO:\TSEXT OF COUN­
CIL-FREIGHT CHARGES XOT JXCLUDED IX $500.00 :\IAXI:\IU:\I. 

SYLLABUS: 
By authority of Section 4328, Geueral Code, a Director of Public Service in a city 

may incur at~ expenditure amowrting to $495.00, wit/rout special autlrori:;ation of coun­
cil, or competitive bidding, when such expenditure consists of tire purchase of an 
article at the Plant of the manufacturer, evm t/rough the cost of the transPortation of 
tire article to the place where it is to be used will amount to more than $5.00. 

CoLUMBus, 0Hro, October 13, 1928. 

Bureau of Inspection and SupervisiOn of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion as 
follows: 

"Section 4328, G. C., provides in part, that when an expenditure within 
the Department of Public Sen·ice, other than the compensation of persons 
employed, exceeds $500.00, such expenditure shall first be authorized and 
directed by ordinance of council and a contract entered into with the lowest 
and best bidder, after bids have been advertised for. 

QUESTION: When a commodity costs $495.00 at the plant of a manu­
facturer, may a director of public senice of the city purchase, and pay the 
freight in addition to the cost, without advertising for bids, said total cost 
being in excess of $500.00?" 

Municipal corporations are by their very nature endowed with power to contract 
and to be contracted with. The mode of exercising this power is a mere incident to 
the power itself, and both the power and the mode of its exercise, except as it may 
be limited and regulated by legislati,·e action, are governed by the principles of the 
common law with respect to the making of contracts. 

By the terms of Section 4323 et seq. of the General Code, there is created in 
cities a Department of Public Service to be administered by the Director of Public 
Service, appointed by the Mayor. The Director of Public Service in his administra­
tion of the Department of Public Service, is charged with the duty of managing and 
supervising public works and undertakings including the improvement and repair of 
streets, avenues, alleys, lands, lanes, squares, wharves, docks, landings, market houses, 
bridges, viaducts, aqueducts, sidewalks, playgrounds, sewers, drains, ditches, culverts, 
ship channels, streams and watercourses, the lighting, sprinkling and cleaning of 
public places, the construction of public improvements and public works, except those 
having reference to the Department of Public Safety, or as otherwise provided by 
law. He is authorized to make any contract or purchase supplies or material, or pro­
vide labor for any work under the supervision of his department, not involving more 
than $500.00. To make contracts or incur expenditures involving more than $500.00 
he must first be directed to do so by council, and secure proposals therefor by public 
bidding. Section 4328, General Code, provides as follows: 

"The Director of Public Service may make any contract or purchase 
supplies or material or provide labor for any work under the supervision of 
that department not involving more than five hundred dollars. \Vhen an ex-
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penditure within the department, other than the compensation of persons 
employed therein, exceeds five hundred dollars, such expenditure shall first be 
authorized and directed by ordinance of council. \Vhen so authorized and 
directed, the Director of Public Service shall make a written contract with 
the lowest and best bidder after advertisement for not less than two or more 
than four consecutive weeks in a newspaper of··general circulation within the 
city." 

In Corpus Juris, Vol. 44, page 98, it is said: 

"\Vherever it is so provided by charter or statute, a municipal corpora­
tion about to enter into a contract must publish notice thereof for a certain 
length of time, inviting bids or proposals, and must award the contract under 
prescribed conditions to the bidder qualifying under the terms of the statute. 
He must do this wherever the contract relates to work of a character desig­
nated in the statute, or, in the amount involved, exceeds a certain fixed limit, 
bringing it within the operation of the statute. The object of all such pro­
visions is, it has been said, to 'prevent favoritism, corruption, extravagance, 
and improvidence' in the awarding of municipal contracts, and they should 
be so administered and construed as fairly and reasonably to accomplish such 
purpose. * * * 

Any municipal officer authorized to make contracts for the corporation 
may resort of his own choice to the competitive method to obtain the most 
favorable results for the public; but in the absence of statutory requirement, 
he is under ~o legal obligation to award the contract to the lowest bidder. 
And municipal contracts made without this precaution are valid, where no 
statute, charter, or ordinance applicable thereto prescribes its use." 

If there were no provisions made by statute, or otherwise, requiring advertise­
ment for bids for the making of contracts or the incurring of expenditures involving 
more than $500.00, a municipality through its proper officers, would have the right 
to make such contracts or incur such expenditures in the same manner it is authorized 
to contract or incur expenditures involving less than $500.00. Walsh vs. Columbus, 
36 0. s. 169. 

It is a familiar principle of law that legislatiYe enactments in derogation of or 
modifying common law principles should be strictly construed, insofar as it may be 
done and at the same time fairly and reasonably safeguard the objects which the 
Legislature sought to accomplish. The object of providing for competitive bidding 
with adequate publicity, where contracts are made or expenditures incurred in sub­
stantial amounts, is not only, as stated in Cyc., supra, to "prevent favoritism, cor­
ruption, extravagance and improvidence" but as well to provide a method whereby 
the municipality will receive the benefit of competition, and thus obtain the advantage 
of the lowest possible price and secure the most favorable results for the public. 

The Legislature has fixed the arbitrary sum of $500.00 as the limit in excess of 
which no contract may be made or expenditure incurred without advertisement and 
competitive bidding. Just why the sum of $500.00 was fixed, rather than $400.00, or 
$600.00 is hard to say. Yet, inasmuch as that sum is fixed, a contract involving the 
expenditure of $501.00 may not lawfully be made except by competitive bidding, 
whereas one for $500.00 may be made without competitive bidding. This is so be­
cause the letter of the statute so prescribes. In my opinion, however, a contract which 
does not come within the letter of the statute, as for instance a contract for the pur­
chase of an article which after adding to its cost other necessary expenditures in 
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order to make it suitable for use will make its total cost more than $500.00 is not such 
a contract as was contemplated when the requirement for competitive bidding was 
made. This is for the reason that the statute should be strictly construed and cannot 
be extended by implication beyond its· plain terms, especially since under such cir­
cumstances it is not necessary to do so in order to fairly and reasonably accomplish 
the purposes intended by the law, and no studied attempt appears to have been made 
to evade the law for the purpose of preventing the accomplishment of the objects sought 
by reason of its enactment. 

The purchase about which you inquire is a completed purchase if and when made 
at the plant of the manufacturer. The cost of transportation is a separate item of 
expense and cannot be said to be a part of the article itself. The mere fact that an 
accountant might in furtherance of a strict system of cost accounting add the freight 
charges to the cost, and classify the total as a capital expenditure rather than classify 
the freight charges as an incidental expenditure, makes no difference. 

In many cases where machinery is bought it is necessary to add something to 
the machine to make it available for use. A bare machine without power would be 
useless, yet the cost of the power or the means of transmitting power to the machine 
could not properly be said to be a part of the cost of the machine. An ·engine with­
out fuel or oil is of no value, except what it would be worth in the market for scrap, 
or what its parts might be worth separately, yet in purchasing an engine, the fuel 
and oil to make it of some practical use cannot properly be said to be a part of the 
cost of the engine. If the commodity about which you inquire costs $495.00 de­
livered at the depot in the municipality making the purchase, and it costs more than 
$5.00 to move it from the depot to the place where it is to be used, no one would 
question the right of the Director of Public Service to make the purchase without 
first having the authorization of council and advertising for bids. 

Of course if the purchase is made to be delivered, and the cost includes the sum 
of $495.00 and freight charges of more than $5.00 the purchase cannot be made with­
out competitive bidding. 

I am therefore of the opinion that by authority of Section 4328, General Code, a 
Director of Public Service in a city may incur an expenditure amounting to $495.00 
without the authorization of council or competitive bidding when such expenditure 
consists of the purchase of an article at the plant of the manufacturer, even though 
the cost of transportation of the article to the place where it is to be used will amount 
to more than $5.00. 

2710. 

Respectfully, 
EDWARD c. TURNER, 

Attomey General. 

BO::\DS-COUNTY ~lAY NOT ISSUE FOR PROTECTIO~ OF PRIVATE 
PROPERTY-LIMITATION OF DRAINAGE BONDS-CONSTRUCTIO~ 
OF PIERS AT RYE BEACH DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
1. Bonds may not be issued for a11 impro<NIIlCilf 1111der Ge11cral Code Sections 

6442 et seq. coveri11g a period of 111orc tlzan jive years. 


