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OPINION NO. 75-078 

Syllabus: 

1. When county employees are required to work in excess of 
forty hours in one work week, R.C. 4111.03 requires that such 
employees be paid at a rate of one and one-half times their regular 
rate for such extra time worked. However, county officers defined 
in R.C. 325.27 may, pursuant to their authority under R.C. 325.17 
to fix compensation, establish a standard work week of less than 
forty hours for those employed in their respective offices and 
may pay an overtime rate for time worked in excess of that fixed 
standard. 

2. A county officer's determination under R.C. 325.17 of a 
standard work week for purposes of overtime pay must be part of a 
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unifonn plan which applies equally to persons performing sub­
stantially the same jobs within that office. 

To: Thomas Ea Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, Oc~ober 31, 1975 

I am in receipt of the request from your office for my 
opinion on the following questions: 

"l. Can work weeks of varying lengths be 
established among the several offices of county 
government, thereby causing certain employees to 
become eligible for overtime earlier in the week 
than their counterparts in other county offices? 

"2. Can work weeks of varying lengths be 
established among the various departments of one 
county office, thereby causing certa~n employees 
to become eligible for overtime earlier in the 
week than their counterparts in other departments 
within the office?" 

R.C. 124.18 provides that "forty hours shall be the 
standard work week for all employees whose salary or wage is 
paid in whole or in part by the state." Although there is no 
similar statute applicable to the counties, counties as well as 
the state and other political subdivisons, are subject to R.C. 
4111.03. · That section reads: 

"An employer shall pay an employee for 
overtime at a wage rate of one and one-half times 
the employee's wage rate for hours worked in 
excess of forty hours in one work week, in the 
manner and methods provided in and subject to 
the exemptions of section 7 and section 13 of 
the 'Federal Fair Labor Standards Act of 1938,' 
52 Stat. 1060, 29 u.s.c.A. 207, 213, as amended, 
except that employers not covered by said act 
on January 1, 1973, shall not be required to 
pay the rate required by this section until 
July 1, 1974. 

"Any employee employed in agriculture shall 
not be covered by the overtime provision of this 
section." 

Counties then are required to pay employees one and one-half times 
the normal wage rate for hours worked in excess of forty hours in 
one work week. Your questions, however, require a determination 
as to whether R.C. 4111.03 operates to preclude the establishment 
of a standard work week of less than forty hours for purposes of 
overtime pay. 

While I find no authority interpreting R.C. 4111.03 with 
respect t.o this specific issue, it should be noted that by its 
own language this section is patterned after the Federal Fair 
Labor Standards Act, supra. It follows that reference may be 
made to the federal act in construing R.C. 4111.03. 

It is well settled that 29 U.S.C.A. 207(a) (1) establishes 
forty hours as the maximum number of hours that an employee may 
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be required to work without being paid overtime. Bay Ridge 
Operating Co. v. Aaron, 223 U.S. 446 (1948); Tenn. Coal Iron 
and R. Co. v. MuscodaLocal No. 123, 321 U.S. 590 (1944); 
Overnight Motor Transp. Co. v. Missel, 316 U.S. 572 (1942). Further­
more it has been held that the purpose of Section 207, supra, is 
not only to require extra pay for overtime work, but also to dis­
courage employers from requiring their employees to work in excess 
of forty hours per week. Bay Ridge Operating Co. v. 0aron, 
~~; Walling v. Youngerman-Reynolds Hardwood Co., 325 U.S. 419 
(1945); Hodgson v. Elm-Hill Neats of Ky., Inc., 327 F. Supp. 
1009 (D.C. Ky. 1971, affd. 463 F.2d 1186). 

The foregoing suggests that Section 207, supra, does not 
preclude shorter standard work weeks, but merely establishes the 
maximum work week that may be used without paying one and one-half 
times the regular rate as overtime pay. This view is bolsterd 
by reference to 29 U.S.C,A. 207(e) which reads in pertinent part: 

"(e) As used in this section the 'regular rate' 
at which an employee is employed shall be deemed to 
include all remuneration for employment paid to, or 
on behalf of, the employee, but shall not be deemed to 
include-­

"(5) extra compensation provided by a premium 
rate paid for certain hours worked by the emplovec 
Inany day or workweek becuusc such hours are hours 
worked in excess of eight in a day or in excess of 
the maximum workweek applicable to such employee 
under subsection (a) of this section or in excess of 
the employee's normal working hours or regular working 
hou~, as the case may be; . • . . " 

(Emphasis added.) 

Applying this construction to R.C. 4111.03 it is then necessary 
in answering your questions to determine wherein the authority 
lies to establish a standard work week for county employees. 

R.C. 325.17 provides for the compensation of county employees 
as follows: 

"The officers mentioned in section 325.27 of 
the Revised Code may appoint and employ the neces­
sary deputies, ussistants, clerks, bookkeepers, 
or other employees for their respective offices, 
fix the compensation of such employees and dis­
charge them, and shall file certificates of such 
action with the county auditor. Such compensation 
shall not exceed, in the aggregate, for each office, 
the amount fixed by the board of county commissioners 
for such office .••• " 

(Emphasis added.) 

R.C. 325.27 reads: 

"All the fees, costs, percentages, penalties, 

allowances, and other perquisities collected or 

received by law as compensation for services by a 

county auditor, county treasurer, probate judge, 

sheriff, clerk of the court of conunon pleas, 

cow1ty engineer, or county recorder, shall be 

received and collected for the sole use of the 
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treasury of the county in which such officers are 

elected, and shall be held, accounted for, and 

paid over as public moneys belonging to such 

county in the manner provided by sections 325. 30 

and 325.31 of the Revised Code." 


Pursuant to these sections the county commissioners are given 
authority to limit the aggregate amount which may be expended 
for compensation of the various personnel in the county offices. 
However, the authority to appoint and hire and to fix the com­
pensation of the employees is vested in the county officers 
enumerated in R.C. 325.27. Commissioners v. Rafferty, 19 Ohio N.P. 
(n.s.) 97, 101 (1916); 1927 Op. Att'y Gen. No. 1339, p. 2432; 
1926 Op Att'y Gen. No. 3929, p. 253. See also 1975 Op. Att'y 
Gen. No. 75-017 in which I had occasion to discuss the nature of 
county employment with respect to the campaign reporting require­
ments of R.C. 3517.lO(C): 

"Which employees, then, are under the direct 
supervision and control of a county commissioner 
for the purpose of R.C. 3517.lO(C)? Those persons 
employed or appointed by the Board of County Com­
missioners itself, pursuant to R.C. 305.13 to 305.16, 
certainly are. Such persons are appointed or employed 
directly by the Board and their compensation is also 
fixed by the Board pursuant to R.C. 305.17. However, 
those persons who are employed by other elected county 
officers and whose salary is fixed by an appointing 
authority other than the Board, are not under the 
'direct supervision and control' of a commissioner 
for the purposes of R.C. 3517.lO(C). The only control 
which the Board has over such persons in the indirect 
power to fix the aggregate sums which the various 
appointing authorities may spend. The Board has no 
direct control of those county departments headed by 
a separately elected county official. Accordingly, 
the purposes of R.C. 3517.lO(C) would not be served 
by extending its coverage to employees of county 
departments headed by separately elected public 
officials." 

Therefore, while the county commissioners may determine the 
aggregate sums which may be spent by county officers, R.C. 325.17 
authorizes certain county officers to appoint and employ and to 
fix the compensation of employees in their respective offices. 
Such authority provides the basis for the payment of overtime for 
hours worked in excess of a standard work week established by the 
county officer. 

With respect to the establishment of a standard work week 
I would refer you to 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-092 in which I 
considered the authority of the board of trustees of a county 
tuberculosis hospital to provide its employees time off with pay 
declared by agreement with the employees to be a holiday. In 
holding that the trustees had such authority I noted that "con­
siderable latitude is afforded the officers of the county service 
to prescribe and adjust working time and pay allowance for time 
not worked." 

Similarly in 1964 Op. Att'y Gen. No. 1405 my predecessor 
determined that a county officer's authority under R.C. 325.17. 
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to fix compensation includes the authority to pay additional 
compensation for time worked in excess of a standard work week 
established by the employer. 

It appears clear then that in the absence of a statutory 
provision establishing a standard work week for all county 
employees, there is no requirement of uniformity among the 
various county offices. County officers defined in R.C. 325.27 
may, pursuant to their authority under R.C. 325 .17 to fix compen­
sation, pr:tablish a standard work week and may pay an overtime 
rate for time worked in excess of that fixed as standard. 

Your second question is whether a county officer can 
establish a different standard work week for personnel in different 
departments of his office. As discussed above, the authority of 
county officers to determine a standard work week is incictent to 
the power under R.C. 325.17 to fix compensation. In Op. No. 
1405, supra, my predecessor stated at p. 360: 

"I can conceive of no reason why county 

employees may not be paid an overtime rate or 

be given compensatory time off for time worked 

in excess of an established work week or work 

day so long as such overtime rate of compensatory 

time off is a part of a uniform plan." 


(Emphasis added.) 

This language has been cited with approvel in 1969 0p. Att'y Gen. 
No. 69-134 and Op. No. 71-042, ~upra. However, it may be noted 
that there is no statutory requ11ement of uniformity within .1. 

county office. It appears, therefore, that the above reference 
to a "uniform plan" relates to the guarantee of equal protection 
by Article I, Section 2, Constitution of Ohio, and to the requirement 
in Article II, Section 26, Constitution of Ohio, that all laws of 
a general nature shall have a uniform application throughout the 
state. While designed primarily to insure uniformity among 
different geographical areas, Article II, Section 26, supra, has 
further been held to require that any variation in the application 
of such a statute be based on a r~aso11i1~1:i.e classification. Village 
of Beachwood v. Board of Elections o~ cu~·ahoga County ct al., 
167 Ohio St .. 369, 372 (1958); City_o~ Cle.·.'·::!land v. Davis, 95 Ohio 
St. 52 (]916); State, ex rel. Yaple v. Cramer, Treasurer of State, 
85 Ohio St. 349, 404 (1912). 

Similarly the rationality or reasonableness of a classification 
with respect to a legitimate purpose has been applied as the test 
in cases arising under Article I, Section 2, supra. Painesville v. 
Bd. of County Commrs., 17 Ohio St. 2d 35, 37 (1969); State v. Buck~, 
16 Ohio St. 2d 128, 134 (1968); Porter v. Oberlin, 1 Ohio St. 2d 
143, 151 (1965i; 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-001. 

Such appears to be the effect of Article I, Section 2, supra, 
and Article II, Section 26, ~upra, on the payment of wages under 
R.C. 325.17. Thus, the requirement of uniformity would preclude 
different standard work weeks for persons performing substantially 
the same duties in different departments of a county office where 
there is no reasonable basis for distinction between the jobs, 
and where such work weeks are to be used to determine eligibility 
for overtime pay. 
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In specific answer to your questions, it is my opinion and 
you are so advised that: 

1. When county employees are required to work in excess of 
forty hours in one work week, R.C. 4111.03 requires that such 
employees be paid at a rate of one and one-half times their regular 
rate for such extra time worked. However, county officers defined 
in R.C. 325.27 may, pursuant to their authority under R.C. 325.17 
to fix compensation, establish a standard work week of less than 
forty hours for those employed in their respective offices and 
may pay an overtime rate for time worked in excess of that fixed 
standard. 

2. A county officer's determination under R.C. 325.17 of a 
standard work week for purposes of overtime pay must be part of a 
uniform plan which applies equally to persons performing sub­
stantially the same jobs within that office. 




