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hranches in junior high schools, teacher's high school certificates \'alid to teach ail 
branches in recognized high schools and junior high schools and teachers' special 
certificates \'alid in schools of all grades but only for the branches of study named 
therein. 

Section 7829-1, General Code, provides that all original high school certificates 
issued after July 1, 1924, hy any certificating authority, and ali renewals of such 
certificates thereafter issued, shall be specific for teachi;1g only the hranch~s named 
therein. 

From the foregoing, it appears that before a person may be employed to teach 
in an elementary school he must have an elementary school certificate, certifying as 
to his qualifications to teach all the subjects named in Section 7830, General Code, and 
such other subjects as are prescribed to be taught in elementary schools, or a special 
ct•rtificate to teach the particular subjects in an elementary school which he is em­
ployed to teach. 

lt appears that in the case submi:ted by your inquiry, the person mentioned had 
neither a "teacher's elementary certificate" nor a ''teacher's high school certificate", 
but a special certificate to teach two subjects in a high school. This certificate to teach 
those special subjects would permit his employment to teach those subjects in either 
a high school or an elementary school and if he held a certificate to teach two subjects, 
such as United States history, and English grammar, in a high school he could law­
fully be employed to teach those same subjects in an elementary school without having 
been granted what is generally spoken of as a "teacher's elementary school certificate", 
but the mere fact that he held a certificate entitling him to be employed in a high 
school to teach two subjects would not qualify him for employment as a teacher of 
an elementary school other than for the teaching of those two particular subjects. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A ttoruey Ge11eral. 

1755. 

ELECTION LAW-HOW BALLOtS PREPARED FOR ELECTING TWO 
CO~IMO~ PLEAS JUDGES TO ASSUME OFFICE AT A DIFFERE:-\T 
Tl.ME AND A DOMESTIC RELATIOXS JUDGE-CANDIDATES :.lUST 
DESIGNATE JUDGESHIP SOUGHT. 

SYLLABUS: 
1. fa the e-.;cnt three judges of the Court of Common Pleas arc to be elected at 

the same clcctioa, one to fill a term of office commeucing 011 the first day of the 11ext 
January, one to fill a term of office commencing 011 the 9th day of the next Feb·ruary, 
and one to fill a term of office comme11cing on the first day of the next January as judge 
of such court, Division of Domestic Relations, ca11didates for the different terms of of­
fice w1d for the Division of Domestic Relations should designate the term or division 
sought. 

2. The ballots to be used at such election should be arranged as provided i1~ Sec­
tion 4785-101, General Code, with a separate designation as to each, as follows :-Judge 
of the Court of Common Pleas, Term COIIIIIICIIcing Ja11uary 1, 1931; Judge of the Court 
of Commo11 Pleas, Term commencing February 9, 1931; Judge of the Court of Com­
mon Pleas, Division of Domestic Relations. 



..lTTORNEY GENERAL.' 

CoLull!nt:s, OHIO, April 10, 1930. 

Ho~. R. L. THmiAS, Prosecutilrg Attomec.•, Youugstcrom, 0/rio. 
DEAR SIR:-Your letter of recent date is as follows: 

"Section 1532-5a, effective July 28, 1929, provides for an additional com­
mon pleas judge in :\fahoning County, Ohio, said judge to be elected every six 
years, beginning in 1930, and to hold office for a term of six years commencing 
on the first day of January, 1931, next after his election. 

In 1918 the Legislature made provisions for a common pleas judge in and 
for Mahoning County, whose term was to begin February 9th, 1919. The 
term of this additional judge expires February 9th, 1931, so that provision 
must be made for the election of a successor. 

Section 1532-4 of the General Code provides for an additional common 
pleas judge in Mahoning County, in the Division of Domestic Relations. The 
term of this additional judge expires January 1st, 1931, and provision must 
be made in the next election for a successor. 

Under the above circumstances, we desire to have your opinion on the 
. following questions : 

I. How shall the ballots be prepared for the submission of the question 
of electing the three above common pleas judges? 

2. Should candidates for the above named offices of common pleas 
judgeship designate the particular judgeship they are seeking?" 
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I do not find that the Legislature in 1918 made provisions for a common pleas 
judge in .Mahoning County whose term was to begin in February. I assume that the 
second paragraph of your letter has reference to the term of the common pleas judge­
ship provided in the fourth section of the Schedule of the Constitution. My opinion 
shall be rendered upon this assumption, since there is to be an election this year to 
fill this term originally established as commencing on the second Monday in February, 
1851. 

Section 4785-99, General Code, provides: 

"At the general elections in each year there shall be separate ballots upon 
which shall be printed the names of all candidates for the offices to be tilled 
and the issues to be voted upon at such election as follows: 

a. The party column ballot upon which shall be printed tl·e names of the 
candidates for president and vice president of the United States, and the 
names of the candidates of every party and group of petitioners having candi­
dates for offices for which nominations have been made at party primaries 
or by petition; including national, state, district, county, township· and 
municipal offices; except such offices for which there shall be no party desig­
nation as provided by law. 

b. The non-partisan ballot on which shall be printed the names of candi­
dates for election to judicial offices, to boards of education, and to such town­
ship and municipal offices as are required to be without party designation. 

3. The issues ballot on which shall be printed all issues to be submitted 
to the voters of the state and of the political subdivisions or taxing units 
thereof. 

Each of said kinds of ballots shall be deposited in separate ballot boxes 
at the election, and shall be counted, tallied, and the returns thereof made 
thereon separately." 
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The provtswn in paragraph "b" of this section that the names of candidates for 
election to judicial offices shall be printed on the non-partisan ballot is contained not 
only in this section, but in Section 4785-102, General Code, which provides in part: 

"The names of all candidates for election to any judicial office shall be 
placed upon the non-partisan ballot. in order of rank of the office without any 
party designation of any kind, under the title of the office, and shall be ro­
tated as in the case of names on the primary ballot. * * * 

Section 4785-101, General Code, provides for the arrangement of non-partisan 
ballots. It is as follows : 

"On the non-partisan ballots the names of candidates shall be arranged 
in a group under the title of the office in the same manner as the names of 
candidates are arranged on the party primary ballot. If there are candidates 
for the same office, but for different terms, the term for which each is nomi­
nated shall be printed as a part of the title of the office. The names of candi­
dates for each office on such ballots, including judicial and school board 
candidates, shall be printed in rotation as in the case of names of candidates 
on the party primary ballots. At the bottom of each group as many separate 
spaces as there are candidates to be elected shall be left blank, in which the 
voter may write the names of any candidates not on the ballot, but not more 
than the number to be elected. The order in which the list of offices on the 
non-partisan ballot shall appear shall be determined by the Secretary of State, 
and shall be transmitted to the boards of election in the se\·eral counties in his 
printed instructions to such boards." 

I am of the view that this section is dispositive of your first question. You 
present a situation whereby there is more than one candidate for the same office, the 
office of judge of the Common Pleas Court, but for different terms. The section 
provides that under such circumstances "the term for which each (candidate) is 
nominated shall be printed as a part of the title of the office." It is evident that the 
judicial ballot should contain a separate designation as to the candidates for the office 
of judge of the Court of Common Pleas for the term commencing January 1, 1931, 
and a separate designation as to the candidates for the office of judge of the Court 
of Common Pleas for the term commencing February 9. 1931. The candidates 
for the office of judge of the Court of Common Pleas, <livision of domestic relations, 
must, of course, be so designated under Section 1532-4. General Code, which provides 
that such judge "shall be elected and designated as judge of the Court of Common 
Pleas, division of domestic relations." 

You next inquire whether or not candidates for the different terms should 
designate the terms which they are seeking. Section 4785-71, General Code, provides 
the form of declaration of candidacy to be used by persons desiring to become a party 
candidate by the method of declaration at a primary election. In the form provided, 
the candidate must declare himself "a candidate for nomination to the office of --------
---------- to be made at the primary election to be held on the __________ day of 
------------ 19 ____ ", The form contains no provisions for designating the term of 
the office sought, but since Section 4785-101, supra, expressly requires such desig­
nation, it is obvious that the candidate must in the first instance ascertain the term 
for '.Yhich he is a candidate under such circumstances and 60 designate it upon his 
declaration of candidacy. 

Specifically answering your questions, it is my opinion that: 
I. ln the event three judges of the Court of Common Pleas arc to be elected 
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at the same election, one to fill a term of office commencing on the first day of the next 
January, one to till a term of office commencing on the 9th day of the next Febru­
ary, and one to fill a term of office commencing on the first day of the next January 
as judge of such court, Division of Domestic Relations, candidates for the different 
terms of office and for the Division of Domestic Relations should designate the term 
or division sought. 

2. The ballots to he used at such election should he arranged as provided in 
Section 4785-101, General Code, with a separate designation as to each, as follows:­
Judge of the Court of Common Pleas, Term commencing January I, 1931: Judge of 
the Court of Common Pleas, Term commencing February 9, 1931; Judge of the 
Court of Common Pleas, Division of Domestic Relations. 
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Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, CONTRACT BETWEEN STATE OF OHIO AND THE E. H. 
SHELDON C0:\1PANY, :\1USKEGO:.J, :\11CH1GAN, FOR CABINET AND 
SOAPSTONE CONTRACT FOR PHARiVIACY AND BACTERIOLOGY 
BUILDING, OHIO STATE UNIVERSITY, COLUMBUS, OHIO, AT AN 
EXPENDITURE OF $27,363.00-SURETY BOND EXECUTED BY THE 
CONTINEJ';TAL CASUALTY COMPANY, HAMMOND, IND. 

CoLUMBGS, OHIO, April 10, 1930. 

HoN. ALBERT T. CoNN.~R, Supcriuteudeut of Public Works, Columbus, Ohio. 
DEAR SlR :-There has been submitted for my approval a contract between the 

State of Ohio, acting by the Department of Public Works for and on behalf of the 
board of trustees of Ohio State University, and The E. H. Sheldon Company, of 
l\'1 uskegon, Michigan. This contract covers the construction and completion of the 
Cabinet and Soapstone contract and Alternate A, B-1, B-2, B-3, B-4, B-5, B-6 and C, 
a~ covered by the form of proposal dated February 21, 1930, for Pharmacy and 
Bacteriology Building at Ohio State University, and calls for an expenditure of 
twenty-seven thousand, three hundred and sixty-three dollars ($27,363.00). 

You have submitted a certificate of the Director of Finance to the effect that there 
are unencumbered balances legally appropriated in a sum sufficient to cover the 
obligations of the contract. You have also submitted evidence ,that the Controlling 
Board has properly consented to and approved the expenditure of the moneys appro­
priated by the 88th General Assembly, for the purpose covered by this contract, in 
accordance with Section II of House Bill No. 510 of the 88th General Assembly. 
In addition, you have submitted a contract bond upon which the Continental Casualty 
Company, Hammond, lnd., appears as surety, sufficient to cover the amount of the 
contract. 

You tiave further submitted evidence indicating that plans were properly pre­
pared and approved, notice to bidders was properly giYen, bids tabulated as required 
by law and the contract duly awarded. Also it appears that the laws relating to the 
status of surety compan·ies and the 'Workmen's Compensation Act have been complied 
with. 

Finding said contract and bond in proper legal form, I have this day noted my 
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