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2080. 

APPROVAL, FIX AL RESOLUTIOXS OX ROAD DIPROVE:\IENTS IN 
CUYAHOGA COUXTY, OHIO. 

CoLUMBUS, OHIO, :\lay 11, 1928. 

HoN. GEORGE F. SCHLESINGER, Director of Highways, Columbus, Ohio. 

2081. 

COKTRACT-AMOUNT AWARDED EACH TRADE INVOLVED IN CON­
STRUCTION OF. PUBLIC BUILDING :\IUST NOT EXCEED. ESTI­
MATED COST OF EACH TRADE. 

SYLLABUS: 

Where in the construction of a public building for the use of the state, or an insti­
tution supported in whole or in part by the state, bids are received for the individual 
trades involved in the construction of such building, the amount of the contract for each 
such trade must not exceed the estimated cost of the work covered by such trade. 

CoLUMBUS, OHIO, May 12, 1928. 

HoN. RICHARD T. \VrsoA, Superintendmt of Public TVorks, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-Recently you submitted for my examination and opinion four con­
tracts covering "Additions to :Museum and Library Building and Equipment," Ohio 
State Archaeological and Historical Society. The four contracts submitted cover the 
general contract, plumbing and heating, electrical work, and marble and terrazzo 
respectively. The general contract and that for the electrical work have been ap­
proved by this department, but the contracts for plumbing and heating and for marble 
and terrazzo present a question as to the proper interpretation of Section 2323, Gen­
eral Code, and have been retained for further consideration and investigation. 

The question presented was considered by this department in an opinion under 
date of :\larch 5, 1928, addressed to you, being Opinion No. 1812, in which a contract 
for marble, tile and terrazzo for the new chemistry building at Ohio State University 
was disapproved, but inasmuch as you have requested a reconsideration of that opinion, 
and inasmuch as the question is constantly recurring, I deem it advisable to consider 
the matter generally and render a formal opinion thereon for future guidance. 

The facts with reference to the contracts above referred to present the question 
directly and will be used in this discussion. The following table showing the trades, 
the cost of the work covered by the trades, as estimated by the architect, and the 
amount of the contract awarded for each trade, contains all the necessary facts: 
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.Grade Estimated Cost 
General Contract ------------------------- $98,555 00 
Plumbing and Heating____________________ 10,035 00 

Electrical -------------------------------- 2,949 00 
Marble and Terrazzo______________________ 6,556 00 

Totals -------------------------------$118,095 00 

Contract 
$77,376 00 

10,907 00 
1,933 00 

10,208 00 

$100,424 00 

An examination of the above table reveals that while the total of all the contracts 
is less than the total estimated cost, the amount of the plumbing and heating contract 
is $872.00 more than the estimated cost of that item or trade, and that of the marble and 
terrazzo contract is $3,652.00 more than the estimated cost of that item or trade. 

T.he question presented by the above state of facts may be stated as follows : 
Where in the construction of a building for the use of the state, or an institution sup­
ported in whole or in part by the state, bids are received for the individual trades in­
volved in the construction of such building, may contracts for the respective trades be 
awarded in the event the total amount of all the trades does not exceed the total esti­
mated cost, even though one or more of the respective contracts exceeds the estimated 
cost of that particular trade, or must the amount of the contract for each trade be 
within the estimated cost of such trade? 

Section 2323, General Code, provides : 

"No contract shall be entered into pursuant to Section 2317 at a price in 
excess of the entire estimate thereof. Nor shall the entire cost of the con­
struction, improvement, alteration, addition or instaliation, including changes 
and estimates of expenses for architects or engineers, exceed in the aggre­
gate the amount authorized by law for the same." 

In Lewis' Sutherland on Statutory Construction, Section 366, it is said: 

"'It is beyond question the duty of courts in construing statutes to give 
effect to the intent of the law-making power, and seek for that intent in 
every legitimate way. But * * * first of all in the words and language 
employed; and if the words are free from ambiguity and doubt, and express 
plainly, clearly and distinctly the sense of the framers of the instrument, 
there is no occasion to resort to other means of interpretation. It is not al­
lowable to interpret what has no need of interpretation.' The statute itself 
furnishes the best means of its own exposition; and H the sense in which 
words were intended to be used can be clearly ascertained from its parts and 
provisions, the intention thus indicated will prevail without resorting to other 
means of aiding in the construction. Very strong expressions have been used 
by the courts to emphasize the principle that they are to derive their knowledge 
of the legislative intention from the words or language of the statute itself 
which the Legislature has used to express it, if a knowledge of it can be so de­
rived." 

In my opinion the language of Section 2323, General Code, supra, is clear and un­
ambiguous. The first sentence of the section clearly provides that a contract shall 
(not) be entered into at a price in excess of the entire estimate thereof. The word 
"thereof" modifies and refers to "contract." Had the Legislature intended a different 
meaning it could very easily have provided that no contract or contracts shall be 
entered into at a price in excess of the estimated cost of the entire building. I am 
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unable to read that construction into the first sentence of Section 2323, General Code. 
The second sentence of the section strengthens the above conclusion, for in that sen­
tence the Legislature has provided that the entire cost of the constructioa, which is 
an entirely different thing from the estimated cost of a contract, shall not, together 
with estimates of expenses for architects or engineers, exceed in the aggregate the 
amount authorized by law for the same. 

In your letter of transmittal in which you request a reconsideration of Opinion No. 
1812 above referred to, you make reference to data submitted by the university 
architect to the effect that the matter was considered informally in 1921 by the then 
Attorney General and that the conclusion reached at that time was directly opposite 
to the conclusion I have reached above. The following is taken from a portion of 
the statement of the university architect, as quoted in your letter: 

"The question raised was-'should each item entering into the building be 
less than the architect's estimated cost for that item'? Obviously, this was an 
impossibility. Contractors themselves differed so widely that it was decided 
that as the appropriation was for a completed building or completed unit of a 
building, the estimated cost and the bid or bids should be considered in the 
aggregate. It was not the individual items entering into the building but the 
aggregate of all items necessary to complete the structure. 

This whole question was considered by the Auditor of State, Attorney 
General of the state, the Ohio State University, and the State Architect and 
Engineer, and until this recent ruling the aggregate bid or bids was required to 
be within the amount of the appropriation and within the architect's estimated 
cost." 

I agree with the conclusion reached by my predecessor that the law does not re­
quire that the cost of each individual item entering into a building be less than the 
architect',s estimated cost for that particular item. Section 2323, General Code, does 
not require any such construction. That section provides that "no contract," which 
may be a contract for the entire building or a contract for each trade represented in 
the construction of the building, shall be entered into at a price in excess of the en­
tire estimate of such contract. 

It may be that the conclusion I have reached may, in some instances, result in a 
rather anomalous situation: That is to say, it is entirely possible that if a single 
contract were awarded for the entire building, such contract, although within the 
estimated cost for the entire building, might be considerably in excess of the cost of 
such building, if separate contracts were entered into representing the various trades 
involved in the construction; ani:! yet the conclusions I have reached would require 
the disapproval of any one or more of such individual contracts, if the contract price 
were in excess of the estimated cost of the work included in that particular trade. 
To illustrate, in the case under consideration, the estimated cost of the entire building 
is $118,095.00, the total amount of the contracts awarded is $100,424.00, or $17,671.00 
less than the total estimated cost. Under the conclusion I have reached it would, of 
course, be possible to award a single contract if bids had been received on that basis 
at a cost not in excess of $118,095.00, which would be considerably in excess of the 
cost of the building, as fixed by the contracts which have actually been awarded. 

Granting the truth of the above statement I see no reason for altering my present 
conclusions. To hold that the estimated cost of the completed building is the criterion 
rather than the estimated cost of each particular contract would seem to me to open 
the door to fraud and collusion among the bidders, which would defeat the very pur­
pose of the law. If the statute in its present form be unworkable or lead to anomalous 
situations, the remedy lies with the Legislature. 
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In view of what has been said above, I am of the opinion that where in the con­
struction of a public building for the use of the state, or an institution supported in 
whole or in part by the state, bids are received for the individual trades involved in 
the construction of such building, the amount of the contract for each such trade must 
not exceed the estimated cost of the work covered by such trade. 

2082. 

Respectfully, 
EDWARD c. Tt:R:-IER, 

Attonzcy General. 

DISAPPROVAL, CO:\'TRACT BET\VEEX THE STATE OF OHIO A:\'D THE 
HUFFMAl\-WOLFE COf-IPANY, COLUMBUS, OHIO, FOR HEATE\'G 
AXD PLU:'IIBING 0:\' THE ADDITIOXS TO :'llUSEU:'II AXD LIBRARY 
BUILDING, OHIO STATE UNIVERSITY, COLU:'IIBUS, OHIO. 

CoLu:-.rnus, OHIO, :\fay 12, 1928. 

HoN. RICHARDT. \\lrSDA, Superilltclldclzl of Public TYorks, Colu111bus, Ohio. 

DEAR SIR:-Y cu have submitted, for my examination and approval, a contract be­
tween the State of Ohio, acting by the Department of Public \Vorks, for and on be­
half of The Ohio State Archaeological and Historical Society, and The Huffman­
Wolfe Company of Columbus, Ohio, which contract calls for the heating and plumbing 
on Additions to Museum and Library Building. 

The consideration named in the contract is the sum of ten thousand, nine hundred 
and seven ($10,907.00) dollars. An examination of the estimate of cost reveals that 
the estimated cost of the plumbing and heating is the sum of ten thousand thirty-five 
($10,035.00) dollars. lt is apparent, therefore, that the amount of the contract 
awarded is in excess of the estimated cost. 

Under date of :\Iarch 5, 1928, this department rendered an opinion addressed to 
you, being Opinion No. 1812, in which, under similar circumstances, a contract with 
The vVege Marble & Company, of Columbus, Ohio, calling for the marble, tile 
and terrazzo work on the new chemistry building at the Ohio State University was 
disapproved. In accordance with the holding of that opinion, I am compelled to dis­
approve the contract now under consideration. 

I am returning the contract and other papers submitted without my approval noted 
thereon. Respectfully, 

2083. 

EDWARD c. Tt:RXER, 
Attome:y General. 

DISAPPROVAL, COX TRACT BETWEEX THE STATE OF OHIO AXD THE 
WEGE l\IARBLE A:\'D TILE CO:\IPAXY, COLU:'IIBUS, OHIO, FOR THE 
CO?\STRUCTION OF :\fAH.BLE AXD TERRAZZO \YORK OX THE AD­
DITIO:\'S TO THE :'IIUSEU:\I AXD LIBRARY BUILDING, OHIO STATE 
U:\'IVERSITY, COLU:\IBUS, OHIO. 

CoLt::I!Bt:s, OHIO, :\fay 12, 1928. 

HoN. RICHARD T. \VrSDA, Superintendent of Public Works, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR:-You ha\·e submitted, for my examination and opinion, a contract 


