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Y ott can readily see from the provisions of the above sections that you can not 
execute this lease until you have obtained permission so to do from the probate 
court. 

Section 10984, supra, provides that the application for authority to make the 
lease shall be filed by the guardian in ''the probate court appointing him." This raises 
the question as to the proper prob.ate court in which to make the application, for 
the reason that you are not guardian by virtue of appointment by any probate court 
but by virtue of your office as provided in Section 1946-3, supra. Said section, 
however, provides for filing a final account with "the probate judge of the county 
in which the home is situated." 

Under the general statutes the final account must be filed "with the court appoint­
ing" the guardian, and it would seem from the language of Section 1946-3, supra, 
that it was the intention of the legislature to give the probate court of Greene 
county jurisdiction over the matters which an appointing court would have. 

\Vith reference to your request, that I advise you "as to any point affecting the 
children's welfare" in connection with this lease, in view of my conclusions as to 
the jurisdiction of the Probate Court of Greene county, it is apparent that whether 
or not the wards' interests are properly protected in this lease is not a question for 
me to decide but for the court to determine "upon final hearing" as provided in 
Section 10987, supra. 

It is therefore my opinion that you have no authority to enter into a lease for 
oil and gas purposes on the real estate of said wards until you ha\·e obtained per­
mission so to do from the Probate Court of Greene county. 

603. 

Respectfully, 
EDWARD C. TuR:-IER, 

Attomey General. 

BOARD. OF EDUCATION-UNAUTHORIZED TO APPOINT ONE OF ITS 
OWN 'ZIIDIBERS TO BOARD OF LIBRARY TRUSTEES. 

SYLLABUS: 
1. A board of education which is authorized to appoint members of a board 

of trustees for the operation of a joint library under provisions of Sections 7633 
and 7634, General Code, may not appoint members of srtch board of education to 
the board of library trustees. 

2. Where a11 attempted appointmcut is made by a board of edztcation of its 
own members to membership on a board of trustees for a school library, the fact 
that such appointments ha-o·e been made does 110t operate to affect the status of 
the board of education making such appointmellts. 

CoLUMBUS, OHIO, June 13, 1927. 

HoN. L. E. HARVEY, PosecutiJrg Attomey, Troy, Ohio. 

DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your communication as follows: 

"Will you kindly gi\·e me your opinion on the following question? 
\Vhere a library is jointly owned and maintained by two school 

districts under Section 7633 and three trustees are to be appointed by 
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each board oi education under Section 7634, for the management and 
control of said library, can members of the respecti\'C boards of education 
be appointed as such library trustees? 

In other words, can a member of one of the boards of education hold 
the office of lJoard member and also library trustee? 

About a year ago I was requested for an opinion on this matter and 
reached the conclusion that inasmuch as Section 7634 did not specifically 
declare that members of the board of education were not eligible as 
library trustees, that in a case where a library was jointly maintained by 
two school districts, members of the ·board of education of either dis­
trict would be eligible for appointment as library trustee. 

On the other hand, it was my opinion, that if the library was main­
tained by one school district under the provisions of Sections 7635 and 
7636, board members would not be eligible to the appointment as library 
trustees because of the specific inhibition contained in Section 7636. 

A prompt answer to the above question is important for the reason 
that the Covington School District and the Newberry Township School 
District, which maintains and operates a joint library have appointed 
members of the respective boards of education as library trustees. 

In the case of the Covington School District certain teachers were 
employed for the coming year and the deciding vote in employing them 
was cast by a member of the board of education who is also a ·trustee 
of the joint library. 

The question is also presented as to whether or not the contract 
employing the teachers in question would be legal. 

The State School Examiner holds that it is not a legal contract and 
that the teachers in question were not legally employed. 

Would you kindly favor me with a prompt opinion in regard to 
this matter and oblige?" 

Sections 7633 and 7634, General Code, read as follows: 

Section 7633 : 

"But when a donation or bequest of money or property has been or 
is made to two or more school districts jointly, or jointly and severally 
for the purpose of establishing and maintaining such public library and the 
money so donated has been or may be expended in the purchase of a 
site or the erection of a library building thereon or both the provisions 
of this subdivision shall apply. ln such case the board of education of 
each of the districts annually may levy not exceeding one mill, in addition 
to all other taxes allowed by law, upon the taxable property of such 
school districts for the establishment, support and maintenance of such 
public library, and such library building may be located at a convenient 
place in either district." 

Section 7634 : 

"The control of such building and library and the expenditure of all 
moneys for the purchase of books and other purposes and the administra­
tion of the library shall be vested in a board oi six trustees, three to be 
appointed by each of the boards of education for the term of five years. 
They must sen·e without compensation, and until their successors are 
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appointed. In case of vacancy in the board, from refusal to serve, resig­
nation or otherwise, it shall be filled by the boards of education of such 
district for the unexpired term." 

The management, control and maintenance of a public library wholly under 
the jurisdiction of a single school district are provided for by Sections 7635 and 
7636 of the General Code, which read in part as follows: 

Section 7635 : 

"The board of education of any city, village or rural school district, 
by resolution, may provide for the establishment, control and maintenance 
in such district, of a public library, free to all the inhabitants thereof. 
It shall provide for the management and control of such library by a 
board of trustees to be elected by it as herein provided. * * *" 

Section 7636: 

"Such board of library trustees shall consist of seven members, who 
must be residents of the school district. No one shall be eligible to 
membership on such library board who is or has been for a year previous 
to his election, a member or officer of the board of education. * * *" 

Section ~635, supra, as originally enacted, was Section 1 of an act of the 
legislature enacted in 1902, (96 0. L. 8) entitled: "An act authorizing boards of 
education to provide library privileges for city, village and special school districts." 
Section 7636 was embodied within Section II of the same act. 

In 1906 the legislature passed an act described in its title as being amendatory 
to the act of 1902, supra, (98 0. L. 244). Section 1 of this amendatory act em­
bodied with;n its terms the provisions which were codified as Sections 7635 and 
7636. 

A general rule of statutory construction applicable to legislative acts is stated 
in Lewis' Sutherland on Statutory Construction, 2nd Edition, page 444, as follows: 

"It is a general rule, however, that an amended statute is construed, 
as regards any action had after the amendment was made, as if the statute 
had been originally enacted in the amended form. 'The effect of an 
amendment of a section of the law is not to sever it from its relation to 
other sections of the law, but to give it operation in its new form as if 
it had been so drawn originally, treating the whole act as a harmonious 
entirety, with its several sections and parts mutually acting upon each 
other.'" 

This rule of construction was applied by the Supreme Court in the case 
of State ex rel., vs. Ciucimzati, 52 0. S. 418. The first section of the syllabus 
in this case reads as follows: 

"An amended sect!on of a statute takes the place of the· original 
section, and must be construed with reference to the other sections, and 
they with reference to it; the whole statute, after the amendment, has the 
same effect as if re-enacted with the amendment, and hence, an uncon­
stitutional statute may be amended into a constitutional one, so far as 
its future operation is concerned, by removing its objectionable provisions, 
or supplying others to conform it to the requirements of the constitution." 
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Applying this rule of construction, together with the cardinal rule to the 
effect that the intention of the legislature governs in the construction of statutes, 
to the statute under consideration here, there would seem to be considerable force 
to ·the contention that inasmuch as the legislature had specifically provided that 
members of a board of education having jurisdiction over a library for a single 
school district were ineligible to membership on the library board elected by 
themselves and had not made such provision as to library boards appointed by 
joint boards of education, it was the intention of the legislature that such in­
eligibility should not apply to such joint library boards. 

However, it is a well recognized rule of common law that a public officer 
can not use his appointing power to place himself in office, and as I view the 
law, the provisions of Section 7636 in so far as they provide that a member of 
a board of education is ineligible to become a member of a library board elected 
by authority of Section 7635, supra, are merely declaratory of the common law 
and members of such board of education are disqualified for election to member­
ship on the library board whether there be any statutory enactment on the subject 
or not. 

lt will be noted that the statute goes further than merely to say that no one 
shall be eligible to membership on such library board who is a member of the 
board of education which is authorized to elect members of such library board, 
but also that no one is eligible to membership on the library board who is or has 
been for a year previous to his election a member or officer of the board of; 
education which by the exercise of its electing power may create the library board. 
The statutory disqualification extends to officers as well as members of the board 
of education, and to those persons who had been members or officers of such 
board of education at any time during the year previous to the time when election 
was made to the library board. 

The common law inhibition upon public officers using their app,ainting power 
to put themselves in office has nothing to do with the question of ineligibiiity of 
a person to hold a public office, who had at some prior time been in the position of the 
person who is clothed with the authority to make appointments or to elect persons 
to that particular office. 

The reasons for the inhibition in each case are entirely different. Under the 
common law rule it is not a question of ineligibility to the office to which an appoint­
ment may be made, it is an abuse of the power of appointment and a disquali­
ficat:on of the person appointed from accepting or entering upon the duties of the 
office and the attempted act of appointment is for that reason invalid. The 
appointment never takes effect. The person so sought to be appointed never enters 
upon the incumbency of the office with which the invalid act of appointment sought 
to invest him. The appointment being invalid, the holding of an office by an incumbent 
whose title is dependent upon such an appointment is void ab i11itio so far as his being 
a de jure officer is concerned. 

It is said in 29 Cyc. page 1381 : 

"It is contrary to the policy of the law for an officer to use his official 
appointing power to place himself in office, so that even in the absence of 
a statutory inhibition all officers who have the appointing power are 
disqualified for appointment to the office to which they may appoint.'' 

In the case of State vs. Taylor 12 0. S. 130, the syllabus reads: 
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"\Vhere a member of the board of directors of a county infirmary 
was, by said board, appointed to the office of superintendent of the county 
infirmary, he still continuing to hold the office of director-Held, 

That the duties of the t_wo officers are incompatible, and can not be 
legally held by the same person at the same time; and such appointment 
was therefore, illegal and void." 

The opinion of the court in this case is set out in eight lines, the substance 
of which is that the court concurs with "counsel for the relators in their view 
of the law of the case." In this case the question arose whether a board of 
directors of a county infirmary could appoint one of its own number as super­
intendent of the infirmary and it was contended that inasmuch as the statute 
did not prohibit the making of such appointment that the appointment was valid. 
Counsel for the relators, to which the court refers in its opinion, said in their 
brief: 

"All, however, that can be inferred from this statutory silence, is, 
that any citizen of the state is capable of having co11ferred upon h~m, any 
two or more offices, the contemporaneous holding of which by the same 
person, is not prohibited; but this is far from saying that any citizen, under 
any circumstances, may co11fer t~pon himself, any office whatsoever. The 
word appohzt, when used in connection with an office, ex vi termini, implies 
the conferring of authority upon another. It was not necessary, therefore, 
that the statute should, in express terms, prohibit the infirmary directors 
from appointing one of their own number superintendent; for the language, 
'the board of directors shall appoint a superintendent,' necessarily means, 
that the person appoilltcd shall be different from those who appoillt. * * *" 

In the case of Beebe vs. Supervisors of Sullivan County, 19 N. Y. Supple­
ment 629, affirmed in 152 :1\. Y. 631, there was under consideration a contract 
made by a board of supervisors of a county to employ one of its members, an 
attorney, to prosecute certain actions in which the county was interested. The 
·employment was held void. 'While in that case there was employment as dis­
tinguished from a public office, the court laid down certain principles which are 
applicable here. The court said: 

"The illegality of such contracts docs not depend upon statutory 
enactments. They arc illegal at common law. It is contrary to good 
morals and public policy to permit municipal officers of any kind to enter 
into contractual relations with the municipality of which they are officers; 

There arc many authorities in other states in which a similar question has 
arisen. An examination of these authorities discloses the same general attitude 
of the courts toward it. In some of the instances which have arisen there is a 
special statute wh=ch has been held to be violated, but most, if not all, of these 
statutes haYc been enacted in aid of the common law, to put in specific statutory 
form what the common law frowns upon. 

In this connection, there might be a question raised to the incompatibility 
of the two offices of membership of a board of education and membership of a 
board of library trustees who are dependent for funds for library purpose; 011 

the proceeds of tax lev!cs, the levying of which are entirely within the discretion 
of the board of education. In view of what I have said, it is not necessary to 
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examine this question, as the member or members of the board of education who 
had appointed themselves to the library board never became members of the 
library board, and the question of incompatibility could not arise. 

You also state in your inquiry that the acts of the board of education in 
the Covington School District in hiring teachers have been questioned for the 
reason that the deciding vote in employing such teachers was cast by a mem~er 
of the board of education who is also acting as trustee of the joint library board. 

As I view the law, and especially in accordance with the decision of the case 
of State vs. Taylor, supra, the status of the board of education of the Covington 
School District has not been in any way affected by its attempted action to appoint 
its members as members of the board of trustees of the joint library board. In 
any event, its proceedings would be that of a de facto board, and would be 
perfectly valid, and its legal existence could not be collaterally attacked. 

Specifically answering your questions: 

1. The boards of education of Covington School District and Newberry 
Township School District can not appoint their members to membership, on a 
board· of trustees, for the management of a joint library created under the pro­
visions of Section 7633, General Code. 

2. The fact that the Covington · School District Board of Education has 
attempted to appoint certain of its members to membership on a board of 
trustees for the management of a library owned and operated by it jointly with 
another school district, and such member or members have been, ·and are now 
acting as such library trustees under an attempted appointment does not render 
the acts and proceedings of the school board invalid, even though such member 
participated in the proceedings of the board, and contracts entered into with 
teachers by such board, providing the provisions of law with reference thereto 
have been complied with, are valid. 

604. 

Respectfully, 
EDWARD c. T!JR~ER, 

Attomey General. 

BOAJH) OF EDUCATIOX-UNAUTHORIZED TO EXPEND IX EXCESS OF 
A BOXD ISSUE UXLESS TEE BOND LEGISLATIO.:-J AXD XOTICE OF 
ELECTJO.:-J INDICATED THAT THE RESULTIXG DIPROVE:.\IENT 
WOULD BE INCO~fPLETE OR THAT OTHER SOURCES OF REVENUE 
WOULD BE UTILIZED IX THE CO:\!PLETION. 

SYLLARL"S: 

lVhrre the electors of a school district have authori::ed a bond issue for a 
specific impro·uemellt, the board of rducation is without authority to c.rpeud i11 excess 
of tlze sum so authori::ed for the completion of such improvement, unless the bond. 
legislatio11 aud notice of election ilzdicatcd that the resultiug improo.'CIIlellt would be 


