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OPINION NO. 72-100 

Syllabus: 

The maximum amount which a building and loan association 
is allowed to loan to any one borrower, under Section 1151.292 
(H), Revised Code, is measured by the amount which has actually 
been disbursed to the borrower and not by the face amount of 
the loan contract. 

To: Wallace A. Boesch, Supt., Building and Loan Associations, Columbus, .Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 1, 1972 

You have requested an interpretation of the statutory limi­
tation on the total amount of loans which a building and loan 
association may make to any one borrower upon obligations secured 
by real estate. Your request reads as follows: 

"In order to administer properly the affairs 
of building and loan associations chartered by 
the State of Ohio, we are submitting to you for 
opinion the following questions: 

"l. In determining whether a loan complies 
with applicable lending limitations, such as the 
provisions of Section 1151.292 (H), Ohio Revised 
Code, the question has arisen whether the face 
amount of the loan is used in the computation or 
the total amount which'the lender has disbursed 
at any given date. (Assuming in both instances 
that no payments have been made on the principal.) 
For example, a borrower executes a note and mortgage 
to an association for $1,000,000. However, the 
maximum loan under the above Section that the 
association may make at this time is $600,000, and 
this is the amount disbursed. The remaining 
$400,000 is held in escrow under control of the 
association until the latter has legal authority 
(under same Section) to disburse additional sums. 
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Is the maximum amount authorized by the Section 

determined by the face amount of $1,000,000, or 

by the initial $600,000 disbursement? 


"2. Assuming that the face amount is the 

deciding factor, would a loan such as the one 

in the example be brought into legal conformity 

by a stipulation in the loan contract that the 

total amount disbursed and outstanding at any 

given date will never exceed the maximum legal 

amount the association may lend?" 


It is settled that building and loan associations are quasi­
public institutions, and that the state has pre-empted the regulation 
of such associations. In State, ex rel. Bettman v. Court of Common 
Pleas, 124 Ohio St. 269, 274-276 (1931), the court said: 

"* * * The succr.ss or failure of such institutions 
affects.the stability of business and the financial 
interests of the entire community, and it became 
necessary that they be strictly supervised and con­
trolled for the protection of depositors and the 
welfare of the public. ***Recognizing the charac­
ter of such institutions, and the purpose they seek 
to serve, the Legislature of this state has enacted 
statutes governing, controlling and regulating them, 
and, in language that cannot be misunderstood, has 
wisely made provision for their supervision at all 
times and under all circumstances and conditions, * * * 

"* * * * * * * * * 

"We cannot disregard the clear and manifest 

purpose of the legislative branch of the government 

to fully protect and safeguard the interests of 

depositors and others in these quasi-public insti ­

tutions. Confidence is essential to their stability 

and maintenance, and that has been encouraged and 

promoted by supervision and control under state 

authority. * * *" 


And in State, ex rel. Crabbe v. Massillon Savings & Loan Co., 110 
Ohio St. 320, 325-326 (1924), the court said: 

"***That the state recognized that such 

powers were necessary is shown by the adoption 

of what may be denominated as a building and loan 

code. The various sections of the building and 

loan act disclose that the franchises obtained by 

these associations remain under thq direct control 

of the state and its agents; that the inspection 

and examination of their various activities, and 

a regulatory power over issuing stock, receiving 

deposits, borrowing money, and investing funds, 

are lodged in the state. As is well known, those 

who become members of such associations by sub­

scribing to stock therein comprise a large number 

of people, many of whom are represented by small 

savings which are often utilized for the purchase 

or erection of homes. And it was for the purpose 

of correcting and controlling the probable abuse 

of power, in respect thereto, that the Legislature 

entered the field of regulation." 


http:succr.ss
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See also Hagerman v. Ohio Building and Savings Association, 25 
Ohio St. 186, 203-204 (1874): State, ex rel. Day v. Superior Savings 
& Loan co., 25 Ohio St. 2d 79 (1971). 

Although the General Assembly continues its regulation of 
the associations, it has allowed them to exercise powers once con­
sidered foreign to the concept of a building and loan association. 
Originally the association's activities were in the unique position
of being both creditors and debtors of the association. No deposits 
were accepted from, nor loans made to, outsiders. "Mutuality is the 
essential principle of a building association. Its business is 
confined to its own members; its object being to raise a fund to be 
loaned among themselves, or such as may desire to avail themselves 
of the privilege. This is done by the payment, at stated times, of 
small sums, in the way of dues, interest on loans and premiums on 
loans. Each shareholder, whether a borrower or a nonborrower, par­
ticipates alike in the earnings of the association, and alike assists 
in bearing the burden of losses sustained." Eversman v. Schmitt, 
53 Ohio St. 174, 184 (1895); see also Sundheim, Law of Building and 
Loan Associations (1922), pages 19-24, 48-49, 107-108. Eventually, 
authority was granted to the associations to accept deposits from, 
and to make loans to, nonmembers. In commenting on this extension 
of powers the Supreme Court, in Vance v. Warner, 129 Ohio St. 357 
(1935), said (at page 364): -­

"We cannot subscribe to the contention that it 
never was the intention of the people of Ohio to 
attach double liability to holders of stock in building 
and loan associations that were authorized to receive 
money on deposit. 

"We do agree that it was not the original purpose 
or intent of the law that building and loan associations 
should accept money on deposit. The original purpose of 
building and loan associations was to finance the acqui­
sition of homes by loaning money to home builders, usually 
limited by the by-laws of the association to two-thirds of 
the value of the property and secured by a first mortgage 
on the property. 

"If these institutions had confined their activities 
along this line, they would have been happier and healthier, 
They insisted upon engaging in the business of accepting 
deposits. It was but logical and natural that money de­
posited in a building and loan association should be 
surrounded with the same safeguards as were required of 
a bank of deposit. 

"We are fully aware that many persons, natural and 
artificial, will suffer from the imposition of the double 
liability--but they imposed it upon themselves when they 
ratified the work of their delegates to the Constitutional 
Convention of 1912, and,while the penalty may be severe, 
there wa,s much wisdom in the provision." 

In the light of this history, which indicates a modern, less 
restrictive view of the powers of building and loan associations, 

shall approach your questions. The limitation on the authority 
to make loans to a single borrower, with which you are concerned, 
appears in Chapter 1151 of the Ohio Revised Code, which contains 
the general statutory provisions governing the regulation of the 
associations. Sections 1151.29 through 1151.342 of that Chapter 

I 
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prescribe the authority to make loans, and the types of security 
required. Section 1151.29 makes provisions for loans secured by 
improved residential, business or farm real estate. Loans secured 
by other types of real estate are covered by Section 1151.291, 
Revised Code. And Section 1151.292, Revised Code, sets forth the 
procedures to be followed in making all such real estate loans, 
and the limitations on the amounts thereof. That Section, inter­
pretation of which is sought by your request, reads in part as 
follows: 

"A building and loan association shall observe the 
following procedures in making real estate loans: 

... * * * * * * * * 

"(H) No such associations shall loan to anv one 
borrower already primarily indebted to the association 
unless such indebtedness has been subsequently assumed 
by another borrower, in a total amount which, together 
with the amount to be loaned, is more than ten per cent 
of the amount of its withdrawable accounts or an amount 
equal to the sum of such institution's non-withdrawable 
accounts, surplus, undivided profits, and reserves, 
whichever amount is the lesser, but any association may 
grant one or more mortgage loans aggregating not more 
than forty-five thousand dollars to one borrower regard­
less of the above limitations. * * *" 

This provision is obviously designed to promote the stability of the 

associations by limiting the amount that can be loaned to any one 

borrower. 


Your question is whether the "total amount" limit to one borrower 
is to be measured by the amount which, at the present time, has 
actually been disbursed to the borrower by the association, or by 
the total amount ultimately to be disbursed under the loan contract. 
In order to make clear just what we are concerned with, I repeat 
the pertinent words of subsection (H): 

"No such association shall loan to any one 

borrower, already primarily indebted to the 

association***, in a total amount which 

together with the amount to be loaned, is more 

than ten per cent * * *." (Emphasis added.) 


It must be confessed that the phrase, "together with the amount to 
be loaned", is ambiguous and is susceptible of either of the inter­
pretations suggested in your question. It may mean (1) only that 
amount which is about to be disbursed to the borrower in addition to 
the present amount of his indebtedness, or it mav mean (2) the full 
amount which the loan contract requires to be disbursed to the 
borrower eventually. Where there is ambiguity, an e!fort should be 
made to ascertain the intent of the legislature. Slingluff v. Weaver, 
66 Ohio st. 621, 626 (1902). 

It has been suggested that the General Assembly must have in­
tended the second alternative in order to protect the borrowers 
by preventing the associations from committing themselves to make 
loans which they might not be able to fulfill. I can find nothing, 
however, to support this interpretation beyond the language of the 
admittedly ambiguous phrase, and I am satisfied that the first alter­
native is the more reasonable interpretation. 
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Section 1151.292 (H) was originally enacted in 1955. See 126 
Ohio Laws, 649 (what is now subsection H was originally subsection 
G). In 1957, the then Attorney General had occasion to comment on 
its purpose in the following language (Opinion No. 1155, Opinions 
of the Attorney General for 1957): 

"There can be no doubt that the purpose of the 
legislature in enacting this Section 1151.292 [HJ was 
to prevent a building and loan association concentrating 
its loans directly or indirectly to any one corporation 
or person and thus distribute the risk of the loans by 
making loans of less than 4% of the total value of the 
shares and deposits up to $35,000. This would tend to 
provide for strict construction of the law to prevent 
over lending to one person or corporation." 

It seems clear from this language that my predecessor thought that 
the intent of the legislature was to protect the association from 
imprudent loan practices, rather than to protect the borrowers from 
overcommitting themselves under loan contracts. It should be noted 
that one of the reauirements of a loan is the actual disbursement 
of money to the borrower. National Bank of Paulding v. Fidelity & 
Casualty Co., 131 F. Supp. 121, 123 (S.D. Ohio, 1954), 57 Ohio Op. 
483; 57 o. Jur. 2d 522. A contract to loan, on the other hand, may 
be executory in that some of the disbursements are not to take place 
until certain conditions precedent have been met. That is evidently 
the situation in the example you have given in which the contract 
calls for $1,000,000 but only $600,000 has presently been disbursed. 

Since enactment in 1955, Section 1151.292 (H) has had several 
amendments, mostly to raise the dollar amount of the limitation. 
See the history following the Section in the Revised Code. In 1967, 
however, there was an extensive revision - as part of which the sub­
section became (H) instead of {G) - which seems to have been designed 
to bring Ohio law into accord with federal regulations on the same 
subject. Title 12 of the Code of Federal Regulations contains a 
section (§ 563.9-3) which limits the amount of loans which can be 
made to any one borrower by any federally-insured lending insti­
tution. The language of this regulation, which had been adopted 
in 1963, was used, in some part verbatim, in the 1967 amendment of 
Section 1151.292 (H). The amendment does retain some of the 
language of the original subsection and the arrangement differs from 
the federal regulation, but the object seems to have been to bring 
state and federal laws into alignment, and it is auite clear that 
the federal limitation on the amount to be loaned to anv one borrower 
is measured by the amount which has actually been disbursed and not 
by the face amount of the loan contract. 

In a somewhat similar situation, one of my predecessors was 
asked whether a building and loan association could lawfully 
accept subscriptions to its capital stock in excess of the capital 
authorized in its articles of incorporation, as long as the same 
actually paid in totaled less than the authorized capital. The then 
Attorney General responded that this would be illegal since it would 
amount to an increase in the amount of capital stock which could 
only be done by amendment of the articles of incorporation. Opinion 
No. 4257, Opinions of the Attorney General for 1941. That Opinion 
is clearly distinguishable from the present question which arises 
from an ambiguity in the statute. 

Since the face amount of the loan contract is not a factor 
in determining the amount which may be loaned to any one borrower, 
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it is unnecessary to answer your second question. It should be 
noted, however, that the provisions of. Section 1151.292 (H), like 
any other applicable statute, must be read into the provisions of 
every loan contract. Personal Industrial Bankers, Inc. v. Citizens 
Budget Co., 80 F. 2d 327, cert. den. 298 u.s. 674: 11 o. Jur. 2d 
411. 

In view of the foregoing it is, therefore, my op1n1on, and 
you are so advised, that the maximum amount which a building and 
loan association is allowed to loan to any one borrower, under 
Section 1151.292 (H), Revised Code, is measured by the amount which 
has actuallv been disbursed to the borrower and not bv the face 
amount of the loan contract. · 




