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PETITION OF REFERENDUM-ONLY ONE TO BE FILED AT 
OFFICE OF COUNTY SUPERINTENDENT OF SCHOOLS­
SEPARATE PETITINS NOT REQUIRED TO BE FILED BY 
ELECTORS OF EACH COUNTY INVOLVED. SECTIONS 
3311.26, R.C. 

SYLLABUS: 

1. Section 3311.26, Revised Code, provides for only on petition of referendum to 
be filed at the office of the county superintendent of schools and does not require 
that separate petitions be filed by the electors of each county involved, where the 
proposed district is located in more than one county. 

2. In an election held pursuant to a petition of referendum under Section 3311.26, 
Revised Code, on the question of the creation of a new local school district, where 
parts of the school districts involved are located in different counties, a separate 
certification of the proposal should be made by the county board of education to the 
board of elections in each county involved, and all electors residing in the area 
included in the proposed new districts are eligible to vote at such election. 
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Columbus, Ohio, October 26, 1959 

Hon. John G. Peterson, Prosecuting Attorney 

Greene County, Xenia, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"The Greene County Board of Education is anticipating 
consolidating three districts in the Greene County School System, 
those being Cedar Cliff, Greeneview, and Jefferson, under the 
provisions of the new legislation, particularly Section 3311.26 of 
the Revised Code of the State of Ohio. 

"They have proposed the following question and requested 
me to request an early opinion from your office regarding the 
same: 

"'In case of a referendum under Section 3311.26 of the Re­
vised Code of the State of Ohio, we would like to know if the 
signatures of those living in other counties but who are a part of 
the Greene County School System, would have to be signed on 
separate petitions in the same manner in which signatures for 
nominating petitions for board of education members. This creates 
a particular problem in our case, since Greene County requires 
registration, and Clinton County does not, and we have a consider­
able number of people living in Clinton County who are in the 
Greene County School System.' 

"I believe that Section 3503.01 of the Revised Code of the 
State of Ohio controls this situation, but am in doubts as to pro­
cedure to be followed by the board of education and the Greene 
County Board of Elections. 

"We would appreciate your formal opinion on this question 
at your earliest convenience." 

Amended Substitute Senate Bill No. 455, of the 103rd General 

Assembly, passed as an emergency measure and effective July 28, 1959, 

amended Section 3311.26, Revised Code, such section now reading in part 

as follows: 

"A county board of education may, by resolution adopted 
by majority vote of its full membership, propose the creation of 
a new local school district from one or more local school districts 
or parts thereof. Such proposal shall include an accurate map 
showing the territory affected. After the adoption of the resolution, 
the county board shall file a copy of such proposal with the board 



604 OPINIONS 

of education of each school district whose boundaries would be 
altered by such proposal. 

"The creation of a new local school district, as proposed by 
a county board of education under the provisions of this sec­
tion, shall become effective on the thirtieth day after the adoption 
by the county board of the resolution proposing such creation 
unless, prior to the expiration of such thirty-day period, qualified 
electors residing in the area included in such proposed new dis­
trict, equal in number to thirty five per cent of the qualified electors 
voting at the last general election, file a petition of referendum 
against the creation of the proposed new district. 

"A petition of referendum filed under the provisions of this 
section shall be filed at the office of the county superintendent of 
schools. The person presenting the petition shall be given a receipt 
containing thereon the time of clay, the elate, and the purpose of 
the petition. 

"If a petition of referendum is filed, the county board of 
education shall, at the next regular meeting of the county board, 
certify the proposal to the board of elections for the purpose of 
having the proposal placed on the ballot at the next general or 
primary election which occurs not less than sixty clays after the 
date of such meeting, or at a special election, the elate of which 
shall be specified in the certification, which elate shall not be less 
than sixty days after the date of such meeting. 

"Upon certification of a proposal to the board or boards of 
elections pursuant to this section, the board or boards of elections 
shall make the necessary arrangements for the submission of such 
question to the electors of the county or counties qualified to vote 
thereon, and the election shall be conducted and canvassed and the 
results shall be certified in the same manner as in regular elec­
tions for the election of members of a board of education. 

"The persons qualified to vote upon a proposal are the 
electors residing in the proposed new districts. 

"If the proposed district be approved by at least a majority 
of the electors voting on the proposal, the county board shall then 
create such new district prior to the next succeeding July 1, and 
shall so notify the state board of education." 

Under this section, if a petition of referendum 1s filed as provided 

therein, the county board of education is required at its next regular meet­

ing to certify the proposal to the board of elections for the purpose of 

having the proposal placed on the ballot at the next general or primary 

election which occurs not less than sixty clays after the date of such 

meeting. 
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It will be noted that Section 3311.26, supra, does not require that peti­

tions be filed with the board of elections but does provide that a petition 

of referendum may be filed at the office of the county superintendent of 

schools. The county board of education then certifies the petition to the 

board of elections for the purpose of having the proposal placed on the 

ballot. I must conclude, therefore, that the section provides for the filing 

of only one petition of referendum and that there is no provision for the 

filing of separate petitions for each county where more than one county is 

involved. 

Regarding the actual election on the question, Section 3311.26, supra, 

reads in part: 

"Upon certification of a proposal to the board or boards of 
elections pursuant to this section, the board or boards of elections 
shall make the necessary arrangements for the submission of such 
question to the electors of the county or connties qualified to vote 
thereon, and the election shall be conducted and canvassed and 
the results shall be certified in the same manner as in regular 
elections for the election of members of a board of education. 

"The persons qualified to vote upon a proposal are the elec­
ors residing in the proposed new districts." (Emphasis added) 

In the instant case the voting would involve voters in different 

counties, and it would necessarily follow that a separate certification of the 

proposal should be made to each county board of elections concerned, since 

the proposal would have to be voted on by all of the electors of the area 

included in the proposed new district. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. Section 3311.26, Revised Code, provides for only one petition of 

referenum to be filed at the office of the county superintendent of schools 

and does not require that separate petitions be filed by the electors of each 

county involved, where the proposed district is located in more than one 

county. 

2. In an election held pursuant to a petlt10n of referendum under 

Section 3311.26, Revised Code, on the question of the creation of a new 

local school district, where parts of the school districts involved are 

located in different counties, a separate certification of the proposal should 
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be made by the county board of education to the board of elections in each 

county involved, and all electors residing in the area included in the pro­

posed new districts are eligible to vote at such election. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




