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powers as are expressly granted by law and such as arc necessary to effectuate 
those powers so granted. 

I appreciate the fact that the method of handling the funds of the school 
district which you suggest would perhaps, under present economic conditions, 
be laudable, but in determining the power of public officers in the handling of 
public funds the test is, of course, whether the power is lawful rather than 
whether it is laudable. 

It follows, in my opinion, that funds in the bond retirement or sinking fund 
of a subdivision may not be expended for current operating expenses except 
pursuant to transfer to the general fund in accordance with the provisions of 
Section 5625-13, General Code. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

A ttomey General. 

707. 

FEE-COUNTY RECORDER AUTHQRIZED TO CHARGE FEE FOR RE­
CORDING CERTIFICATE OF RELEASE OF TAX LIEN. 

SYLLABUS: 
Section 5696-1 of the General Code authorizes the county recorder to charge a 

fee of twenty-five cents for recording a certificate of release of a tax lie1~ created 
by section 5694, General Code.' 

CoLUMBUS, OHio, April 22, 1933. 

HoN. VERNON L. MARCHAL, Prosecuting Attorney, Greenville, Ohio. 
DEAR SIR :-I have your letter of recent date which reads as follows: 

"I wish you would render me an opinion as to whether or not under 
Section 5694 of the General Code of Ohio, a County Recorder should 
or should not charge a fee for the recording of a release of a tax lien 
filed under this Section, - that is where the Auditor has filed with the 
Recorder· a duplicate showing that persons arc indebted to the County 
for taxes other than real estate, and where one of said persons pays to 
the County Treasurer the taxes found to be due from him, and where 
the County Treasurer issues his receipt and release of such lien, is the 
Recorder entitled to a fee for the recording of such a release? The 
General Code Section in the last sentence says: 'No fee shall be charged 
by the Recorder for the services rendered under this section.' However, 
it was my interpretation that that provision would only apply to the 
original filing and recording of the same by the Recorder, and would 
have nothing to do with the release." 

Section 5694, General Code, provides that after each October settlement, 
the auditor shall make a tax list and duplicates of all taxes, other than those 
upon real estate specifically as such, remaining unpaid and the list of such taxes 
returned as delinquent at such settlement. On December first the auditor shall 
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file one such duplicate in the office of the county recorder, which shall operate 
as a lien on the real estate located in the county. The section concludes: 

"Such duplicate shall be kept by the county -recorder and desig­
nated as the personal tax lien record, and indexed under the name of 
the person charged with such tax. No fee shall be charged by the 
recorder for the services required under this section." 

Your question is whether the last sentence of section 569-l prohibits the 
recorder from charging a fee for recording a release of such tax lien. The lan­
guage of the statute forbids charging a fee "for the services required under this 
section." Since section 5694 provides only for the recording of the lien and not 
for its release or discharge, the recorder's services in the releasing of the lien 
are not services required under this section. It follows that the provision in 
question does not apply to releasing the lien. However, unless the statute pre­
scribes a fee for the services in question, the recorder is entitled to none. Jones, 
Aud., vs. Commissioners, 57 0. S. 189. 

Section 5696-1 provides that the county treasurer "may issue a certificate of 
release of the lien provided for in section 5694" in the event of payment, or under 
certain other circumstances. The section further provides: 

"Such certificate may be filed and recorded with the recorder of the 
county in which the notice of lien has been filed, for which recording 
the recorder shall charge and receive a fee of twenty-five cents." 

In view of this specific statutory provision, it is my opinion that section 
5696-1 of the General Code authorizes the county recorder to charge a fee of 
twenty-five cents for recording a certificate of release of a tax lien created by 
section 5694, General Code. 

708. 

Respectfully, 

}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

PENALTY-COUNTY AUDITOR UNAUTHORIZED TO ABATE PENALTY 
AGAINST REAL PROPERTY UNDER SECTION 5678, G. C.-TAXES 
PAID TO BANK FOR TRANSMITTAL TO COUNTY TREASURER 
NOT DELIVERED-EFFECT OF GOVERNMENTAL ORDER LIMIT­
ING BANK PAYMENTS-AGENCY DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
The county auditor has no authority to abate a penalty which has bee11 placed 

against an item of real property pursuant to the provisions of Section 5678, General 
Code, even though the taxpayer, during the time within which such ta.r might have 
been paid, had deposited with a bank for transmittal to the county treasurer, a sum 
of money sufficient to pay such tax without penalty but which the bank had not 
delivered by reason of an order limiting the pa~•ment by banks is,sued by the state 
or federal government. 


