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Village School District was merged into the Cincinnati School District and the 
Cheviot Village School District was thereby abolished, the law relating to the merger 
of private corporations being applicable to the merger of public corporations. 

However, inasmuch as Section 4681, supra, provides that the territory of a vil­
lage, exclusive of any territory that may be detached therefrom for school purposes, 
shall constitute a village school district if it has a total tax valuation of $500,000 or 
more, when territory was annexed to the Village of Cheviot, a village school district 
was thereby created by operation of law, consisting of the newly annexed territory, 
provided the annexed territory had a tax valuation of $500,000 or more. . 

It appears from your statement that all the territory embraced within what was 
formerly Bridgetown Rural School District was annexed to the Village of Cheviot. 
You do not state whether the annexed portion included any other territory than that 
embraced in Bridgetown Rural School District. In either event, if the entire terri­
tory annexed had a total tax valuation of $500,000 or more, the annexed territory be­
came and constituted the Cheviot Village School District which automatically came 
into existence by reason of the annexation. If this annexed territory included all the 
territory embraced within the Bridgetown Rural School District, the Bridgetown 
School District was thereby abolished and it thereupon became the Cheviot Village 
School District. 

If the entire territory annexed to the Village of Cheviot had a tax valuation 
of less than $500,000, the status of the annexed territory in its relation to school dis­
tricts remained the same as before annexation and would so remain until such 
annexed territory attained a tax valuation of $500,000 or more. 

Specifically answering your question in the light of the foregoing remarks, it is 
my opinion that the territory recently annexed to the Village of Cheviot did not, by 
reason of such annextion, become a part of the Cincinnati City School District: If 
the property within the annexed territory had a tax valuation of less than $500,000, its 
status as it relates to school districts continued to be the same after annexation as be­
fore: If said territory had a tax valuation of $500,000 or more, it became and con­
stituted the Cheviot Village School District. 

2250. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attorne:,• General. 

PE~SION"-WO:\iAX WHO LEGALLY ADOPTS A CHILD NOT ELIGIBLE 
TO :\IOTHER'S PEXSIOX 

SYLLABUS: 
Opinion No. 1016, dated June 29, 1914, and reported in the Amwal Report of the 

Attorney General for 1914, Vol. I, p. 885, approved and followed in Opinion No. 1000, 
dated February 10, 1920, Opinions, Attorney General, 1920, Vol. I, p. 181, holding that a 
wo111011, who legally adoPts a child is not as to such child a "mother" within the mean­
ing of Sections 1683-2 and 1683-3, Ge11eral Code, prO'l:iding for mothers' pensions, eve11 
though the facts are such that the other requirements of these sections of the Ge11eral 
Code are met, not overruled. 

Cou.:~tBt:s, OHIO, June 18, 1928. 

Box. EDWARD C. STA:\TO:>:, Prosecuting Attome:,•, Cleveland, Ohio. 

DE.\R StR :-This will <_~cknowlcdge receipt of your recent communication which 
reads as follows : 
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"Your opinion is requested on the question following: 

Does a woman, who legally adopts a child or children, come within the 
definition of a 'mother' under the pun·iew of Sections .1683-2 and 1683-3 of 
the General Code, entitl'ng her to a pension as prm·ided for therein, pro­
vided that the other requirements of these sections exist?" 

Sections 1683-2 and 1683-3, General Code, referred to in your communication, 
read as follows: 

Sec. 1683-2. "For the support of women whose husbands are dead, or 
become permanently disabled by reason of physical or mental intirmity, or 
whose husbands are prisoners or whose husbands have deserted, and such 
desertion has continued for a period of three years, when such women arc 
poor, and are the mothers of children not entitled to receive age and schooling 
certificate, and such mothers and children have a legal residence in any 
county of the state for two years, the juvenile court may make an allow­
ance to each of such women as follows: Xot to exceed thirty-five dollars 
a month when she has but one child not entitled to an age and schooling cer­
tificate, and if she has more than one child not entitled to an age and school­
ing certificate, it shall not exceed thirty-five dollars a month for the first 
child and ten dollars a month for each of the other children not entitled to 
an age and schooling certificate. The order making such allowance shall not 
be effective for a longer period than six months, but upon the expiration of 
such period, said court, may, from time to time, extend such allowance for a 
period of six months or less. 

Such homes shall be visited from time to time by a probation officer, the 
agent of an associated charities organization, or of a humane soc'ety as the 
court may direct, or in the absence of such probation officer; society or organ­
ization in any county, the sheriff of said county shall make such visits as 
directed by the probate court; provided that the person, other than the 
sheriff, who actually makes such visits, shall be thoroughly tra'ned in char­
itable relief work, and the report or reports of such visiting agent shall be 
considered by the court in making such order for relief." 

Sec. 1683-3. "Such allowance may be made by the juvenile court, only 
upon the following conditions: First, the child or children for whose benefit 
the allowance is made must be living with the mother of such child or chil­
dren; second, the allowance shall be made only when in the absence of 
such allowance, the mother would he required to work regularly away from 
her home and children, and when by means of such allowance she will be 
able to remain at home with her children, except that she may be absent 
for work for such time as the court deems advisable; third, the mother 
must in the judgment of the juvenile court be a proper person, morally, 
physically and mentally for the bringing up of her children; fourth, such 
allowance shall in the judgment of the court be necessary to save the child or 
children from neglect and to avoid the breaking up of the heme of such 
woman; fifth, it must appear to he for the bwefit of the child to remain 
with such mother; sixth, a careful preliminary examination of the home 
oi such mother must first have been made under the direction of the court 
by the probation officer, the agent of an associated charities organization or 
humane society, or in the absence of such probation officer, society, or organ­
ization in any county, the sheriff of such county shall make such invcstiga-
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tions as the court may direct, and a written report of the result of such ex­
amination or investigation shall be filed with the juvenile court, for the 
guidance of the court in making or withholding such allowance." 

Notwithstanding the language of Section 1683-2, supra, to the effect that for 
"the support of women" coming within the classes enumerated in the section, "the 
juvenile court may make an allowance to each of such z••omcn," I think it plain from 
the provisions of the entire act providing for mothers' pensions, especially Sections 
1683-3, 1683-4 and 1683-6, General Code, that such pensions were intended to be for 
the benefit and to promote the welfare of minor children and that the act should be 
liberally construed to accomplish the purpose intended. \Vere the question here pre­
sented a new one, I would, for these reasons, be inclined to hold that an adopting 
mother is a mother within the terms of the sections under consideration. I find, 
however, that the question has heretofore been passed upon by this department, viz., 
in an opinion, rendered under date of June 29, 1914, and reported in the Annual Report 
of the Attorney General for 1914, Vol. I, p. 885, which opinion was expressly ap­
proved and followed in Opinion Xo. 1000, rendered under date of February 10, 1920, 
and reported in Opinions, Attorney General, 1920, Vol. I, p. 181. In the opinion of 
1914, it was held as follows: 

"An adopting mother is not entitled to a pension, since the term 'mother' 
cannot be construed as extending to an 'adopting mother.'" 

In this opinion it is said: 

"Answering your sixth question, I am of the optmon that an adopted 
mother, other conditions being met, is not entitled to the pension. \Vhile the 
act is to be given a liberal interpretation to accomplish the result at which 
it is aimed, yet, to my mind, the word 'mother' as repeatedly used therein, 
does not have, naturally, the significance of the term 'adopted mother'; and, 
in my judgment, such a meaning is too artificial to be given to the former 
term, even under sanction of a liberal interpretation." 

The syllabus of the opinion of February 10, 1920, reads as follows: 

"A foster-mother is not a mother within the meaning of Section 1683-2 
of the General Code relating to mothers' pensions." 

In the opinion it was said: 

"In 1914 Annual Report of the Attorney General, Vol I, page 885, in an 
opinion dated June 29, 1914, it was held that ne:ther an 'adopted mother' 
nor a 'grandmother' who is keeping and supporting a grandchild whose 
parents are dead, is a mother within the meaning of the statute above men­
tioned. The statute was subsequently amended (106 0. L. 436), but in a 
respect which does not require a modification of the opinion referred to in 
so far as the question under consideration is concerned. 

In the opinion at page 887, the former Attorney General said:" 

The Attorney General then quoted the excerpt from the opinion of 1914, above 
set forth, and continued: 

"Under the doctrine of the foregoing optmon, you arc advised that a 
foster-mother is not a mother within the meaning of Section 1683-2, G. C." 
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I am advised that the opinion of 1914, above quoted in part has been followed 
by all subsequent Attorneys General, and has been generaliy adhered to by probate 
judges throughout the state. In view of these facts and the fact that, since the date 
of the rendition of this opinion of June 29, 1914, the Legislature has not seen fit to 
amend the sections here im·olved, I feel constrained to adhere to the opinions of my 
predecessors in office. 

Specifically answering your question, therefore, it is my opinion that a woman, 
who legally adopts a child is not as to such child a "mother" within the meaning of 
Sections 1683-2 and 1693-3, General Code, pro,•iding foz' mothers' pensions, even 
though the facts are such that the other requirements of these sections of the General 
Code are met. 

2251. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attorney Gmeral. 

TAX AND TAXATION-AUDITOR OF STATE ~IAY PAY ASSESS~IENTS 
AGAINST LEASED SCHOOL LA::\'DS FOR ROAD L\IPROVE:O,fENT 
OUT OF RENTALS TO EXTENT OF BEl\EFIT BY L\fPROVE~fENTS­
CONSTITUTIONALITY OF SECTION 5330, GE:\'ERAL CODE, QUES­
TIONED. 

SYLLABUS: 

Although by reason of the trust relation under which the State of 0/zio holds title 
to Section 16, School Lands, arising b:y reason of tlze compact between the United States 
and the State with respect to such lands, grave doubt exists as to the constitutionality 
of the provisions of Section 5330, General Code, permitting the assessment of such lands 
for public improvements when tlze same are lzeld on short time leases and providing 
for the payment of such assessmmts out of tlze rentals of such lands, the Auditor of 
State, as State Superdsor of school and ministerial lands, mztil the same is declared 
unconstitutional by a court of comPetent jurisdiction, is warranted i1~ asmming tlze 
validity of said statutory provisions and in paying out of the rentals of said lands as­
sessments against the same to the extent that they are benefited by the improvements 
for which the assessments are lez.·ied. 

CoLt:!.IBt:s, OHIO, June 18, 1928. 

HoN. JoSEPH T. TRACY, Auditor of State, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR:-This is to acknowledge the receipt of your recent communication, 
which reads as follows: 

"I enclose herewith resolutions adopted by the Boards of Education of 
IIIarion Township, Hardin County, Ohio, interested in the proceeds of 640-
acre tract of agricultural lands comprising Section 16, school lands in said 
township, requesting that a sufficient amount of rentals of said Section 16 be 
applied on meeting the cost of a contemplated road improvement extending 
along the south side of said tract one mile. 

Question: Can such rentals be used in paying road assessment improve­
ments as contemplated in said resolutions? If not, we would assume that a 


