
2-476 Opin. 65-219 ATTORNEY GENERAL 

OPINION 65-219 

Syllabus: 

Pursuant to the provisions of Section 2941.51, Revised 
Code, fees and expenses of counsel assigned by the court to 
an accused under Section 2941.50, Revised Code, are required 
to be paid by the county and should not be paid by the state. 
Opinion No. 1150, Opinions of the Attorney General for 1960, 
page 90, is overruled. 

To: Roger Cloud, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, December 14, 1965 

I have your request for my opinion which reads in 
pertinent part as follows: 

"In 1960 the Attorney General in 
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Opinion No. 1150, page 90, held that: 

"'Pursuant to the provisions of' Sec­
tion 2941.51, Revised Code, as amended 
by.Amended Senate Bill No. 52 of' the 103rd 
Ge~eral Assembly, ef'f'ective November 9, 
1959, f'ees and expenses of' counsel ap­
pointed by the court are to be consider­
ed as costs, and when any of' such costs 
are certif'ied as unpaid by the clerk of' 
the court of common pleas to the auditor 
of' state, pursuant to Section 2949.19, 
Revised Code, the unpaid amount should 
be paid by the state to the order of' 
such clerk. 1 

"Section (A) of' 2941.51, of' the 
Revised Code, provides that: 

" 1 (A) In a case of murder in the 
f'irst or second de~ree, and manslaughter
in the f'irst and second degree, such com­
pensation and expenses as the trial court 
may approve. ' 

"It is f'urther provided in this sta­
tute that 1 the f'ees and expenses approved
by the court under this section shall be 
taxed as part of' the costs' which may be 
paid by the county. 

"* * * * * * * * * 
11 1. Must the counsel f'ees establish­

ed by a trial court under Section 2941.51, 
Revised Code, be considered and included 
as part of' the cost for reimbursement from 
the state treasury as provided f'or under 
Section 2949.19, Revised Code? 

11 2. It your answer to the first ques­
tion is yes, must the state pay the tees 
established by the trial court, or may the 
state determine what a reasonable amount 
would be?" 

A consideration ot your request requires a review ot 
an opinion of my predecessor, Opinion No. 1150, Opinions
of the Attorney General for 1960, page 90, ref'erred to in 
your request. The syllabus of' that opinion is as f'ollows: 

"Pursuant to the provisions of Section 
2941.51, Revised Code, as amended by Amended 
Senate Bill No. 52 or the 103rd General 
Assembly, ef'fective November 9, 1959, fees 
and expenses of counsel appointed by the 
court are to be considered as costs, and when 
any of such costs are certified as unpaid by
the clerk of the court of common pleas to the 
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auditor of state, pursuant to Section 2949.19, 
Revised Code, the unpaid amount should be paid
by the state to the order of such clerk." 

Section 2949.19, Revised Code, provides in part: 

"Upon the return of a writ against a 
convict, ***if an amount of money has not 
been made sufficient for the payment of costs 
of conviction*** the clerk of the couffol' 
common pleas shall so certify to the auditor 
of state,*** the amount remaining unpaid.
Such unpaid amount as the.auditor of state 
finds to be correct, shall be paid by the 
state to the order of such clerk." 

(Emphasis added) 

Section 2941.51, Revised Code, provides, in part: 

11 Counsel assigned in a case of felony
under section 2941.50 of the Revised Code 
shall be paid for their services by the 
county, * * *• 

"* * * * * * * * * 
"The fees and expenses approved by the 

court under this section shall be taxed as 
part of the costs. 

"The county auditor shall draw his order 
on the county treasurer for the payment of 
such counsel in the amount fixed by the court, 
plus expenses as the court may fix, and certi­
fied by the court to the auditor." 

It is noted that Section 2949.15, Revised Code, requires
the clerk of court to issue to the sheriff execution only
against the property of a person convicted of a felony for 
fines and the costs of prosecution. similarly, Section 
2949.19, Revised Cbde, requires only the costs of convic­
tion to be paid by the state. Whereas, Section 2941.51, 
Reilied Code, requires that all fees and expenses of 
counsel assigned to representan accused who is without 
and unable to employ counsel shall be taxed as part of 
the costs. Opinion No. 1150, supra, states the require-
ment that fees and expenses ofC!Olinsel assigned by autho­
rity of Section 2941.50, Revised Code, be paid by the 
state regardless of whether conviction or acquittal re­
sulted from the prosecution. I believe the opinion of 
my predecessor to be incorrect insofar as it would re-
quire the state to pay the fees and expenses of counsel 
representing an accused who is acquitted. There is no 
authqrity for the county to execute against the property
of one acquitted of a felony, nor is there authority for 
the state to pay the costs of a prosecution resulting in 
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an acquittal. Sections 2949.15 and 2949.19, Revised Code, 
are applicable only to costs of conviction. The question
arises: is that opinion correct insofar as it requires
the state to pay the fees and expenses of counsel as­
signed to represent one convicted of a felony? 

The procedure by which such fees and expenses shall 
be established, by which the county is apprised of such 
fees and expenses, and by which the county shall pay them 
is provided by Section 2941.51: 

"The county auditor shall draw his order 
on the county treasurer for the payment of 
such counsel in the amount fixed by the court, 
plus expenses as the court may fix, and cer­
tified by the court to the auditor. 11 

There is no distinction made by that section between 
the fees and expenses of counsel resulting in acquittal
and those resulting in conviction. The legislature must 
be considered to have intended that all fees and expenses
of assigned counsel, regardless.of the outcome of the 
prosecution, be treated in the same manner. 

There is no ambiguity in Section 2941.51, Revised 
Code, as to the source of payment of these fees and ex­
penses. That section is definite: 11counsel assigned in 
the case of felony** *shall be paid for their services 
by the county.***" The primary rule of statutory con­
struction is that when the words of a statute are clear 
and not ambiguous resort should not be had to statutory
interpretation. Opinion No. 1150, Opinions of the Attor­
ney General for 1960, is incorrect in the determination 
that fees and expenses of assigned counsel should be paid
by the state, whether such prosecution resulted in acquit­
tal or conviction. As that opinion applies to acquittal
it is without any authority and clearly incorrect. As ib 
applies to conviction it requires a different treatment 
for such fees and expenses depending upon the outcome of 
the prosecution, a result which was not intended by Sec­
tion 2941.51, Revised Code. For these reasons, I am con­
strained to, and hereby, overrule Opinion No. 1150, Opin­
ions of the Attorney General for 1960, page 90. 

Accordingly, as to your specific questions, it is my
opinion and you are advised that pursuant to the provisions 
of Section 2941.51, Revised Code, fees and expenses of coun­
sel assigned by the court to an accused under Section 2941.-
50, R~vised Code, are not costs of conviction within the pur­
view of Section 2949.19, Revised Code, and should not be paid
by the state. Inasmuch as this answers your first question 
negatively, your second question does not require answer. 
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