
Note from the Attorney General’s Office: 

1957 Op. Att’y Gen. No. 57-330 was overruled in part 
by 1963 Op. Att’y Gen. No. 63-3532. 
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1. COUNTY HOSPITAL TRUSTEES-- BOND ISSUE/TAX 
LEVY-339.01 RC-ADDITION TO EXISTING HOSPITAL­
FUNDS TO BE EXPENDED BY TRUSTEES. 

2. COUNTY HO SPIT AL BUILDING FUNDS-339.04 RC-EX­

PENDITURE-CERTIFICATION BY CHAIRMAN AND SEC­
RETARY. 

3. CONSTRUCTION BY TRUSTEES OF COUNTY HOSPITAL 
-ONLY BY PROCEEDS OF BOND ISSUE/TAX LEVY 
UNDER 339.01 RC-USE OF OPERATING FUND FOR CON­
STRUCTION PURPOSES UNAUTHORIZED BY LAW. 

SYLLABUS: 

1. \Vhen a bond issue or tax levy approved under the terms of Section 339.01, 
Revised Code, provides funds for constructing an addition to an already existing 
county hospital and to build a new building, such funds are, under Section 339.04, 

https://FUNDS-339.04
https://LEVY-339.01
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Revised Code, credited to the county hospital building fund to be ex,pended on the 
order of the board of county hospital trustees. 

2. Funds in the county hospital building fund are, under Section 339.04, Revised 
Code, expended on the order of the board of county hospital trustees, certified 1by the 
chairman and secretary of the board. 

3. Projects of construction by the board of trustees of a county hospital can be 
undertaken only iby the use of the proceeds of a bond issue or tax levy ,therefor sub­
mitted and a,pproved in accordance with Section 339.01, Revised Code; and the use 
of a county hos,pital operating fund for such purpose is not authorized by law. 

Columbus, Ohio, April 10, 1957 

Hon. Robert E. Cook, Prosecuting Attorney 

Portage County, Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"As a result of your opinion 1957 AGO 7630, several addi­
tional questions have arisen in this county concerning the 
expenditure of the proceeds of a bond issue, the purpose of which 
was to construct an addition to an exisiting county hospital build­
ing and to construct a separate building to be used as nurses 
quarters. 

"I have been requested by the board of county com1111sston­
ers to ask your opinion on the following questions: 

1. \\There ,the proceeds of a bond issue are for the purpose 
of constructing an addition to an already existing connty hos­
pital .building and to build a new building to be used as nurses 
quarters, would the board of hospital trustees be the proper 
board to expend such bond funds in the construction of said 
addition and new building? 

2. If your answer to question No. 1 is 'yes', should the funds 
be expended by the Treasurer of the board of hospital trus­
tees or should it be paid by voucher by the county auditor? 

3. At the time of building an addition to a county hospital 
from funds derived from a bond issue, is it permissible for the 
board of hospital trustees to build an additional wing and to 
pay for the cost of saiine from operating revenue under the 
powers given to the board of trustees under section 339.06 
of the Revised Code." 
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Some confusion appears to have arisen from seeming inconsistencies 

in the language of Opinions No. 3524 and 4030, Opinions of the Attorney 

General for 1954, and Opinions No. 7100 and 7630, Opinions of the 

Attorney General for 1956. 

I invite your attention initially to Section 339.01, Revised Code, 

which reads: 

"The board of county commissioners may purchase, appro­
priate, construct, enlarge, improve, and rebuild a county hospital 
or hospital buildings. No mon':'y shall be expended for the orig­
inal purchase, appropriation, or construction of such hospital or 
buildings. until a tax levy or bond issue therefor has been sub­
mitted to the electors of the county and approved by them. Such 
hospital may be designated as a monument to commemorate the 
services of the soldiers, sailors, marines, and pioneers of the 
county." 

Section 339.03, Revised Code, reads in pertinent part: 

"The board of county hospital trustees shall have complete 
charge of the selection and purchase of a site for a county hos­
pital, taking title to such site in the name of the county, the 
selection of plans and specifications. the detem1ination and erec­
tion of all necessary buildings on such site, and of the selection 
and installation of all necessary and proper furniture, fixtures, 
and equipment." 

Section 339.04, Revised Code, reads: 

"All funds arising from a specia:I tax levy or bond issue for 
the purchase, appropriation, or construction of a county hospital, 
and contributions thereto, shall be placed in the county treasury 
to the credit of a fund to be known as the "county hospital build­
ing fund." Such fund shall be paid out on the order of the board 
of county hospital trustees, certified by the chairman and sec­
retary of the board." 

Recently amended Section 339.06, Revised Code, reads in pertinent 

part: 

"The board of county hospital trustees shall, upon comple­
tion of construction and equipping of the county hospital, assume 
and continue the operation of such hospital. The board of county 
hospital trustees shall have the entire management and control 
of the hospital, and shall establish such rules for its government 
and the admission of ,persons as are expedient. 

"The board of county hospital trustees has control of the 
property of the hospital, and all funds used in its operation. 
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The board of county hospital trustees shall deposit all moneys re­
ceived from the operation of the l1ospital or appropriated for 
its operation by the board of county commissioners, or resulting 
from special levies submitted by the board of ,county commission­
ers as provided for in section 5705.22 of the Revised Code, to its 
credit in banks or trust companies designated by it, which fond 
shall .be known as the hospital operating fund. Su;:h banks or 
trust companies shall furnish security for every such deposit to 
the extent and in the manner provided in section 135. l 6 of the 
Revised Code, but no such deposit shall otherwise be subject to 
the provisions of sections 135.01 to 135.23, inclusive, of the 
Revised Code. The board of trustees shall not expend such 
funds until its budget for that icalenclar year is submitted to and 
approved by the board of county commissioners. Thereafter 
such funds may be disbursed l>y the board of county hospital 
trustees for the uses and purposes of such hospital, on a v,Jucher 
signed by the administrator, provided for in this section, regu­
larly approved by the board of county hospital trustees and signed 
by two members of the board of county hospital trustees. All 
moneys appropriated by the board of county commissioners or 
from special levies by the board of county commissioners for 
the operation of the hospital, \Yhen collected shall be paid to the 
board of county hospital trustees on a warrant of the county 
auditor and approved by the board of county commissioners." 

Plenary authority with regard to county hospitals is in the first 

instance conferred upon the board of county commissioners by Section 

339.01, supra. That authority is limited and conditioned by the succeeding 

sections ,which prov.ide for the assumption of enumerated powers by a 

board of county hospital trustees. 

The original purchase, appropriation, or construction of a hospital or 

hospital building may be undertaken only when a bond issue or tax levy 

therefor has been approved by the electors of the county, Section 339.01, 

supra. As pointed out in Opinions No. 7100 and 7630, Opinions of the 

Attorney General for 1956, the construction of a county hospital may be 

a continuing process and it is not necessarily completed when one building 

or facility is erected. On the contrary, each time a new building is pur­

chased, appropriated, or constructed as part of a county hospital, pursuant 

to a mandate of the electorate as provided in Section 339.01, supra, 

there is a continuation of the "original purchase, appropriation, or 

construction" as that phrase is used in that section, and the project must 

be carried out in accordance w.ith the requirements of law relating to the 

iniitial establishment of the hospital. T·hat is to say, each purchase, ap-
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propriation, or construction which is financed by a tax levy or bond issue 

approved by t•he electors of the county must be under the control of the 

board of hospital trustees, inasmuch as Section 339.04, supra, places all 

moneys from those sources in a special fund, the county hospital building 

fund, to be ,paid out only on the order of the board of hospital trustees. 

The board of county hospital trustees may also undertake such 

ordinary building maintenance as it may be able to complete with funds 

from the operating revenues of the hospital, this under that board's powers 

of general management and control as provided in Section 339.06, supra. 

Such board may not, however, undertake a construction project from 

such funds and on its own initiative, since as noted above construction 

may be carried out only under the terms of Section 339.01, supra. Of 

course, there may arise questions as to what is construction and what is 

merely improvement, enlargement, etc., and each such question must be 

resolved on its facts. However, I think that adding a wing to a hospital 

is clearly a continuation of the original construction. It may also be 

suggested, incidentally, that a county hospital, a government agency created 

for pub!.ic service, should not ordinarily accumulate from its operating 

revenues a sufficient surplus to support a major construction project. 

The two items of construction and maintenance as noted above are 

to be carried out under the supervision and control of the board of hospital 

trustees. However, as also explained above, such powers with regard to 

county hospitals as are not specifically assigned to the board of county 

hospital trustees remain with the board of county commissioners. In this 

regard I direct your attention to Opinion No. 4030, Opinions of the 

Attorney General for 1954, p. 356, the syllabus of which reads as follows: 

"A board of county commissioners has authority under the 
provisions of Section 339.01, Revised Code, to 'enlarge, improve, 
and rebuild' an existing county ·hospital, and in exercising such 
power such board should act directly rather than by making funds 
for such purpose available to the board of trustees of such 
hospital." 

On page 359 in the same opinion it is said : 

"Neither in this ( Section 339.06, Revised Code) nor in other 
sections of Chapter 339, Revised Code, is there any suggestion 
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of the authority of the board of trustees to use funds appropriated 
by the county commissioners to "enlarge, improve, and rebuild a 
county hospital" although the authority of the commissioners 
in making such enlargement and improvement is clearly set out 
in Section 339.01, supra." (Emphasis added.) 

Section 339.06, Revised Code, has since been amended but not so as 

to change the proposition of law here under discussion. It remains true 

that when ,the board of county commissioners appropriates funds to 

enlarge, improve, or rebuild a county hospital the expenditure of those 

funds remains under the supervision and control of the board of county 

commi-ssioners. Such funds are thus distinguished fr.om funds appro­

priated for operation. which under the provisions of Section 339.06, 

supra, become a part of the 'hospital operat,ing fund which is controlled 

by the board of county hospital trustees. 

Control of the several elements of the building, improvement, and 

repair of a icounty hospi,tal may -thus be summarized and distinguished 

as follows: 

1. Construction may be undertaken by a board of county hospital 

trustees only when funds therefor have been provided by a bond issue 

or tax levy approved by the electors of the county, and control of funds 

from those sources and consequently of the construction is vested in such 

board. 

2. Projects of building maintenance such as can be supported by the 

surplus from operating revenues may be undertaken by the board of 

cou111ty hospital trustees under its general powers of management and 

control. 

3. Projects of enlargement, improvement, and rebuilding, funds 

for which are appropriated by the board of county commissioners, are 

under the supervision and control of the board of county commissioners. 

Answers to your three questions are contained in the preceding dis­

cussion, but I will now answer them specifically: 

1. Where the proceeds of a bond issue are for the purpose of 
constructing an addition to an already existing county hos­
pital building and to build a new building to be used as nurses 
quarters, would the board of hospital trustees be the proper 
board to expend such bond funds in the construction of said 
addition and new building? 
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Section 339.03, supra, places the erection of all necessary buildings 

among the powers of the board of county •hospital trustees. Section 339.04, 

supra, gives the same board control of all funds from bond issues or tax 

levies for county hospital construction. Thus the board of county hospital 

trustees is the proper board to expend these funds. 

2. If your answer to question No. l is "yes", should the funds 
be expended by the Treasurer of the board of hospital trus­
tees or should it be paid by voucher by the county auditor? 

The last sentence of Section 339.04, supra, provides that moneys from 

the county hospital building fund shall be paid out on the order of the 

board of county hospital trustees, certified by the chairman and secretary 

of the board. 

3. At the time of building an addition to a county hospital from 
funds derived from a bond issue, is it permissible for the board 
of hospital trustees to build an additional wing and to pay for 
the cost of same from operating revenue under the powers 
given to the board of trustees under section 339.06 of the 
Revised Code? 

Construction by a board of county hospital trustees 1s limited to 

those projects financed by the use of funds derived from a bond issue 

or tax levy as provided in Section 339.01, supra. 

I am of the opinion therefore, and you are advised: 

1. vVhen a bond issue or tax levy approved under the terms <Jf 

Section 339.01, Revised Code, provides funds for constructing an addition 

to an already existing county hospital and to build a new building, such 

funds are, under Section 339.04. Revised Code, credited to the county 

hospital building fund to be expended on the order of the boar<l of county 

hospital trustees. 

2. Funds in the county hospital building fund are, under Section 

339.04, Revised Code, expended on the order of the board of county 

hospital trustees, certified by the chairman and secretary of the board. 

3. Projects of construction by the board of trustees of a county 

hospital can be undertaken only by the use of the proceeds of a bond 

issue or tax levy therefor submitted and approved in accordance with 
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Section 339.01, Revised Code; and the use of a county hospital operating 

fund for such purpose i,;; not authorized by law. 

Respectfully, 

\i\Tn.LIAM SAXBE 

Attorney General 




