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EDUCATION; TRAVEL EXPENSES- BOARD HAS NO AU­

THORITY TO COMPENSATE PROSPECTIVE EMPLOYEES 

FOR SUCH EXPENSES INCURRED WHEN REPORTING TO 

BOARD FOR INTERVIEWS. 

SYLLABUS: 

A board of education is without authority to expend the funds under its control 
in payment of the travel expenses of prospective employees reporting to the board of 
education for interviews in connection with employment by the school district. 

Columbus, Ohio, December 12, 1957 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion as to whether or not 

a school district may lawfully expend public moneys to pay for the travel 

expenses of prospective employees reporting to the school district for 

interviews in connection with employment by a school district. 

\Ve may start with the proposition which is very well settled in this 

state that boards of education, being creatures of statute, have only such 

powers and authority as are expressly conferred by the law of their 

creation or clearly implied therefrom. This proposition was emphatically 

stated in the case of Board of Educati0n vs. Ferguson, Auditor, 68 Ohio 

App., 514, decided rby the Court of Appeals of Franklin County. The first 

paragraph of ,the headnotes of that case reads as follows: 

"The authority of boards of education is derived solely from 
the statutes and is limited strictly to such powers as are expressly 
granted or dearly implied." 

This proposition has been reiterated m many other cases including 

Board of Education vs. Volke, 72 Ohio St., 468 and State ex rel., Clark 

vs. Cook, Auditor, 103 Ohio St., 465. 

In Opinion No. 5846, Opinions of the Attorney General for 1943, 

page 108, it was said: 
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"It is equally well settled that the authority of administrative 
boards, such as boards of education, to act in financial transac­
tions must be clearly and distinctly granted and if such authority 
is of <loubtful import the doubt is resolved against its exercise 
in all cases where a financial obligation is sought to be imposed 
upon the political subdivision for which the 'board acts." 

In Opinion No. 97, Opinions of the Attorney General for 1945, page 

36, it was held as shown by the syllabus: 

"Expenses incurred by the teachers of a local school district 
in attending a meeting of teachers called by the county board of 
education and held in a city school district or elsewhere, may not 
legally be paid by the local board of education from the service 
fund created under the provisions of Section 4845-8, General 
Code." 

The provisions of Section 4845-8, General Code, above referred to 

are now found in substantially the same terms in Section 3315.15, Revised 

Code, and ,that section provides that the board of education of any school 

district "may by resolution set aside from the general fund or, in the 

case of a county board of education, from the county board of education 

fund, a sum not to exceed five cents for each child so enrolled, or three 

hundred dollars, whichever is greater, * * * such sum of money to be 
known as the 'service fund', to be used only in paying the expenses of 

such members actually inrurred in the performance of their ,duties, or of 

their official representatives \\"hen sent out of the school district for the 

purpose of promoting the welfare of the schools under their charge, * * *'' 

H the above opinion is sound, and I believe it is, and the school 

board cannot use its expense fund for paying the e;.cpenses of its own 

teachers called to a meeting by its mvn invitation, I certainly cannot con­

cede the right to pay out of that fund ,the expenses of persons who are not 

in its employ, but who may be seeking employment or even may be 

sought for such purpose by the board. 

It is evident that the statute above quoted would authorize the board 

of education, if it deems it necessary, to send its representatives out of the 

district to interview prospective teachers or other employees, but following 

the rule of strict limitation of powers, to which I have alluded, I must 

hold ,that there is no authori,ty to use the expense fund above mentioned 

for paying the expenses of applicants for positions, as teachers or other­

wise, or of prospective teachers that the board may seek to interest in 

coming for a conference with the board. A search of the statutes reveals 
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no other prov1s10n which would authorize such expenditure from the 

public funds under the control of the board of education. 

It may be admitted that a hoard of education might find it convenient 

to call prospective teachers from a distance and offer to pay their traveling 

expenses. It might well be argued at the present time that there is a 

scarcity of teachers and that good teachers are hard to get, but it must be 

borne in mind that public bodies do not have the same freedom of action 

which is enjoyed by private organiza,tions. Pu'blic officers and boards are 

surrounded by many restrictions as to the power and method of procedure, 

which are in the judgment of the legislature necessary to prevent ex­

travagance, favoritism, and sometimes fraud. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that a board of 

educa,tion is without authority to expend the funds under its control in 

payment of the travel expenses of prospective employees reporting to the 

board of education for interviews in connection with employment by the 

school district. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXEE 

Attorney General 




