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EDUCATION-HEATING SYSTEM-ACQUISITION BY MEANS 

OF LEASE-PURCHASE CONTRACT NOT PERMITTED BY LAW 

-§3313.37 R.C. 

SYLLABUS: 

A board of education of a local school district may not lawfully acquire a heating 
system for a school building pursuant to Section 3313.37, Revised Code, by a "lease­
purchase contract," where such transaction is in effect nothing more than an agree­
ment to pay for such system in installments payable over a period of years. 

Columbus, Ohio, October 1, 1958 

Hon. Philip D. Brumbaugh, Prosecuting Attorney 

Darke County, Greenville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"May a board of education of a local school district lawfully 
acquire a heating system for a school building by lease-purchase 
contract? 

"I have enclosed a Thermo-fax copy of the proposed contract 
for your information and will appreciate its return. 

"I advised the board of education that it must purchase its 
heating system for cash. Thereafter, I was informed that other 
prosecuting attorneys in Ohio had approved similar contracts. My 
investigation has disclosed no statutory provisions or judicial de­
terminations on this subject, and am requesting this opinion to 
obtain a standard for uniform practice." 
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Section 3313.37, Revised Code, provides: 

"The board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair, and furnish the 
necessary schoolhouses, purchase or lease sites therefor, or rights 
of way thereto, or purchase or lease real estate to be used as play­
grounds for children or rent suitable schoolrooms, either within 
or without the district, and provide the necessary apparatus and 
make all other necessary provisions for the schools under its con­
trol." 

Section 3313.37, supra, set forth above, clearly authorizes a board of 

education to purchase a heating system for a school building. See Dunn v. 

Freed, 10 C. C., 294, for a definition of apparatus. 

Your inquiry concerns the nature of the contractual relationship sur­

rounding a purchase authorized by Section 3313.37, supra. In the particu­

lar you ask whether a board of education can lawfully purchase a heating 

system by a "lease-purchase contract." 

On examination, it is apparent that although your inquiry designates 

the proposed contract a "lease-purchase contract," it is, in essence, merely 

an attempt to purchase the heating system on an installment plan. By tag­

ging the proposed contract a "lease-purchase contract," the real nature of 

the transaction is not changed, and if a board of education is prohibited by 

law to acquire property on an installment plan, then that which cannot be 

clone directly cannot legally be effected by an indirect and circuitous means. 

Boards of education possess only such powers as are expressly con­

ferred or necessarily implied from statute. Verberg v. Board of Education 

of the City 'School District of Cleveland, 135 Ohio St., 246; Schwing v. 

McClure, et al., Trustees, 120 Ohio St., 335; Perkins v. Bright, 109 Ohio 

St., 14; The State, ex rel. Clark v. Cook, 103 Ohio St., 465. 

In the Clarlz case, supra, cited above, the court, at page 467, said: 

"* * * in State, ex rel. Locher, Pros. Atty., v. JJ1anning, 95 
Ohio St., 97. The following appears in a per curiam opinion con­
curred in by all the members of the court : 

" 'The legal principle is settled in this state that county 
commissioners, in their financial transactions, are invested 
only with limited powers, and that they represent the county 
only in such transactions as they may be expressly authorized 
so to do by statute. The authority to act in financial trans­
actions must be clear and distinctly granted, and, if such au-
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thority is of doubtful import, the doubt is resolved aaginst its 
exercise in all cases ,vhere a financial obligation is sought to 
be imposed upon the county.' 

"This doctrine as applied to boards of county commissioners 
in their financial transactions must in principle be equally obliga­
tory upon boards of education in their financial transaction." 

In my examination of the authorities, I have been unable to find any 

extension to a board of education of any power, either expressed or im­

plied, to acquire property of any description in pursuance of an agreement 

to pay for it on the installment plan; the single exception is the authority 

given by Section 3327.08, Revised Code, to purchase school buses in that 

manner. 

Since Section 3327.08, Revised Code, is the only instance in the law 

of Ohio where a board of education is e:rpressly granted the authority to 

enter into an installment purchase agreement, it can be concluded, that it 

was not the legislative intent to confer such power by implication in statutes 

which in general terms authorize the purchase of other property. 

Under the principle of the Clarll case, supra, even if no other limitation 

upon the contractual relationship existed, it is clear that in the absence of 

statutory authority, a board of educaion does no possess such powers as to 

purchase a heating system pursuant to the provisions of Section 3313.37, 

supra, on an installment plan. The same result has ben reached in Opinion 

No. 1604, Opinions of the Attorney General for 1958 p. 22; Opinion No. 

398, Opinions of the Attorney General for 1957 p. 118; Opinion No. 143; 

Opinions of the Attorney General for 1945, p. 110; Opinion No. 1267, 

Opinions of the Attorney General for 1939, p. 1867. 

There are, however, other statutory limitations on the powers of a 

board of education or other similar board to make contracts involving the 

expenditure of money. 

Section 5705.41, Revised Code, provides in part: 

"No subdivision or taxing unit shall: 

" (A) Make any appropriation of money except as provided 
in sections 5705.01 to 5705.47, inclusive, of the Revised Code; 
provided that the authorization of a bond issue shall be deemed to 
be an appropriation of the proceeds of the same for the purpose for 
which such bonds were issued, but no expenditure shall be made 
from any bond fund until first authorized by the taxing author­
ity: 
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" ( B) Make any expenditures of money unless it has been 
appropriated as provided in such sections; 

"(C) Make any expenditure of money except by a proper 
warrant drawn against an appropriate fund which shall show upon 
its face the appropriation in pursuance of which such expenditure 
is made and the fund against which the warrant is drawn; 

" ( D) Make any contract or give any order involving the 
expenditure of money unless there is attached thereto a certificate 
of the fiscal officer of the subdivision that the amount required to 
meet the same, or in the case of a continuing contract to be per­
formed in whole, or in part, in an ensuing ,fiscal year, the amount 
required to meet the same in the fiscal year in which the contract 
is made, has been lawfully appropriated for such purpose and is 
in the treasury or in process of collection to the credit of an ap­
propriate fund free from any previous encumbrances. * * *" 

The limitation contained in Section 5705.41, supra, set forth above, 

makes it imperative that the board pay cash when purchasing property of 

any kind, or at least fix the time for payment when making a contract to 

purchase property or incur a financial obligation within a period not further 

in the future than for which funds to meet the obligation of the contract 

might be collected or be in process of collection. 

Accordingly, it is my opinion, and you are so advised, as follows : 

A board of education of a local school district may not lawfully acquire 

a heating system for a school building pursuant to Section 3313.37, Revised 

Code, by a "lease-purchase contract," where such transaction is in effect 

nothing more than an agreement to pay for such system in installments pay­

able over a period of years. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




