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ATTORNEY GENERAL 

COSMETOLOGY, STATE BOARD OF-CANNOT HOLD MEET­

INGS WITH ONLY ONE MEMBER PRESENT~ONE MEMBER 
ONLY IN ATTENDANCE CANNOT DRAW PER DIEM-ONE 

MEMBER CANNOT AUTHORIZE ANOTHER MEMBER TO ACT 

FOR HIM IN TRANSACTION OF BUSINESS-§4713.18, RC. 

SYLLABUS: 

1. The state board of cosmetology cannot lawfully hold a meeting for the 
transaction of business with only one member of said board in attendance. 

2. The chairman of the state board of cosmetology may lawfully call meetings 
specifying each consecutive day as a separate meeting day. 

3. A member of the state board of cosmetology cannot draw the per diem and 
expenses for attendance at a meeting at which he is the only member in attendance. 

4. A member of the state board of cosmetology cannot lawfully authorize and 
direct, by a power of attorney, the remaining member or members to act for him in 
the transaction of business of said board ; however, pursuant to the provisions of 
Section 4713.18, Revised Code, the state board of cosmetology may authorize, in 
writing, any of its members, to undertake any proceedings for the purpose of making 
a finding or the issuance of an order, and the acts of a member or members so 
authorized, when approved by the board, become the findings and orders of said 
board. 

Columbus, Ohio, July 28, 1959 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion concerning the functions 

of the State Board of Cosmetology. Specifically you wish to know 
whether or not: 

" ( 1) The Cosmetology Board may lawfully hold a meeting 
and transact business with only one member of such board m 
attendance. 

"(2) The Chairman of the said Cosmetology Board may 
lawfully call meetings specifying each consecutive day as a sepa­
rate meeting day. 

" (3) A member of the Cosmetology Board when only one 
member is present may lawfully draw the per diem and expenses 
for attendance at such meeting. 
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" (4) A member of the Board of Cosmetology may, by a 
'Power of Attorney', authorize and direct the remaining member 
or members to act for such absentee in the transaction of business. 

" (5) The attendance of one member with the 'Power of 
Attorney' of another member may lawfully transact business of 
the board." 

Section 4713.02, Revised Code, in its pertinent parts provides: 

"There is hereby created the state board of cosmetology, to 
consist of three members, two of whom shall be graduate cosme­
tologists and one of whom shall be a regularly licensed physician. 

" * * * 
"The members of the board shall receive fifteen dollars per 

diem for every meeting of the board which they attend, together 
with their necessary expenses, and mileage for each mile necessa­
rily traveled. All such compensation, necessary expenses, and 
mileage, shall be paid upon warrant of the auditor of state and 
charged against the board's rotary funds and no part thereof shall 
be paid out of other state funds. 

"The members of the board shall, annually, elect from among 
their member, a chairman, and shall, annually, appoint a secretary 
who shall not be a member of the board. * * *. 

"The board shall prescribe the duties of its officers and estab­
lish an office at Columbus, at which all records and files of the 
board shall be kept, which records and files shall at all reasonable 
hours be open to public inspection. The board shall also adopt 
a seal. 

"* * * 
"The board shall also keep a record of its proceedings, and 

it shall do all things necessary to carry out sections 4713.01 to 
4713.21, inclusive, of the Revised Code." (Emphasis added) 

Section 4713.03, Revised Code, provides: 

"The state board of cosmetology shall hold a meeting for the 
examination of applicants for license and the transaction of such 
other business as shall pertain to its duties at least twice a year, 
one of which meetings shall be held in Cleveland, and one in 
Cincinnati, and the board may hold other meetings for the exam­
ination of applicants or for the transaction of necessary business 
as, in its judgment, may be required, at such times and places as 
it may determine." 

Also to be considered m connection with the questions presented 1s 

Section 4713.18, Revised Code: 
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"The state board of cosmetology may authorize any of its 
members, in writing, to undertake any proceedings authorized by 
sections 4713.01 to 4713.21, inclusive, of the Revised Code, and 
the finding or order of such members is the finding of the board 
when confirmed by it." (Emphasis added) 

At common law the presence of all members of a public body was 

required for the lawful transaction of its business. A quorum consisting 

of a majority suffices in Ohio at the present time. 30 Ohio Jurisprudence, 

page 690. "Majority" has been construed as meaning either the greater 

of two unequal parts of the whole, or the greatest of several unequal parts; 

in the latter sense being usually called "plurality." 30 Ohio Jurisprudence, 

page 692. In the case of the state board of cosmetology, which is composed 

of three members, a quorum for the transaction of business apparently 

means the presence of two members under either interpretation of the 

word "majority." 

An examination of Section 4713.18, supra, discloses that the first 

clause of the sentence containing the words "any of its members," is fol­

lowed by the words "of such members," from which the conclusion may 

be drawn that authorization to undertake proceedings contemplated by the 

terms of the section may be granted by the board to either one or two of 

its members. This impression is fortified by the reading of Section 

1082-21, General Code, from which present Section 4713.18, supra, was 

drawn at the time the General Code of Ohio was revised in 1953. Section 

1082-21, General Code reads as follows: 

"Any proceeding which the board is empowered to under­
take, may be undertaken by or before one or more members of 
the board, and the finding or order of such member or members 
shall be deemed to be the finding or order of the board when 
approved or confirmed by it; provided, however, that no proceed­
ings shall be held or itndertaken by a member only, or by mem­
bers of the board less than the entire nnmber thereof, without 
previous authorization of the board, in writing." (Emphasis 
added) 

It further appears from the proviso in Section 1082-12, General Code, 

that in the absence of authorization by the board of one or two of its 

members to undertake proceedings embraced therein, such procedinges 

were invalid unless all three of the members were present. This proviso 

must apparently be read into Section 4713.18, supra, in the light of Section 
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1.24, Revised Code, containing "declaration of legislative intent," wherein 

it is provided: 

"That in enacting this act it is the intent of the General 
Assembly not to change the law as heretofore expressed by the 
section or sections of the General Code in effect on the date of 
enactment of this act. The provisions of the Revised Code relat­
ing to the corresponding section or sections of the General Code 
shall be construed as restatements of and substituted in a continu­
ing way for applicable existing statutory provisions, and not as 
new enactments." (Emphasis added) 

In view of the fact that the text of Section 1082-21, General Code, in 

the process of revision was completely changed, the statement in Cooley's 

Brief Making (3rd Edition), page 343, appears applicable: 

"Generally, the words of a statute are to be construed in the 
light of pre-existing law. The reason for this rule is simply that 
the pre-existing law was part of the atmosphere that surrounded 
and suggested the new statute, and the new statute cannot be 
thoroughly understood if isolated from its cause. To quote the 
words of Chief Justice Coke, the prior law is 'the very lock and 
key to set open the windows of the statute.' " 

Do the words "any proceeding which the board 1s empowered to 

undertake, may be undertaken by or before one or more members of the 

board," which must be accepted as authoritative, include the holding of a 

meeting of the board of cosmetology? Black's Law Dictionary (4th 

Edition) defines a "meeting" as: 

"A coming together of persons; an assembly. Particularly, 
in law, an assembling of a number of persons for the purpose 
of discussing and acting upon some matter or matters in which 
they have a common interest. People v. Mintz, 106 Cal. App. 
725, 290 p. 93,100." 

This definition, which is in accord with the meaning given to "meet­

ing" in the common and ordinary use of the word, apparently precludes 

an interpretation of "proceedings" so broadly as to embrace a meeting. 

This despite the fact that we are thus confronted with the somewhat 

anomalous situation whereby a meeting of the board can apparently law­

fully transact business with two of its members present, a proceeding in 

the contemplation of Section 4713.18, supra, which results in the making of 

findings and the issuance of orders, may act only if all members are 

present, unless prior authority is given to one or two members of the 
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board. Had the General Assembly intended to give the word "meeting" 

a broader meaning than that sanctioned by common usage, it could have 

done so, since the power of a legislative body to define words to meet 

legislative needs is well settled, by expressly saying that "meeting" shall 

be embraced within "any proceedings." 

Having arrived at the conclusion indicated, it follows that a power 

of attorney has no place in connection with the holding of meetings of the 

board of cosmetology, and that such authorization of two of the board's 

members given to the remaining member is without legal effect. As to 

your inquiry whether two members may be so authorized for the purpose 

of holding a meeting, the obvious answer appears to be that such au­

thorization, even if legally permissible, would be superfluous, since two 

members, as we have seen, constitute a quorum for the purpose of holding 

a meeting. In line with the foregoing, it follows that while a member of 

the board cannot draw the per diem for a meeting at which he is the only 

one in attendance, in the light of the fact that "per diem" is Latin for 

"by the day," no valid objection can be made against designation of each 

consecutive day of a meeting by the chairman of the board as a separate 

meeting, provided a quorum is present, it being clear that the pay of mem­

bers in attendance would be no less if a session lasting more than one day 

were designated as one meeting. 

With reference to your fifth question, please note that the answer to 

it is implicit in what appears to me as the law governing the preceding 

query, for which reason a separate discussion of that question is not 
required. 

Drawing the conclusions apparently warranted by the authorities 

cited herein, it is my opinion: 

1. The state board of cosmetology cannot lawfully hold a meeting 

for the transaction of business with only one member of said board in 

attendance. 

2. The chairman of the state board of cosmetology may lawfully 

call meetings specifying each consecutive day as a separate meeting day. 
'41 

3. A member of the state board of cosmetology cannot draw the per 

diem and expenses for attendance at a meeting at which he is the only 

member in attendance. 
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4. A member of the state board of cosmetology cannot lawfully 

authorize and direct, by a power of attorney, the remaining member or 

members to act for him in the transaction of business of said board ; 

however, pursuant to the provisions of Section 4713.18, Revised Code, 
the state board of cosmetology may authorize, in writing, any of its mem­

bers, to undertake any proceedings for the purpose of making a finding 

or the issuance of an order, and the acts of a member or members so 

authorized, when approved by the board, become the findings and orders 

of said board. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




