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OPINION NO. 75-065

Syllabus:

Whare a pharmaeist 1g romired by lossl law or other roqgu-~
lation te post drug-price information, ha ig not “advervising®
a9 vould otherwigs require staterents end warpingas to be mada
pursaant to 8.0, 4739.36,

To: Frank E. Kunkel, Executive Secretary State Board of Pharmacy, Columbus,
Ohio
By: Williom J. Brown, Attorney General, September 29, 1975

I have befora me your request fox an opinion in vhich you
poge tha following questions:

"1, 1Is the posting in a pharmacy of a display
card bearing a2 list of the names of druvgs of abuse
inciuding their retaill prices considered advertis-~
ing and, therefore, subject to the ramquircment. of
'a bricf statement of the use' sad ‘a warning of
the specific harms resulting {rom abuse’ in direct
conjunction with each drug listed?

"2, B8hall the 'brief statement of the use' he
limited to the principal indication for using a
particular drug or include all possible uses?

"3. Shall the 'warning of the specific harms
rasulting from abuse' be limited to the principal
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harms from obusing a particular druvg or include &ll
possible harme?

In a telephone conversation gsubsoquent to your request you
stated that the Poard of Pharmacy‘'s principal concern is vhether
a pharmacigt's posting of nrices for drugs of abuse (as defined in
R.C. 3719.011) pursuant to & runicipal ordinance iz advertlsing,
such as would draw the recuiraments of R.C. 4729.36 into play.

In thet telephone conversation you akso indicated that posting
of druvg prices purzuant to such an ordinance would cnly be doro
uging preprinted poster forms requlred by the ordinance. These
forne would contain no statement of drug uses oy warnings of
epecific harms which result from drug abuses, Neither would the
formg provide space for the individual pharmacists to ingert such
statemunts or warnings.

Your questions arise because statements of use and warnings
relative to drug abuse are required to accompany any advertising
of drugs of abuse by R.C. 4729.36, which provides in pertinent
part:

"No pharmacy or pharmacists shall knowingly
advertise by name cr therapeutic class the avail-
ability for sale or dispensing of any drug of
abuse as defined in section 3719.011 of the Re-~
vised Code, unless such advertising contains a
brief statement of the use and a warning of the
specific harms resulting from abuse of such
drug of abuse in direct conjunction with such
advertising."

It is apparent that the intent of the General Assembly in pro-
viding the above limitation was not to prohibit advertising, but was
to ensurc that where a pharmacist elects to promote the sale of drugs
o! abuse he do so in such a fashion that the consumer is made aware
of the dangers which could be involved if such a substance were not
properly administered. The instant situation, however, does not in-
volve an election or independent decision of a pharmacist to promote
the sale of drugs of abuse. Rather, the pharmacist is required to
post drug price information by local ordinance. Accordingly, the issue
here is whether the term "advertise" as contained in R.C. 4729.36 in-
cludes a required postiag of drug-price information. I conclude that
it does not.

The term advertise is not defined in R.C. 4729.36, or else-
where in theé Revised Code and it is, therefore, necessary to
analyze that term according to its common usage. R.C. 1.42.
However, the term advertise (or advertising) is not precise and
is not casily defined in each case. See.Amsel v. Brooks, 106
A. 2d 152 (Conn. 1954). On the one hand it may include labeling of
drugs. See, e.g., United States v. Research Laboratories, 126
F. 2d 42 (9th Cir. 1942V; cert. denied, 317 U.S. 656. On the
other hand it may exclude articles and news releases. See Planned
Parenthood Committee of Phoenix, Inc. v. Maricopa County, 375
P. 2d 719 (Arizona 1962). The consistently considered factox,
however, relates to the purpose for which information is provided
to the public. Where information is made public as a method of
marketing goods or services, of generating sales, or of securing
customers, it is advertising. See, e.g., State v. Guardian
Foundation of Texas, 128 S.W. 2d 880 (Texas 1939).
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In this instant situation the purpose of promoting sales is
not present. The municipal ordinance is designed to assist the
consumer by providing price information for comparison shopping.
It is not designed to generate sales for the pharmacist.

Accordingly, it is my opinion and you are so advised that
where a pharmacist is required by local law or other regulation
to post drug-price information, he is not "advertising" as
would otherwise require statements and warnings to be made pur-
suant to R.C. 4729.36.





