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OPINION NO. 70-042 

Syllabus: 

1. A substitute teacher must be emnloyed under a ,. ri tten 
contract specifying the salary and compensation to be naid such 
teacher. 

2. A substitute teacher must be employed under a limited 
contract for a term not to exceed one year. 

3. A substitute teacher need not be paid according to the 
teachers' salary schedule immediately upon emuloyment. Where 
such substitute teacher has not been assigned to one specific 
position and has not yet completed 60 days of service, the 
board may negotiate and pay such teacher a salary other than 
that specified in the schedule. 

To: Paul E. Work, Erie County Pros. Atty., Sandusky, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, April 14, 1970 

Your request for my opinion asks the follo1··ing c,uestions: 

1. Is it necessary that each substitute teacher be employed 
under a ~·ritten contract specifying the salary and compensation 
such teacher is to be paid? 

2. What type of contract is to be used for a substitute 
teacher? 
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3. Must a substitute teacher be paid according to the 
teachers' salary schedule immediate1y·upon employment? 

All teachers, including substitute teachers, must be employed 
under a "\'Tritten contract as provided in Section 3319.08, R~vised 
Code. Opinion No. 68-120, Opinions of the Attorney General for 
1968. Section 3319.08, Revised Code, provides in pertinent part 
as follm,,s : 

"The board of education of each ·city, ex­
empted village, local, and joint vocational school 
district shall enter into ~ritten contracts for 
the employment and reemployment of all teachers. 
The board of education of each city, exempted vil­
lage, local, and joint vocational school district, 
lt'hich authori?es compensation in addition to the 
base salary stated in the teachers' salary schedule 
for the performance of duties by a teacher ,. hich are 
in addition to the teacher's regular teaching duties, 
shall enter into a supplemental ,. ri tten contract · i th 
each teacher ,-·ho is to perform additional duties. 
Such supplemental "l'•ri tten contracts shall be limitea 
contracts. Such 1"ritten contracts and su'Jnlemental 
contracts shall set forth the teacher's duties and 
shall specify the salaries and compensation to be 
paid for regular teaching duties, resnectively, either 
or both of 1·•hich may be increased but not diminished 
during the term for 1,•hich the contract is made, ex­
cept as provided in section 3319.08 of the Revised 
Code. 

"* * * * * * * * * 
"Contracts for the employment of teachers 

shall be of t,,·o types, limitea contracts and con­
tinuing contracts. A limited contract for a sup­
erintendent is a contract for such term as authori7ed 
by section 3319.01 of the Revised Code, and for all 
other teachers for a term not to exceed five years. 
A continuing contract is a contract i··hich shall re­
main in effect until the teacher resigns, elects to 
retire or is retired pursuant to section 3307,37 of 
the Revised Code, or until lt is terminated or sus­
pended and shall be granted only to teachers holding 
professional, permanent, or life certificates***." 

This section requires that the employment contracts be in 
,,•ri ting and specify the salary and comnensation to be oaid both 
for regular and additional teaching duties, either of both of 
which may be increased but not diminished during the term for 
v1hich the contract is made. Section 3319.10, Revised Code pro­
vides that teachers may be employed as substitute teachers for 
terms not to exceed one year. Such teachers "·ould, therefore, be 
employed under a limited contract, as provided for in Section 
3319.08, ~· 

Section 3317.13, Revised Code, set forth the salary schedule 
for teachers. Hm·ever, Section 3319.10, supra, i·hich specifically 
applies to substitute teachers, provides that teachers i-ith an 
assignment to one specific teaching position shall, after 60 days 
of service, be granted a salary not less than the minimum salary 
on the current adopted salary schedule. Where a substitute 
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teacher has been assigned to one specific teaching nosition and 
has served 60 days, he shall be entitled to the minimum salary in 
the salary schedule. 

Ho\>•ever, the board of education is at liberty to negotiate 
and agree upon a salary to be i;>aid a substitute teacher \··ho has 
not been assigned to one specific 9osition and ~ho has not yet 
completed 60 days service. 

It is, therefore, my opinion and you are hereby advised that: 

1. A substitute teacher must be emi;>loyed under a ,-ritten con­
tract specifying the salary and compensation to be naid such 
teacher. 

2. A substitute teacher must be emnloyed under a limited con­
tract for a term not to exceed one year. 

3. A substitute teacher need not be paid according to the 
teachers' salary schedule immediately upon employment. Where a 
substitute teacher has not been assigned to one specific uosition 
and has not yet completed 60 days of service, the board may nego­
tiate and pay such teacher a salary other than that si;>ecified in 
the schedule. 




