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JUSTICE OF PEACE-AMENDED SB 319, 101 GA-DOES NOT 

HAVE EFFECT OF ABOLISHING OFFICE-OFFICE CON­

TINUED AS TOWNSHIP OFFICE-SECTION 3929.17 RC­

PREMIUMS ON BOND OF OFFICER MUST BE PAID BY 

TOWNSHIP WHERE HE IS ELECTED AND WHERE HE RE­

SIDES. 

SYLLABUS: 

The provisions of Amended Senate Bill No. 319, 101st General Assembly, do not 
have the effect of aholishing the office of justice of the peace, such office being con­
tinued in existence as a township office within the meaning of Section 3929.17, 
Revised Code, under the provisions of which section the premium on the bond of the 
officer concerned must be paid by "the township in which he is elected and where he 
resides." 

!Columbus, Ohio, December 29, 1955 

Hon. William H. Irwin, Prosecuting Attorney 

Belmont County, St. Clairsville, Ohio 

Dear Sir: 

I have for consideration your request for my opinion m which the 
following question is presented: 

"Shall the bond premium for the newly elected Justices of 
the Peace be paud by the Board of Township Trustees of the 
various townships in which they were elected?" 

In Section 3929.17, Revised Code, it is provided that: 

"The premium of any licensed surety company on the bond 
of any :public officer, deputy, or employee shall be allowed and 
paid 1by the state, county, township, municipal corporation, or 
other subdivision, or -board of education, of which such person 
giving the bond is such officer, deputy, or employee." 

The question thus raised is whether justices of the peace are town­
ship officers within the meaning of this section. 

This office has historically been regarded as a township office by 

reason of the provision in Section 1907.01, Revised Code, Section 1711-1, 
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General Code, establishing the office "in each township." In Opinion No. 

208, Opinions of the Attorney General for 1933, p. 299 (300) we find 

these statements: 

"This section contains the words 'office of justice of the 
peace.' In the case of In re Hesse, 93 0. S. 230, the court said• 
at page 231: 

"'The office of justice of the peace on January 1, 1913, 
ceased to ·be a constitutional office. Acting under the au­
thority conferred upon it by Section 1, Article IV of the 
Constitution, as amended in 1912, the general assembly, by 
an act filed in the office of the secretary of State April 30, 
1913 (103 0. L., 214), established the office of justice of the 
peace in each of the several townships in the different 
counties of the state, excepting townships in which a court 
other than a mayor's court then existed or might thereafter 
be created having jurisdiiction of all cases of which justices of 
the peace had or might have jurisdiction. The jurisdiction, 
powers and duties of the office under that act are the same 
as were provided by the laws in force on September 3, 1912 
* * *." (Italics the writer's.) 

"This language clearly shows that the court considered a 
justice of the peace to hold a township office. Likewise, in State 
ex rel vs. Redding, 87 0. S. 388, ,both the syllabus and the opinion 
contain references to 'the office of justice of the peace'; and in 
State ex rel. vs. Morse, 94 0. S. 435, justices are termed 'of­
ficers.' Simi,lar language a:ppeairs in an opinion of this office re­
ported in Opinions of the Attorney General, 1925, page 755. 
Thus it us dear that a justice of the peace is a township officer.'' 

It remains, therefore, to consider the possible effect on the status of 

these officers by reason of the enactment of Amended Senate Bill No. 319, 

101st General Assembly, the pertinent portions of which are effective on 

January 1, 1956. In considering the import of this enactment in my 

Opinion No. 5805, dated September 29, 1955, one of the conclusions 

reached was as follows : 

"Amended Senate Bill No. 319, 101st General Assembly, 
does not abolish any existing office of justice of the peace, and 
elections for such office in the current calendar year will be con­
ducted as provided in pertinent existing statutes. Such election 
procedure, after January 1, 1956, the effective date of such act, 
will be changed only to the extent provided in Sections 1907.02 
and 1907.03, Revised Code, as therein amended." 
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In the discussion of this point, I said in the course of the opinion: 

"Here it is proper to observe that this enactment cannot be 
regarded as effecting the abolition of the existing office of justice 
of the peace and the creation of a new office, for there is not 
only no express provision to that effect but there is, in Section 
1907.03, Revised Code, an express provision against depriving 
any justice of the peace his commission during the term for which 
he is elected. In the absence of any indication to the contrary, 
I am impelled to the conclusion that this inhibition operates in 
favor of justices presently holding office for a term extending to 
December 31, 1957. Moreover, since it is beyond the authority 
of the legislature, under Article II, Section 27, Ohio Constitution, 
to exercise any power of appointment, tihe 'continuation in of­
fice' provision thus made could be valid only in the event that 
there will be no abolition of the existing office and the creation 
of a new one. 

"I am impelled to the conclus:ion, therefore, that the existing 
office of justice of the peace will not be abolished as of January 
1, 1956, but only that certain changes in the emoluments thereof, 
in the method of filling vacancies therein, in the fixing of the dates 
of certain elections therefor, and in the territorial jurisdiction 
thereof in civil cases, as pointed out in my opinion No. 5791, dated 
September 27, 1955, will be effected by the enactment here in 
question." 

In my Opinion No. 5791 thus referred to I concluded, on the matter 
of territorial jurisdiction, that: 

"On and after January 1, 1956, the effective date of the 
amendment of Section 1909.01, Revised Code, as effected by the 
enactment of Amended Senate Bill No. 319, 101st General As­
sembly, the territorial jurisdiction of justices of the peace in civil 
cases will be expanded to include the justice court district in which 
the justices concerned 'were elected and in which they reside'; 
but no comparable change in the territorial jurisdiction of justices 
in criminal cases is effected by such enactment, and the provisions 
of Section 2931.02, Revised Code, 1limiting such territorial jur­
isdiction, with certain enumerated exceptions to 'the township 
in whioh he is elected and where he resides,' remain undisturbed 
by this enactment." 

In view of these conclusions, and especially because the legislature has 

evinced the intent not to abolish an existing office, I am impelled to the 

conclusion that the office of justice of the peace, on and after January 1, 

1956, is still essentially a township office despite the several changes 

wrought by the enactment of Amended Senate Bill No. 319, supra. 
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Accor4ingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

the provisions of Amended Senate Bill No. 319, 101st General Assembly, 

do not have the effect of abolishing the office of justice of the peace, such 

office being continued iri existence as a township office within the meaning 

of Section 3929.17, Reviseq Code, under the provisions of which section 

the premium on the bond of the officer concerned, must be paid by "the 

township in which he is elected and where he resides." 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




