
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1963 Op. Att’y Gen. No. 63-666 was overruled in part by 
1989 Op. Att’y Gen. No. 89-012. 
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OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. Pursuant to Section 325.19, Revised Code, a county employee may ac­
cumulate earned but unused vacation leave with pay for any prior year to the 
extent he was entitled to vacation leave with pay in such prior year. Opinion 
No. 3081, Opinions of the Attorney General for 1962, approved and followed. 

2. Under Section 325.19, Revised Code, a county employee with a year 
of county service is entitled upon separation to receive compensation for the 
pro-rated portion of any earned but unused vacation leave for the current year. 
Opinion No. 2021, Opinions of the Attorney General for 1961, approved and 
followed. 

Columbus, Ohio, November 25, 1963 

Hon. James K. Leedy 
Prosecuting Attorney 
Wayne County 
Wooster, Ohio 
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Dear Sir: 

I am in receipt of your letter reading as follows: 

"The following question has been posed to this office: 
" 'A salaried employee was continuously employed from 
January 1, 1933, to August 15, 1963, when he died. To 
what unused vacation pay is his estate entitled, assuming 
he took no vacation during his employment?'" 

I assume that the employee you have reference to was em­
ployed by the county. In considering the question you raise, how­
ever, I will examine the pertinent statutes with regard to both state 
and county employees, for the two statutes are for the most part 
identical and those prior opinions of the Attorney General which 
have examined related questions concerning state employees would 
seem to have equal application to county employees. 

The applicable statute in each instance is here set forth. Sec­
tion 325.19, Revised Code, provides: 

"Each full-time employee in the several offices and 
departments of the county service, including full-time 
hourly-rate employees, after service of one year, shall 
be entitled during each year thereafter, to two calendar 
weeks, excluding legal holidays, of vacation leave with 
full pay. Employees having fifteen or more years of county 
service are entitled, during each year thereafter, to three 
calendar weeks, excluding legal holidays, of vacation leave 
with full pay. Two calendar weeks of leave with pay will 
have been earned and will be due an employee upon at­
tainment of the first anniversary of employment and an­
nually thereafter, and three calendar weeks of leave with 
pay will have been earned and will be due an employee up­
on attainment of the fifteenth anniversary of employment 
and annually thereafter. The annual leave during any one 
calendar year may be extended to include unused vacation 
leave of previous years provided the total leave taken in 
any one year shall not exceed six weeks. An employee 
shall be entitled to compensation for the pro-rated por­
tion of any earned but unused vacation leave to his credit 
at time of separation. 

"* * * * * * * * * 
"In case of the death of a county employee, the un­

used vacation leave and unpaid overtime to the credit of 
any such employee, shall be paid in accordance with 
section 2113.04 of the Revised Code or to his estate." 
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Section 121.161, Revised Code, provides: 

"Each full-time state employee, including full-time 
hourly-rate employees, after service of one year with the 
state, is entitled, during each year thereafter, to two cal­
endar weeks, excluding legal holidays, of vacation leave 
with full pay. Employees having fifteen or more years of 
service with the state are entitled, during each year there­
after, to three calendar weeks, excluding legal holidays, 
of vacation leave with full pay. 

Two calendar weeks of leave with pay will have been 
earned and will be due an employee upon attainment 
of the first anniversary of employment and annually 
thereafter, and three calendar weeks of leave with pay 
will have been earned and will be due an employee upon 
attainment of the fifteenth anniversary of employment 
and annually thereafter. Upon separation from state ser­
vice, except for cause, an employee shall be entitled to 
compensation for the pro-rated portion of any earned 
but unused vacation leave to his credit at time of separ­
ation. 

"* * * * * * * * * 
"In case of the death of a state employee, the un­

used vacation leave and unpaid overtime to the credit 
of any such employee, shall be paid in accordance with 
section 2113.04 of the Revised Code, or to his estate." 
For purposes of this discussion we may assume the statutes 

are the same. 

The application of these statutes has beeen considered in 
Opinion No. 3548, Opinions of the Attorney General for 1963; 
Opinion Nos. 3437, 3239 and 3081, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1962, Opinion No. 2021, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1961; Opinion No. 1575, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1960; and Opinion No. 6580, Opinions for the Attorney 
General for 1956. 

In opinion No. 6580, Opinions of the Attorney General for 
1956, which was rendered before the recent amendment of Sec­
tions 121.161 and 329.15, Revised Code, effective November 4, 
1959, it was stated in branches 1 and 2 of the syllabus: 

"l. The paid vacation leave for state employees 
for which provision is made in Section 121.161, Revised 
Code, may not be accumulated as a matter of right, * * * 



635 ATTORNEY GENERAL 

"2. There is no provision in law for the compen­
sation of state employees in money for unused vacation 
leave except that in the case of the death of any such 
employee a money payment with respect to unused va­
cation leave to which such employee was entitled in the 
year of his death shall be made, as provided in Section 
121.161, Revised Code. * * *" 
Thus, prior to the 1959 amendments of Sections 121.161 and 

329.15, Revised Code, no state or county employee could accumu­
late unused vacation leave from prior years. 

Opinion No. 1575, Opinions of the Attorney General for 1960, 
was one of the first to construe the two sections as amended and 
presently constituted. It was concluded as disclosed in branch No. 1 
and 2 of the syllabus : 

"1. Pursuant to Section 121.161, Revised Code, as 
effective November 4, 1959, a state employee may accumu­
late vacation leave earned, but not used during his state 
service, and in case of the death of a state employee the 
the monetary value of all such unused vacation leave, if 
not exceeding $300.00, should be paid in accordance with 
Section 2113.04, Revised Code, and if exceeding $300.00, 
to his estate. 

"2. Where a state employee was separated from the 
state service without being paid the compensation due 
him under Section 121.161, Revised Code, as effective No­
vember 4, 1959, for accumulated vacation leave to his 
credit at the time of separation, the employing authority 
may, if funds are available for that purpose, make such 
payment subsequent to the time of separation." 

The next opinion on this point was rendered in 1961, Opinion 
No. 2021, Opinions of the Attorney General for 1961. The syllabus 

in that opinion provides: 
"Pursuant to Section 325.19, Revised Code, a county 

employee may accumulate vacation leave earned, but not 
used during his county service, and the payment of such 
earned but unused vacation leave to an employee upon 
separation should be at his current rate of pay." 

The discussion in this opinion is centered around Section 
325.19, Revised Code, but it does state: 

"In considering similar language in the statute per­
taining to vacation leave for state employees, Section 
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121.161, Revised Code, I stated in my Opinion No. 1575, 
Opinions of the Attorney General for 1960, issued on July 
25, 1960: 

'Where the section previously did not contain a 
provision for an extra money payment to an em­
ployee in the event he should fail to take his vacation, 
it presently specifically provides that an employee 
upon separation, is entitled to compensation for any 
earned, but unused vacation leave. The section fur­
ther states that 'two calendar weeks of leave with pay 
will have been earned and will be due an employee 
upon attainment of the first anniversary of employ­
ment and annually thereafter, and three calendar 
weeks of leave with pay will have been earned and 
will be due an employee upon attainment of the 
fifteenth anniversary of employment and annually 
thereafter.' Thus, under the present law, there is 
specific authority for an accumulation of leave over 
a period of years in the case of employees who fail 
'during each year' to avail themselves of the privilege 
of leave with full pay.' 
"* * * * * * * * * 

"The reference to 'pro-rated portion of any earned 
but unused vacation leave' in Section 325.19 supra, also 
might cause some confusion on the question of accumu­
lated vacation leave. Here again, however, this reference 
must be read as a part of the entire section to ascertain 
its meaning, and I believe that in using this language the 
intent was to give the employee vacation credit for the 
current year where he had worked only a part of that 
year. 

(Emphasis added) 

A further question pertaining to unused vacation leave was 
presented and answered in Opinion No. 3081, Opinions of the 
Attorney General for 1962. That inquiry was very similar to 
the one you present here. The following is stated in the body of 
the opinion : 

"Accordingly, since Section 325.19, supra, states that 
compensation shall be paid for any earned but unused 
vacation leave at the time of separation, and that 'the un­
used vacation leave' shall be paid in case of death, I am of 
the opinion that this includes any leave to which the em­
ployee was entitled, but did not use, either before or after 
November 4, 1959. 
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"As to the second part of your question, whether the 
vacation was earned by an employee on a regular basis, 
or a per diem basis, the above conclusion will apply. The 
question to decide in any particular case is whether the 
employee was legally enUtled to vacation leave which he 
did not take. 

"In conclusion, it is my opinion and you are advised 
that under Section 325.19, Revised Code, an employee is 
entitled at the time of separation to compensation for 
any vacation leave to which he was entitled but did not 
use, either before or after November 4, 1959." 

(Emphasis added) 

This opinion is approved by Opinion No. 3239, Opinions of the 
Attorney General for 1962. 

Opinion No. 3548, Opinions of the Attorney General for 1963, 
cited, approved and followed the above opinions. This is the 
latest expression from this office on accumulating unused vacation 
leave. It is provided therein: 

"Under the law existing immediately prior to No­
vember 4, 1959, state employees could not accumulate va­
cation leave earned but not used in past years, and 
could not be paid for any such unused leave on separation 
from the state service. Opinion No. 6580, Opinions of the 
Attorney General for 1956, Page 388. The language of 
Section 121.161, supra, that leave 'will have been earned' 
and 'will be due' was not added until November 4, 1959 
(128, Ohio Laws, 627). Prior to that time, the law pro­
vided that employees were 'entitled' to certain periods 
of leave after certain periods of service. But to be 'en­
titled' to leave, an employee had to 'earn' that leave even 
though the law did not then use that language. Thus, 
where prior to November 4, 1959, an employee was en­
titled to leave but did not take such leave, such leave 
was actually 'earned but unused vacation leave.' Accord­
ingly, since Section 121.161, supra, states that compen­
sation shall be paid for any earned but unused vacation 
leave at the time of separation, and that 'the unused 
vacation leave' shall be paid in case of death. I am of the 
opinion that where, on and after November 4, 1959, an 
employee is separated from the state service, except for 
cause, he is entitled at the time of separation to compensa­
tion for any vacation leave to which he was entitled but 
did not use, either before or after November 4, 1959. (See 
Opinion No. 3081, issued on June 21, 1962, construing 
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the similar language of Section 325.19, Revised Code, 
dealing with county employees.)" 

There remains to be ascertained the question you have raised, 
viz., the amount of unused vacation leave with pay a county em­
ployee is entitled to upon death or separation from service. 

There is no direct statutory limit upon the amount of earned 
vacation leave that may be accumulated. The amount is determined 
solely on the basis of the extent of vacation leave earned but un­
used in prior years. 

With reference to county employees, it was not until January 
1, 1947, with the passage of Section 2394-4 a, General Code, (122 
Ohio Laws 238) that employees were entitled by statute to vacation 
leave with pay. Beginning Jai.uary 1, 1947, a county employee was 
entitled to two calendar weeks vacation leave with pay annually. 
There has been a provision in ihe law granting county employees 
vacation leave with pay continuously since the enactment of 
Section 2394-4 a, General Code. Under existing legislation, then, a 
county employee upon separation from service (or his estate upon 
his death) is entitled to receive vacation pay for the year 1947 and 
thereafter to the ex.tent that he was entitled but failed to take va­
cation leave with pay in those years. 

It is therefore my opinion and you are accordingly advised 
that: 

1. Pursuant to Section 325.19, Revised Code, a county em­
ployee may accumulate earned but unused vacation leave with 
pay for any prior year to the extent he was entitled to vacation 
leave with pay in such prior year. Opinion No. 3081, Opinions of 
the Attorney General for 1962, approved and followed. 

2. Under Section 325.19, Revised Code, a county employee 
with a year of county service is entitled upon separation to re­
ceive compensation for the pro-rated portion of any earned but 
unused vacation leave for the current year. Opinion No. 2021, 
Opinions of the Attorney General for 1961, approved and followed. 

Respectfully, 

WILLIAM B. SAXBE 
Attorney General 
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