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cannot be fairly presumed that the legislature intended this ground of suspension 
or revocation to work retroactively. As stated in 2 Lewis' Sutherland Statutory 
Construction, page 1157: 

"The general rule is that statutes will be construed to operate 
prospectively only, unless an intent to the contrary clearly appears. It is 
said 'that a law will not be given a retrospective operation, unless that in­
tention has been manifested by the most clear and unequivocal expres­
sion.' n 

The legislature has recognized that laws to be given a retroactive effect 
should be worded that way very clearly. 

Section 1343-2, General Code, before its repeal by the new Emba,lmers' and 
Funeral Directors' Act read as follows: 

"The state board of embalming examiners may revoke and void a 
license obtained by fraud or misrepresentation, or if the person named 
therein uses intoxicants or drugs to such a degree as to render him unfit 
to practice embalming, or has been convicted of a felony prior or sub­
sequent to the date of his license, such revocation may be vacated, re­
versed or set aside for good cause shown at the discretion of the board, 
nor shall anything in this act apply to any person who has matriculated 
in an embalming college recognized by the Ohio state board of embalming 
examiners, prior to the passage of this act." 

(Italics the writer's.) 

It is significant to point out that the applicants for certificates of registration 
without examination were not asked to state in their applications whether or not 
they had previously been convicted of a felony. Hence, no question of misrep­
resentation in the securing of a license is presented. 

vVithout further extending this discussion, it is my opinion in specific answer 
to your question that the State Board of Barber Examiners is without authority 
to suspend or revoke a license of a barber because of the fact that he has been 
convicted of a felony prior to September 28, 1933, in the absence of a showing 
of misrepresentation in the original application for such license. 

2380. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney Ge11eral. 

LEGAL SETTLEMENT-ACQUIRED BY WOMAN MARRYING PERSON 
HAVING LEGAL SETTLEiviENT IN COUNTY REGARDLESS OF HER 
PERIOD OF RESIDENCE lN SUCH COUNTY-BLIND RELIEF. 

SYLLABUS: 
vVhere a woman marries a pcrso11 who has a legal settlement in a county, she 

thereby acquires by her marriage mch legal settlement withont living therei11 for 
twelve collscwtive months. 
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CoLUMBUS, OHio, l\Iarch 16, 1934. 

RoN. LYMAN R. CRITCHFIELD, ]R., Prosec11ting Attorney, Wooster, Ohio. 
DEAR SIR :-I am in receipt of your communication which reads as follows: 

"I would appreciate your opinion upon the following proposition: 
A woman who is blind and who is a resident of this County receiv­

ing a blind pension, marries a man who is a resident of another County 
who also is blind and receiving a blind pension from the County of his 
residence. They live in the County in which the husband has a legal 
settlement but have only been married and residing there a few months. 

The County of which the husband is a resident believes that under 
the law, Section 2966 of the Code and other sections relating to blind 
pensions, that this county must continue to pay a blind pension to the 
wife and that they arc not obligated to do so. 

The question of law involved, as I see it, is whether or not under 
our statutes this woman who is a resident of this county, by marrying 
a resident of another county, obtains a legal settlement in the other 
county?" 

I call your attention to my opinion rendered August 29, 1933, which held as 
disclosed by the syllabus: 

"County commissioners may not refuse a new grant of blind relief 
under Sections 2966 and 2967, General Code, merely for the reason that 
such blind person has moved to another county and there resided for a 
period of more than one year without obtaining a legal settlement." 

The case you present in your statement of facts is an unusual one inasmuch 
as under ordinary circumstances a person receiving blind relief from a particular 
county even though he moves to another county and there resides for a period 
of more than a year, would not ordinarily obtain a new legal settlement in 
the latter county. Section 2965, General Code, provides: 

"Any person of either sex who, by reason of loss of eyesight, is 
unable to provide himself with the necessities of life, who has not suf­
ficient means of his own to maintain himself, and who, unless relieved 
as authorized by these provisions would become a charge upon the public 
or upon those not required by Jaw to support him, shall be deemed a needy 
blind person." 

Section 2966 provides as follows : 

"In order to receive relief under these provisions a needy blind 
person must become blind while a resident of this state, and shall be a 
resident of the county for one year." 

Although the term "resident" is used 111 this latter statute, I call your atten­
tion to my opinion referred to supra, which states: 
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"The phrase 'shall be a resident of the county for one year' in Sec­
tion 2966, General Code, has the same significance as the term 'legal 
settlement' in the statutes relating to the general administration of poor 
relief." 

Section 2967, General Code, provides inter alia: 

"At least ten days prior to action on any claim for relief here­
under, the person claiming shall file with the boar.d of county commis­
sioners a duly certified statement of the facts bringing him within these 
provisions. * * * No certificate for qualification of drawing money 
hereunder shall be granted until the board of county commissioners shall 
be satisfied by a certificate from a registered physician stating the extent 
to which the applicant's vision is impaired, and giving his opinion as to 
the possibility of correcting the impairment by proper procedure; and 
from the evidence of at least two reputable residents o£ the county, 
that they know the applicant to be blind and that he has the residential 
qualifications to entitle him to and that he is in need of the relief asked. 
* * * If the board of county commissioners be satisfied that the appli­
cant is entitled to relief hereunder, said board shall issue an order 
therefor in such sum as board finds needed, not to exceed four 
hundred dollars per annum, to be paid quarterly from the funds herein 
provided on the warrant of the county auditor, and such relief shall 
be in place of all other relief of a public nature; provided, however, 
that where a husband and wife are both blind, and both have made 
application for blind relief as herein provided, the total relief given 
by said county commissioners to such husband and wife shall not exceed 
six hundred dollars per annum, and such relief shall be m place of all 
other relief of a public nature, to which such husband and wife or either 
of them, might be entitled as a blind person." 

In a former opinion of this office, Opinions of the Attorney General for 
1915, Vol. 2, p. 1432, it was held as disclosed by the syllabus: 

"Relief under the blind relief laws, Section 2962-2970, inclusive, 
of the General Code, can only be rendered by the county charged with 
the s~tpport of the applicant ~tnder the poor la·w,s of this state." 

It is also stated in this opinion at p. 1432: 

"* * * He (referring to the blind person in question) must be a 
pauper, and therefore a charge upon the County in which he has a legal 
settlement, which said County must discharge its duty to support him 
by granting him blind relief." 

The question therefore, narrows itself down to whether or not the woman in 
question who married a person having a legal settlement in another county and 
has there resided with him for a period of only a few months obtained a new 
legal settlement in the county wherein she is now residing with her husband. I 
call your attention to the case of Board of Commissioners of Summit Cotmty vs. 
Board of Commissioners of Trumbull County, 116 0. S. 663, which held as dis­
ciosed by the syllabus: 

"When the parents of mmor children arc divorced, and the jury 



306 OPINIONS 

gives to the mother the sole and exclusive care, custody and control 
of the minor children, the legal settlement of the mother thereby be­
comes the legal settlement of the minor children; and when the mother 
thereafter, acting in good faith, moves to another county, taking the minor 
children with her, and intending to make the latter county the permanent 
home of herself and her minor children as well and, pursuant thereto, 
the mother acquires a legal settlement in the county to which she thus 
moves, the minor children thereby acquire, through their mother, a legal 
settlement in the same county." 

The facts of this case were substantially as follows: A mother and her 
eight minor children had a legal settlement in the City of \>Varren, Trumbull 
County. The mother divorced her husband and was granted the sole and exclusive· 
care, custody and control of the children. She then moved with her eight children 
to Cuyahoga Falls in Summit County, with the intention of making that her 
home and the home of her minor children. Her purpose for going to Summit 
County was to marry one N. T. and the making her home with N. T. permanently 
in that county. She and her children lived in that county for approximately two 
months and then she and N. T., who had a legal settlement in Cuyahoga Falls in 
Summit County, were married. About a month and a half later N. T. clesertccl 
the mother and her children and the question of the county of their "legal set­
tlement" arose. 

It was stated at page 667 of this opinion: 

"It is conceded in argument in this court that the mother acquired 
a legal settlement by her removal to Summit County with the intention 
to remain there permanently, and being supported there by Tyler for 
three months after her arrival. 

We have no difficulty in reaching the con.clusion, under the facts 
in this case, that the mother acquired a legal settlement in Summit County, 
nor have we any hesitancy in reaching the conclusion that that settlement 
constituted a legal settlement there of the minor children whom she took 
with her and kept with her in Summit County." 

Although Section 3477, General Code, relative to "legal settlement", was 
amended after this case to its present form in 112 0. L. 157, still it is my view 
that this amendment has not changed the Ohio law in this respect. This section 
now reads: 

"Each person shall be considered to have obtained a legal settlement 
in any county in this state in which he or she has continuously resided 
and supported himself or herself for twelve consecutive months, with­
out relief under the provisions of law for the relief of the poor, or 
relief from any charitable organization or other benevolent association 
which investigates and keeps a record of facts relating to persons who 
receive or apply for relief." 

I call your attention to Opinions of the Attorney General for 1929, Vol. I, 
page 420, which stated at page 424: 

"It appears in the above case (referring to Board of Commissioners 
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of Summit County vs. Board of Commissioners of Trumbull Couuty, 
supra), that the mother and children, the status of whom was in question, 
had resided in Summit County for a very brief period. The mother, 
however, had in the meantime been married to a man, who at the time 
of marriage, was possessed of a 'legal settlement' in Summit County, 
and the court held, as will be noted, that by virtue of the marriage the 
mother acquired through her husband a 'legal settlement' in Summit 
County. * * * " 

150'{ 

I also call your attention to my opinion No. 1518, rendered September 6, 1933, 
which held as disclosed by the second branch of the syllabus: 

"Where a woman marries a person who has a legal settlement and 
residence in a county, she thereby acquires by her marriage such legal 
settlement and residence without living therein for twelve consecutive 
months without charitable relief." 

The above opmwn was rendered on authority of the case of Board of Com­
missioners of Summit County vs. Board of CommiS1sio11ers of Trumbull County, 
supra. 

An opposite conclusion to that of Opinion No. 1518 might lead to great 
hardship if a woman did not by her marriage acquire the legal settlement of her 
husband, inasmuch as a particular county might be charged with the relief of 
the husband while another county might be charged with the relief of the wife 
and much confusion would inevitably result. 

Section 3484-1, General Code, provides: 

"If a person requiring relief whose legal settlement has been ascer­
tained to be in some other county of the state refuses to be removed 
thereto, pursuant to section 3482 or to section 3484 of the General Code, 
on complaint being made by the officer whose duty it is to remove him, 
the probate judge of the county in which the P.erson is found shall issue 
a warrant for such removal. In addition to all other proceedings for the 
removal of a person requiring relief to another county of the state 
wherein his legal settlement may be, the township trustees or the proper 
officers of the municipal corporation in which a person requiring public 
relief is found or resident taxpayer of the county may institute pro­
ceedings in the probate court of such county to determine the legal 
settlement of such person and procure his removal thereto. Such pro­
ceedings shall be by petition which shall be sufficient if it states the 
facts required by section 3481 of the General Code to be ascertained. 
The county commissioners of the county in which such person is alleged 
to have a legal settlement shall be made parties and summons issued to 
them as in civil actions. The proceedings may be set down for hearing 
at any time after the return day of the summons and shall be deemed 
at issue without further pleading. If upon the evidence the person is 
found to require public relief or support and that he is legally settled 
in the township and county alleged in the petition a warrant for his 
removal to said county shall be issued by the probate judge and judg­
ment shall be rendered for costs and all charges and expenditures for 
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which the commissioners of said county shall be liable by virtue of 
notice similar to that provided for in sections 3482 and 3483 of the 
General Code, which notice for the purpose of action herein provided 
for may be given by a board, officer or person authorized to bring such 
action." 

If the opposite conclusion were reached with respect to the legal settlement 
of a wife by virtue of the above section, if strictly construed, a wife might be 
separated from her husband and the family broken up by such legal proceedings. 
It is not thought that the legislative intent in enacting Sections 3477, et seq., was 
ever to produce such dire consequences. 

Con3equently, it is my opinion that where a woman marries a person who 
has a legal settlement in a county, she thereby acquires by her marriage such 
legal settlement without living therein for twelve consecutive months. 

2381. 

Respectfully, 
]OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

BEER-LOCAL OPTION PROVISIONS OF SECTION 19 OF AMENDED 
SUBSTITUTE SENATE BILL NO. 346 NOT NULLIFIED BY REPEAL 
OF SECTION 20 OF AMENDED SUBSTITUTE SENATE BILL NO. 346 
IN SECTION 63 OF OHIO LIQUOR CONTROL ACT-MANNER OF 
SUBMITTING QUESTION TO ELECTORATE. 

SYLLABUS: 
The local option prov!S!ons of section 19 (section 6212-62, General Code) of 

Amended Substitute Senate Bill No. 346 were not nullified by the repeal of sectioa 
20 (section 6212-63, General Code) of Amended Substitute Senate Bill No. 346 in 
section 63 of the Ohio Liquor Control Act, inasmuch as section 6212-63, General 
Code, was reenacted in the latter act. 

In holding a local option election in reference to the sale of beer, as proz•ided 
in section 6212-62, Ge11eral Code, the qumtion should be put to the electorate in 
the following manner "Shall the sale of beer as defined in section 6212-63, General 
Code, be permitted within the district", etc. 

CoLU!I!nus, OHIO, March 16, 1934. 

HoN. HoWARD S. LuTZ, Prosecuting Attomey, Aslzla11d, Ohio. 
DEAR Sm :-This will acknowledge your letter of recent date which reads: 

"The question has arisen as to whether a local option vote on the 
sale of 'beer' as defined in former G. C. 6212-63 and as now defined in 
Section 1 of House Bill No. 1 passed by the 90th General Assembly in 
Special Session on Dec. 22, 1933, approved by the Governor and filed 
in the office of the Secretary of State on Dec. 23, 1933, can be had in 
view of the fact that former G. C. 6212-63 was repealed by Section 63 
of said House Bill No. 1 and the reading of G. C. 6212-62 which was 
not repealed. 


