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considered Ohio business for the purpose of determining the franchise 
tax to be assessed under the laws of this state. 

153. 

Respectfully. 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 

TOWXSHIP TRUSTEES-CONTRACT Vv'ITH VILLAGE COUN­
CIL-USE OF VILLAGE FIRE EQUIPMENT-TRUSTEES 
CANNOT PURCHASE AND :MAINTAIN FIRE EQUIPl\fENT 
WHEN. 

SYLLABUS: 
1. Township trustees may not purchase and maintain fire equip­

ment for a village volunteer fire company even though such equipment 
is to be used outside of the village, and within the township. 

2. Under Section 3298-60, General Code, a board of township tr.us­
tees may contract with a village council for the use of a fire department and 
apparatus owned by it. 

CoLUI>IBL'S, Omo, February 19, 1937. 

RoN. ALEXANDER HYZER, Prosecuting Attorney, Fremont, Ohio. 
DEAR SIR: I acknowledge receipt of your communication of recent 

elate which reads as follows: 

"The Village of Woodville is an incorporated village lo­
cated approximately in the center of the Township of Woodville, 
Sandusky County, Ohio. It is the desire of the Township Trus­
tees to furnish fire protection for persons living in said town­
ship outside the limits of Woodville Village. 

The Village of ·woodville now maintains equipment for 
the use of the Volunteer Fire Department and said Volunteer 
Fire Department seems to be of such long standing as to 
have the assurance of permanency. 

Question No. l-Is the Volunteer Fire Company of the 
Village of Vvoodville a sufficient organization to comply with 
Section 3298-54, General Code, so as to permit \Voodville 



ATTOR~EY GE~ERAL 

Township to purchase fire equipment for use outside the vil­
lage or must they have a Volunteer Fire Company organized 
outside the village? 

Question No. 2-Under Section 3298-60, General Code, the 
City Solicitor of the Village of Woodville has advised Council 
of said village that they did not have authority to enter into 
a contract with the Trustees of vVoodville Township to furnish 
fire protection for the entire township. Do you know of any 
reason why such a contract cannot be entered?" 
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The code sections which your question involve have been well in­
terpreted by several opinions from this office. The interpretations 
adopted by them will be discussed in this opinion. Section 3298-54 and 
3298-60, General Code, read as follows: 

Sec. 3298-54. "Township trustees may establish all neces­
sary regulations to guard against the occurrence of ftres, protect 
the property and lives of the citizens against damages and acci­
dents resulting therefrom, and, when a volunteer fire company 
has been organized for service in the township, of such 
character as to give assurance of permanency and efficiency, 
may purchase and provide, for the usc of such company, such 
fire apparatus and appliances as may seem to the trustees 
advisable, in which event they shall provide for the care and 
maintenance thereof, and, for such purpose, may purchase, lease 
or construct and maintain necessary buildings; and they may 
establish and maintain lines of fire alarm telegraph within the 
limits of the township." 

Sec. 3298-60. "Any township, in order to obtain fire pro­
tection, shall have authority to enter into a contract for a period 
not to exceed three (3) years with any city, village or township, 
upon such terms and conditions as are mutually agreed upon, 
for the use of its fire department and fire apparatus, if such con­
tract is first authorized by the trustees of such township and 
the council of such city or village. 

A similar contract may be made between a village and any 
city if authorized by the council of the village and the council 
of the city. Such contract shall provide for a fixed annual 
charge to be paid at such times as may be stipulated in the con­
tract. All expenses thereunder shall be construed as a current 
expense and the taxing authority of the township or village shall 
make an appropriation therefor from the general funds, and, 
shall provide for the same in their respective annual tax budgets." 
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The language used in Section 3298-54, supra, permits the township 
trustees to exercise discretion, and if the volunteer fire company is "of such 
character as to give assurance of its permanency and efficiency," then 
the trustees "may establish, may purchase and provide ... fire apparatus 
and appliance ... " Hence if the trustees are in good faith satisfied with 
the status of the volunteer fire company, they are entitled to act in terms 
Qf the authority given. 

However, from the statement of facts given in your letter, the 
status of the Village of \iV oodville's volunteer fire company is not the 
matter ~hich should defer action here. A more pertinent matter is 
involved since it appears that the \iVoodville Township Trustees are to 
purchase and maintain equipment for the \iVoodville Village volunteer 
fire department. Such a situation would in effect mean that the town­
ship and the village were jointly purchasing and maintaining a volunteer 
fire department. 

In an opinion of the Attorney General for 1928, Volume IV, page 
2738, the powers conferred by 3298-54, supra, were elucidated as follows: 

"There is no express authority for township trustees to 
lease or contract for the use of fire apparatus for the extin­
guishment of fires within the township and pay for the same, 
either in Section 3298-54, General Code, or elsewhere. There is 
express authority, however, in Section 3298-54, General Code, 
for township trustees to establish all necessary regulations to 
guard against occurrence of fires, to protect the property and 
lives of the citizens against damages or accidents resulting 
therefrom, and in Section 3298-54, General Code, to levy in 
any year or years ·a sufficient tax upon all the taxable prop­
erty of the township 'to provide protection against fire.' 

It may be conceded that this authority in and of itself does 
not empower the trustees to join with another political sub­
division in the maintenance of a fire department; nor will there 
be found any place in the statutes authority for township trus­
tees to establish and maintain a fire department jointly with a 
neighboring city or village. Hence the holding of the Attorney 
General in the opinion of 1920, noted above. 

The fact alone, however, that the authority granted to 
protect the lives and property of the citizens against fire does 
not extend to the joint purchase and maintenance of fire ap­
paratus by the township trustees a"nd the council of a village or 
city, does not necessarily preclude the trustees from hiring the 
use of a fire department maintained by the city or village." 
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The rule of this opinion as to two or more political subdivisions 
joining in the maintenance or purchase of fire protection equipment and 
apparatus has been accepted and affirmed in other opinions of this of­
fice ( 1929 0. A. G., page 868, 1924 0. A. G., page 81, 1900 0. A. G., page 
265, 1920 0. A. G., page 1065.) 

It does not appear that the volunteer company in question is one 
which is a private organization (Opinions of the Attorney General, 1929, 
page 1106) and in view of the now well established rule cited from opin­
ions of the Attorney General for 1928, page 2738, supra, the procedure 
entailed by the statement of facts before us is not authorized. 

lt is therefore my opinion that the township trustees may not pur­
chase and maintain fire equipment for a village volunteer fire company 
even though such equipment is to be used outside of the village. 

Under the provisions of section 3298-60, supra, a contract between 
the township trustees and the village council for the use of the village 
volunteer fire company would be perfectly proper if made in accordance 
with the provisions given in the section. The language of the section 
expressly provides that any "township" in order to obtain protection 
may enter into a contract with any "city, village or township" for the 
use of its fire department and f1re apparatus. Reading further the sec­
tion provides that "a similar contract may be made between any village 
and city . . . " The fact that the Ia w does not expressly state that a 
village may contract with any township does not permit a conclusion 
that such a contract is not permitted. To allow such a construction of 
the law would nullify the first provisions of the section. Certainly it is 
not reasonable to suppose that this is what the legislature contemplated 
when inserting the last paragraphs of the section. Strict construction 
of statutes which delegate authority to statutory boards and governmental 
agencies is undoubtedly favored, but certainly not to the point where it 
would appear that the intent of the legislature varies with common sense. 
Of equal import is the rule that the dele6ation of a power to accomplish 
a certain end necessarily carries with it the power to do all things 
necessary to consummate that purpose. 

1 t is therefore my opinion that township trustees and village coun­
cils may under 3298-60, supra, contract with each other for the use of 
a fire department and apparatus owned by one of them. 

Respectfully. 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 


