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OPINION 65-215 

Syllabus: 

If a full-time regular employee in county service 
for more than one year should take his vacation during
the first two weeks of October, he is not entitled to an 
extra day of vacation leave with full pay because Colum­
bus Day, October 12, falls within that vacation period. 

To: James W. ·Freeman, Coshocton County Pros. Atty., Coshocton, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, December 1, 1965 

Your recent request for my opinion contained the 
following question: 

"If a full-time employee in county
service for more than one year should 
take his vacation during the first two 
weeks of October, 1966, is he entitled 
to an extra day of vacation leave with 
full p~y since 'Columbus Day 1 , October 
12, falls within the vacation period?" 

Section 143.12, Revised Code, was only recently
enacted, becoming effective in July, 1965. It is not 
analogous to the former Section 143.12, Revised Code, 
which had to do with adjustment of pay ranges according 
to a consumers• price index. That Section was repealed
in 1960. The present Section is simply entitled "Holi­
days", and reads in pertinent part as follows: 

"An employee, whose salary or wage
is paid in whole or in part by the state, 
shall not be required to work on days de­
clared in this section to be holidays,
unless in the·opinion of the employee's
responsible administrative superior fail­
ure to work on such holtdays would impair
the public service. Such holidays shall 
be the first day of January, the twelfth 
day of February, the twenty-second day of 
February, .the thirtieth day of May, the 
fourth of July, the first Monday of Sep­
tember, the eleventh day of November, the 
twenty-fifth day of December, and any day
appointed and recommended by the governor
of this state or the president of the Uni­
ted States as a day of fast or Thanksgiv­
ing. In the event that any of the afore­
said holidays should fall on Saturday, the 
Friday immediately preceding shall be ob­
served as the holiday. In the event that 
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any of the aforesaid holidays should fall 
on Sunday, the Monday immediately succeed­
ing shall be observed as the holiday. If 
an employee's work schedule is other than 
Monday through Friday, he shall be entitled 
to holiday pay for holidays observed on his 
day off regardless of the day of the week 
on which they are observed." 

Section 325.19, Revised Code, has been amended sev­
eral times in recent years, and its present interpretation
will be determinative of your question. The following parts 
of Section 325.19, ~, are relevant: 

"Each full-time employee in the several 
offices and departments of the county ser­
vice, including full-time hourly-rate em­
ployees, after service of one year, shall 
be entitled during each year thereafter, to 
two calendar weeks, excluding holidays, of 
vacation leave with full pay. ***Days
specified as holidays in section 143.12 of 
the Revised Code shall not be charged to an 
employee's vacation leave*** 

"In addition to such vacation leave, 
such county employee, working on a per
diem basis, hourly basis, or salary basis, 
shall be entitled to eight hours of holi­
day pay for New Year 1s Day, Lincoln's 
Birthday, Washington's Birthday, Memor­
ial Day, Independence Day, Labor Day, Vet­
eran's Day, Thanksgiving Day, and Christ­
mas Day, of each year, if he is a regular
employee with at least six months full­
time county service prior to the month 
when such holiday occurs***" 

The problem arises initially from the statement "ex­
cluding legal holidays" found in the first paragraph of 
Section 325.19, supra. This is language retained from the 
original form of--rFiestatute. It is followed by the re­
cently added statement to the effect that 11Days specified 
as holidays in Section 143.12 of the Revised Code shall 
not be charged to an employee's vacation leave". The sta­
tus of "Columbus Day", October 12, then becomes a source 
of confusion since at least in some contexts "Columbus Day"
is considered a legal holiday. Section 5.21, Revised Code, 
states in part: 

"The twelfth day of October of each 
year shall be known as 'Columbus Day• and 
is a legal holiday. If said day falls on 
Sunday, the following Mondari shall be the 
legal Columbus Day holiday. 1 

October 12 is also included in the listing of legal
holidays set forth in Section 1.14, Revised Code. 
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It is my interpretation of Section 325.19, supra, 
as presently amended, that the only legal holidays which 
may be excluded from an employee's vacation leave are 
those set forth in Section 143.12, supra. The recent en­
actment of Section 143.12, supra, anatF.e amendment of 
Section 325.19, supra, leadriieto conclude that the legis­
lature must have intended only these holidays enumerated 
in those sections to be considered in calculating vacation 
leave. 

Therefore, it is my opinion, and you are hereby ad­
vised, that if a full-time regulQr employee in county ser­
vice for more than one yea:c should take his vacation during
the first two weeks of October, he is not entitled to an 
extra day of vacation leave with full pay because Columbus 
Day, October 12, falls within that vacation period. 




