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1548. 

ELECTIOX-:\IE:\IBERS OF BO:\RDS OF EDUCATIOX-DUTY OF ELEC­
TIOX OFFICERS AS TO RETURXS. 

SYLLAR['S: 
1. It is the duty of election officers of each precinct 1101 less tha11 fi~·e days after an 

election for mcmbers of boards of education to make rctums to the clerk of the board 
of education of the district. All mzcou11ted ballots i11 such elections are likewise to be 
returned to the clerk of the board of education of the district. All ballots other than 
the wzcozmted ballots arc to be returned by the clcctio11 officers to the board of deputy 
state superuisors of elections. 

2. Questioli of cmn-assing returns a11d disPosition of ballots in electio11s in school 
district on question of issuing bonds not co11sidercd. 

CoLUMBGS, OHio, January 9, 1928. 

HoN. CLARENCE J. BROWN, Secretary of Stale, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your recent communication re­

questing my opinion as follows: 

"vVe are enclosing herewith copy of a letter from the clerk of the Board 
of Deputy State Supervisors of Elections of vVarren County. 

\Ve request your opinion as to whether or not all ballots in election for 
member of boards of education should be delivered to the board of education 
as the canvassing board or just those ballots upon which the precinct elec­
tion officers have failed to agree as to the count thereof." 

Accompanying your letter and to which you refer is one from the clerk of the 
board of deputy state supervisors of elections of ·warren County, reading as follows: 

"The board of education of Merrittstown School District, Warren Coun­
ty, Ohio, refuses to canvass the result of the election held on the 8th day of 
i\ovember, 1927. Took the matter up with our prosecuting attorney but he 
does not know just what to do and asked this board to write you for opinion. 

They refuse to make abstract on ground that all ballots must be returned 
to them by the various judges but election board says only disputed ballots 
should be returned. 

Just what should this board do no contest pending?" 

It is noted that while your inquiry is confined to elections for members of boards 
of education, the )otter from the clerk of the board of deputy state supervisors of 
elections of \Varren County refers generally to the canvass of the result "of the elec­
tion held on the 8th day of November, 1927." Xotwithstanding this fact, I am con­
fining this opinion to the question asked in your letter, and the question of canvassing 
the returns and disposition of the ballots of elections held to determine whether or 
not bonds of a school district shall be issued, is not considered herein. In this con­
nection your attention is invited to Section 2293-21 of the General Code (112 v. 364, 
373), the first sentence of which reads as follows: 

"The election shall be held at the regular places for voting in such sub­
division and shall be conducted, canvassed and certified in the same manner 
as regular elections in such subdivision for the election of county officers." 
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Section 5120, General Code, providing for the canvass of \'Otes in school elections, 
is as follows : 

"In school elections, the returns shall be made by the judges and clerks of 
each precinct to the clerk of the board of education of the district, not less 
than five days after the election. Such board shall canvass such returns at 
a meeting to be held on the second :\[onday after the election, and the result 
thereof shall be entered upon the records of the board." 

Under the above section it is the duty of the election officers of each precinct to 
make returns of school elections to the clerk of the board of education of the dis­
trict in which such precinct is situated. 

Under Section 5090, General Code, provision is made for the placing of uncounted 
ballots in envelopes, which are to be sealed and returned to the deputy state supervisor 
with the returns of the election to be by them counted. 

Sction 5090-1, General Code, provides as follows: 

"Before separating, the judges and clerks shall fold in two folds and 
string closely upon a single piece of flexible wire, all ballots which shall have 
been counted by them, unite the ends of such wire in a firm knot in such man­
ner that it cannot be untied without breaking the seal, enclose the ballots 
so strung in a secure cloth of heavy paper covering and securely tic and seal 
such covering with official wax impression seals, to be provided by the deputy 
state supervisors of elections, in such manner that it cannot be opened without 
breaking the seals, and deliver said ballots in such sealed covering to the 
deputy state supervisors of elections, and such officers shall carefully preserve 
such ballots for thirty clays, and at the expiration of that time shall destroy 
them by burning without previously opening the package. Such ballots shall 
be destroyed in the presence of the official custodians thereof and two elec­
tors of approved integrity and good reputation and members resJCectively of 
the two leading political parties. The said electors shall be designated by the 
board of deputy state supervisors of elections of the county in which such 
ballots are kept; provided that if any contest of election shall be pending, at the 
expiration of said time the said ballots shall not be destroyed until such con­
test is finally determined. In all cases of contested elections, the parties con­
testing the same shall have the right, after a prima facie case of fraud, mistake 
or error is shown, to have said ballots opened and to have all errors made 
in counting corrected by the court or body trying such contest;. but such 
ballots shall be opened only in open court or in open session of such body 
and in the presence of the officers having the custody thereof." 

Section 5111, General Code, is as follows: 

"In Xovember elections held in odd numbered years for township officers, 
justices of the peace, municipal officers and members of boards of education, 
the judges and clerks of elections in each precinct shall make and certify 
the returns to the clerk of the township or the clerk or auditor of the munici­
pality in or for which th.e election is held or tl11: clerk of the board of edu­
cation of the school district, respectively, instead of to the board of deputy 
state supervisors of the county. This provision shall not apply to the returns 
of elections for assessors of real property." 



52 OPil'<IOl'<S 

Under the proviSlons of Section 5090, supra, 1t IS required that, if any ballots 
are placed in the envelope for uncounted ·ballots, such envelopes shall be sealed and. 
returned to the deputy state supervisors "with the returns of the election, to be by 
them counted," and it is therein specifically provided that such ballots shall be counted, 
tallied and "preserved for such judicial or other investigation as may be necessary." 

Under this section little difficulty, if any, will be met in those elections, the re­
turns of which are required to be made to the deputy state supervisors of elections. 
The difficulty arises, however, from the application of the provisions of ·Sections 5111 
and 5120, General Code. The provisions of these sections are apparently inconsistent, 
as under the provisions of Section 5090, supra, the envelopes shall be "returned to 
the deputy state supervisors," with the further requirement that they shall be re­
turned "with the returns of the election." Under the provisions of Section 5120, supra, 
the returns of the election about which you inquire are not made to the deputy state 
supervisors of elections but to the clerk of the board of education of the district. 
It is clearly apparent that these envelopes can not be returned to the deputy state 
supervisors "with the returns of the election" at one and the same time, unless it be 
that the returns of the election be divided and one set of poll books be sent to the 
deputy state supervisqrs of elections and the other set of poll books and tally sheets 
sent to the board of education. In school elections we do not find this provision. 

In an opinion reported in Opinions, Attorney General, 1915, Vol. III, page 2197, 
this subject was under consideration by this department. The syllabus of that opinion 
IS: 

"Ballots for members of township rural district boards of education upon 
which the judges of elections are unable to agree as to how they should be 
counted should be sealed in an envelope for that purpose and returned with 
the returns of the election to the clerk of the board of education of the dis­
trict for which such election is held. 

The board of education of the district in canvassing the returns and de­
termining the result of such election should open and count such ballots if 
the choice of the voter can be determined therefrom, and preserve the same 
for further judicial or other investigation. If it is impossible for the board of 
education to determine the choice of the voter from the ballot the result of the 
election should then be determined exclusive of such ballots and the same 
preserved in like manner." 

On page 2198 this language is used : 

"The question as to whom the return of such envelope shall be made, 
under a similar state of facts, was considered in Opinion Xo. 577 of this 
department, rendered to Hon. Irving Carpenter, prosecuting attorney, under 
date of July 2, 1915, a copy of which is herewith enclosed, in which opinion 
it was held that as to those elections, returns of which are not made to the 
deputy state supervisors, the provision for the return of such e1welopes 'with 
the retums of the electiOizs' will control to the exclusion of the provision that 
the same shall be returned 'to the deputy state supervisors.' 

On the reasoning of that opinion I therefore hold that the em·elopes 
containing uncounted ballots for members of township boards of education 
should be returned with the returns of the election to the clerk of the board 
of education of the township rural school district in which such elections are 
held. 

Coming to a consideration of the second question stated, it seems manifest 
from the provisions of Section 5090, G. C., 103 0. L., 266, that it was the 
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legislative intent that these ballots should be counted, in officially determining 
the result of the election and canvassing the returns thereof, in every election 
without awaiting a contest or other investigation. 

The board of education is charged with the duty of canvassing the re­
turns of the election about which you inquire, under the provisions of Section 
5120, G. C., supra. Since such ballots are required to be counted and the 
board of education must canvass the returns and determine the results of 
the election, it of necessity becomes the duty of the board of education to 
open the envelopes referred to, count the ballots and tally the same in so de­
termining the result of such election." 
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It is therefore my opinion that envelopes containing uncounted ballots for mem­
bers of township boards of education should be returned to the clerk of the board 
of education of the school district in which such election is held; and that such 
board of education when canvassing the returns of such election should open su~h 
ballots and, if from the same they are able to determine the voters' choice, such bal­
lots should be counted and tallied in accordance with such determination and all 
such ballots should be preserved for the prescribed time for the purposes of such 
judicial or other investigation as may be necessary. All ballots other than the un­
counted ballots should be returned to the board of deputy state supervisors of elec­
tions in accordance with law. 

1549. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attomey General. 

DAYTON STATE HO~PITAL-SUPERINTEl\DENT WITHOUT AUTHOR­
ITY TO BIND STATE BY CONTRACT FOI( MOTION PICTUI{£ FILMS. 

SYLLABUS: 
The superi11tmde11t of the Dayton state hospital is without authority to bind the 

state or said i11stitution by a contract for supplying moving pictltre films to be exhibited 
at said institution. 

CoLUMBUS, OHIO, January 9, 1928. 

HoN. JoHN E. HARPEH, Director of Public 1Yclfarc, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your recent communication which 
reads: 

"Inclosed finci .copies of correspondence and contract with the Skirboll 
Gold Seal Productions, Inc., concerning the contract made by Dr. McClellan, 
as superintendent of the Dayton State Hospital under date of June 28th, 
seventeen days previous to his relinquishing the superintendency of that in­
stitution. 

Dr. Hooper, who succeeded DL :\IcClellan as superintendent of the 
Dayton State Hospital, contends that this contract is void inasmuch as the 
showing of the pictures, according to the terms of the contract, did not begin 
until :\'ovember, four months after the expiration of Dr. :\lcClellan's incum­
bency, thereby usurping the powers of the incoming superintendent and con-


