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CIVIL SERVICE, CLASSIFIED; EMPLOYEE - CANDIDACY 

FOR, ELECTION TO OR HOLDING OFFICE AS MEMBER ON 

BOARD OF EDUCATION PROHIBITED-§143.41 R.C. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 143.41, Revised Code, a person holding a position 
in the classified service could not at the same time become a candidate for, be elected 
to, or hold the office of member of a local board of education. 

Columbus, Ohio, November 18, 1958 

Hon. Joseph B. Yanity, Jr., Prosecuting Attorney 

Athens County, Athens, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion and 

reading as follows: 

"\Ve would appreciate knowing whether or not there has 
ever been an opinion rendered on the following question and if 
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not, we would like to request an informal op11110n from you on 
the matter. 

·'Is the pos1t1on of barber at the Athens State Hospital 
which is under classified civil service and the office of member of a 
local board of education compatible or incompatible?" 

For a great many years the statutes of Ohio have sought to preserve 

the purity of the Civil Service System by prohibiting any person in the 

classified service from taking an active part in "politics." Section 143.41, 

Revised Code, reads as follows: 

"No officer or employee in the classified service of the state, 
the several counties, cities, and city school districts thereof, shall 
directly or indirectly, orally or by letter, solicit or receive, or 
be in any manner concerned in soliciting or receiving any assess­
ment, subscription, or contribution for any political party or for 
any candidate for public office,· nor shall any person solicit di­
rectly or indirectly, orally or by letter, or be in any manner con­
cerned in soliciting any such assessment, contribution, or payment 
from any officer or employee in the classified service of the state 
and the several counties, cities, or city school districts thereof; 
nor shall any officer or employee in the classified service of the 
state, the several counties, cities, and city school districts thereof, 
be an officer in any political organization or talw part in politics 
other than to vote as he pleases and to express freely his political 
opinions." ( Emphasis added) 

I call particular attention to the phrase emphasized. It indicates 

clearly that the acts prohibited are not confined to active support of a 

"political party," but also active support of "any candidate for political 

office." The legislature in using this language, plainly had in mind "poli­

tics" in the broad sense, rather than the narrow sense of "partisan politics." 

The same broad intention is manifest in the closing words of the section : 

"be an officer in any political organization or take part in politics other 

than to vote as he pleases and to express freely his political opinions." 

This section appeared in the General Code in substantially the same 

terms, as Section 486-23. The annotations to said Section 143.41, supra, 

reveal a large number of opinions of this office holding that any person in 

the classified service who engages in political activities shall be subject to 

dismissal, and it has repeatedly been held that no such person may hold 

an elective office for the reason that his candidacy for or election to such 

office necessarily involves political activity. 
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I do not deem it necessary to cite or discuss many of these op1111ons. 

However, I note Opinion No. l 313, Opinions of the Attorney General for 

1916, p. 375, where it was held: 

"The provisions of section 486-23, G. C., as amended 106 
0. L., 416, prohibit a person who is holding a position in the clas­
sified civil service from being an active candidate for an elective 
political office." 

In the course of the opinion it was said: 

"It does not require an argument to sustain the contention 
that an active candidate for an elective office is taking a part in 
politics because the things for which a candidate stands under such 
circumstances and upon which he seeks support are of the very 
essence of politics and this is so whether such candidate represents 
a party in his catnpaign for such office or stands upon a platform 
of his own. 

"I am of the opinion therefore, that an active candidate for 
an elective office is taking a part in politics within the prohibition 
of the statute quoted and that if he is at the same time holding 
an office or employment in the classified civil service he should 
resign therefrom or he would be subject to prosecution as pro­
vided by section 486-28, G. C., as amended 106 0. L., 417." 

In Opinion No. 4058., Opinions of the Attorney General for 1954, 

p. 367, substantially the identical question which your letter presents was 

before my immediate predecessor, to-wit: 

"2. May an employee in the classified service of the state 
at the same time act as a member of a local board of education, 
an elective office, or is this in violation of Section 143.41 of the 
Revised Code of Ohio?" 

It was held: 

"2. An employee in the classified service of the state, regard­
less of his position, title or classification, who simultaneously oc­
cupies a position as a member of a local board of education, an 
elective office, is amenable to the provisions of Section 143.41, 
Revised Code, notwithstanding that the elective office is non­
partisan in character." 

In the course of the opinion it was said : 

"In such a case it would appear to make no legal difference 
that the elective offices are non-partisan, since, whether the candi­
date for the elective office is a member of one of the political 
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parties, or neither of them, he is, in the words of the statute, 
taking part in politics in a manner other than by voting as he 
pleases, and other than by expressing freely his political opinions." 

The Attorney General then called attention to Opinion No. 1313, 

supra, to which I have referred, and quoted the language which I have 

quoted from that opinion, and expressed himself as in full accord with that 

expression. 

These holdings would seem to me to be so persuasive as to be con­

clusive, except for the use of Heidtman vs. Shalur Heights, 99 Ohio App., 

415, where the court had before it the question whether a member of the 

city fire department was guilty of violating said Section 143.41, Revised 

Code, in circulating an initiative petition for the enactment of an ordinance 

establishing the three-platoon system in the fire department. 

The court held, as shown by a portion of the syllabus : 

"3. The paramount object of the Legislature in enacting 
Section 143.41, Revised Code, prohibiting employees in the clas­
sified service from taking part in politics was to make such em­
ployees independent of any political party control for appointment 
to and continuance in office and to enable them to perform their 
duties unaffected by such party's fortune in political affairs. Its 
intent, therefore, was to prevent activity on the part of such em­
ployees in partisan politics. 

"4. The preparation, circulation and filing of an initiative 
petition by members of a municipal fire department, who were in 
the classified service, seeking enactment of an ordinance to estab­
lish the three-platoon system in the fire department was not in 
violation of Section 143.41, Revised Code, since such actions did 
not constitute taking "part in politics" within the meaning of that 
section." (Emphasis added) 

This case was affirmed in the Supreme Court 111 163 Ohio St., 109, 

a portion of the syllabus reading as follows: 

"The word, 'politics,' as used in Section 486-23, General 
Code ( Section 143.41, Revised Code), must be defined as politics 
in its narrower partisan sense, and activities of municipal employ­
ees in the classified service in circulating an initiative petition 
seeking enactment of an ordinance relating to their employment do 
not constitute a taking part in politics as that term is used in such 
section." 

If we are to take the generalization, as pronounced by these courts 

as conclusive and oinding under all circumstances, we would be compelled 
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to hold that a classified employee desiring to be elected to membership in 

a board of education or as an independent candidate for any municipal, 

township, county or state office, could raise campaign funds and conduct 

a vigorous campaign for election, without violating the statute in question, 

and he could perform the same service for any other similar candidate. 

If however, we take the language of the court, as limited to the case 

that was before it, then we may thoroughly agree with the judgment of the 

court, but still question its applicability to the case here presented. It was 

not essential to a decision of that case for either court to indulge in a 

declaration of general principles. They could simply have decided that 

the circulation of an initiative petition was in no sense political activity 

but was merely the exercise of a right of citizenship, and it appears to us 

that the declaration of the court as to the purposes behind the statute was 

wholly irrelevant to the case before it. 

If we are to be bound by that principle as applicable in every case, 

then we would be compelled to apply it to elections of mayors and council­

men in the many cities of the state which by their charters have provided 

that such elections shall be on a non-partisan basis. It is notorious that 

partisan politics, to a bitter degree, does enter into practically every 

such election, and if we are to give the principle announced by the court 

application in such case, then we would be sanctioning the most intense 

activity on the part of persons in the classified service, actuated and 

directed by party organizations, for or against the candidacy of men who 

are put up for these non-partisan offices on a strictly partisan basis; or for 

that matter, for their own candidacy. 

I cannot think that the Supreme Court would sanction such a con­

clusion. I do not feel bound by what appears to me to be an obiter dictum; 

and I do not feel justified in overruling the opinions of my predecessors, 

to which I have called attention. 

As I have already pointed out, the language of the statute itself can 

leave no doubt that the legislature used the words "politics" in a broader 

meaning than mere "partisan politics." 

It does not appear that there would be any ground whatsoever for 

holding the position of a barber employed at the Athens State Hospital to 

be incompatible, under the general rules applied to compatibility of offices, 

with the position of a member of a local board of education, and I do not 
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deem it necessary to discuss your question from that standpoint. I con­

sider that the real purpose of your question is to determine whether a per­

son holding a position in the classified service would be taking part 111 

politics by securing election to membership on a board of education. 

It is my opinion, and you are advised that under the provisions of 

Section 143.41, Revised Code, a person holding a position in the classified 

service could not at the same time become a candidate for, be elected to, or 

hold the office of member of a local board of education. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




