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OPINION NO. 2002-033 

Syllabus: 

When a race meeting permit is sought for a location that is in a city but not in a 
township and at which a racing meet has not previously been conducted under a 
permit issued by the State Racing Commission, R.C. 3769.04 does not require the 
application to be accompanied by a petition described therein. 

To: Mathias H. Heck, Jr., Montgomery County Prosecuting Attorney, Dayton, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, November 22, 2002 

You have submitted an opinion request concerning.the petition requirements of R.C. 
3769.04 with respect to the State Racing Commission's issuance of a racing permit. Your 
specific questions are, as follows: 

1. 	 Are first-time horse-racing permit applicants required to submit a 
petition w:th their application in cases where the proposed horse­
racing meeting is to be conducted within the corporate limits of a 
municipality? 

2. 	 If yes, is the fifty-one percent signing requirement applicable to the 
ward or voting district in which the proposed horse-racing meeting is 
to be held (the City of Trotwood is, by charter, divided into four voting 
districts), or to the municipality as a whole? 

Before examining your specific questions, it may be useful briefly to examine the 
general permit requirements of R.C. Chapter 3769. We begin with the fundamental prohibi­
tion in R.C. 3769.01 against the holding or conducting of any meeting at which horse racing 
is permitted for any stake, purse, or award unless the person or entity has obtained a permit 
from the State Racing Commission and complies with the provisions of R.C. 3769.01-.14. 
Pursuant to R.C. 3769.04, each application for a permit shall specify the name and address 
of the applicant, as well as the dates, hours, and location of the proposed meet. The State 
Racing Commission may then issue a permit to the applicant for a racing meet at the dates, 
hours, and location described in the application. R.C. 3769.06. See generally R.C. 3769.07 
(permit restrictions); R.C. 3769.14 (limitation on jurisdiction to issue permits in counties 
where electors have voted to prohibit horse racing). In accordance with R.C. 3769.08(A), 
If[a]ny person holding a permit to conduct a horse-racing meeting may provide a place in the 
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race meeting grounds or enclosure ,at which the permit holder may conduct and supervise 
the pari-mutuel system of wagering by patrons of legal age on the live racing programs and 
simulcast racing programs conducted by the permit holder." 

With this general framework in mind, let us now look specifically at the petition 
requirements of RC. 3769.04, which states in pertinent part: 

If the application requests a permit for a horse-racing meet at a 
location at which such a meet has not previously been conducted by permis­
sion of the commission, l then, in addition to the other requirements for the 
application, there shall accompany the application a petition signed by at 
least fifty-one per cent of the qualified electors voting for governor at the 
most recent general election in the townships in which the racing meet is 
proposed to be conducted, together with a' certificate of the board of elec­
tions of the counties in which such townships are situated that the signatures 
on the petition are valid and comply with this section. No petition or certifi­
cate shall be required for a transfer made under [RC. 3769.13] if the transfer 
is to a county in which racing has previously been conducted pursuant to a 
permit issued under [R.C. 3769.06]. (EmphaSis and footnote added.) 

Let us now consider your first question in which you ask whether RC. 3769.04 
requires an applicant for a permit to conduct a racing meet at a new location that is situated 
within a city, but not in a township, to submit a petition with the racing permit application. 
The language of RC. 3769.04 is somewhat unclear in this regard. 

The introductory clause of the first sentence quoted above defines the circumstance 
in which a petition will be required, i.e., the location; without mention ,of the political 
subdivision in which it is situated, for which the permit is sought is one at which a racing 
meet has not previously been conducted under a permit issued by the State l(<l.cing Commis­
sion. The final portion of that sentence describes the pet!tion requirement trigl~ered by such 
circumstance, i.e., a petition signed by a percentage o. the "qualified electors voting for 
governor at the most recent general election in the townships in which the racing meet is 
proposed to be conducted," RC. 3769.04 (emphasis added), must accompany the permit 
application.2 It is this final portion of the sentence that is ambiguous. It assumes either that 
a racing meet inevitably will occur within one or more townships, and that a petition must, 
therefore, ~ccompany every permit application for a new, location, see generally note one, 
supra, or that a new location may be situated inside or outside of a town~hip and a petition is 
required only if the new location fer, which the permit is sought is situated within one or 
more townships. For the reasons that follow, we believe that the latter is the correct inter­
pretation of RC.3769.04. 

First, we note that not all territory within the state is part of townships. As stated in 
1990 Op. Att'y Gen. No. 90-042 at 2-174: 

. 1For ease of discussion, this opinion will refer to a location at which a horse-racing meet 
has not previously been conducted under authority of the State Racing Commission as a new 
location. 

2See generally RC. 3503.01 (age and residency qualifications); RC. 3501.01(N) (for pur­
poses of statutes concerning elections arid political communications, ",[e]lector' or 'quali­
fied elector' means a person having the qualifications provided by law to be entitled to 
vote'''). 
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The statutory scheme in Ohio provides generally that all territory of 
the state shall be divided into townships and that each portion of land within 
the state shall remain part of one of the state's townships (even if it is also 
located within a municipal corporation) unless, through the inclusion of the 
land within a municipal corporation, the township government ceases to 
exist. See, e.g., RC. 703.22; Op. No. 85-033; 1959 Op. Att'y Gen. No. 888, p. 
584. 

Thus, while much of the territory of the state is situated within townships, not all territory is 
so situated. 

For example, in accordance with R.C. 503.09, if a township that contains a munici­
pality creates a new township excluding that municipality, "[u]pon the erection of such new 
township, the territory lying within the limits of the municipal corporation in the original 
township shall be considered as not being located in any township." This provision was 
originally enacted as part of G.C. 3250-1, 1935 Ohio Laws 197 (H.B. 130, filed May 20, 
1935) (now at RC. 503.09). Thus, we must assume that at the time the petition requirement 
was added to G.C.1079-4 (predecessor of RC. 3769.04) in 1949-1950 Ohio Laws 352 (Am. 
H.B. 456, filed Jlme 17, 1949), the General Assembly was aware of the possibility that a 
permit would be sought to conduct a racing meet at a location outside of a township. See 
generally Charles v. Fawley, 71 Ohio St. 50, 72 N.E. 294 (1904) (the General Assembly is 
presumed to act with knowledge of existing statutes). Because the General Assembly was 
aware at the time it enacted Am. H.B. 456 that not all territory within the state was located 
within a township, we must conclude that it intended to require a petition to accompany a 
permit application for a new location only if that location happened to be situated within 
one or more townships. 

This reading of R.C. 3769.04 is also supported by the. well-settled principle of statu­
tory construction that one "should give effect to the words actually employed in a statute, 
and should not delete words used, or insert words not used, in the guise of interpreting the 
statute." State v. Taniguchi, 74 Ohio St. 3d 154,156,656 N.E.2d 1286, 12.87 (1995) (citations 
omitted). Because the General Assembly described the signers of a petition required by RC. 
3769.04 as qualified electors "in the townships in which the racing meet is proposed to be 
conducted," we must give effect to that phrase. A reading ofR.C. 3769.04 that would require 
a petition to accompany every permit application for a new location, whether or not the 
proposed location is situated within a township, would require the substitution of a word 
other than "townships" to describe the location of the proposed facility as well as those who 
are eligible to sign such petition. In order to give effect to .the phrase "in the townships in 
which the racing meet is proposed to be conducted," as used in RC. 3769.04, we must read 
that language as requiring a petition only where the new location for which a permit is 
sought is situated within one or more townships. See generally RC. 1.43(A) ("[t]he singular 
includes the plural, and the plural includes the singular"). 

We also note that within the same paragraph that establishes the petition require­
ment RC. 3769.04 further states: "No petition or certificate shall be required for a transfer 
made under [RC. 3769.13] if the transfer is to a county in which racing has previously been 
conducted pursuant to a permit issued under [RC. 3769.06]," (emphasis added). It is well 
settled that, where the General Assembly uses different terms in a statute, it is presumed that 
different meanings were intended. Robert V. Clapp Co. v. Fox, 124 Ohio 5t. 331, 178 N.E. 586 
(1931). The fact that the General Assembly refers to two different political subdivisions 
within RC. 3769.04 indicates that it used the terms advisedly, knowing and intending their 
different meanings. See generally Wachendorfv. Shaver, 149 Ohio St. 231, 236-37, 78 N.E.2d 
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370,374 (1948) ("it has been declared that the Legislature must be assumed or presumed to 
know the meaning of words, to have used the words of a statute advisedly. and to have 
expressed legislative intent by the use of the words found in the statute"). 

A review of the form of a petition required by RC. 3769.04 also indicates that a 
petition is required only if the new location for which a permit is sought is situated within a 
township. As described in R.C. 3769.04, a petition must contain, among other things, the 
following language: "We, the undersigned, electors of ...... township, ...... county, Ohio 
request the granting of the application of ...... for a horse-racing meet to be conducted in 
whole or in part in ...... township." The signers of any such petition, therefore, must be 
electors of the township in which the proposed location is situated. 

In the situation about which you ask, the new location for which a permit is being 
sought under RC. 3769.04 is within a city that previously merged with the unincorporated 
portion of a township under RC. 709.43-.48. See generally RC. 709.43 ("[a]s used in [RC. 
709.43-.48], 'merger' means the annexation, one to another, of existing municipal corpora­
tions or· of the unincorporated area of a township with one or more municipal corpora­
tions"). You question whether R.C. 3769.04 requires that a petition be submitted with the 
permit application in such a situation. In order to address this concern, we must briefly 
examine the statutory framework established by R.C. 709.43-.48. 

The merger of the unincorporated portion of a township with one or more munici­
palities is authorized by R.C. 709.44. The consequences of such a merger are described in 
RC. 709.47, in pertinent part, as follows: 

If the conditions of merger are approved by a majority of those voting on 
them in each political subdivision proposed to be merged and in the munici­
pal corporation with which merger is proposed, the merger is effective on 
the first day of January of the year following the certification of the results of 
the election by the board of elections with which the petition is required to 
be filed, unless the conditions specify a different date, in which case the date 
specified is the effective date of merger. On and after such effective date the 
territory of each political subdivision proposed to be merged is annexed to 
and included in the territory and corporate boundaries of the municipal 
corporation with which the merger is proposed. The form of government, 
ordinances, resolutions, and other rules of the municipal corporation with 
which merger is proposed apply throughout such newly included territories 
to the extent they are not in conflict with the conditions approved by the 
electors. The charter, if any, of the municipal corporation with which merger 
is proposed applies throughout the newly included territories. The corporate 
existence and the offices of the municipal corporations or of the township 
proposed to be merged terminate on such date. The municipal corporation 
with which merger is prop"osed succeeds to the interests of the political subdivi­
sion proposed to be merged in: 

(A) All moneys, taxes, and special assessments, whether such mon­
eys, taxes, or special assessments are in the treasury, or in the process of 
collection; 

(B) All property and interests in property, whether real or personal; 

(C) All rights and interests in contracts or in securities, bonds, notes, 
or other instruments; 
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(D) All accounts receivable and rights of action; 

(E) All other matters not included in division (A), (B), (C), or (D) of 
this section. 

On and after such date the municipal corporation with which 
merger is proposed is liable for all outstanding franchises, contracts, debts, 
and other legal claims, actions, and obligations of the political subdivision 
proposed to be merged. (Emphasis added.) 

Thus, a merger of the unincorporated portion of a township with one or more 
municipalities under RC. 709.44 results in the termination of the corporate existence and 
the offices of the township.3 Moreover, the municipality or municipalities with which the 
unincorporated portion of the township merged succeed to the interests of the unincorpo­
rated portion of the township merged. RC. 709.47. We conclude, therefore, that upon 
merger, the unincorporated portion of the township merged ceases to exist as an entity apart 
from the municipality or municipalities with which it merged. See Arnett v. Winemiller, 80 
Ohio St. 3d 255, 255,685 N.E.2d 1219, 1219 (1997) ("Randolph Township will merge with 
the village 'of Clayton effective January 1998, and on that date, Randolph Township will 
cease to exist"); ,1990 Op. Att'y Gen. No. 90-042 at 2-174 ("[t]he provisions of RC. 
709.43-709.48 contain no indication that any township territory is to remain following a 
merger"). 

Because we have concluded that RC. 3769.04 does liot require a petition to accom­
pany a permit application for a new location situated within a city but not within a town­
ship, RC. 3769.04 does not require a petition to accompany a permit application for a 
location situated within a city that has merged with the unincorporated portion of a town­
ship under RC. 709.44. 

In light of our answer to your first question, it is not necessary to address your 
second question concerning the area in which signers of a petition under RC. 3769.04 must 
reside. 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that, when a 
race meeting permit is sought for a location that is in a city but not in a township and at 
which a racing meet has not previously been conducted under a permit issued by the Ohio 
State Racing Commission, RC. 3769.04 does not require the application to be accompanied 
by a petition described therein. 

3Cf, 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-051 (syllabus) (stating in part "if a municipality does not, 
after annexing township territory, initiate the procedure set forth in RC. 503.07, such 
annexed township territory continues to be a component part of the township in which it 
was situated prior to municipal annexation"). 
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