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OPINION NO. 74-080 


Syllabus: 
A regional council of school districts, organized pursuant 

to R.C. Chapter 167, is not entitled to receive school foundation 
payments pursuant to R.C. Chapter 3317. 

To: Martin W. Essex, Superintendent of Public Instruction, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, September 30, 1974 

I have before me your request for my opinion on the following 
question: 

"May a council of public school districts, 

organized-pursuant to Chapter 167 of the Revised 

Code, receive direct payments authorized by 

Chapter 3317 of the Revised Code for those 

functions or services rendered by the council for 

its members for which payment would be made to the 

indivi.dual member school districts pursuant to 

Chapter 3317 of the Revised Code if such function 

or service was performed by the member districts 

in their own behalf?" 


R.C. 167.01, which provides for the establishment of regional 
councils of governments, reads as follows: 

"The governing bodies of any two or more 

counties, municlpal corporations, townships, 

special districts,· school districts, or other 

political subdivisions may enter Into an 

agreement with each other, or with the governing 

bodies of any counties, municipal corporations, 

townships, special districts, school districts 

or other political subdivisions of any other 

state to the extent that laws of such other state 

permit, for establishment of a regional council 

consisting of such political subdivisions." 


(Emphasis added.) 

R.C. 167.03, which provides the powers of such regional 
councils, states in part that: 
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"(C) The council may, by appropriate action 
-Of the governing bodies of the members, perform 

such other functions and duties as are performed 

or capable of performance by the members and 

necessary or desirable for dealing with problems 

of mutual concern." 


See also R.C. 167.08, which authorizes regional councils to 
contract with a political subdivision to perform any function 
or render any service on behalf of such political subdivision, 
which such political subdivision may perform or render. These 
provisions are discussed in Opinion No. 69-013, Opinions of the 
Attorney General for 1969. 

Your request is concerned with a regional council composed 
of school districts. Such a council has the authority, pursuant 
to R.C. 167.03(C) and 167.08, with the consent of its members, 
to perform such functions as the individual member school districts 
are authorized to perform, and are "necessi!ry or desirable for 
dealing with problems of mutual concern." One such function 
might well be the operation of classes for the handicapped, which 
a board of education is authorized to operate, with the permission 
of the state board of education, pursuant to R.C. 3323.01. 

However, the payment of state subsidies for education is made 
pursuant to the school foundation program, set forth in R.c. Chapter 
3317. For a brief history of the school foundation program, see 
Opinion No •. 72-083, Opinions of the Attorney General for 1972. 
R.C. 3317.01 sets forth the eligibility requirements for partici ­
pation in the school foundation program and reads, in part, 
as follows: 

"Chapter 3317. of the Revised Code shall be 

administered by the state board of education, with 

the approval of the controlling board. The super­

intendent of public instruction shall calculate the 

amounts payable to each district and shall certify 

the amounts payable to each eligible district to the 

clerk of the district as provided by this chapter. 


"* * * * * ** * * 
"***The payments authorized by this 


chapter shall be made only to those school 

districts in which: 


"(A) Beginning June 30, 1973, the district 

has the authority to levy in calendar year 1974, 

and has in each year thereafter, a current tax 

levy for school operations of at least twenty 

mills, except ~hat this requirement shall be. 

waived by the superintendent of public instruction 

for one year if the district has had its total 

millage reduced below such amount by action of the 

county budget commission, board of tax appeals, 

or county auditor. Levies for joint vocational 

school districts, limited to or to the extent 

apporti9ned to current expenses, may be included 

in this qualification requirement. 


"(B) The school year next preceding the 

fiscal year for which ·such payments are authorized 
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meets the requirement of section 3313.48, 3313.481, 
3313.482, 3313.484, or 3313.485 of the Revised Code 
with regard to the minimum number of days or hours 
school must be open for instruction with pupils in 
attendance,*** 

"* * * * * * * * * 
"(C) The district has on file, and is paying 

in accordance with, a teachers' salary schedule 
which complies with section 3317.13 of the Revised 
Code. 

"* * * * * * * * * 

for the u 
e!!!Eted'v 

ex­
a2e1 oca 

.n"* * * * * * * * * 
(Emphasis added.) 

Under R.C. 3317.01, state support of public schools is paid 
to each school district having a current tax levy for school 
operations of at least twenty mills. Some other requirements 
are that the school must have been open for instruction during 
the previous school year for at least the number of. school days 
specified by statute and that the teachers in such district 
must be paid at least the minimum annual salary specified by 
statute. Since R.C. 3317.01 only provides for school foundation 
payments to "school districts", and that Section defines "school 
district" to ipclude only city, exempted village, and local 
school districts, I conclude that a regional council of school 
districts does not qualify as a •school district" for purposes 
of R.c. Chapter 3317, and therefore cannot be granted school 
foundation payments pursuant to that Chapter. See Opinion No. 
73-030, Opinions of the Attorney General for 1973, and Opinion 
No. 72-049, Opinions of the Attorney General for 1972, in which 
I determined that both county school districts and joint vo­
cational school districts are excluded from the benefits of 
R.c. Chapter 3317 unless specifically included. Such is also 
the case with a regional council of school districts. 

Moreover, a regional council of school districts could not 
meet the requirement of R.C. 3317.0l(A), of a current tax levy 
of twenty mills. R.c. 5705.192, which provides the authority 
for a tax levy for school purposes, limits the use of such 
authority to the board of education of a city, exempted village, 
or local school district. A regional council of school districts 
would have no power to levy a tax, under R.C. 167.03(C), if for 
no other reason than that such power is not "necessary or 
desirable for dealing with problems of mutual concern." R.C. 
167.06 provides that a council of governments may be funded by 
appropriations of its member subdivisions and by grants from 
the state and the United States. There is'no indication of a 
legislativ~ intent to confer taxing power upon such a council, 
which would make it, in effect, a governmental subdivision 
rat~er than a council.of subdivisions. In accord is Opinion 
No. 71-010, Opinions of the Attorney General for 1971. See 
also Opinion No. 69-103, Opinions of the Attorney General for 
1969. Thus, while a regional council of school districts has 
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the authority to perform certain functions and duties which its 
members are authorized to perform, and may even accept funds 
from the state (R.C. 167.06), such authority does not permit 
the state board of education to make school foundation payments 
directly to such a regional council pursuant to R.C. Chapter 3317. 

ln specific answer to your question, it is my opinion and 
you are so advised that a regional council of school districts, 
organized pursuant to R.C. Chapter 167, is not entitled to receive 
school foundation payments pursuant to R.C. Chapter 3317. 




