
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1969 Op. Att’y Gen. No. 69-123 was overruled by 
1978 Op. Att’y Gen. No. 78-014. 
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OPINION NO. 69-123 

Syllabus: 

A board of township trustees may utilize funds acauired under 
Section 505.39, Revised Code, and Section 5705.19 (I), Revised 
Code, for the purpose of furnishing ambulance service to its citi­
zens and such funds may be used when the service is furnished di­
rectly through the township fire department under Section 505.37, 
Revised Code, or indirectly by contract under Section 505.443, 
Revised Code. 

To: Robert A. Jones, Clermont County Pros. Atty., Batavia, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 24, 1969 

I am in receipt of your opinion request wherein you ask the 
following: 

"May tax levy funds for fire protection voted 
under Section 5705.19 (I) of the Revised Code be used 
for the purpose of providing and maintaining ambu­
lance service to residents of the township: 

"(a) when such service is furnished by a town­
ship fire department; 

"(b) when such service is contracted with a 
private life squad company or another township or 
municipality." 

Section 505.37, Revised Code, states in pertinent part: 

"The board of township trustees may establish 
all necessary regulations to guard against the oc­
currence of fires, protect the property and lives 
of the citizens against darnc1.ge and accidents and 
may, with the approval of the specifications by the 
prosecuting attorney, purchase or otherwise provide 
such fire apparatus, mechanical resuscitators or 
other eauipment, appliances, materials, fire hy­
drants, and water supply for fire-fighting purposes 
as seems advisable to the board. Such board shall 
provide for the care and maintenance of fire ecruip­
ment, and, for such purposes, may purchase, lease, 
or construct and maintain necessary buildings, and 
it may establish and maintain lines of fire-alarm 
communications within the limits of the township. 
* * *" 

Section 505.39, Revised Code, states: 

"The board of township trustees may, in any 
year, levy a sufficient tax upon all taxable prop­
erty in the township or in a fire district, to pro­
vide protection against fire, to provide and main­
tain fire apparatus and appliances, buildings and 
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sites for apparatus and applicances, sources 
of water supply, lines of fire-alarm telegraph, 
and to pay permanent, part-time, or volunteer 
fire-fighting companies to operate such equip­
ment." 

Section 5705.19, Revised Code, states in pertinent part: 

"The taxing authority of any subdivision 
at any time prior to the fifteenth day of Sep­
tember, in any year, by vote of two-thirds of 
all the members of said body, may declare by 
resolution that the amount of taxes which may 
be raised within the ten-mill limitation will 
be insufficient to provide for the necessary re­
auirements of the subdivision, and that it is 
necessary to levy a tax in excess of such limi­
tation for any of the following purposes: 

II*** * * * * * *
"(I) For the purposes of providing and 

maintaining fire apparatus, appliances, buildings, 
or sites therefor, or sources of water supply and 
materials therefor, or the establishment and main­
tenance of lines of fire alarm telegraph or the 
payment of permanent, part-time, or volunteer 
firemen or fire fighting companies to operate 
the same: 

"* * * * * *"* * * 
It seems clear that if funds acouired for fire protection 

under Section 505.39, supra, may be expended for ambulance serv­
ice, funds acquired for fire protection under Subsection (I), 
Section 5705.19, supra, may be expended likewise as both sections 
are concerned with the same subject matter, the latter section 
merely providing a procedure for raising additional revenue if 
those acquired under Section 505.39, supra, are insufficient. 

In Opinion No. 3331, Opinions of the Attorney General for 
1962, my predecessor discussed the question of purchasing and 
maintaining an ambulance under Section 505.37, supra, and con­
cluded that the wording of this section was sufficiently broad 
in scope to authorize ambulance service, although ambulances 
were not expressly mentioned in the statute. It was further con­
cluded that revenues acquired under Section 505.39, supra, could 
be used for ambulances purchased and maintained under Section 
505.37, supra.. 

In 1967 the legislature enacted Section 505.443, Revised 
Code, which reads as follows: 

"In order to obtain ambulance service, or to 
obtain additional ambulance service in times of 
emergency; any township may enter into a contract, 
for a period not to exceed three years, with one 
or more townships, municipal corporations, or pri­
vate ambulance owners, regardless of whether such 
townships, municipal corporation, or private ambu­
lance owners are located within or without the state, 
upon such terms as are agreed to by them to furnish 
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or receive ambulance services or the interchange of 
ambulance services within the several territories of 
the contracting subdivisions, if such contract is 
first authorized by respective boards of township 
trustees or other legislative bodies. 

"Such contract may provide for a fixed annual 
charge to be paid at the times agreed upon and stip­
ulated in the contract, or for compensation based 
upon a stipulated price for each run, call or emer­
gency, or the elapsed time of service required in 
such run, call, or emergency, or any combination 
thereof." 

In Opinion No. 69-038, Opinions of the Attorney General for 
1969, I discussed this statute in connection with the following 
question: 

"***whether* **afire department, volunteer 
or hired, Qaintained by a township, may operate an 
ambulance purchased under authority of Section 505.-
37, Revised Code, for any emergency situation or 
whether such ambulance may be used only in emergency 
situations in conjunction with fire protection." 

I concluded that a fir,e department maintained by a township 
could properly operate ambulances to protect property and lives 
against damages and accidents and su·ch use was not limited to sit­
uations in conjunction with fire protection. 

This opinion states in pertinent part: 

"The legislature could have placed but did not 
place words of limitation on the kind of ambulance 
service for which the township might contract under 
the provisions of Section 505.443, supra, and there­
by limit such ambulance service to service in con­
junction with fire protection. In reflecting upon 
the legislative intent, it would appear inconsistent 
that the township itself could acquire and operate 
rescue vehicles or ambulances only in conjunction 
with fire protection, but could contract under Sec­
tion 505.443, suora, for ambulance service not lim­
ited to fire protection. As heretofore indicated, 
Section 505.37, supra, provides that the board of 
township trustees may establish all necessary regu­
lations to protect the property and lives of the 
citizens against damage and accidents." 

Although the question of funds for the operation of ambulances 
was not discussed in the above opinion, it follows that if an ac­
tivity is authorized under Section 505.37, supra, revenues acquired 
under Section 505.39, supra, may be used to support the activity. 

To summarize, ambulances may be purchased and operated under 
Section 505.37, supra, and when they are so purchased and operated, 
funds acquired under Section 505.39, supra, may be used for this 
purpose the same as they are used for normal fire protection pur­
poses. In view of Section 505.443, supra, it is clear that a 
board of township trustees may operate an ambulance service 
through a fire department or contract for this service with other 
agencies or individuals. 
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Section 505.443, supra, does not, in my opinion, change the 
source of revenue needed to operate an ambulance service, it mere­
ly authorized the board of township trustees to contract for this 
service in lieu of or in addition to furnishing such service di­
rectly. 

In view of the above, it is my opinion and you are hereby ad­
vised that a board.of township trustees may utilize funds acquired 
under Section 505.39, Revised Code, and Section 5705.19 (I), Re­
vised Code, for the purpos~ of furnishing ambulance service to 
its citizens and such funds may be used when the service is fur­
nished directly through the township fire department under Section 
505.37, Revised Code, or indirectly by contract under Section 
505.443, Revised Code. 
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