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FOOD SERVICE OPERATION LJCENSE-VETERANS' ORGAN­

IZATION-RENTAL OR LEASE OF PREMISES AND FACILI­

TIES TO OTHERS WHO SERVE FOOD FOR CONSIDERATION 

-§3732.03 R.C. 

SYLLABUS: 

A veterans' organization which leases or rents its premises and facilities to 
others who use such rented or leased premises as a place which is kept or maintained 
for the purpose of preparing or serving meals or lunches for a consideration is not 
required to obtain a "food service operation" license required by Section 3732.03, 
Revised Code. 

Columbus, Ohio, October 30, 1958 

Hon. Bernard W. Freeman, Prosecuting Attorney 

Huron County, Norwalk, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my op1111on reading: 

"* * * vVe have in Huron County a veterans' organization 
that rents out its premises both to individuals and to organizations 
to serve meals. The individuals and organizations do not have a 
food operation license, nor does the veterans' organization. 

"My question is this: Under the above statement of facts, is 
the veterans' organization required to have a food service opera­
tion license, as set forth under 3732.01 of the Revised Code of 
Ohio and other related sections applying to the licensing of food 
service operations." 

Upon further communication you state: 

"* * * I have been informed by our Health Department that 
the Veterans of Foreign \,Vars, which does not have a food service 
operation license, rents its hall to wedding parties for receptions, 
which are generally held open to the public, although no charge is 
made. They also have other groups, such as garden clubs and 
service clubs, who put on dinners which are open to the public, and 
for which a charge is made. A third example is that the V.F.W. 
rents its hall to employees groups which have parties at the hall 
which are open only to members of the group, but where food is 
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served by an unlicensed person or organization, such as church 
women, who do not have a license for food service operation." 

I invite your attention initially to the legislative definition and the 

provisos contained in Section 3732.01, Revised Code: 

"As used in section 3732.02 to 3732.08, inclusive of the Re­
vised Code: A food service operation means any place which is 
kept or maintained for the pnrpose of preparing or serving meals 
or lunches for a consideration. Provided that sections 3732.02 to 
3732.08, inclusive of the Revised Code, shall not apply to: 

"(A) Homes containing what is commonly known as the 
family unit and their non-paying guests; 

" ( B) Operations serving a meal or a lunch to five or less 
persons; 

"(C) Churches, school, fraternal or veterans' organizations 
serving 'meals or lunches on their premises; provided said meals 
or lunches are served on no nwre than seven consecutive days or 
on more than fifty-two separate days in any one calendar year; 

" ( D) Dining or sleeping cars ; 

"(E) Food-processing and food-manufacturing establish­
ments. 

"Licensor means the board of health of any city or general 
health district." (Emphasis added) 

The definition of a "food service operation" must be applicable to any 

given situation where meals are prepared or served before any considera­

tion of the provisos or exceptions is necessary. Further, the requirement 

of a license must also be applicable. Section 3732.03, Revised Code, pro­
vides: 

"On or before the first day of January in each year hereafter, 
every person, firm, association or corporation to engage in con­
ducting a food service operation in this state, shall procure a 
license for each such food service operation so conducted or 
proposed to be conducted. * * *" 

In the situation presented by your inquiry the veterans' organization 

1s not subject to the provisions of Sections 3732.02 to 3732.08, Revised 

Code, if it ( 1) does not conduct a "food service operation" within the 

meaning of Section 3732.01, supra, or (2) does conduct such "food service 

operation" but does so on not more than seven consecutive days or on 

more than fifty-two separate days in any one calendar year. As provided 
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in Section 3732.03, supra, the person, firm, association or corporation which 

is to engage in conducting a "food service operation" must secure the li­

cense. When the veterans' organization rents or leases its facilities it can­

not be said that such organization is "conducting a food service operation." 

As a matter of fact, the person or group renting or leasing the facilities 

may or may not be "conducting a food service operation" within the mean­

ing of Section 3732.01, supra. The use of the term "conducting" indicates 

an intention that possession and control over the premises in the prepara­

tion or serving of meals should be exercised by the one required to be 

licensed. vVhen the veterans' organization parts with possession and control 

over the premises to other persons, groups or organizations it ceases to be 

capable itself of "conducting a food service operation." 

Therefore, it is my opinion and you are accordingly advised that a 

veterans' organization which leases or rents its premises and facilities to 

others who use such rented or leased premises as a place which is kept or 

maintained for the purpose of preparing or serving meals or lunches for 

a consideration is not required to obtain a "'food service operation" license 

requiireil by Section 3732.03, Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 


