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neither does it contemplate that when such school has been selected by the pupil, 
or the matter arranged by the board of education by contract, the tuition of the 
pupil .should be paid by the district for eight months and then cease. The contem­
plation of the law is to place before the youth of the state the opportunity for a high 
school education, which includes graduation, if desired, and if the tuition were paid 
for but eight months in the year, for instance, in which the pupil was to graduate, 
then in order to graduate and get a diploma from such high school he would be 
compelled to pay the extra month's tuition himself, and this is certainly not the 
contemplation of the statutes, for the general tenor is that a pupil who is eligible 
for high school, who is willing to attend high school, should have all his tuition 
paid during such high school attendance by the board of education of the district in 
which such pupil resides. 

1556. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

INHERITANCE TAX LAW-WHAT ALLOWANCE OR DEDUCTION 
WIDOW ENTITLED TO RECEIVE BY WAY OF VALUE OF HER 
DOWER WHERE SHE SUCCEEDS TO LAND BY INHERITANCE ON 
DEATH OF HUSBAND, NO CHILDREN-PROVISION FOR YEAR'S 
SUPPORT AND HOMESTEAD RIGHT ARE IN SAlJ:E CLASS WITH 
DOWER. 

Where a widow or widower inherits as heir of an intestate deceased consort, the 
value of the dower right of such widow or widower should be subtracted from the 
whole value of the premises i1~ which it exists for the purpose of determining the1 
value of the taxable succession against which exemptions are to apply. The same 
rule, save as qualified by section 5332-1 G. C., is to be applied to the right to remain 
in the homestead and the allowance of a year's support. 

CoLUMBus, Omo, SeptemJ;~er 10, 1920. 

Tax Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-You have requested the opinion of this department on the follow­

ing question : 

"What allowance· or deduction is a widow entitled to receive in an 
inheritance tax proceeding by way of the value of her dower where she 
succeeds to land by inheritance on the death of her husband, there being 
no children?" 
In a recent opinion of this department the commission has been advised that 

where there is made in the will of the deceased husband provision for the widow, 
which is in lieu of dower, the dower interest does not arise at all and the value of the 
dower interest that might otherwise have arisen is not to be deducted from the value 
of the estate taken by the wife under the will. 

The question which you now raise does not involve the doctrine of election nor 
the operation of the statutes relating thereto, referred to in the other opinion. 
\Vhatever interest the widow acquires in the property of her deceased husband by 
virtue of his death devolves upon her by operation of law. 

In principle, though perhaps not in detail, the dower statute of Ohio follows the 
common law when it provides that: 
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"A widow or widower who has not relinquished or been barred of it, 
shall be endowed of an estate for life in one-third of all the real property 
of which the deceased consort was seized as an estate of inheritance at any 
time during the marriage," etc. 

(Section 8606 G. C.) 

Coupled with the dower right is that created by section 8607, which is "of 
remaining in the mansion house of the deceased consort, free of charge, for one 
year, if dower is not sooner assigned." 

It is the universal holding at common law, and in states wherein rights analagous 
to dower rights at common law are provided for by statute, that the consummate 
estates which arise by virtue of the operation of the common law or such statutes 
vest in the surviving spouse in the marital right, and not by virtue of the operation 
of the rules or statutes of descent and distribution. In large part these rights are 
inchoate during the joint lives of the spouses, and in that sense they have their 
origin, as it were, inter vivos, becoming perfect and vested, however, only upon the 
event of death, except in certain instances. These general observations hardly 
require the citation of authority in their support. 

The statutes of descent and distrib~tion may be briefly considered. 

"Sec. 8573. When a person dies intestate, having title or right to any 
real estate or inheritance in this state, which title came * * * from an 
ancestor, such estate shall descend and pass * * * to his * * * 
kindred in the following course: 

1. To the children of such intestate, or their legal representatives. 
2. If there are no children or their legal representatives living, the 

estate shall pass to and vest in the husband or wife, relict of such intestate, 
during his or her natural life." 

"Sec. 8574. If the estate came not by descent, devise, or deed of gift, it 
shall descent and pass as follows : 

1. To the children of. the intestate and their legal representatives. 
2. If there ·are no children ,or their legal representatives, the estate 

shalf pass to and be vested in the husband or wife, relict of such intestate." 
"Sec. 85?5. \'\'hen a person dies intestate, having title or right to any 

real estate or inheritance, as provided in section eighty-five hundred and 
seventy-three, and leaves husband or wife, relict of himself or herself and 
there is no person who, under the provisions of that section, would be 
entitled to inherit it, * * * save and except such husband or wife, 
* * * then the estate shall pass to and vest in the husband or wife of 
the intestate as an estate of inheritance. * * * " 

The above quotations from the statutes of descent and distribution will be 
sufficient for the purposes of this discussion. Tt is obvious that in certain contin­
gencies the husband or wife, relict of the decedent, may become entitled to the 
entire estate had by the intestate. In order for these statutes to operate it is neces­
sary that the conditions set forth in section 8573 and by appropriate reference em­
bodied in the other sections be satisfied; in other words, the estate or right upon 
which the statutes of descent and distribution operate is "the title or right to 
any real estate or inheritance in this state" "having" which the intestate died. 
It is believed that the true meaning of this language is that the statute operates 
upon such title or right of 1 he deceased intestate as vested in him or her at the 
instant of death, and might appropriately be seized upon by the statutes of de­
.scent and distribution for disposition. In other words, a dower in the estate 
of the surviving conso.rt, vested in right though not in possession at the moment 
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of death, is at that moment no part of the estate of the decedent but con­
stitutes an interest charged upon or carved out of the "title or right to any real 
estate or inheritance" of the decedent. As a mere matter of statutory interpretation 
this view is inescapable, though it must be established by implication rather than by 
express provision of statute-for neither the dower statute nor the statute of descent 
and distribution expressly deals with the combined effect of the two statutes when 
the same person is the beneficiary of each. This is true because, manifestly, the first 
clause of section 8573, for example, does not operate on the entire interest of the 
decedent unqualified by the dower right of the surviving consort; so that what 
passes thereunder "to the children of such intestate or their legal representatives" is 
"the title or right to any real estate or inheritance" of the person who has died 
intestate subject to the dower right of the surviving consort. In no other way could 
effect be given to the dower statute. 

From another point of view, the "title or right" of the decedent even during 
his life was always qualified by the inchoate marital right of his consort; and by 
"inchoate right" we mean one that is potent to ripen into a right consummate. 
Hence, the title or right of the decedent was always qualified, so that if that title 
was otherwise a fee simple, for example, it was nevertheless a fee simple subject to 
the inchoate dower right of the consort, and upon the death of the holder of the 
title that inchoate right automatically enlarged into a consummate right. 

What is true of the paragraphs of the principal sections of the statutes of 
descent and distribution, other than those which confer rights upon the surviving 
consort as heir, must as a matter of statutory interpretation Le likewise true of the 
latter described paragraphs themselves. The estate which passes under the statutes 
of descent and distribution to the widow or widower is the same estate which pas.ses 
to the children, for example, for the statutes do not deal with one estate of the 
decedent in devolving it upon one set of heirs and with another and different estate 
when devolving it upon another set of heirs. 

Coming now to the inheritance tax law, it is clear that thereunder dower rights, 
as such, are not taxable successions. Section 5332 of the General Code enumerates 
the taxable successions. None of the clauses of that statute is appropriate to reach 
the dower interest, as such; whereas section 5342 of the General Code impliedly 
recognizes the non-taxable char·acter of the dower interest when it proviues a 
method of determining the value "of any dower interest of other estate or interest 
upon which any estate or interest the succession to which is taxable under this 
chapter is limited." 

However, the inheritance tax law does impose a tax upon successions "by intes­
tate law," and if as a result of the operation of the intestate law, i. e., statutes of 
descent and distribution, the dower interest is indirectly reached in a given set of 
circumstances, it might be possible to hold that under such circumstances there 
should be no deduction on account of the value of such dower interest. 

What has already been said is sufficient warrant for the conclusion that the 
dower interest itself is not one that is created by "intestate law." Indeed, with a 
few exceptions, dependent upon local peculiarities, the authorities are unanimous 
in so holding, and need not be cited. The only argument which can be adduced to 
support the conclusion that when the widow or widower takes a life estate in the 
entire real property of the deceased consort or an estate in fee simple, or such other 
estate as the decedent may have possessed, no deduction for dower should be made, 
is that which might be predicated upon the doctrine of merger. That doctrine, suc­
cinctly stated, may be described by saying that when the same person acquires two 
interests in the same property the greater interest will by absorption of that which 
is lesser extinguish the latter, so that the person holds not two estates but only that 
which is greater, and the lesser estate comes absolutely to an end. But this doctrine 
of merger deals with results-not processes; it apperta~ns to the quality in which, 
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or the manner by which, an entitled person lzolds his interest, and not with the 
manner in which he acquires it. Thus, if A. acquires an estate for years in land 
from B. and the remainder in fee in the same land from C., the result is that the 
estate for years is extinguished-but not until after A. acquires both estates; and 
the extinguishment of the estate for years does not obliterate the fact that A. ac­
quired it from B. 

Now, the inheritance tax, as is well known, is laid on the right to acquire. The 
word "succession," for example, is defined in the statute as meaning "the passing of 
property in possession or enjoyment, present or future." In other words, the sub­
ject of the tax, as defined in the law itself and as it would doubtless be defined by 
judicial interpretation, were there no such definition, is not the estate or interest 
which emerges from a certain process but the p.rocess itself. 

So here, the thing that is taxed to the widow is that which co'mes to her by the 
intestate laws-not that which by result of combination of the intestate laws and the 
statute of dower is found vested in her at the death of the testator; for even though 
it be conceded that in contemplation of law the consummation of the dower right 
and the vesting of the estate under the statutes of descent and distribution occur 
at the same instant of time, viz., the death of the testaor; yet the manner in which 
the two interests become united in the widow or widower with the resultant merger 
differs in the one case from that which takes place in the other. 

These things being true, it will not be profitable to discuss further the doctrine 
of merger nor the manner in which, nor the extent to which, if any, it applies to a 
case of the kind described by you. See, however, Moore vs. Moore, 7 N. P. 320; 
affirmed 3 C. C., n. s., 178. 

There are many authorities which might be cited upon various points in the 
ab~ve discussion; some of them will be found collated in the notes to 

In re Kennedy, (Cal.), 108 Pac. 280; 29 L. R. A. n. s. 428; and 
In re Bullen (Utah), 151 Pac. 533; L. R. A. 1916C, 670-675. 
See also: Cases cited in Gleason & Otis Inheritance Taxation, 185 

et seq. 

In few, if any, of these cases, however, was the exact question raised by the 
commission's inquiry involved. The headnote in Re Kennedy, supra, however, is 
as follows: 

"The statutory homestead and allowances set apart by the court to the 
family of a decedent pending administration * * * are not within the 
provisions of a statute providing for a succession tax on property which 
shall pass by will or by the intestate laws of the state, and it is immaterial 
that had the property not been so set apart it would have passed to the 
widow under the will." 

In most of the cases there were heirs other than the surviving spouse, so that 
the question as to the effect of merger which has been discussed in this opinion was 
not involved. 

For the reasons above stated, it is the opinion of this department that the dower 
estate of a widow who is also the heir of her deceased consort should be appraised 
in the manner provided for by section 5342 of the General Code, supra, and sub­
tracted from the value of the property belonging to the decedent intestate to which 
it relates; and the difference only considered as the estate to which a taxable suc­
cession has taken place. It follows naturally from this conclusion that the widow's 
exemption under section 5334 of the General Code is to be subtracted from the 
difference arrived at by the above method. It is also to be remarked that provision 
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for a year's support and homestead right are in the same class with dower, save as 
the former is expressly made in part a taxable succession by the provisions of 
section 5332-1 of the General Code, which need not be quoted. 

1557. 

Respectfully, 
JOHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

BLIND RELIEF-RESIDENTIAL QUALIFICATIONS-INFIRM BJ.,IND­
WHERE APPLICANT MOVED FROM ONE COUNTY TO ANOTHER. 

On the facts stated, Mr. A. H. G. has the residential qualifications for bliml 
relief, in Franklin county. 

CoLUMBus, OHIO, September 10, 1920. 

HoN. HuGo N. ScHLESINGER, Prosecuting Attorney, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-Hon. Ralph J. Bartlett, assistant prosecuting attorney of Franklin 

county, recently wrote this office, asking for a ruling on the question of whether 
Lucas county or Franklin county should furnish blind relief to one A. H. Gacken­
heimer. Mr. Bartlett's letter contained the following statement of facts, which. he 
and Hon. Allen ]. Seney, the prosecuting attorney of Lucas county, agree upon as 
correctly stating the situation: 

"Mr. A. H. Gackenheimer while living in Lucas county applied for blind 
relief in 1916 which was granted and Lucas county continued to pay said 
relief until July, 1918. In February, 1918, he was sent to Columbus by the 
Lucas county authorities to work in the state broom factory where he 
worked until July, 1918, earning about $6.00 per week; he then became sick 
and was taken to the Protestant hospital of this city as a charity patient 
where he remained a period of six weeks. Upon leaving the Protestant 
hospital, he was taken to the State Hospital for Insane located in this city 
where he was confined until the 31st day of May, 1919. On being released 
from the state hospital he remained in the city of Columbus and was partly 
supported by the Seventh Day Adventist church, which contributed $5.00 
per week to his landlady for board and room. Since July, 1919, except about 
four months during the winter, he has been selling books and pamphlets 
for this church and making about $1.25 per day, when working. 

In June, 1919, he filed an application with the board of commissioners 
of this county for blind relief which was denied on the ground that he did 
not have the proper residential qualifications. In May of this year, the com­
missioners of this county requested an opinion from this office as to whether 
Mr. Gackenheimer had the proper residential qualifications for blind relief. 
On May 11th this office advised said board that Mr. Gackenheimer had 'not 
gained a residence in Franklin county, Ohio, and is therefore not entitled 
to relief from this county, but instead is still entitled to blind relief from 
Lucas county.' We also advised said board of commissioners that the 
proper course to pursue was to notify the authorities of Lucas county of 
the facts herein and request them to either continue to furnish Mr. Gacken­
heimer the blind relief to which he was entitled or that they remove him 
to Lucas county at the expense of that county; and if Lucas county failed 
to furnish the relief and he thereby becomes a public charge, Franklin 
county should follow the provisions of section 3482 G. C., and send him 


