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BASIS FOR PER CAPITA SALARY OF A PROBATE OR COl'v1-
MON PLEAS JUDGE AFTER APRIL 1, 1960. §141.05 RC. OAG No. 
1644-1960. 

SYLLABUS: 

The per capita salary of a probate or common pleas judge under Section 141.05, 
Revised Code, should on and after April 1, 1960, be based on the population of the 
county as shown by the federal census taken as of that date, and may be increased 
as a result of such census; provided, because of the restrictive language of Section 
14 of Article IV and Section 20 of Article II, Ohio ·Constitution, the compensation of 
judges who began their terms of office prior to October 11, '1955, is governed by the 
provisions of Section 141.05, supra, as existing when such judges took office and, 
under such provisions, the maximum annual compensation for any judge under the 
section may not exceed $9,000. ( Opinion No. 1644, Opinions of the Attorney General 
for 19601 issued 911 Au~ust 18, 1960, explained.) 
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Columbus, Ohio, October 28, 1960 

Hon. Thomas A Beil, Prosecuting Attorney 

Mahoning County, Youngstown, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Re: Judges' Salaries-Based on 1960 Census. 

This office has had presented to it, by one of the Common 
Pleas Judges of this County, a request for an opinion on the 
above subject matter. A copy of such request is enclosed. 

"The question seems to be this:-

" 'With particular reference to Ohio Attorney General's 
Opinion No. 1644, dated August 18, 1960, is an increase per­
mitted to the salary of judges based on the additional per capita 
compensation set out in R. C. 141.05 as amended, and following 
the census figures published on April 1, 1960. The period af­
fected by such increase would be April 1, 1960 through December 
31, 1960.'" 

My Opinion No. 1644, Opinions of the Attorney General for 1960, 

issued on August 18, 1960, referred to in your letter, states in the second 

paragraph of the syllabus as follows: 

"The per capita salary of a probate or common pleas judge 
under Section 141.05, Revised Code, should on and after April 
1, 1960, be based on the population of the county as shown by 
the federal census taken as of that date." 

The judge here concerned took office in January, 1955, having been 

elected to office in 1954. As of January, 1955, Section 141.05, Revised 

Code, provided as follows : 

"In addition to the salary allowed by section 141.04 of the 
Revised Code, each judge of the court of common pleas and each 
judge of the probate court shall receive an annual compensation 
equal to twelve cents per capita for the first twenty-five thousand 
of the population of the county in which he resided when elected 
or appointed, as ascertained by the latest federal census of the 
United States, and six cents per capita for the population of such 
county in excess of twenty-five thounsand. Such additional an­
nual compensation shall not be more than nine thousand dollars, 
payable monthly from the treasury of such county upon the war­
rant of the county auditor." 
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Section 141.05, supra, was amended in 1955, effective October 11, 

1955, to allow 12 cents per capita for the first 35,000 population, six cents 

per capita for population in excess of 35,000, and to change the maximum 

annual compensation from $9,000 to $10,000. ( 126 Ohio Laws, 195.) 

In 1959, the section was again amended ( 128 Ohio Laws, 772) to 

provide that the annual compensation shall be not less than two thousand 

dollars nor more than ten thousand dollars. 

A judge who took office in January, 1955, was "in his term" as of 

October 11, 1955, when the per capita change and increase in maximum 

compensation under Section 141.05, supra, took effect. Because of Sec­

tion 14 of Article IV, Ohio Constitution, however, such change and 

increase could not act to increase the compensation of a judge of the 

court of common pleas serving in office at that time. Said Section 14 

reads in part as follows : 

"The judges of the supreme court, and of the court of com­
mon pleas, shall, at stated times, receive, for their services, such 
compensation as may be provided by law, which shall not be 
diminished, or increased, during their term of office; * * *." 

Coming to the question at hand, I am unable to see how the conclu­

sion reached in Opinion No. 1644, supra, could be construed to allow a 

judge who was serving his term prior to October 11, 1955, to receive an 

increase in salary under the change in law effective on that date. Said 

Opinion No. 1644 was concerned strictly with the determination of popu­

lation under Section 141.05, supra. The rule relied on, and quoted in the 

opinion, was stated in Opinion No. 5199, Opinions of the Attorney Gen­

eral for 1955, page 231 at page 235, as follows: 

"In view of these pronouncements it seems quite clear that 
the provisions of Section 20, Article II of the Ohio Constitution 
are likewise limitations on the action of the legislature and upon 
the legislature only. Moreover, it is quite clear that the Supreme 
Court has given sanction to an increase in compensation during an 
existing term provided such increase results from the operation 
of a 'standard or basis of compensation whereby compensation 
may vary in amount during term' provided such 'standard or 
basis of computation' is established by a law enacted prior to the 
beginning of such term." 

Under Section 141.05, supra, as existing immediately prior to Octo­

ber 11, 1955, the maximum annual amount allowed a judge serving his 
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term at that time was $9,000. To allow an increase to $10,000 as of 

October 11, 1955, or as any time during such judge's term would consti­

tute an increase during term within the purview of Section 14 of Article 

IV, Ohio Constitution, and would, therefore, be barred. Although an 

increase in population under the 1960 federal census might have occurred 

in the county concerned, this could not act to increase the compensation 

of a judge in excess of the maximum amount allowed under the law in 

existence at the time he took office. While in the instant case the maxi­

mum amount was increased, the authorization for the increase was enacted 

"during the term" of the judge and within the purview of the constitu­

tional restriction. Had there been no specific maximum of $9,000, an 

increase in excess of this amount and resulting from increased population 

as shown by the census would not have been barred by the constitution, as 

such increase would have resulted from a law enacted prior to the time 

that the judge took office. In order to allow an increase in excess of 

$9,000 in the present case, it would be necessary to rely on the $10,000 

maximum later enacted; but, because of the constitutional provision, this 

cannot be done. 

While Section 14 of Article IV, Ohio Constitution, applies only to 

judges of the Supreme Court and judges of courts of common pleas, Sec­

tion 20 of Article II, Ohio Constitution, containing similar language, 

would apply in the same way to the compensation of a probate court judge. 

(State, ex rel. Metcalfe v. Donahey, 101 Ohio St., 490.) 

Said Section 20 reads as follows : 

"The general assembly, in cases not provided for in this con­
stitution, shall fix the term of office and the compensation of all 
officers ; but no change therein shall affect the salary of any officer 
during his existing term, unless the office be abolished." 

In the instant case, it appears that all of the judges concerned were 

serving in their existing terms prior to October 11, 1955. Thus, their 

compensation should be governed by the $9,000 maximum even though 

the per capita amount as determined under the new census would amount 

to more than $9,000. 

Answering your specific question, therefore, it is my opinion and you 

are advised that the per capita salary of a probate or common pleas judge 

under Section 141.05, Revised Code, should on and after April 1, 1960, 

be based on the population of the county as shown by the federal census 
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taken as of that date, and may be increased as a result of such census; 

provided, because of the restrictive language of Section 14 of Article IV 

and Section 20 of Article II, Ohio Constitution, the compensation of 

judges who began their terms of office prior to October 11, 1955, is 

governed by the provisions of Section 141.05, supra, as existing when 

such judges took office and, under such provisions, the maximum annual 

compensation for any judge under the section may not exceed $9,000. 

(Opinion No. 1644, Opinions of the Attorney General for 1960, issued 

on August 18, 1960, explained.) 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




