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OPINION NO. 72-081 

Syllabus: 

A school district which contracts with a licensed 
proprietary school to provide vocational trainin~ under ~ection 
3313,90, Revised Code, should give high school credit for courses 
provided by such school, 

To: Martin W. Essex, Superintendent of Public Instruction, Department of 
Education, Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, September 19, 1972 

I have before Me your request for my opinion, \'lhich reads 
as follows: 

"Section 3317,02 (C) (2) of the Revised Code 
provides for state payments to boards of education 
for pupils enrolled in licensed proprietary schools 
in an amount equal to the avera~e payment for all 
full-time equivalent vocational nupils in the state 
for the previous school year. Sections 3313.90 and 
3313,91 of the Revised Code oermit contractin~ with 
a school licensed by any state a~ency to provide 
vocational services, Institutions provid1n~ such 
service must meet the saMe reCJuirements as those 
required for public schools, excent that •no inatructar 
in such courses shall be required to be certificated 
by the State Department of Education.• 

"Your opinion is respectfully requested on 
whether or not credit in meetin~ high school grad­
uation requirement~ may be granted by a board of 
education pursuant to Sections 3301.07 (D) and 
3313,61 of the Revised Cone for courses provided by 
a licensed proprietary school." 

In 1967, the enactment of Section 3313.90, Revised Code, placed 
a "mandatory duty" upon each school district, wit':lout exceotion, to 
establish and provide vocational education.Opinion No.71-026, Oniniar. 
of the Attorney General for 1971; Opinion :ro. 67-063, 0P1nions of the 
Attorney Genera..L ror 1967, Section 3313,90, as amended in 1969, pro­
vides in part as follows: 

"Each school district shall establish and naintain 
a vocational education program adequate to prepare 
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a pupil enrolled therein for an occu!)ation v1!1ich nro­
gram shall meet standards adonted by the state board of 
education. * * * 

"In meetin~ standards established by the st~te 
board of education, school districts, ,-rhere :nracti ­
cable, shall provide vocation pro~rams in hi~h schools 
• • •. A school district may neet this reouire~ent 
alone, ***by contract with a school licensed bv 
any state ~~ency established bv t~e Revised Code which 
school operates its courses offered for contractin~ 
with public schools under standards as to staffin~ and 
facilities co~narable to those nrescribed by the state 
board of education for public schools Provided 

no instructor in such courses shall be reouired 

to be certificated by the state denartMent of 

education or In a combination of such 11ays. !, * *" 


(En!)hasis added,) 

Furthermore, Section 3313,91, Revised Code, provides as follows: 

"Any public board of education May contract 

with any public aii;ency, board or bureau, or with 

any private individual or firl"l for the purcllase 

of any vocational education*** service*** 

and may pay for such services with public funds. 

Any such vocational education*** service shall 

meet the same requirements,*** as those required 

of the public schools and be approved by the state 

department of education." 


The supervisory authority of the State Board of Education over 
the public school vocational trainin~ pro~ram established by 
Sections 3313,90 and 3313,91, is consonant with the Board's ~eneral 
supervisory power overt.he entire system of public education under 
Section 3301.07, Revised Code. Fee Opinion No. 71-026, supra. 
While the state a~ency which licenses the proprietary school 
supervises it, that a~ency enforces "standards as to staffin~ and 
facilities comparable to those prescribed by the state board of 

111education for public schools * 11 , , under Section 3313. 90, That 
Section further exenpts teachers in the licensed nroprietary schools 
from bein~ certified by the Board; however, such teachers have 
already met the standards and qualifications for licensin~ by the 
state agencies which supervise their respective schools. Thus, 
a certified public school teacher and a licensed nropriet~rv school 
teacher are alike in that the com!)etence of each is certified by a 
state agency; more particularly, a state a~ency which is cornoetent 
to act in the teacher's field. 

Therefore. the vocational ed,1cation course "':iven at the licensed 
propriety school is of comparable quality to one ~iven at a public 
school. In view of this fact, and the fact that a board of educa­
tion has statutory authorization to provide vocational courses by 
contracting with a licensed proprietary school, the leP.:if:lature must 
have intended to authorize the erantin~ of hi~h school credit for 
courses given in such school, 'foile this authorization is not 
expressly stated, it is clearlv inplied by Sections 3313,90 and 
3313,91; and that which is clearly iJ"l::-,lied by a statute is as much 
a part of it as its exoress terl'ls. Opinion ''O. 72-061, Opinions of 
the Attorney General for 1972, 

Furthermore, when the requireMents of ~ection 3313,90 are met, 
students in the licensed proprietary school ~ay be counted in the 

http:overt.he
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avera~e daily menbership of their nublic school di3trict of residence, 
under Section 3317.03, Revised Code, for purposes of foundation ~rants. 
Since the pubJic school may count tho3e stude~ts in its enroll~ent, 
it follows that they may be given high sc~ool credit. 

•:any school boards, to neet the r.andato~y requirements of 
Section 3313,90 (see Opinion Ho. 67-063, supra), found it necessary 
to expend public funds for vocational l_')ro~rans by contract:tnrr Hith 
licensed proryrietary sc~ools, instead of providin~ the vocational 
courses themselves. If a board should deny a hi~h school student 
credit for courses taken at the proprietary school, it would be 
penalizing the student for tal:inp; the pro~raM whic:1 the board 
decided was best. Clearly, such a result would be both unfair ftnd 
illor;ical. 

I have stated previously that vocational ~ro~rams are desi~ned 
to henable hi1h school students to develori saleable skills in an 
industry or trade where er.1riloyennt opoortunities are unliMited, 
motivate students to coMplete their hi~:1 school trainin,.,., a~d develop 
attitudes necessary in the work-a-day world." Opinion ::o. 71-068, 
Opinions of the Attorney General for 1971, To ~ive effect 
to this design, Section 3313,90 should be liberB.llV construed in 
order to carry out its nlan to conserve the interests of the school 
youth, and any doubt nust be resolved in favor of the construction 
that will provide a practical method for keenin-: the schools oryen 
and in operation. See Rutherford v. :oard or ~ducation, 127 Ohio St, 
81, 83 (1933). Applying the reasoninr; of ti1e hutherford opinion, 
Section 3313 ,90 should be liberally construed to allow hi.D:h school 
credit, so that those students who attend such licensed proprietary 
schools remain motivated to cor.1plete their hi~h school education. 

In specific anS1·1er to your question it is '1V oy.iinion, and 
you are so advised, that a school district which contracts with a 
licensed proprietary school to provide vocational trainin~ under 
Section 3313,90, Revised Code, cho~ld ~ive hi~h school credit for 
courses provided by such school, 




